Protestantský princ sa zúčastňuje na omši svätého Jozefa z Cupertina a konvertuje

Nemecké knieža John Frederick Brunswick, ktorý bol luterán, sa cítil šťastný, keď vstúpil do mesta Assisi (Umbria, Taliansko) v ten krásny deň 5. februára 1651. Niekoľko týždňov bol znepokojený svojou protestantskou vierou, keď si uvedomil, že pastori zabúdajú kázať o učení cirkevných otcov.
Počul o svätom Jozefovi z Cupertina, levitujúcom kapucínskom mníchovi. Odišiel do Talianska, aby sa s ním stretol a zistil, či je katolicizmus tou pravou vierou, pod zámienkou, že ide na výlet.
Zostal vo františkánskom kláštore v Assisi, ale na druhý deň ráno sa náhle rozhodol odísť bez toho, aby sa stretol so svätcom. Jeden z rehoľníkov, otec Cesar de Roccasecca, trval na tom:

„Ak sa chceš porozprávať s bratom Jozefom, neodchádzaj!“

„Tak sa s ním stretnem, ale len na krátky rozhovor,“ odpovedal princ.

„Nechceš ho vidieť celebrovať omšu?“

Po vyčerpaní argumentov princ prijal. Po malom schodisku ho vyviedli do kláštornej kaplnky, kde si nenápadne sadol do posledného radu lavíc. Začala sa svätcova omša. Komunita a niektorí veriaci už boli na Otče náš. Zrazu začul tlmené výkriky… hostia vyletela z rúk Jozefa z Cupertina a teraz sa aj on sám zdvihol zo zeme, s tvárou zaliatou slzami: bol v extáze! Najsvätejšia sviatosť sa doslova vznášala nad oltárom! Potom, akoby vyšiel zo sna, sa svätec vrátil do pôvodnej polohy a po niekoľkých sekundách váhania zlomil zázračnú hostiu. Po omši išiel otec Cesar za Jozefom, ktorý povedal, že nepozná ľudí prítomných v zadnej časti kaplnky, ale „niektorí majú tvrdé srdce; neveria ničomu, čomu verí Cirkev. Preto ‚Baránok mi stvrdol v rukách a nemohol som ho zlomiť.“ Brat Caesar potom Jozefovi prezradil, kto je ten návštevník, a vysvetlil mu, že Boh ho žiada, aby ho obrátil. Jozef sa zdráhal: bol to veľmi jednoduchý muž, ktorý nevedel, ako hovoriť s princami. Jeho predstavený mu ukázal niekoľko listov od kardinálov odporúčajúcich princa. Jozef ich priniesol do svojej cely a položil ich k nohám svojho krucifixu so slovami: „Pane, je na tebe, aby si konal. Popoludní 5. februára mal Jozef prvé stretnutie s Johnom Frederickom, ktoré trvalo niekoľko hodín. Ľudia okolo neho začali byť netrpezliví. „Lietajúci mních“ prehlásil návštevníkovi: „Princ, netúžim po ničom inom, ako po spáse tvojej duše.“ Na druhý deň sa John Frederick opäť zúčastnil na omši brata Jozefa z Cupertina. Zrazu do neho osoba vedľa neho štuchla lakťom, aby sa pozrel hore: svätec, zdvihnutý zo zeme, držal v rukách hostiu nepoškvrnenej belosti, v ktorej bol jasne viditeľný čierny kríž. So srdcom otvoreným milosti začal John Frederick plakať. Niekoľko hodín po tom, čo bol svedkom tohto veľkého znamenia, princ súhlasil s tým, že bude nosiť františkánsku šnúru, ktorú mu dal Jozef, a povedal: „Priväzujem ťa k nebu!“ Potom sa zúčastnil na ofíciu vešperách a kompletóriu. Nasledujúcu noc sa John Frederick vzdal protestantizmu v cele svätca v prítomnosti otca Angela Scarinciho z Casalmaggiore. Obrátenie kniežaťa bolo najskôr známe len kardinálom a bolo definitívne. Vo viere svätého Petra zostal až do svojej smrti v roku 1689.

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *