Blahorečenia sa dočká adorujúci kňaz

Dobrý a múdry kňaz, ktorý bol umučený počas španielskej občianskej vojny, bude blahorečený 26. februára.
26. februára bude v katedrále v španielskej Granade blahorečených ďalších šestnásť mučeníkov náboženského prenasledovania spáchaného komunistickou frakciou počas španielskej občianskej vojny (1936-1939). Je medzi nimi 14 kňazov, jeden seminarista a jeden laik.

Medzi kňazmi je o. Cayetano Giménez Martínez, ktorý bol podľa granadskej arcidiecézy „zbožný, strohý a dobročinný“, ako aj „dobrý, múdry, pokorný a obozretný Pánov služobník“. Opis dodáva, že otec Cayetano bol „starší muž pokojného a ctihodného vzhľadu“ a „muž mieru“. Jeho farníci v ňom videli Božieho služobníka „zanieteného pre Eucharistiu“, pretože strávil „dlhé chvíle adorácie pred svätostánkom“.

23. júla 1936, keď vypukla občianska vojna, sa mu naskytla možnosť utiecť na nákladnom aute, no zvolil si pobyt na fare. Kostol bol rýchlo vypálený a kňaz sa musel ukryť v dome priateľa lekára, kde ho nakoniec objavili.

Po troch dňoch väzenia spolu s ďalšími šiestimi ľuďmi bol prevezený na cintorín v meste Loja v Granade, kde mala byť skupina zastrelená. Tam, tvárou v tvár smrti, požiadal svojich katov, aby ho zabili ako posledného, ​​aby mohol dať rozhrešenie každému zo svojich spoločníkov bezprostredne pred ich smrťou.

Rovnako ako mexickí Cristeros, ktorí boli tiež prenasledovaní a vraždení v dôsledku nenávisti k ich viere, o. Cayetano Giménez Martínez bol umučený a kričal: „Nech žije Kristus Kráľ!“

Záznamy o jeho kauze blahorečenia uvádzajú, že jeho statočnosť nezostala bez povšimnutia vrahov, ktorí spoznali „odvahu, ktorú mal starý muž“.

O. Cayetanove pozostatky odpočívajú, neidentifikované, na cintoríne v Loja. Bol umučený vo veku 69 rokov.

Mottom blahorečenia tejto skupiny mučeníkov komunistickej nenávisti proti katolíckej viere je: „Tvoja milosť je cennejšia ako život“.

 

Zdroj: Aleteia, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *