František Marto – kontemplatívny chlapec

„Prosím o odpustenie pre tých, ktorí neveria, neklaňajú sa ti…“

Túto jednoduchú modlitbu fatimských pastierov učil anjel v roku 1916 – ešte pred mariánskymi zjaveniami.

Pastier z Fatimy František Marto spolu so sestrou Hyacintou a sesternicou Luciou zažili v roku 1916 zjavenia anjela a o rok neskôr – Matky Božej.

Tento rok uplynie 103 rokov od úmrtia sv. Františka Marto. Mal len 10 rokov, keď 4. apríla 1919 o 22.00 hod. zomrel v Aljustrele, vo svojom rodinnom dome. Stalo sa tak, ako Mária predpovedala počas zjavení – chlapec zomrel vo veľmi mladom veku. Koncom roku 1918 sa nakazil španielskou chrípkou, ktorá v tom čase zabila milióny ľudí na celom svete.

Dva dni pred svojím odchodom na večnosť, 2. apríla, sa František vyspovedal a naposledy prijal sväté prijímanie „s veľkou jasnosťou a oddanosťou“. Toto je svedectvo, ktoré kňaz z Fatimy zapísal do knihy, pričom zaznamenal chlapcovu smrť 4. apríla. „A potvrdil, že ťa videl na Cova da Iria a Valinho,“ dodal.

František Marto – kontemplatívny chlapec

Sestra Lucia vo svojom denníku písala o svojom malom bratrancovi:

František mlčal a keď sa modlil a obetoval Bohu, rád sa skrýval, dokonca aj pred Hyacintou a predo mnou: „Rád sa modlím sám, aby som premýšľal a utešoval Pána, ktorý je taký smutný.“ František podstúpil mnoho odriekania, aj v podobe dlhých pôstov.

V procese blahorečenia a kanonizácie sa medzi cnosťami vždy zdôrazňoval hlboký Františkov kontemplatívny život.

Svedectvá tých, ktorí ho poznali, hovoria, že jeho obľúbenou modlitbou bola tá, ktorú ho naučil anjel v deň, keď sa mu zjavil:

Ó, môj Bože, verím v Teba, klaniam sa Ti, dúfam v Teba a milujem Ťa. Prosím o odpustenie pre tých, ktorí neveria v Teba, neklaňajú sa Ti, nedúfajú v Teba a nemilujú Ťa.

Zdroj: Modlitba.sk, Obrázok: Aleteia

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *