Pán sprevádzal svoje nevesty z Ukrajiny

Pred vypuknutím vojny na Ukrajine sestry María, María Jesús a Antonia z Misionárok Kongregácie svätého Dominika viedli mimoškolský program v Kyjeve. Tieto tri osôbky evakuovali minulý týždeň a Pápežským misijným dielam povedali príbeh svojich posledných hodín pred odchodom z Ukrajiny.

Sestra Antonia Estrada, (85), založila pred 25 rokmi „detský domov“, škôlku a ekumenické centrum pre deti, kde ponúkajú mimoškolské aktivity. V priebehu rokov sa v centre starali o tisíce ukrajinských detí rôznych vierovyznaní, kým Rusko nezačalo 24. februára inváziu.

„O 5:30 mi volá Nastia, moja spolupracovníčka, a hovorí mi, že bombardujú vedľa jej domu,“ povedala sestra María Mayo (72), ktorá slúžila na Ukrajine 10 rokov.

Sestrička vysvetlila, že krátko nato jej sestry z komunity povedali, že konzul práve zavolal, „upozorňujúc, že ​​situácia sa úplne zmenila, že nemôžeme zostať, či sa nám to páči alebo nie, musíme odísť.

“A krátko nato volal veľvyslanec Španielska na Ukrajine a povedal, že situácia je naliehavá. Že o pol hodiny musíme byť na ambasáde,“ povedala.

Sestra Antonia potom išla narýchlo zbaliť kaplnku: „Tam som zistila, že máme veľa konsekrovaných hostií. A hovorím si: ‚Môj Bože! Čo mám robiť? Toto všetko nemôžeme prijať, čo mám s tebou robiť, Pane? No, poď, ideš aj Ty. Poďme, vezmem ťa so sebou.“

Preto sa rozhodla, že posvätné Hostie veľmi starostlivo zabalí a vezme so sebou: „Ježiš nás sviatostne sprevádzal celú cestu.“

Sestry nazvali svoj let „exodusom“.

Dorazili na španielsku ambasádu v Kyjeve, kde bol veľký zmätok, pretože hoci bolo zaregistrovaných 137 Španielov, neskôr sa ich objavilo 309. „Veľvyslanectvo vynaložilo maximálne úsilie, aby prijalo registrovaných aj neregistrovaných,“ povedala rehoľníčka a dodala, že „ich práca bola bezchybná.“

„Som tu (v Španielsku) a nechcem tu byť. Chcem byť v Kyjeve, ale nemôžem,“ povedala sestra Mária.

„Veľvyslanectvo nám dlho hovorilo, že musíme odísť, ale vždy sme sa bránili, pretože by sme misiu nikdy neopustili,“ povedala sestra Mária, keďže tri sestričky slúžiace v Kyjeve boli spolu aj v Demokratickej republike Kongo, kde poskytli útočisko na misii pre cudzincov v oblasti a koordinovali evakuáciu s Grupo Especial de Operaciones, španielskou policajnou taktickou jednotkou, pričom sa rozhodli zostať.

Sestry povedali, že sa vrátia „hneď“ na Ukrajinu, ale že chcú byť tam, kde sú „najužitočnejšie“ a môžu „najlepšie pomôcť“. „Vzali nás odtiaľ, pretože sme staré a nechceme byť prekážkou (v krajine vo vojne),“ povedala.

Počas evakuácie „sme odišli (z misie) a sirény sa rozozvučali, aby sme išli do krytov. Išli sme hľadať cesty, vedľajšie cesty, dokonca aj poľné cesty. Veľakrát sme museli ustúpiť na krajnice, aby mohli prejsť sanitky s ranenými, nákladné autá s vojakmi, s vojnovým materiálom…“

Na ceste našli aj veľa solidarity. V parkoch dávali ľudia na oheň veľké hrnce s vodou, aby sa každý, kto prechádzal okolo, mohol napiť niečoho horúceho a tiež niečo zjesť.

„Sú tu gestá dobrej vôle od obyčajných ľudí, že sme všetci spolu, a tam ste videli, že sme Božie deti na ceste, bez toho, aby sme vedeli o vojnách, sme ľudia hľadajúci mier,“ povedala sestra Mária.

Sestričku bolelo, keď pri odchode do Poľska videla, že „ženy s deťmi v náručí, naše deti z Kyjeva, zostali pozadu. A modlili sme sa Anima Christi, pretože Boh šiel s nami. A Boh je s nami.“

„Zlomilo mi srdce, keď som videla, že ja môžem odísť a videla som všetkých ľudí, ktorí tam čakali,“ povedala Antonia.

Zdroj: catholicnewsagency, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *