Svätostánok a socha Najsvätejšieho Srdca unikli ničivému požiaru

V noci z 31. decembra 1977 na 1. januára 1978 kostol Laveline-devant-Bruyère (Francúzsko, departement Vogézy), postavený v roku 1908, spustošil strašný požiar.
Rýchly zásah asi 40 hasičov nedokázal zastaviť požiar: zničený bol kostol a časť fary. Veľmi suchý drevený rám pohltili plamene a päť zvonov sa úplne roztopilo. Škoda bola vtedy vyčíslená na milión frankov.
Niečo po polnoci sa dedinský kňaz, otec Michel Aubry, vracal domov, keď zacítil dym. Pozrel sa na kotol ústredného kúrenia: fungoval normálne. Potom išiel stav skontrolovať von. Vtedy videl, že zvonica horí. Okamžite zavolal hasičov. Hasiči z neďalekého Gérardmeru, vybavení veľkým rebríkom, prišli pomôcť pri hasení požiaru, no neúspešne.
Necelú hodinu po vypuknutí požiaru sa zvonica zrútila. To, čo ostalo zo strechy, sa zrútilo do svätyne a nezostala tak žiadnu šanca na záchranu konštrukcie.
Na druhý deň ráno ruiny kostola napriek chladnému počasiu v tom ročnom období stále tleli, všetko bolo zuhoľnatené a hlavný oltár ľahol popolom…
Zničený otec Aubry sledoval katastrofu, pripravený zachrániť všetko, čo mohol ušetriť oheň…
Slnko práve vyšlo a jemné svetlo ožiarilo to, čo z kostola zostalo. Zrazu kňaz uvidel sadrovú sochu Najsvätejšieho Srdca, niekoľko metrov od jej základne. Ponáhľa sa, sotva môže uveriť tomu, čo videl: socha bola úplne zachovaná!
Potom sa pozrel smerom k oltáru, kde už nič nezostalo. Ale pod hromadou omietky a popola sa mu podarilo získať malý drevený svätostánok, v ktorom boli posvätené hostie.
Je zrejmé, že Najsvätejšia sviatosť bude preč, pomyslel si v duchu. Podarilo sa mu otvoriť svätostánok a bol úplne ohromený, keď videl, že hostie sú neporušené!
Svätostánok a socha Najsvätejšieho srdca boli umiestnené v miestnosti premenenej na dočasnú kaplnku.

Zdroj: L’Est républicain, 3. januára 1978

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *