Blahoslavený lekár, ktorý ako plácu prijímal modlitbu „Otče náš“

Bol to lekár, ktorý nikdy neodmietol prijať chudobných pacientov. Jedno krídlo zdedeného zámku premenil na nemocnicu. Blahorečený bol Jánom Pavlom II.

Blahoslavený László Batthyány-Strattmann
Mnoho ľudí na celom svete má problém platiť účty za drahú liečbu. Niektorí ľudia sa dokonca vzdajú liečby, nemajú ju z čoho platiť. Medzitým bl. László Batthyány-Strattmann považoval službu chudobným za svoju hlavnú zásadu. Nikdy neodmietol prijať pacientov, ktorí nemali z čoho platiť návštevy.

Sám sa ocitol vo výsadnom postavení, keďže po smrti svojho strýka zdedil hrad v maďarskom meste Körmend a s ním aj vojvodský titul a rodové meno Strattmann. Bohatstvo negatívne neovplyvnilo doktorovu štedrosť. Naopak, jedno krídlo svojho zámku premenil na nemocnicu.

Vatikánsky životopis blahoslaveného lekára ukazuje, ako veľmi si ho vážili: tak pre profesionalitu v oblasti medicíny, ako aj pre to, že bol štedrý k chudobným. László Batthyány-Strattmann bol uznávanou autoritou vo svojom odbore tak v Maďarsku, ako aj v zahraničí. Bol známy ako „doktor chudobných“, ktorí k nemu prichádzali s prosbou o pomoc a radu. Lekár neprijímal platby od úbohých pacientov, žiadal ich len, aby sa pomodlili „Otče náš“ ako platbu za ošetrenie. Zadarmo vydával aj recepty na lieky a často finančne podporoval chudobných.

Modlitba pred každou operáciou
Táto štedrosť bola zakorenená v hlbokej a dôveryhodnej viere v Boha. Každej operácii predchádzala modlitba k Bohu, v ktorej videl božského lekára. Pred operáciou prosil Boha o požehnanie. Bol presvedčený, že hoci je profesionál v chirurgii, je len nástrojom v Božích rukách. A že samotný proces obnovy je Božím darom. Predtým, ako svojich pacientov prepustil z nemocnice, odovzdal im obraz s vyobrazením Ježiša a knihu s náboženskou tematikou s názvom: „Otvor oči a uvidíš“. Pomáhal tak v rozvoji duchovného života a pacientmi i vlastnou rodinou bol považovaný za svätca.

Jeho výnimočná lekárska služba inšpirovala mnohých ľudí aj po smrti lekára (zomrel 22. januára 1931). Za blahoslaveného ho 23. marca 2003 vyhlásil Ján Pavol II. a stal sa patrónom a veľkým zástancom zdravotníckeho personálu.

 

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Aleteia

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *