Sv. Kristína – obdivuhodná, Patrónka ľudí s duševnými poruchami

Úžasná, žena, ktorej viera bola nesmierna, ale ktorú možno ľahko zaradiť medzi najpodivnejšie zo svätých Cirkvi. Hovoríme o sv. Kristíne Belgickej alebo tiež volanej Kristína úžasná alebo obdivuhodná.
Kristína sa narodila do náboženskej rodiny ako najmladšia z troch dcér. Keď v pätnástich rokoch osirela, pracovala ako pastierka, ktorá brala stáda na pašu. Keď mala 20 rokov, utrpela masívny záchvat. Jej stav bol taký vážny, že všetci predpokladali, že zomrela. Nikto nedokázal zistiť jej dýchanie ani počuť tlkot srdca. Podľa očitých svedkov sa konal pohreb, ale počas bohoslužby „vstala plná elánu a ohromila úžasom celé mesto Sint-Truiden, ktoré bolo svedkom tohto zázraku. Vznášala sa až po trámy a neskôr vysvetlila, že neznesie zápach hriešnych ľudí v kostole.“
Kristína povedala, že bola svedkom neba, pekla a očistca. Povedala, že len čo bola jej duša oddelená od tela, anjeli ju odviedli na pochmúrne miesto plné duší, ktoré tam prežívali také muky, že sa nedali opísať. Tvrdila, že jej bola ponúknutá možnosť buď zostať v nebi, alebo sa vrátiť na zem, aby vykonala pokánie, aby vyslobodila duše z plameňov očistca. Kristína súhlasila s návratom k životu a v tom okamihu vstala z mŕtvych. Okoliu povedala, že sa vrátila len preto, aby pomohla zosnulým a obráteniu hriešnikov. Kristína sa zriekla všetkého pohodlia života, znížila sa v krajnú biedu, obliekala sa do handier, žila bez domova a kozuba a nebola spokojná s týmto nedostatkom a dychtivo hľadala všetko, čo by jej mohlo spôsobiť utrpenie. Najprv utekala pred ľudským kontaktom; a podozrivá z posadnutia bola uväznená. Po prepustení začala praktizovať extrémne pokánie.
Tomáš z Cantimpré, vtedajší kanonik, profesor teológie, napísal osem rokov po jej smrti správu založenú na poznámkach tých, ktorí ju poznali. Kardinál Jacques de Vitry, ktorý sa s ňou stretol, povedal, že sa vrhne do horiacich pecí a tam bude dlho trpieť veľkým mučením, vydávať strašné výkriky, no bez známok popálenín. V zime sa na hodiny a dokonca dni a týždne ponárala do zamrznutej rieky Meuse, modlila sa k Bohu a prosila o Božie milosrdenstvo. Občas sa nechala uniesť prúdom po rieke do mlyna, kde ju koleso „roztočilo až strašidelným spôsobom“, no nikdy neutrpela žiadne vykĺbenie alebo zlomeniny. Nechala sa napadnúť psami a úmyselne prebehla cez húštiny tŕňových kríkov. Nikdy nemala žiadne rany, ani škrabance.
Kristína sa nakoniec pridala k dominikánskym sestrám. Tamojšia priorka neskôr vypovedala, že napriek svojmu zvláštnemu správaniu Kristína pokorne a úplne poslúchne každý príkaz, ktorý jej dá priorka. Zomrela vo veku 74 rokov v dominikánskom kláštore svätej Kataríny v Sint-Truiden prirodzenou smrťou.
Hoci si mnohí ľudia za jej života mysleli, že bola posadnutá diablom alebo bola jednoducho šialená, veľký svätý Robert Bellarmin, učiteľ Cirkvi, napísal mocnú obranu jej svätosti:„Utrpenie tejto obdivuhodnej panny nebolo skryté. Každý videl, že bola uprostred plameňov bez toho, aby ju pohltili a pokrytá ranami, po ktorých každá stopa po chvíli zmizla. Ale viac než toto bol úžasný život, ktorý viedla štyridsaťdva rokov po tom, čo bola vzkriesená z mŕtvych, pričom Boh jasne ukázal, že zázraky sa v nej diali mocou z výsosti. Nápadné obrátenia, ktoré vykonala, a zjavné zázraky, ktoré sa udiali po jej smrti, zjavne dokázali Boží prst a pravdivosť toho, čo po svojom vzkriesení odhalila o inom živote.
Ale prečo by Boh mal niekoho nútiť robiť tieto extrémne veci? Svätý Robert Bellarmine opäť napísal: „[V Kristíne] Boh chcel umlčať tých osloboditeľov, ktorí sa otvorene vyznávajú, že neveria v nič a ktorí majú tú drzosť posmešne sa pýtať: ‚Kto sa vrátil z druhého sveta?‘ ‚Kto videl niekedy muky pekla alebo očistca?“ Hľa, svedok týchto vecí nás uisťuje, že ich videla a že sú strašné. Čo teda nasleduje, ak nie, že neveriaci je neospravedlniteľný a že tí, ktorí veria a napriek tomu zanedbávajú konať pokánie, sú ešte viac odsúdení?

Sv. Kristína Úžasná, oroduj za nás!

Zdroj: Modlitba.sk, CarlosMartins, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *