Zázračne chránená sa hostia vznášala nad plameňmi

16. marca 1345 zomieral Ysbrand Dommer, obyvateľ Kalverstraat (Calvary Street) v Amsterdame v Holandsku. Bol utorok Veľkého týždňa. Lekári sa už vzdali nádeje a jeho rodina už nemohla urobiť nič, aby mu pomohla.

Po modlitbe vešpier mu farár zo Saint-Nicholas v blízkosti Dommerovho domu priniesol sväté prijímanie ako viatikum.  Chorý však po krátkej chvíli zvracal. Žena, ktorá sa o neho starala, vyhodila obsah toho, čo zvracal, pričom si neuvedomila, že obsahuje premenenú hostiu.

Na druhý deň ráno sa žena pripravovala na zapálenie ohňa v krbe, ktorý zhasínal, keď uvidela hostiu, ktorá bola predošlú noc vyhodená. Bola bezchybne biela a neporušená, doslova sa vznášala nad plameňmi.

Podarilo sa jej ju chytiť a položiť na čistú handričku, ktorú uložila do drevenej krabičky. Potom to bežala povedať kňazovi.

Ten padol na kolená a chválil Boha za tento zázrak!

Opatrne niesol Najsvätejšiu sviatosť na faru, kde ju uzavrel do sklenej vázy. Ale o hodinu neskôr si všimol, že vzácna hostia zmizla, hoci vázu, v ktorej bola uložená, neotvorili ani s ňou nepohli! Utrápený kňaz odišiel do Dommerovho domu a tam našiel hostiu v trezore! Tá istá nevysvetliteľná skutočnosť sa stala trikrát, vďaka čomu kňaz pochopil, že Boh to tak chce!

Nasledujúci deň, čo bol Zelený štvrtok, svedkovia vypovedali a rytier Van Boeckhorst, súdny úradník z regiónu Amstel, potvrdil pravosť ich verzie. Biskup z Utrechtu začal vyšetrovanie. O niekoľko mesiacov neskôr dospel k záveru, že sa stal zázrak.

Medzitým sa Dommer zotavil a ponúkol svoj pozemok na stavbu kaplnky na pamiatku udalostí. Počas čakania na dokončenie stavby bola zázračná hostia uschovaná v kostole svätého Mikuláša (Oude Kerk).  Potom bola v sprievode odnesená do novej kaplnky, ktorá dostala názov „Sväté miesto“ (Heilige Steide). Udalosť raz do roka pripomína sprievod.

V tejto oblasti bolo zaznamenaných niekoľko zázrakov. V roku 1452 požiar spustošil kaplnku, ale nevysvetliteľne ušetril Svätú Hostiu. V roku 1482 vykonal vtedy chorý cisár Maximilián Rakúsky púť do Heilige Steide a vrátil sa úplne uzdravený.

V roku 1578 sa Amsterdam stal protestantským a náboženské procesie boli zakázané. V nasledujúcom storočí dal duchovný postaviť ďalšiu malú kaplnku, kde relikviu uložil. Vtedy sa obnovili každoročné sprievody, ale nenápadne a bez krížov a zástav.

Táto druhá kaplnka stále existuje. Vo vnútri zázrak znázorňujú dve série obrazov.  Procesia sa koná v noci pred Kvetnou nedeľou.

Zdroj: modlitba.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *