Adorácia zmenila celé mesto

A to, čo sa stalo potom, v jednom z najzločinnejších miest na svete, viedlo k slzám jedného z vojakov…

Adorácia v meste gangov

V rozhovore pre argentínske rádio Maria mexický kňaz o. PatricioHileman povedal o nezvyčajnej udalosti. Odohrala sa v roku 2013 v Ciudad Juárez, meste preslávenom svojou kriminalitou, na hraniciach medzi Mexikom a Spojenými štátmi. Mesto bolo v obkľúčení kvôli krvavým bojom medzi drogovými gangmi. Predovšetkým medzi kartelmi Juárez a Sinaloa – tým druhým na čele so slávnym Joaquínom„El ChapoGuzmánom Loerom.

Uprostred takejto krutej scenérie, poznamenanej vysokou mierou každodenných vrážd, jedna z farností požiadala, aby bola čo najskôr otvorená kaplnka ustavičnej adorácie. Trvalo tri dni, kým sa nápad zmenil na skutočnosť.

Neverili, že ide do kaplnky

Neskôr toho roku istá žena išla o tretej ráno do kaplnky, aby si splnila svoju povinnosť počas svätej hodiny, keď ju zastavilo šesť vojakov. Keďže bolo tak neskoro spochybňovali jej prítomnosť na ulici a neverili, že je na ceste do kaplnky. Žena navrhla, aby išli s ňou. Keď prišli do kaplnky, vojaci boli veľmi ohromení pohľadom na šesť ďalších žien, ktoré o tretej ráno konali eucharistickú adoráciu. Ich údiv ešte vzrástol, keď jedna z modliacich sa dám povedala:

„Myslíte, že nás chránite? Sme tí, ktorí sa za vás modlia 24 hodín denne.“

Plačúci vojak

Jeden z vojakov so zbraňou v ruke sa rozplakal a padol na kolená pred Najsvätejšou sviatosťou. Na druhý deň, na úsvite, presne o tretej ráno, ten istý vojak v civile pokľakol v kaplnke a slávil svoju svätú hodinu pred Najsvätejšou sviatosťou „prelievajúc oceány sĺz“.

V Ciudad Juárez údajne v tom čase došlo k výraznému poklesu počtu vrážd. Až do roku 2010 sa mesto pravidelne objavovalo v rebríčkoch 10 najnebezpečnejších miest sveta. V posledných rokoch z týchto neslávne známych rebríčkov vypadlo. Má lepšie hodnotenie ako niektoré mestá takzvaného „prvého sveta“, ako napríklad americký Baltimore alebo New Orleans.

Uctievanie ako účinná zbraň

Počet vrážd v meste Ciudad Juárez zostáva vysoký a vyžaduje si od kresťanov veľa úsilia a modlitieb. Počty však klesli z 3 766 v roku 2010 na 256 prípadov v roku 2015.

Boh vždy žiada, aby sme vykonali svoju časť úlohy. Spomedzi všetkých opatrení prijatých na prekonanie zločinu v Ciudad Juárez sa zdá, že neustála adorácia Najsvätejšej sviatosti sa ukázala ako vysoko účinná zbraň v boji za dobro a pokoj.

Zdroj: modlitba.sk, Aleteia, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *