Svätá Anna, patrónka vydatých žien a bezdetných párov

Tradícia hovorí, že svätá Anna je Ježišovou babičkou. Nebiblické knihy z raných kresťanských storočí uznávajú Máriiných rodičov ako Joachima a Annu. Predovšetkým medzi nimi je dokument známy ako „Jakubovo evanjelium“. Tento dokument sa nemá čítať pre jeho historickú alebo faktickú presnosť, ani to nie je inšpirované Božie Slovo (preto nie je súčasťou Biblie). No legenda v tomto dokumente, ktorá hovorí o svätej Anne a svätom Joachimovi, je prvou zmienkou o Máriiných rodičoch a už dve tisícročia je katalyzátorom toho, aby si kresťania ctili a oslavovali Máriiných rodičov. Či sú mená a dátumy v „Jakubovom evanjeliu“ o svätej Anne a svätom Joachimovi správne alebo nie, nie je dôležité. Namiesto toho Cirkev poukazuje na pravdy, ktoré poznáme:

1) Panna Mária sa narodila z muža a ženy;

2) vychovali ju spôsobom, ktorý ju pripravil na budúce tajomné povolanie;

3) že sú svätí.

Cirkev slávila sviatok svätej Anny – spolu s Joachimovým – 26. júla. Anna (čo je hebrejsky „Hannah“) znamená „milosť“ a nakoniec sa stala patrónkou vydatých žien a bezdetných páry. Umelecké zobrazenia často zobrazujú svätú Annu, ako učí svoju dcéru z Hebrejských písiem.

Ako ženu, ktorú si Boh vyvolil za matku svojho Syna, Cirkev uctieva Pannu Máriu ako najväčšie stvorenie, aké kedy bolo stvorené. Iste, musela mať výnimočných rodičov, ktorých príklad viery a dôvery v Pána ju ovplyvnil. Títo rodičia, menom Joachim a Anne, boli po celé veky ctení za ich odhodlanie vychovávať ich dcéru Máriu, aby bola ženou úplne oddanou Bohu.

Anna je často zobrazovaná ako sediaca žena s knihou Svätého písma na kolenách a s dieťaťom Máriou opretou o ňu, dychtivou sa učiť. Tento obrázok nám hovorí, čo vieme o svätej Anne a prečo je svätá Anna ctená dodnes. Svätá Anna mala jedinečné postavenie, v ktorom jej Boh zveril, aby vychovávala Pannu Máriu svätým a cnostným spôsobom. Keď svätá Anna učila Máriu variť, starať sa o svoj domov a starať sa o rodinu a susedov, vytvorila pre Pannu Máriu vzor života modlitby, lásky a pokory. Svätá Anna tak pripravila Pannu Máriu, aby prijala nášho Pána nielen do svojho srdca, ale aj do svojho tela a stala sa Matkou Božou.

8. decembra katolíci slávia sviatok Nepoškvrneného počatia. Toto učenie bolo vierou, ktorú katolíci zastávali už celé veky; oficiálnou dogmou sa však stala v roku 1854 pápežom Piom XI. Totiž Panna Mária bola počatá v lone svätej Anny oslobodená od dedičného hriechu. Toto počatie bolo prvou prípravou budúcej Matky Božej, aby naplnila svoje čisté a sväté povolanie.

Informácie o smrti svätej Anny sú v histórii. Od čias raného kresťanstva bola uctievaná ako svätica a jej relikvie boli dôvodom na púte vo viacerých krajinách. Do Konštantínopolu ich priviezli v roku 710 a zostali tam až do roku 1330, kedy boli premiestnení na niekoľko miest vrátane Apt, Gent, Provence a Chartres. V roku 1506 pápež Július II. vyhlásil, že relikvie svätej Anny zostanú v nemeckom Durene. Existujú aj malé relikvie, ktoré sa nachádzajú v rôznych kostoloch a kláštoroch po celom svete, ktorým sa udelil jej patronát.

Svätá Anna, oroduj za nás!

Zdroj: modlitba.sk, CarlosMartins, Obrázok: Tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *