3 Poučenia svätej Kataríny Sienskej pre moderného kresťana

Postavila sa za pravdu v časoch konfliktov, vytrvala v Božej vôli pre ňu proti všetkým nástrahám a pracovala pre Božie Kráľovstvo tu na zemi.

Na tento sviatok veľkej svätej Kataríny Sienskej sa vráťme k jej životu a dozvieme sa viac o žene, ktorou bola. Od jej smrti ubehlo viac ako 600 rokov, no svätosť je nadčasová. Jej príbeh nám dáva niekoľko ponaučení, ktoré môžu platiť aj pre dnešných kresťanov.

1.

POSTAVTE SA ZA PRAVDU V ČASOCH KONFLIKTOV

Ak si myslíte, že súčasná politika je rozdeľujúca a nebezpečná, mali ste vidieť Sienu v roku 1300! Bojujúce frakcie roztrhali taliansky polostrov a väčšina ľudí pri moci bola zapletená do ostrých sporov. Na tomto pozadí žiari svätý život svätej Kataríny ešte jasnejšie. Vyzývala k mieru tých, ktorí sú vo vojne, a k pokore tých, ktorí sa snažia o pozemskú moc. Vo svojej dobe bola vzácnou zástankyňou Kristovej pravdy, „hlasom volajúcim na púšti“.

Vďaka jej snahe hovoriť pravdu a šíriť Kristovo posolstvo bola známa už počas jej života, hoci to nebolo vždy na úžitok. V roku 1378 ju pápež Gregor poslal do Florencie pracovať pre mier po tom, čo mesto začalo vojnu proti Svätej stolici:

Žiaľ, podvodným správaním svojich florentských spoločníkov sa zapojila do vnútornej politiky mesta a počas ľudovej vravy došlo k pokusu o jej život. Z úteku bola trpko sklamaná a vyhlásila, že jej hriechy ju pripravili o červenú ružu mučeníctva.

Jej odpoveď na to, že bola ušetrená smrti, určite nie je taká, ako by reagovala väčšina ľudí! Z jej nebojácnosti sa však môžeme veľa naučiť.

Svätá Katarína sa nebála postaviť za pokoj, za milosrdenstvo, za pravú lásku. Jej úprimné svedectvo o evanjeliu určite nezaujalo vždy! Ale to, čo je správne, je málokedy populárne. Nič z antagonizmu a ohovárania, ktorému čelila, ju neodradilo od plnenia si kresťanskej povinnosti.

2.

DRŽTE SA BOŽIEHO VOLANIA PRE VÁS AJ POD TLAKOM

Svätá Katarína sa počas svojho života stretávala s množstvom odporu z rôznych zdrojov. Prekvapivo, jedným z týchto zdrojov boli jej vlastní rodičia:

Vo veku 16 rokov zomrela jej sestra Bonaventura a jej manžel zostal vdovec. Katarínini rodičia navrhli, aby si vzal ju ako náhradu, ale Katarína bola proti. Začala sa postiť a ostrihala si vlasy, aby zhoršila svoj vzhľad. Jej rodičia sa pokúsili odolať tomuto jej kroku, aby sa vyhla manželstvu, ale nepodarilo sa im to.

V tom čase bolo bežnou praxou, že sa žena vydala za vdovca svojej sestry. Katarínino vytrvalé odmietanie poslúchnuť svojich rodičov v tejto veci sa muselo zdať ako svojvoľná tvrdohlavosť. Vedela však, že Boh má s ňou iné plány a ani rodičovská láska ju neodvráti od Božej vôle.

V súčasnosti veľa počúvame o „počúvaní vnútorného hlasu“. Ak je tento „vnútorný hlas“ „tichý, čistý hlas“ Boha, ktorý hovorí v našom svedomí, potom je len správne, aby sme ho napriek všetkému nasledovali. Svätá Katarína pozorne rozoznala Božiu vôľu pre ňu a potom ju vytrvalo plnila. Jej odhodlanie poslúchnuť Božie volanie, dokonca aj napriek svetským tlakom, je príkladom pre nás všetkých.

3.

PRACUJTE PRE BOŽIE KRÁĽOVSTVO NA ZEMI AJ V NEBI

Môže byť ľahké zbaviť sa svetských nešťastí s istotou, že „v budúcom živote sa to všetko vyrovná“. Ale svätá Katarína tento prístup vôbec nezvolila, hoci duchovný svet bol okolo nej skutočne a neustále prítomný.

Nielenže sa venovala službe chudobným a chorým, ale svätá Katarína sa veľmi angažovala v občianskej a cirkevnej politike svojej doby. Bola známa tým, že sa starala o chorých, najmä tých, ktorí sú postihnutí najodpudivejšími chorobami, slúžila chudobným a pracovala na obrátení hriešnikov… Začala posielať listy mužom a ženám v každej situácii života, písala si s kniežatami a republikami Talianska, s pápežskými legátmi sa radila o záležitostiach Cirkvi a rozhodla sa liečiť rany svojej rodnej krajiny tým, že prestane zúriť občianskou vojnou a pustošením frakcií.

Modlitba a meditácia jej dodávali energiu a viedli jej úsilie. Svätá Katarína bola živým príkladom „viery a skutkov“, o ktorých napísal svätý Jakub: „Lebo ako je telo bez ducha mŕtve, tak je mŕtva aj viera bez skutkov“ (Jakub 2:26).

Svätá Katarína nám pripomína, že kresťania majú vážnu morálnu povinnosť pracovať pre spravodlivosť a pokoj v tomto živote. Svoju duchovnú oddanosť vyvážila veľmi aktívnym úsilím konať Božie dielo na zemi.

 

Zdroj: Aleteia, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *