Škapuliar sv. Jozefa

Prečo sv. Jozef? Pretože „ani naša Matka, ani jej slávny Syn mu nič neodoprú“ – uisťuje sv. František Saleský.

„Svätého Jozefa veľmi potrebujeme, aby sme sa mohli vysporiadať s tým, čo sa deje vo svete a s čím zápasí Cirkev,“ napísal sv. Ján Pavol II. v exhortácii „Redemptoris Custos“.

Ukryť sa pred nebezpečenstvami, ktoré hrozia telu a predovšetkým duši, pod plášť toho, kto sa denne staral o Ježiša? Úžasný nápad.

Okrem karmelitánskeho hnedého Máriinho plášťa, teda škapuliara Preblahoslavenej Panny Márie Karmelskej, Cirkev nabáda k noseniu plášťa – škapuliara sv. Jozefa. Dejiny prijímania Máriinho plášťa začal sv. Šimon Stock v roku 1251. Oficiálne schválený bol Klementom VII. v roku 1530 a má už 771 rokov. História škapuliara sv. Jozefa je oveľa mladšia a pochádza z 19. storočia.

Bádatelia o pôvode škapuliara sv. Jozefa označujú dve samostatné miesta, kde sa bohoslužba začala – talianske mesto Verona a francúzske mesto Lons-le-Saunier. V roku 1865 v kostole sv. Mikuláša vo Verone po prvý raz v histórii prijala skupina veriacich škapuliar sv. Jozefa. V tom istom roku tu sídlilo aj Arcibratstvo Pásu sv. Jozefa. Impulzom k záujmu o svätca boli relikvie Jozefovho plátenného opasku, ktorý po jednej z križiackych výprav skončil vo Verone. V kronikách bolo zaznamenané, že opasok utkala samotná Mária.

Jozef ako ekonóm

V roku 1876 v Lons-le-Saunier, malom mestečku v diecéze Saint-Claude, Matka Mária od Ježiša, zakladateľka rádu sestier františkánok Nepoškvrneného počatia, vďačná za milosť, ktorú dostala modlitbou na príhovor sv. sv. Jozefa – (v kongregačnej pokladnici chýbali peniaze, neboli peniaze na zaplatenie účtov) – rozhodne sa neustále zostať pod jeho ochranou a urobiť z neho hlavného pokladníka kláštora.

Prichádza s nápadom schovať sa ako malé dieťa pod Jozefov plášť. „Ak môj dobrý otec nemá svoj škapuliar, ja chcem, aby ho dostal. Chcem, aby si katolíci z celého sveta jeho nosením ctili patróna univerzálnej cirkvi“ poznamenáva.

Matka Mária žiada kapucína, otca Petra Baptistu z kláštora v Remeši, aby navrhol škapuliar sv. Jozefa. V roku 1884 požehnal škapuliar pápež Lev XIII. a o tridsať rokov neskôr Kongregácia pre posvätné obrady schválila škapuliar pre celú Cirkev. Tento škapuliar nám má pripomínať cnosti svätého Jozefa, ktorými sú pokora, skromnosť a čistota, pripomínať nám, aby sme sa modlili k svätému Jozefovi a prosili ho, aby sa modlil najmä za Cirkev, a doprial nám šťastnú smrť.

Ako vzor bol zvolený veronský škapuliar, ktorý pozostával z dvoch fialových vlnených kúskov, s prišitými zlatými kúskami látky, ktoré sú spojené bielymi stuhami.

Na prvom bol obraz sv. Jozefa s Dieťaťom na pravej ruke a s ľaliou v ľavej ruke s nápisom „Svätý Jozef, patrón Cirkvi, oroduj za nás“. Druhý zobrazoval pápežskú korunu – diadém, nad ňou Ducha Svätého v podobe holubice, pod ňou dva kľúče sv. Petra a nápis: „Duch Pána je jeho sprievodca.“

Pomáha diskrétne

Napriek oficiálnemu schváleniu Cirkvi nosenie škapuliara sv. Jozefa sa nerozšírilo do celého sveta. Dokonca sa zdalo, že na túto službu sa zabudlo a že ukryť sa pod plášť Ježišovho strážcu nikomu nenapadlo. Sv. Jozef je diskrétnym pomocníkom. Funguje to efektívne, ale nie je to samo o sebe. Možno táto skutočnosť spôsobila, že služba vytvorená zo srdca bola na dlhé roky zabudnutá?

Môžete aj v Poľsku

Škapuliar pripomína Komunita svätého Jozefa zo Sosnowca, ktorá iniciovala skutočné oživenie škapuliara v Poľsku. V roku 2014 Škapuliar sv. Jozefa spolu s obradom prijatia získal cirkevné schválenie na základe dekrétu biskupa Grzegorza Kaszaka.

Kto by sa chcel schovať pod svätý plášť, a tak prijať škapuliar, môže tak urobiť kedykoľvek. Stojí za to pripomenúť, že Boh Otec prostredníctvom anjela poveril Jozefa, aby sa staral o Božieho Syna proti nebezpečenstvu, ktoré mu hrozilo. A nikdy to nezlyhalo!

Nie je to najdôležitejší argument pre dôveru v tieto Jozefove záruky bezpečnosti?

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: stjosephsrosaryparts

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *