Matky, nebojte sa a proste svätých o pomoc a príhovor pre svoje deti

Zázraky schválené na kanonizáciu svätej Gianny Beretty Molla

Svätá Gianna Beretta Molla mala iba tridsaťdeväť rokov, keď zomrela v roku 1962, týždeň po pôrode svojej dcéry Gianny Emanuely. Zanechala po sebe manžela a štyri malé deti. Ani oni, ani nikto iný netušil, že len o 42 rokov neskôr bude táto manželka, matka a lekárka vyhlásená za svätú Katolíckej cirkvi. Na jej kanonizácii 16. mája 2004 boli jej manžel, jej tri žijúce deti, brat a sestra a mnohí ďalší príbuzní a priatelia, ktorí ju v živote poznali. Bolo to prvýkrát v histórii, čo sa manželský partner svätca zúčastnil na kanonizácii toho druhého.

Keď sv. Gianna 28. apríla 1962 zomrela, bola dobre známa svojimi cnosťami. Vždy bola milá a dobročinná a to bolo evidentné z veľkého davu, ktorý sa zúčastnil jej pohrebu. Ohlasy neprestali, keď ju uložili do hrobky. Ľudia o nej naďalej hovorili a hovorili o tom, ako žila svoj život v cnosti.

V decembri toho istého roku provinciálna správa Milána odovzdala rodine svätej Gianny zlatú medailu na jej pamiatku a uviedla:

Usilovná a veľkorysá spolupracovníčka kliniky ONMI v Magente, inšpirovaná kresťanským duchom v súlade s hlbokou vierou vo večné hodnoty, ako matka troch malých detí neváhala obetovať svoj vlastný mladý život, aby priviedla svoje posledné dieťa na svet. Jej meno svedčí a vyzdvihuje vznešené hrdinstvo všetkých matiek a vzbudzuje hlboké city v srdciach všetkých, ktorí uznávajú neutíchajúce princípy civilizácie.

Reči o jej svätosti sa neustále rozrastali a v roku 1972 milánsky kardinál Giovanni Columbo po získaní súhlasného stanoviska Konferencie biskupov Lombardie podporil dôvod jej blahorečenia a požiadal o zostavenie informatívnych aktov a dokumentov. To bol začiatok dlhého a rozsiahleho vyšetrovania, ktoré sa vykonáva v každej kauze svätosti.

28. apríla 1980 kardinál Carlo Martini, milánsky arcibiskup, so súhlasom pápeža Jána Pavla II., oficiálne uviedol kauzu blahorečenia Božej služobnice Gianny Beretty Mollovej. Ostávali už len dve veľké výzvy: musel by byť schválený zázrak na jej blahorečenie a ďalší na jej kanonizáciu. Nebolo náhodou, že Prozreteľnosť určila, že oba zázraky kanonizácie sv. Gianny sa budú konať v Brazílii. Jeden z bratov sv. Gianny, o. Alberto, ktorý bol tiež lekárom, bol celý život kapucínskym misionárom v Brazílii. Staral sa o núdznych a často písal sv. Gianne o práci v misii na pomoci chudobným a núdznym. Zachvátila ju túžba pridať sa k nemu.

Keď ukončila štúdium a uvažovala o odchode do Brazílie, jej duchovný vodca vyjadril obavy o jej zdravie uprostred vyčerpávajúcich podmienok misijnej práce. Poradil jej proti tejto myšlienke, rovnako ako biskup z Bergama. V rozhovore s Gianniným bratom o. Giuseppem, biskup povedal: „Z toho, čo ma naučila moja skúsenosť ako kňaza a biskupa, viem, že keď Pán povoláva dušu k misionárskemu ideálu, okrem veľkej viery a výnimočnej spirituality dáva aj fyzickú silu, ktorá pomôže prekonať ťažkosti a situácie, ktoré si tu nedokážeme ani len predstaviť. Ak Gianna tento dar nemá, myslím si, že práve toto nie je cesta, po ktorej ju Pán volá.“ Gianna prijala túto radu ako znamenie, že Boh má s ňou iný plán. Svoju lekársku prax začala v Taliansku a krátko nato stretla svojho budúceho manžela Pietra.

 

Zázrak pre blahorečenie

22. októbra 1977 v Grajau v Brazílii porodila 27-ročná protestantka Lucia Sylvia Cirilo cisárskym rezom mŕtve dieťa. Bolo to jej štvrté dieťa. Po deviatich dňoch ju v dobrom zdravotnom stave prepustili z nemocnice a vrátila sa k povinnostiam upratovačky. O niekoľko dní neskôr začala mať bolesti v oblasti konečníka a vagíny. Keď sa bolesti zväčšili, 9. novembra ju jej brat rýchlo previezol do nemocnice sv. Františka z Assisi. Brat svätej Gianny, otec Alberto Beretta, OFM kapucín, pomohol túto nemocnicu založiť. Pri vyšetrení lekári zistili, že veľmi vážna a nepredvídaná komplikácia spôsobila rektálno-vaginálnu fistulu, ktorá bola v nemocnici neoperovateľná. Najbližšia nemocnica s primeraným vybavením, ktorá by sa pokúsila zachrániť jej život, bola v Sao Luis, meste vzdialenom viac ako 575 míľ. Oficiálny záznam preto uvádza vzdialenosť „600 kilometrov“.) Pokus o prevoz mladej mamičky v tomto stave bol mimoriadne riskantný, pretože jej zdravotný stav sa z hodiny na hodinu zhoršoval.

Zdravotná sestra v nemocnici, sestra Bernardína, kapucínska sestra, sa veľmi znepokojila, keď počula o pacientkinom bolestivom stave. V modlitbe sa obrátila na Giannu Berettu Mollu a prostredníctvom jej príhovoru požiadala o milosť uzdravenia pre umierajúcu matku, aby bola vyliečená z choroby a vyhla sa tak nebezpečnej ceste do Sao Luis. Pozrela sa na malý obrázok Služobnice Božej a modlila sa: „Ty, ktorá si sestrou otca Alberta, vylieč túto fistulu a zabráň tejto žene cestovať do Sao Luis.“

Sestra Bernardína pozvala ďalšie dve sestry, aby sa k nej pripojili k tejto modlitbe. Podľa svedectva chorej ženy približne v tomto čase bolesti okamžite ustúpili a úplne zmizli. Chirurg bol privolaný, aby ženu vyšetril. Na svoje veľké prekvapenie zistil, že fistula sa zahojila a prevoz mladej dámy do nemocnice v Sao Luis už nie je naliehavý ani nutný.

Trvalo roky, kým sa zhromaždili dôkazy na preukázanie tejto zázračnej udalosti. V období medzi novembrom 1981 a októbrom 1987 sa v Grajau v Brazílii uskutočnili tri vyšetrovacie stretnutia, na ktorých sa zhromaždili výpovede všetkých zúčastnených v prípade. Potom 22. mája 1992, po rokoch skúmania a overovania lekárskymi odborníkmi a teológmi, bolo uzdravenie oficiálne uznané mimoriadnym kongresom Kongregácie pre kauzy svätých ako zázrak. Teda okamžité, úplné a trvalé vyliečenie, ktoré lekárska veda nevysvetlila. Lucia Sylvia Cirilo sa zúčastnila na blahorečení sv. Gianny 24. apríla 1994.

 

Zázrak pre kanonizáciu

V polovici novembra 1999 bola 35-ročná Brazílčanka Elizabeth Comparini Arcolino štvrtýkrát tehotná. Jej deti mali 10, 7 a 4 roky. V prvom mesiaci tehotenstva mala Elizabeth vážne krvácanie. Napriek krvácaniu tehotenstvo pokračovalo, ale ultrazvuk 30. novembra ukázal, že vyvíjajúce sa embryo sa nachádzalo v menšom než normálnom gestačnom vaku. Lekár povedal, že je pochybné, že by sa tehotenstvo vyrovnalo s takýmto začiatkom. 9. decembra vyšetrenie ukázalo, že embryo má dĺžku 1 cm, ale tiež, že sa vytvorila veľká krvná zrazenina s rozmermi 5,2 × 3,5 cm. 19. decembra lekári zistili, že srdiečko dieťaťa stále bije, ale že placenta v dolnej časti maternice sa značne zhoršila. Lekárka, doktorka Nadia Bicego Vieitez de Almeida, povedala, že dieťa sotva žilo kvôli veľkosti krvnej zrazeniny v maternici a že je takmer isté, že dieťa spontánne potratí, alebo ho bude musieť vybrať. Srdce dieťaťa napriek očakávaniam naďalej bilo a tehotenstvo pokračovalo.

11. februára mala Elizabeth pocit, že niečo nie je v poriadku a vrátila sa do nemocnice. Ultrazvuk ukázal, že membrány praskli. Bola v 16. týždni tehotenstva a hoci plod bol nažive, rádiológ potvrdil, že nie je prítomná plodová voda, ktorá by chránila dieťa pred vystavením baktériám z pôrodných ciest a pred vonkajším tlakom samotnej maternice. To znamenalo, že dieťaťu aj matke vážne hrozila infekcia. Dr. Bicego odporučil ukončiť tehotenstvo. V zúfalom pokuse zachrániť dieťa bola Elizabeth nasadená na režim hydratácie 4 litre intravenóznych tekutín denne s cieľom podporiť tvorbu plodovej vody. Tento pokus zlyhal.

Zostala v nemocnici a 15. februára bola prognóza, že bábätko zomrie. V tom čase lekári v Sao Paule v Brazílii a San Franciscu v Kalifornii študovali životaschopnosť tehotenstiev medzi 22. a 26. týždňom s prasknutými membránami, čo je oveľa viac týždňov počas tehotenstva ako v prípade Elizabeth. Vo všetkých prípadoch skúmaných v týchto štúdiách sa tehotenstvo skončilo spontánnym potratom do 60 dní od prasknutia membrán. Lekári zapojení do prípadu teda dospeli k záveru, že v 16. týždni bude určite spontánne potratený aj plod.

Doktor Bicega a ďalší lekári povedali Elizabeth, že tehotenstvo bude stratené a s prasknutými membránami dostane infekciu. Na záchranu života jej odporučili interrupciu a dali jej nejaký čas na rozhodnutie. Elizabeth bola praktizujúca katolíčka a neskôr vypovedala, že vo svojom srdci vedela, že si nemôže zvoliť interrupciu ako možnosť a že sa musí pokúsiť donosiť dieťa do pôrodu. Keď sa lekár vrátil pre rozhodnutie, bola rozrušená a plakala. Jej manžel Carlos Cesar, ktorý bol verne po jej boku, povedal, že jeho manželka žiadala kňaza. Zavolal miestneho farára zo San Sebastiana, o. Ovidio Jose Alves di Andrade. Dr. Bicega povedal, že sa vráti o 15 minút s dokumentmi na ich podpisy, ktoré ich oprávňujú na prerušenie tehotenstva.

Jedna z Elizabethiných priateliek, Isabel, bola v miestnosti, keď sa v nej zastavil doktor Bicega a ona si vypočula odporúčanie o potrate. Izabela, inšpirovaná svojou vierou, sa ponáhľala do nemocničnej kaplnky, aby sa pomodlila k Márii, aby pomohla objasniť situáciu, ktorá postihla jej priateľku. Po nejakom čase v modlitbe vstala a odišla a bola prekvapená, keď videla biskupa diecézy, biskupa Diogenesa Silvu Matthesa, prechádzať cez dvere. Bol v nemocnici na návšteve u inej osoby a Isabel ho okamžite zastavila, aby ho informovala o tom, čo sa deje s Elizabeth. Ukázalo sa, že pozná Elizabeth a Carlosa. Spoznal ich, keď pracovali v San Sebastiane ako katechéti. Biskup okamžite odišiel do Elizabethinej izby. Po vypočutí celého príbehu povedal: „Betsy, budeme sa modliť a Boh nám pomôže.“ Potom požiadal doktora Bicegu, aby im dal viac času a odišiel.

Krátko po odchode biskupa prišiel o. Ovidio a začal pomazávať Elizabeth sviatosťou pre chorých. Kým ju pomazal, biskup Silva sa vrátil a priniesol so sebou životopis blahoslavenej Gianny Beretty Molly. Biskup povedal: „Urobte to, čo robila blahoslavená Gianna, a ak to bude potrebné, položte svoj život za dieťa. Modlil som sa doma a v modlitbe som povedal blahoslavenej: „Teraz prišla príležitosť, aby si bola svätorečená pred Pánom pre milosť zázraku a zachrániš život tohto malého dieťaťa.“

Elizabeth vedela o blahoslavenej Gianne a o tom, ako zomrela. Vedela tiež, že prvý zázrak, vďaka ktorému bola Gianna vyhlásená za blahoslavenú, sa udial v Brazílii. Išlo o ženu, ktorá mala život ohrozujúcu komplikáciu po cisárskom reze. Tento zázrak sa stal v nemocnici, ktorú založil brat sv. Gianny, o. Alberto. Kým Elizabeth bola tehotná s tretím dieťaťom, napriek tomu, že svoje dve predchádzajúce deti porodila cisárskym rezom, rozhodla sa pre prirodzený pôrod. V tom čase jej biskup Silva dal svätú kartu blahoslavenej Gianny a povedal, aby sa k nej modlila. Veľmi sa bála, ale požiadala blahoslavenú Giannu o pomoc a následne porodila zdravé dieťa.

Elizabeth, upokojená svojou minulou skúsenosťou a inšpiráciou blahoslavenej Gianny a biskupom, povedala Dr. Bicegovi, že sa pokúsi donosiť svoje dieťa do pôrodu, pokiaľ bude srdce dieťaťa naďalej biť. Niekoľko lekárov v nemocnici naznačilo, že ide o šialenstvo, pretože dieťa už zomieralo. Dr. Bicega neskôr o tom rozhodujúcom čase vypovedal: „Neviem, či to bolo intuíciou, vlastným nedostatkom odvahy, alebo či ma priťahovala jej viera, ktorá akoby nemala hranice, ale rozhodol som sa počkať a pozrieť, čo sa stalo.“ Elizabeth neskôr svedčila, že pre ňu „Ježišovým najväčším zázrakom bolo zmeniť srdce lekára. Vo svojom odhodlaní vykonať interrupciu bol nezmenený, ale jedného dňa mi povedal: ‚Tvoja viera ma prinútila veľa premýšľať. Aj ja už verím, takže počkajme na smrť plodu.“

Elizabeth opustila nemocnicu a išla do domu tety Carlosa Cesara, Janete Arcolino, ktorá bola zdravotnou sestrou. Doktor Bicego im požičal ultrazvuk, aby mohli sledovať tlkot srdca dieťaťa. Povedal im, aby každých šesť hodín kontrolovali Elizabethinu teplotu a krvný tlak. Pokračovali v super hydratácii a nakoniec začali s liečbou kortizónom, aby zabránili problémom s pľúcami dieťaťa.

Otec Ovidio neskôr svedčil, že celá komunita naďalej vzývala blahoslavenú Giannu a žiadala o zázrak. Farnosť bola veľmi pro-life a každý mesiac sa konalo špeciálne požehnanie pre tehotné ženy. K modlitbám sa pripojila aj komunita sestier karmelitánok v tejto oblasti a požiadala kláštory po celej Brazílii, aby sa modlili za dieťa. Elizabeth to mala veľmi ťažké. Napriek viere v Boha a skúsenostiam z minulosti boli chvíle, keď sa strašne bála, že zomrie so svojím dieťaťom. Niekedy sa cítila sama, akoby ju Boh opustil. Bála sa, čo by sa stalo s jej ďalšími tromi deťmi, keby zomrela.

Doktor Bicega tehotenstvo veľmi pozorne sledoval a poznamenal, že počas celej doby nedošlo k nahromadeniu plodovej vody. Vždy, keď sa nahromadila nejaká tekutina, vytiekla hneď, ako Elizabeth vstala a šla do kúpeľne. Nakoniec, keď dosiahla 32. týždeň tehotenstva a bábätko vážilo 1,80 kilogramu, bolo rozhodnuté porodiť ho cisárskym rezom. Elizabeth sa 31. mája 2000 narodila dcéra, ktorú pomenovala Gianna Maria po svojej nebeskej príhovorkyni. Bábätko bolo zdravé, až na skrútenú ľavú nohu, ktorú neskôr úspešne napravili operáciou a fyzikálnou terapiou. Porucha sa pravdepodobne vyskytla v dôsledku kompresie v maternici.

Elizabeth však mala vážne komplikácie. Placenta priľnula k stene maternice a v dôsledku toho sa u nej vyvinulo silné krvácanie a šok, pričom stratila viac ako 75 % krvi. Neskoro v ten deň jej odišli obličky, skolabovali jej pľúca a upadla do kómy. Nakoniec sa po viacerých transfúziách krvi a troch dňoch na jednotke intenzívnej starostlivosti zotavila.

Novorodenca poslali domov 17. júna s hmotnosťou 1,960 kilogramu. V júli 2001 pediatrička Maria Engracia Ribeiro vyšetrila dieťa a zistila, že je úplne normálne a zdravé, inteligentné a živé so silnou osobnosťou. Následné vyšetrenie 17. januára 2002 nezistilo žiadne problémy s vývojom dieťaťa. Nemala problémy s imunitou ani dýchaním a bola v perfektnom zdravotnom stave.

Prípad zázraku dôkladne preštudovala „Consulta Medica“ Kongregácie pre kauzy svätých a 10. apríla 2003 sa zistilo, že napriek vážnym prognózam pre plod a matku v dôsledku totálnej straty plodovej vody v 16. týždni tehotenstva a napriek medikamentóznej liečbe, ktorá neuľahčovala a bola pre takúto vážnu situáciu nedostatočná, bol pozitívny výsledok tehotenstva u zdravej matky aj zdravého dieťaťa z medicínskeho hľadiska nevysvetliteľný. Dekrét „super miraculo“ bol vyhlásený Kongregáciou za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. 20. decembra 2003. Gianna Beretta Molla bola blahorečená 24. apríla 1994. Jej kanonizácia sa slávila 16. mája 2004 a jej sviatok deň sa pripomína 28. apríla, čo dátum jej úmrtia.

Elizabethina pôrodníčka a gynekologička, Dr. Nadia Vieitez de Almeida, uviedla: „V rozpore so všetkou logikou a vedou, toto tehotenstvo pokračovalo bez infekcie, bez predčasného pôrodu a bez akýchkoľvek fetálnych anomálií. Realita je taká, že Boh nám poslal Giannu, ktorá je dnes pýchou nás všetkých.“

Svätá Gianna zomrela na následky obetovania svojho života, aby jej nenarodené dieťa v maternici malo maximálnu šancu na život. Božia prozreteľnosť prijala jej obetu a utrpenie a bola odmenená večnou spásou. Je teda veľmi krásne, že jej hrdinskú cnosť uznala a potvrdila aj univerzálna cirkev prostredníctvom dvoch príhovorných zázrakov, do ktorých boli zapojené dve matky a nevinné dieťa v lone.

Zdroj: modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *