10 lekcií o utrpení z Knihy Jób

Vezmi si na čítanie Knihu Jób a neprestávaj volať k Pánovi. Neopustí ťa!

„Mne samému sa celkom spríkril život!“ (Job 10,1)

Ou! Všetci máme z času na čas zlé dni, no väčšina z nás sa ani len nepriblíži tomu, čo Jób prežíval, keď vyslovil tie bolestivé slová. V prípade, že nepoznáte jeho príbeh, Jób bol dobrý človek, ktorého postihlo nepredstaviteľné množstvo utrpenia. Z tohto dôvodu nie je Kniha Jób jedným z miest, kde by väčšina ľudí hľadala povzbudenie. Možno vás to prekvapí, ale Jóbov príbeh považujem za veľmi povzbudzujúci. Vlastne,  čítanie tejto časti biblie ma dostalo cez jedno z najtemnejších období v mojom živote. S ohľadom na to, tu je 10 lekcií o utrpení z Knihy Jób.

1. Budeme v pokušení

„Požehnal si dielo jeho rúk a jeho dobytok sa rozprestiera po krajine. Ale teraz vystri ruku a dotkni sa všetkého, čo má, a určite sa ti bude rúhať do tváre.“ (Jób 1, 10-11)

Satan veril, že Jób bol spravodlivý, pretože mal veľa požehnaní. Inými slovami, je ľahké milovať Boha, keď kráčate životom bez problémov. Keď Boh počul Satanovu teóriu, dal mu moc nad Jóbom a skúšky začali prúdiť. Jób bol v pokušení zaútočiť na Pána, ale odolal. Nebuďte prekvapení, keď ste aj vy pokúšaní, najmä uprostred utrpenia. Modlite sa za milosť odolávať.

2. Všetko, čo máme, je dar od Boha

Keď Jób dostal informáciu, že jeho synovia a dcéry zahynuli vo veľkej búrke, roztrhol si plášť a ostrihal si vlasy. Zronený otec, ktorý sa hodil na zem, odpovedal nasledujúcimi slovami:

Nahý som vyšiel z lona svojej matky a nahý sa zase vrátim. Hospodin dal a Hospodin vzal; Nech je požehnané meno Hospodinovo!“ (Jób 1,21)

Uznajúc, že ​​všetko v živote je dar od Boha, Jób obstál v prvej skúške na výbornú. Nepripútajte sa príliš k materiálnym statkom alebo priaznivým okolnostiam. Pán dáva a Pán berie. Naučiť sa to prijať vám prinesie veľa pokoja.

3. Boh dopúšťa utrpenie

Ďalším Satanovým sprisahaním (Jób 2,7) bolo postihnúť Jóba silnými vredmi od „chodidiel jeho nôh až po temeno hlavy“. Ak to nebolo dosť zlé, jeho manželka ho nepodporovala. Naznačila, že tieto nešťastia boli trestom za nejaké minulé previnenie, a naliehala na svojho manžela, aby „preklial Boha a zomrel“! Jóbova odpoveď?

„Dobré veci prijímame od Boha; a nemali by sme akceptovať zlo?“ (Jób 2,10)

Je úžasné, že Jób nespochybnil Božiu dobrotu ani nepovedal nič hriešne. Namiesto toho prijal skutočnosť, že Boh nám niekedy dovoľuje trpieť. Ak do vášho života vstúpi utrpenie, verte, že vám môže nejakým spôsobom pomôcť.

4. Je v poriadku kričať k Bohu

Čo v lone matky hneď som vtedy neumrel, buď po pôrode zaraz nezhynul?! (Jób 3,11)

Je úplne prijateľné volať k Pánovi, keď trpíš. Kniha žalmov je plná takýchto výkrikov. Pokračujte a povedzte mu, čo máte na mysli. Boh to prijme!

5. Niekedy sa mýlime

„Pamätaj, že môj život je ako vietor; Už neuvidím šťastie.“ (Jób 7,7)

Mohlo by sa zdať, že naše utrpenie sa nikdy neskončí, ale len Boh vie, čo sa stane. V tomto prípade sa Jób mýlil. Naozaj opäť videl šťastie. Pocity nie sú fakty. Môžete sa cítiť beznádejne, ale to nie je pravda.

 6. Boh sa stará o svoje stvorenia

„Tvoje ruky ma urobili a stvárnili a naraz ma chceš celkom zahubiť?“ (Jób 10,8)

V tomto bode sa Jób utápa v sebaľútosti. Možno si to neuvedomuje, ale uvádza dôležitú vec. Pre Boha by nemalo zmysel, aby nás stvoril a nezabezpečil naše potreby. Stará sa o vtáky (Matúš 6,26) a nie sú ani stvorené na jeho obraz a podobu. Boh nás neopustí.

 7. Život nie je fér

„Nuž hriešnici, prečo sú nažive, aj zostanú ver´, silou mocnejú?“ (Jób 21,7)

Má pravdu. Niekedy život nie je fér. Jeden pohľad na krucifix to potvrdí. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je prijať to a pamätať si, že existuje väčší rozmer. Tento život nie je všetko, čo existuje.

8. Pozrite sa do minulosti

„Ach, keby som bol ako v minulých mesiacoch! Ako v dňoch, keď nado mnou bdel Boh.“ (Jób 29,2)

Boh bdie nad Jóbom, aj keď si to neuvedomuje. Keď sa dostaneš do ťažkej situácie, obzri sa späť a spomeň si na všetky ťažké situácie, cez ktoré ťa Pán dostal. Keď tak urobíš, obnoví sa tvoja nádej a pripomenie ti, že Boh na teba stále dohliada.

9. Niekedy Boh mlčí

„Kričím k tebe, ale ty mi neodpovedáš.“ (Job 30,20)

Počas prvých 37 kapitol tejto knihy si Jób vylial srdce a Boh nič nepovedal. Niekedy Pán mlčí. Neprestávajte sa s ním rozprávať. Nakoniec odpovedal Jóbovi a odpovie aj vám… keď bude správny čas.

10. Boh je Boh a ja nie som!

„Kde si bol keď som založil zem? Povedz mi, ak tomu rozumieš.“ (Jób 38,4)

Boh ako Stvoriteľ vesmíru vie naozaj najlepšie. Jób sa nakoniec túto lekciu naučil a my by sme sa tiež mali naučiť.

 

Nakoniec dal Pán Jóbovi dvakrát toľko, čo mal pred skúškami. Aj keď život môže byť ťažký, čaká nás šťastný koniec. Nemusí sa to stať v tomto živote, ale stane sa to v budúcom, ak sa nevzdáte. Čítajte si úryvky z Knihy Jób a neprestávajte volať k Pánovi. Neopustí ťa! Tak Pán požehnal posledné dni Jóba viac ako tie predchádzajúce. (Jób 42,12)

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *