Osem duchov zla: 1. Obžerstvo

Obžerstvo

Evagrius hovorí, že zapletenie sa do vášní začína myšlienkou obžerstva. Ak by sme mali niekomu vysvetľovať, v čom spočíva hriech obžerstva, určite by sme si nakreslili obraz človeka, ktorý sa prejedá, jedáva veľmi sofistikované jedlá alebo jednoducho jedáva jedlo bez miery. Toto Evagrius nemyslí.

Najprv sa pokúsime nájsť synonymum pre slovo „obžerstvo“, ktoré azda viac bude odrážať náš autorský zámer. Hádam sa to dá opísať slovom „ nenásytný “.

Otec Leszek Misiarczyk verí, že rôzne typy obžerských myšlienok možno klasifikovať takto: kvôli strachu z hladu a straty zdravia, ako pokušenie k falošnej askéze a neúcte k bratom, pokušenie vydať sa ľahšou cestou v asketizme a nakoniec ako prekážka modlitby a príčina zlých snov. Už len táto klasifikácia ukazuje, aká komplikovaná je realita, s ktorou tu máme do činenia.

Otupený človek

Evagrius nazýva obžerstvo „nespútaným šialenstvom“ a „deravou stenou“, ktorá „neodmysliteľne spojená s nečistotou robí myseľ nečistou. Spôsobuje telesnú impotenciu, prináša ťažký spánok, prináša smutnú smrť. Evagrius ukazuje muža ovládaného myšlienkou obžerstva ako niekoho omráčeného , ​​ktorý nevidí dôsledky svojich rozhodnutí. Obžerstvo prináša ospalosť a šialenstvo – dôslednú snahu o ničenie.

Pre lepšie pochopenie toho, čo je obžerstvo svojou povahou, je vhodné pripomenúť, že náš autor proti nemu stavia umiernenosť, ktorú nazýva „napodobňovanie vzkriesenia“ a „sledovanie očami, ktoré nepoznajú spánok“. Evagrius, ktorý píše o túžbe po jedle a korení, tiež zrejme naznačuje, že zlo spočíva najmä v narušení rovnováhy a prežívaní spomienok na staré dobré časy, keď ste mali veľa rôznych vecí. Dôsledkom obžerstva je „deravá stena“, cez ktorú sa mníchove túžby vymykajú pri hľadaní stôp bývalých rozkoší.

Svet ako jedlo na jedenie

Tí, ktorí podľahli myšlienke obžerstva, vidia svet, v ktorom žijú, ako skvelé jedlo. Svet pre nich nie je pomocou na ceste k spáse, znakom Božej existencie. Ale skôr vec, ktorú musia konzumovať, niečo, čo je ich a čo právom môže byť „zjedené“; jedným slovom, sú to vždy nenásytní ľudia, ktorí nemajú nikdy dosť.

Myslím, že môžeme hovoriť o obžerstve v doslovnom zmysle, ako ho chápeme intuitívne, a o duchovnom obžerstve, ktoré opisuje sv. Ján z Kríža, keď človeka zaujímajú iba duchovné zážitky, a nie samotný Boh; túži po videní, po pocite sladkosti modlitby…

Existuje aj emocionálne obžerstvo, keď od iných ľudí očakávame len uznanie, potlesk. Nikdy sa nám nepodarí získať dostatok pochvaly za to, akí sme skvelí a výnimoční. Toto je predátorský prístup k realite; je to postoj, ktorý nás núti hľadať len spôsoby, ako uspokojiť choré túžby zrodené z našich komplexov a našich rán.

V tom je veľké nebezpečenstvo – takéto obžerstvo vedie k úplnej devastácii života na všetkých jeho úrovniach . Človek, ktorý podľahne zlej myšlienke obžerstva, je niekto, kto nie je schopný sa ničoho vzdať, človek bez schopnosti odriekania.

Zdroj: Výber: Szymon Hiżycki OSB, Medzi hriechom a myslením. O ôsmich duchoch zla od Evagria z Pontu

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *