Boží zázrak v manželstve

Sme vo sviatostnom manželstve už 30 rokov. Na začiatku našej spoločnej cesty sme boli ďaleko od Boha a išli sme za duchom moderného sveta, venovali sme sa honbe za profesionálnou kariérou, materiálnym úspechom a spoločenskou prestížou. Jacek urobil svetovú kariéru v motoristickom športe a ja ako právnička som založila právnickú firmu. Našu dcéru Magdu v podstate vychovávali starí rodičia.

V roku 2013 sme sa rozhodli pre rozvod, ktorý sme bez problémov dostali. Potom sme tri roky bojovali na súde o rozdelenie majetku. Počas tohto obdobia sme boli v iných vzťahoch; Ubližovali sme si navzájom tým, že sme využívali políciu, súdy a využívali naše rodiny a priateľov na presadzovanie vlastných ambícií a dokazovanie sebectva. Naše cesty k Bohu boli rôzne, ale vieme, že práve vďaka Božej láske a prozreteľnosti sa v našom živote vyskytli ľudia, udalosti a okolnosti, ktoré viedli k nášmu obráteniu, odpusteniu a zmiereniu. Nebolo to ľahké, ale s podivnou silou sme sa dôsledne snažili o dobro a lásku.

Jacek

Pretože Bohu na mne záležalo, postavil mi do cesty otca Jana, františkánskeho brata, ktorý sa stal mojím priateľom a cestou k Bohu. Spoločne strávený čas (okrem iného aj vďaka našej spoločnej vášni pre motorkárstvo) prehĺbil moju vieru v Boha a priviedol ma do spovednice. Uvedomil som si, že som pre Boha cenný, len pýcha mi zahmlila zrak. Chcel som prehodnotiť svoj život s Bohom. Pochopil som, aká by mala byť hierarchia hodnôt a ľudí v mojom živote. Dal som teda výpoveď zo vzťahu, v ktorom som bol vtedy, aj zo zamestnania v zahraničí. Namiesto toho som sa venoval záchrane rodiny – začal som nanovo budovať vzťah s dcérou a manželkou. Cítil som, že je to najdôležitejšia vec v mojom živote. Zažil som Božiu moc a vedel som, že môj život sa zmení k lepšiemu. Pochopil som Boží plán so mnou a pochopil som, o čom je sviatosť manželstva. Rozhodol som sa konať a vrátil som sa k modlitbe. Zavládol vo mne pokoj, ktorý pochádzal z vedomia, že som na správnej ceste. Začal som manželke hovoriť, že ju ľúbim, že je pre mňa dôležitá. Cítil som, že tým, že som jej vyznal lásku, stal som sa skutočným mužom. Boh je láska a práve cez Neho môžeme lásku navzájom zdieľať.

Beata

Hnevala som sa na Boha, že mi nedovolil zmeniť môjho manžela na dobrého muža, že dovolil, aby sa naša rodina rozpadla a že ma urobil nešťastnou. Hlboko vo svojom srdci som chcela, aby sa Jacek zmenil, ale nebolo to v skutočnosti možné. Po našom rozvode sa naša dcéra chystala nastúpiť na vysokú školu a presťahovať sa. Cítila som sa veľmi osamelá, vystrašená a stratená. Chcela som vedieť, prečo sa mi to všetko stalo. Preto som sa rozhodla začať študovať psychológiu, aby som pochopila svoj život a celú túto krízu. V priebehu piatich rokov som si uvedomila, že nemám dobré vzory z rodiny a že nemôžem byť dobrou manželkou a matkou.

Počas môjho štúdia boli stáže, klinické stáže a vlastná psychoterapia nevyhnutné, aby som absolvovala školu psychoterapie a mohla pracovať ako psychoterapeut. Počas terapie som sa nie náhodou ocitla v skupine, kde terapeutom bol p. Martina. Dnes chápem, že to bol Boh, kto ma viedol touto cestou. Ešte predtým, ako som skončila štúdium v škole, mi môj manžel začal posielať zvláštne listy o láske, odpustení a vôli k zmiereniu. Neverila som týmto vyhláseniam a myslela som si, že je to ďalší Jacekov trik. Začali sme spolu chodiť, ale stále som bola ostražitá a opatrná. Môj manžel ma vydesil svojím obrátením. Bol majetnícky a radikálny, vyžadoval odo mňa zmenu. Bolo to ťažké, ale vďaka priateľstvu s P. Janom, spovedi a dlhým rozhovorom ma Jacek prestal obmedzovať a začal ma milovať. Ja som zase pochopila, že som sa dlhé roky snažila dokázať svoj názor a vnútiť manželovi svoj názor. Pochopila som, že sú potrebné zmeny, no tentoraz som ich začala u seba. Pochopila som, že nemôžem zmeniť manžela, ale môžem zmeniť seba. A moja zmena spôsobila zmenu v Jacekovom správaní. Bolo to inovatívne a úspešné.

Beata a Jacek

Naše zmierenie bolo dôsledkom čítania Božej vôle a pochopenia Božieho génia. Tento objav nás naplnil pokojom, zmenou vnímania sveta okolo nás a druhého človeka. Uvedomili sme si, že hádka s partnerom nie je o boji za to, aby ste vyhrali, ale aby vyhralo vaše manželstvo. Pochopili sme, že manželský vzťah nie je statický, ale dynamický – a to je pre nás výzvou. Božia milosť nám dala silu vyrovnať sa so svojimi slabosťami a zlyhaniami, ktoré sú vo vzťahu normálne. V kríze manželstva nás začala viesť jedna myšlienka zo Svätého písma: „Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje“ (Flp 4,13). S touto myšlienkou sa každý z nás rozhodol urobiť dobro svojmu manželskému partnerovi, pretože Boh požehnal naše spojenie. Nebola to jednoduchá cesta. Od každého z nás si vyžadovala pokoru a pochopenie Božieho plánu. V odlišnostiach, ktorými sme obdarení, teraz hľadáme naplnenie manželského šťastia. Vieme, že v nich vytvárame úžasnú jednotu. Tešíme sa z nášho zmierenia, z obnovy rodiny a najmä z obrátenia a šťastia našej milovanej dcéry Magdalény, ktorá je dnes už dospelou ženou. Pohľad na milujúcich a rešpektujúcich rodičov je pre ňu tým najväčším šťastím a radosťou. Bola to ona, ktorá v detstve najviac trpela v dôsledku našej pýchy, sebectva a hlúposti. Teraz sme pre ňu príkladom boja za základné hodnoty, akými sú Boh, láska, pravda a dobro.

V roku 2018 sme sa znovu civilne zosobášili, hoci vždy sme boli manželia s Bohom. Kúpili sme vidiecky dom; rekonštruujeme ho s cieľom vytvoriť v ňom centrum manželskej terapie. Chceme sa s ostatnými podeliť o zázrak obnovy nášho manželstva. Zažili sme Božiu milosť a pôsobenie v situácii, keď ľudské riešenie bolo nemožné a nezlučiteľné s trendmi moderného sveta. Dostali sme veľký dar lásky a každý deň ho chceme dávať druhým. Pôsobíme v Spoločenstve manželstiev „Sychar“, zdieľame vlastné skúsenosti a podporujeme manželov v kríze.

Svedectvo Beata a Jacek

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *