„Stratil som matku pred prvým svätým prijímaním“ – vyznáva po rokoch Ján Pavol II.

Bol apríl a Emilia Wojtyłowa sa cítila čoraz horšie. Do Karolovho prvého svätého prijímania chýbal už len mesiac a ona nemohla vstať z postele. Neexistoval žiadny liek na rozsiahlu myokarditídu. Zomrela 13. apríla 1929 a jej odchod uvrhol otca a dvoch synov do veľkého smútku.

Prvé sväté prijímanie Karola Wojtylu

V roku 1929 boli vo Wadowiciach dve základné školy: pre dievčatá a pre chlapcov. Obe sa nachádzali na trhovisku, v budove magistrátu. V oboch školách sa deti pripravovali na prvé sväté prijímanie súčasne s o. Jánom Pawelom. Obrad je naplánovaný na 25. mája.

Karol bol vtedy žiakom sedemtriednej chlapčenskej základnej školy. Navštevoval ju od roku 1926. Prvé sväté prijímanie sa konalo vo farskom kostole Preblahoslavenej Panny Márie. Skupina detí bola taká veľká, že v malých Wadowiciach neboli žiadne topánky. Pani Žofia Pukłowa, veliteľka skautingu a matka jednej z kandidátok, Danusie, Karolovej priateľky, požiadala miestneho obchodníka, Žida, ktorý cestoval za tovarom do väčších miest, aby hľadal vhodnú obuv. Súhlasil a takmer na poslednú chvíľu priniesol z Bielska elegantné biele topánky s prackou.

K dispozícii boli, žiaľ, len dievčenské, a preto na fotke z prijímania stojí deväťročný Karol v bielych topánkach s remienkom, prackou a opätkom. Jeho priatelia sa na fotografiách prezentujú identickým spôsobom. Žofia Pukłowa vzala Karola aj do obchodu miestneho fotografa a práve vtedy vznikla fotografia, ktorá sa už roky kopíruje v memoároch.

Karol, štíhly, vysoký, stojí na pravej strane fotografie. Oblečený v bielej košeli s veľkým námorníckym golierom, krátkych nohaviciach tesne pod kolená, pančuchách a topánkach s prackou.

Outfit zdedil po svojom staršom bratovi Edmundovi. Vyplývalo to nielen zo skromného rozpočtu práve ovdoveného pána Karola Wojtyłu st., ale aj z vtedajšieho posvätného zvyku.

Oblečenie na prijímanie malo v sebe niečo posvätné. Nebolo nikdy prešité na iné, ani nebolo prispôsobené na to, aby sa dalo nosiť v bežné dni. Prechádzalo od starších k mladším, alebo ležalo v debnách, v ktorých boli naftalínové guličky. Bolo a zostávalo mementom výnimočného stretnutia.

Karol v pravej ruke drží sviečku zdobenú myrtou. Jeho vlasy sú veľmi krátke a jeho oči sústredené. Vedľa chlapca je na stole pokrytom strapcovým obrusom pod kyticou orgovánu obraz Pána Ježiša.

Dnes tento suvenír z prijatia sviatosti spred 93 rokov patrí do zbierky Archívu Múzea Rodinného domu Svätého Otca Jána Pavla II. vo Wadowiciach. Bol zavesený na stene spálne rodičov, nad posteľou. Obraz odovzdal sám pápež. Predtým, ako ho odovzdal, ho pobozkal s tým, že má visieť tam, kde patrí – na stene v rodinnom dome.

Drahé deti, Pán Ježiš vás miluje!

Počas pápežského pontifikátu sa Ján Pavol II. stretol s deťmi z prvého svätého prijímania. Vtedy hovoril o dôležitosti tých prvých chvíľ návštevy živého Ježiša, ale kládol aj úlohy, povzbudzoval k vytrvalosti a častým stretnutiam pri svätom prijímaní.

„Drahé deti, dnes k vám prichádza pápež, aby vám v mene Pána Ježiša povedal, že Boh vás miluje. Pravdepodobne vám o tom veľakrát hovorili vaši kňazi, katechéti a sestry katechétky. Chcem to však zopakovať ešte raz, aby ste si túto radostnú novinu zapamätali na celý život. Ježiš ťa miluje! Ježiš ťa miluje! Opakujte: Pán Ježiš nás miluje!

Nie je to tak dávno, čo ste sa o tom mohli dozvedieť zvláštnym spôsobom. Toto je prvýkrát, čo Pán Ježiš prišiel do vašich sŕdc. Pri prvom svätom prijímaní ste ho prijali vo forme chleba. Lebo kto miluje, je pripravený dať milovanej osobe všetko, čo je pre ňu najcennejšie.

Pán Ježiš na tomto svete mal málo čo ponúknuť apoštolom. Dal im však to najväčšie – dal im sám seba. Odvtedy prijatím tohto najsvätejšieho pokrmu mohli byť neustále s Pánom Ježišom. On sám žil v ich srdciach a naplnil ich svätosťou. Toto znamená, že Pán Ježiš prišiel do vašich sŕdc. Je vo vás, Jeho láska vás napĺňa a robí vás stále viac podobnými Jemu, stále svätejšími,“ povedal v roku 1997.

Nezabudnuteľné stretnutie

Často si spomínal aj na deň 25. mája 1929, keď sa sám prvýkrát postavil pred eucharistického Ježiša.

„Prvé sväté prijímanie je nepochybne nezabudnuteľným stretnutím s Ježišom, dňom, na ktorý sa spomína ako na jeden z najkrajších v živote. Dodnes si pamätám deň, keď som medzi svojimi rovesníkmi po prvý raz prijal Eucharistiu vo svojom farskom kostole. Po rokoch, keď sa pozriete na fotografie z tejto udalosti, spomienka na tie chvíle ožije, vrátite sa k čistote a radosti, ktorú ste zažili pri stretnutí s Ježišom…“ – povedal.

Zdroj: Aleteia., Modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *