Bl. biskup Alvaro del Portillo, príhovorca bezdetných rodín a chorých detí

V roku 1975 Alvaro del Portillo vystriedal sv. Josemaríu Escrivu ako hlava Opus Dei, pričom vo svojej práci pokračoval verne a oddane. Alvaro del Portillo sa narodil v Madride 11. marca 1914. Bol tretím z ôsmich detí v oddanej katolíckej rodine. Vyštudoval inžinierstvo a začal v tejto oblasti pracovať profesionálne. K doktorátu z inžinierstva si neskôr pridal aj doktorát z histórie a kanonického práva. V roku 1935 sa pripojil k Opus Dei, ktoré v tom čase pred siedmimi rokmi založil sv. Josemaría Escrivá. V súlade so svojím povolaním do Opus Dei sa snažil posvätiť svoju profesionálnu prácu a každodenné povinnosti a so svojimi spolužiakmi a kolegami vykonával široký apoštolát. Čoskoro sa stal najsilnejšou oporou sv. Josemaríu, ktorou zostal takmer štyridsať rokov.

25. júna 1944 bol biskup del Portillo vysvätený za jedného z prvých 3 kňazov Opus Dei. Odvtedy sa venoval pastoračnej službe, slúžil členom Opus Dei a mnohým ďalším. V roku 1946 sa presťahoval do Ríma so svätým Josemaríom, kde do roku 1975 slúžil v Generálnej rade Opus Dei.

Počas rokov strávených v Ríme mu Svätá stolica zverila množstvo úloh a on ich vykonával s veľkým nasadením. Bol poradcom viacerých kongregácií a rád Svätej stolice, ako sú Kongregácia pre náuku viery, Kongregácia pre klérus, Kongregácia pre kauzy svätých a Pápežská rada pre sociálnu komunikáciu. Na Druhom vatikánskom koncile sa zúčastnil v rôznych funkciách, najskôr ako šéf predprípravnej komisie pre laikov a potom ako tajomník komisie pre disciplínu kléru a tiež ako poradca iných komisií. Jeho knihy Verní a laici v cirkvi (1969) a O kňazstve (1970) sú z veľkej časti ovocím tejto skúsenosti. Ako člen Komisie pre revíziu Kódexu kánonického práva sa podieľal aj na príprave súčasného Kódexu, ktorý v roku 1983 vyhlásil Ján Pavol II.

Dňa 15. septembra 1975 bol otec del Portillo zvolený za prvého nástupcu sv. Josemaríu. Keď 28. novembra 1982 vzniklo Opus Dei ako osobná prelatúra, pápež Ján Pavol II. ho vymenoval za preláta Opus Dei. Svätý Otec ho neskôr 6. januára 1991 vysvätil za biskupa.

Biskup del Portillo sa usilovne snažil slúžiť Cirkvi rozširovaním apoštolátov Opus Dei a jeho riadenie sa vyznačovalo veľkou vernosťou sv. Josemaríovi a jeho posolstvu. Počas jeho devätnástich rokov na čele Opus Dei začala práca prelatúry v dvadsiatich nových krajinách.

Jeho oddanosť misii, ktorú dostal, bola zakorenená v hlbokom zmysle jeho božského synovstva, jedného z kľúčových učení sv. Josemaríu. To ho viedlo k hľadaniu stotožnenia sa s Kristom v duchu dôverčivého odovzdania sa vôli Boha Otca, živeného modlitbou, Eucharistiou a oddanosťou Márii. Jeho láska k Cirkvi sa prejavila v úzkom spoločenstve s pápežom a biskupmi. Mal ku všetkým dobročinnosť, neúnavne sa staral o svoje dcéry a synov v Opus Dei a vždy okolo seba šíril láskavosť, pokoj a dobrú náladu. Duchovný portrét jeho duše zahŕňa aj jeho pokoru, rozvážnosť, statočnosť, jednoduchosť a nezištnosť. Jeho horlivosť získavať duše pre Krista sa odráža v jeho biskupskom hesle: Regnare Christum volumus! Chceme, aby Kristus vládol!

Skoro ráno 23. marca 1994 si Boh povolal svojho dobrého a verného služobníka k sebe. Biskup del Portillo sa len pár hodín predtým vrátil z púte do Svätej zeme, kde s hlbokou modlitbou a zbožnosťou nasledoval Ježišove kroky z Nazareta k Božiemu hrobu. Svoju poslednú omšu na zemi slávil v kostole Večeradla v Jeruzaleme. Neskôr v ten deň sa pápež Ján Pavol II. prišiel pomodliť pred pozostatkami biskupa del Portillo, ktoré teraz ležia v krypte kostola Prelatúry Panny Márie Pokoja na Bruno Buozzi 75, v Ríme.

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *