V božom stvorení nie sú žiadne chyby

Neviem, kto tieto slová: “V božom stvorení nie sú žiadne chyby.” napísal, ale určite je to silné!

„V roku 1979 som riadil Wendy’s v Port Richey na Floride. Na rozdiel od dneška s personálnym zabezpečením nikdy nebol skutočný problém, no hľadal som niekoho, kto by pracoval tri hodiny denne len na obed. Prešiel som všetky svoje žiadosti a väčšina z nich hľadala plný úväzok alebo aspoň 20 hodín týždenne. Jednu som však našiel zahrabanú na dne štvorpalcového stohu; niekto, kto hľadal len čiastočný úväzok cez obed. Volal sa Nicky. Nestretol som ho, ale myslel som, že mu zavolám a uvidím, či by sa mohol zastaviť na rozhovor. Keď som mu zavolal, nebol tam, ale jeho mama povedala, že si mam byť istý, že tam bude.

V dohodnutom čase vošiel Nicky. Jeden z tých momentov, keď mi buchot srdca zvieral hrdlo. Nicky mal Downov syndróm. Jeho fyzický vzhľad to prezradil a jeho reč len posilnila zrejmé. Bol mladý a nevinný a ja som nikdy nekomunikoval na profesionálnej úrovni s osobou s mentálnym postihnutím. Nemal som potuchy, čo mám robiť, tak som šiel do toho a vyspovedal som ho. Bol to úžasný mladý muž. Skvelé vyhliadky, úloha vysvetlená, Nicky nadšený.

Len z dôvodov, ktoré Boh v tom čase už vedel, som ho najal. 3 hodiny denne, 3 dni v týždni prevádzkovať gril. Dal som personálu vedieť, čo môže očakávať. Ako sa dalo očakávať, posádka sa uistila, že som dostal správu: „nikto nechce pracovať s retardom.“

Dodnes toto slovo považujem za urážlivé. Mali sme stretnutie posádky, vyčistili vzduch a pripravili sa na jeho príchod. Nicky prišiel do práce presne načas.

Bol tak nadšený, že bude pracovať. Fixoval pohľadom ručičky na hodinách, doslova povedané triasol sa očakávaním. Postavil sa a začal trénovať. Nemohol mať viac úloh, ale stačilo predsa byť na grile. Teraz k tej fascinujúcej časti…..

V tom čase neexistovali žiadne obrazovky počítača, z ktorých by sa dalo pracovať. Každú objednávku volala pokladníčka. Vyžadovalo to veľké sústredenie zo strany všetkých výrobných zamestnancov, aby bola objednávka v poriadku.

Zatiaľ čo Nicky trénoval počas svojej prvej zmeny, sendvičár vedľa neho sa spýtal grilmana/trénera, čo je na ďalšom sendviči. Nicky odpovedal: „Single, bez kyslej uhorky, bez cibule.“ O pár minút neskôr sa to zopakovalo. Vtedy sme zistili, že Nicky má skrytú a cennú zručnosť.
Zapamätal si všetko, čo počul!

Fotografický neomylný sluch! Aký nádherný dar zručností. Trvalo to 3 dni a každý výrobca sendvičov požiadal o spoluprácu s Nickym. Okamžite ho prijala celá posádka. Po zmene sa pripojí k zvyšku svojej rodiny a bude piť kolu, ako keby to bola voda! Vtedy objavili ďalšiu črtu podobnú Rainmanovi. Nicky bol chodiaci/hovoriaci večný kalendár! S večným kalendárom ako referenciou sedeli celé hodiny a pýtali sa ho, ktorý deň v týždni je 22. december 1847. Nikdy sa nepomýlil. Táto neskutočná vlastnosť posádku hypnotizovala.

Jeho mama by ho prišla vyzdvihnúť o druhej. Viackrát sa tam posádka vrátila s tým, že ho zatĺkali, že ešte nemôze ísť. Raz po neho prišla zadným vchodom a jeho mama povedala niečo, na čo nikdy nezabudnem. „Nech tam zostane, ako dlho chce. Nikdy ho nikde neprijali tak, ako tu.“

Ospravedlnil som sa a vysušil som si oči, pokorný a so zlomeným srdcom na lekcii, ktorú som sa práve naučil.

Nicky mal na tento obchod hlboký vplyv. Jeho prítomnosť zmenila veľa ľudí. Dnes každým vláknom svojho tela verím, že Nickyho angažovanie nebola náhoda. Božie načasovanie a vôľa sú dokonalé.

Tieto Vianoce dúfam, že všetci pochopíme, čo oslavujeme. Všetci sme ako Nicky. Každý máme svoje nedostatky. Každý máme svoje silné stránky. Ale všetci sme hodnotní. Boh nás tak stvoril a Boh nerobí chyby. Nicky určite nemal chybu. Bol to cenný dar, za ktorý som navždy vďačný. Oslavujeme narodenie TOHO, ktorý nám všetkým vyrovnal podmienky. Bohu je jedno, či si bohatý alebo chudobný, republikán alebo demokrat, čierny alebo biely. Je mu jedno, či je vaša chromozómová štruktúra dokonalá. Je mu jedno, aké vzdelanie ste dosiahli.

Záleží mu na tvojom srdci. Chce, aby sme všetci milovali a vážili si dar, ktorý nám ON dal na Vianoce, svojho syna, Spasiteľa, našu spásu. Jeho Syn, ktorý sa narodil, aby zomrel za naše hriechy. Aby sme zaplatili náš dlh. Aby nám poskytol cestu do večnosti. Takže tieto Vianoce si preverme naše srdcia. V každom z nás je kúsok Nickyho a mám podozrenie, že niekde vo vašom živote je Nicky, ktorý hľadá príležitosť, aby Vás objal.
Vďaka Bohu za to. Vďaka Bohu za Jeho dokonalý dar, Ježiša Krista.“

Zdroj: Modlitba.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *