Krucifix pre chorých

Keď je človek pripútaný doma na lôžko alebo trpí ťažkou chorobou, katolíci sú naučení zavolať kňaza a prijať pomazanie chorých. Pred desiatkami rokov bola sviatosť vyhradená pre veľmi chorých alebo zomierajúcich známa ako extrémne pomazanie (posledné pomazanie) alebo bežnejšie ako „ posledné obrady “. Dnes ho poznáme ako Pomazanie chorých a neudeľuje sa výlučne tým, ktorí sú na smrteľnej posteli. Je to jedna zo siedmich sviatostí a zvoláva Božiu pomoc pre tých, ktorí fyzicky trpia.

V časoch, keď ľudia častejšie zomierali doma, sa rozvinul zvyk mať pri núdzových návštevách kňaza po ruke kríž „volanie chorého.“ Tento typ krucifixu bol zavesený na stene zvyčajne nad posteľou chorého. Krucifix obsahoval skrytú priehradku, ktorá sa odhalila posunutím líca kríža na stranu. V ňom boli dve sviečky, malá fľaša svätenej vody a niekedy aj biela látka.

Účelom krucifixu pre chorých, ktorý sa vyrába dodnes, je uľahčiť rituál spojený s pomazaním chorých a urobiť z postele posvätný priestor pre sviatosť. Je zaujímavé, že kedysi to bol obľúbený svadobný dar, ktorý sa mal zavesiť nad posteľ manželského páru, pripravený na použitie, keď manželský partner potreboval pomazanie. Dvojici to pripomenulo ich záväzok, že budú sebe verní „v chorobe aj v zdraví“.

Tu je stručný návod, ako sa pripraviť na návštevu kňaza v domácnosti na slávenie pomazania chorých.

Pripravte si malý stolík vedľa postele.

Často to môže byť nočný stolík alebo skladací stôl, ktorý je malý a ľahko sa presúva. 

Položte na stôl bielu handričku

Na stôl je vhodné položiť biele plátno, podobne ako biele plátno prikrýva oltár pri omši. Ak je chorý blízko smrti, alebo požiadal o sväté prijímanie v rámci pomazania, kňaz prinesie malú nádobu zvanú pyxida s premenenou eucharistickou hostiou v nej. Kňaz položí pyxidu na stôl, a tak biela látka dodá väčšiu úctu a rešpekt Kráľovi kráľov, ktorý je skutočne prítomný v hostii. (To je aj prípad, keď mimoriadny vysluhovateľ svätého prijímania prináša Eucharistiu osobe, ktorá je hospitalizovaná alebo pripútaná na lôžko doma)

Postavte krucifix na stôl

Kríž pre chorých je konštruovaný tak, že po otvorení je možné krucifix postaviť do štrbiny v základni. Toto vytvára ústredný bod sviatosti, povzbudzuje chorého, aby spojil svoje utrpenie s Kristom na kríži.

Na každú stranu krucifixu položte jednu sviečku

Krucifix bude mať tiež dva sloty, jeden na každej strane. Tu sa majú umiestniť sviečky a zapáliť ich, keď príde kňaz. Opäť ide o napodobňovanie oltára pri svätej omši, pripomínajúc všetkým prítomným, že Kristus je skutočne prítomný v eucharistickej hostii, ktorú so sebou kňaz prináša.

Ďalšie (voliteľné) položky

Fľašu so svätenou vodou možno položiť aj na stôl, aj keď si kňaz často so sebou prinesie svoju vlastnú. Používa sa na požehnanie chorého. Po tom, čo kňaz udelí pomazanie olejom chorých, bude potrebovať bielu látku alebo vatu na utretie prstov. Súčasťou súpravy býva aj malý zvonček, ktorý sa dá postaviť na stôl a použiť po spovedi chorého, čo signalizuje, že sa členovia rodiny môžu vrátiť do miestnosti.

Kríž pre chorých je krásna tradícia, ktorá dodáva tejto príležitosti väčšiu slávnosť a pripomína všetkým v miestnosti Božiu prítomnosť medzi nimi.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *