Nevyliečiteľne chorá tínedžerka je uzdravená počas eucharistickej procesie

V januári 1920 bola 13-ročná Raymonde Bonnenfant urýchlene prevezená na pohotovosť do nemocnice Bellier v Nantes (Francúzsko, časť Loire-Atlantique) pre prasknuté slepé črevo, ale bola príliš slabá na to, aby ju operovali.

Niekoľko týždňov bola pod neustálym lekárskym dohľadom. V polovici februára bol jej stav stále kritický, ale chirurgický tím rozhodol, že operáciu vydrží.

Operácia, ktorá sa uskutočnila 23. dňa toho mesiaca, situáciu len zhoršila: jej apendicitída sa zmenila na zápal pobrušnice. Okrem toho bola objavená črevná tuberkulóza, čo naznačuje, že pacient nebude dlho žiť.

Ako dni plynuli, lekárske vyšetrenia ukázali, že infekcia sa rozšírila do pľúc a potom do kostí.

Začiatkom leta sa objavili prvé príznaky Pottovej choroby. V auguste sa jej rodina rozhodla vziať Raymonde na púť do Lúrd (Francúzsko, departement Pyrénées-Atlantiques). Musela cestovať na matraci lemujúcom malý ručný vozík, čo bol veľmi bolestivý spôsob dopravy až z Bordeaux (Francúzsko, departement Gironde) Lekár, kňaz a rehoľná sestra boli neustále po jej boku. Keď dorazili do Lúrd, ľudia ju museli nosiť na nosidlách, aby sa vyhli otrasom na ceste. V ten deň „bolo utrpenie neopísateľné“, dosvedčila Raymonde.

Lekári jej zakázali vstup do špeciálnych bazénov svätyne. Na tretí deň púte jej ošetrovatelia sotva nanášali vodu z jaskyne na čelo. Na druhý deň jej odopreli aj špeciálne masti. Ale pre Raymonde bolo horšie, že tiež nesmela ísť na veľkú promenádu ​​na procesiu Najsvätejšej sviatosti. „Neuvidím Ježiša!“ plakala.

Štvrtý a posledný deň sa Raymonde ocitla sama, obklopená prázdnymi posteľami ostatných pútnikov, ktorí išli na eucharistickú procesiu.

Pamätá si: „Napriek tomu, že mi krv upchala hrdlo, vykríkla som: ‚Chcem Ho vidieť skôr než zomriem!‘
Jasne som dala najavo, že sa chcem sprievodu zúčastniť. Aby uspokojil posledné želania umierajúcej, lekár potom zrušil svoj príkaz.

Bolesť bola taká silná, že Raymonde pravidelne omdlievala. Jej nosidlá boli pokryté krvou. Farár zo Saint-Nicolas v Nantes niesol v ten deň Najsvätejšiu sviatosť. Náhodou sa zastavil pred tínedžerkou, ktorá potom hľadela na Telo Kristovo.

Zrazu povedala, „niekoho ruka ma jemne zdvihla – neskôr mi bolo povedané, že sa ma nikto nedotkol – a zrazu som pocítila bolesť v srdci… bola som uzdravená!“

Mladé dievča dodalo: „Jeden z nosičov, ktorý mi pomáhal, v tej chvíli padol na kolená. Práve sa mu vrátila viera.“

Zdroj: Fr. Jean Ladame, Prodiges eucharistiques, du VIIIe siècle à nos jours, Familles et Eucharistie, 1981, s. 68-69.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *