Strečing

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať na cviky z oblasti strečingu, mnohé sú rovnaké ako pri jóge a keďže joga je nezlučiteľná s kresťanstvom, čo si myslieť o týchto cvikoch?
Ďakujem

Odpoveď:
Neviem o tom, žeby bolo na strečingu niečo neprijateľné z pohľadu kresťanstva, keďže jeho cieľom je uvoľnenie tela, precvičenie svalstva, relax, zlepšenie fyzickej kondície a pod.

Joga vznikla ako náboženský prúd hinduizmu v 6. stor. pred Kr. a je náboženstvom, ktorého cieľom je dosiahnuť duchovné zdokonalenie, očistenie, uvoľnenie tela pre prúdenie prány a hadej energie kundalini, jej prebudenie a vystúpenie k najvyššej siedmej alebo aj temennej čakre až napokon osvietenie, ktoré údajne nastane, keď vystúpi do najvyššej čakry symbolizujúcej boha Šivu.
Samotné slovo joga znamená „jarmo s božstvom“.
Jednotlivé cviky v joge a v strečingu nie sú totožné, hoci niektoré môžu byť navonok podobné.
Ale iba navonok.
Je to ako s abecedou. Jednotlivé písmená nie sú zlé. Z tej istej abecedy môžeme vyskladať požehnanie alebo zlorečenie. Obsah slovám dáva človek, ktorý ich vytvára – úmyslom ako aj usporiadaním, ktoré má špecifický význam.
Preto strečing alebo rehabilitačné cvičenia, ktoré sú navonok podobné napríklad niektorým asánam, nenesú duchovnú symboliku a neuvoľňujú duchovné sily. Ešte iný príklad – nepremenená hostia – je to obyčajný chlieb. Premenená hostia – je to živý Kristus. Navonok vyzerajú úplne rovnako, a predsa je medzi nimi nesmierny rozdiel.
Pavol Hucík, kňaz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *