Don Bosco a záhadný pes, ktorý chránil jeho život

Keď svätý kráčal domov, objavil sa pes a často odháňal zločincov.

Dielo svätého Jána Bosca, ktorý sa staral o mladých chlapcov, nebolo spočiatku vôbec uznávané a v skutočnosti bol Boscov život pri viacerých príležitostiach otvorene ohrozený. Na ochranu Dona Bosca mu Boh poslal psa, ktorý mu robil spoločnosť na jeho osamelých prechádzkach domov.

O tomto úkaze hovorí kniha Život dona Bosca z 19. storočia.

Raz v noci, keď sa vracal domov neskôr ako zvyčajne a pociťoval nejasné obavy [Bosco], videl približovať sa psa a bol celkom vystrašený, ale zviera jemne zavrtelo chvostom, pripojilo sa k nemu, kráčalo vedľa dona Bosca, ktorý ho pohladil. Všetok strach zmizol. Pes odprevadil dona Bosca do oratória, ale odmietol vstúpiť. Kedykoľvek sa neskoro vracal domov, po jeho boku sa objavil „il Grigio“, sivý [pes].

Pes nielen sprevádzal Dona Bosca, ale odháňal aj zločincov, ktorí sa pokúsili Dona Bosca zabiť.

Pri jednej príležitosti Grigio bránil dona Bosca pred impozantnou skupinou platených vrahov. Keď o polnoci prechádzal cez námestie Place Milan, všimol si muža, ktorý ho prenasledoval vyzbrojený veľkým kyjakom. Don Bosco sa ponáhľal s nádejou, že sa bezpečne dostane do oratória. Bol už na vrchole zrázu, keď nižšie uvidel skupinu mužov, potom čakal na toho za sebou, ktorého napokon zhodil dolu. Jeho druhovia obkľúčili dona Bosca so zdvihnutými palicami, no vedľa svojho chránenca sa objavil verný Grigio, vrčiac a poskakujúc v takej zúrivosti, že úbohí vydesení chlapi prosili dona Bosca, aby psa utíšil a nakoniec zmizli v tme. Verný štvornohý strážca dona Bosca odprevadil k dverám oratória.

Stalo sa to pri viacerých príležitostiach, ale tajomný pes sa v oratóriu nikdy nezdržal dlho Objavil sa len vtedy, keď ho Don Bosco potreboval.

Odkiaľ pes pochádzal zostáva záhadou a niektorí veria, že to mohol byť Boscov strážny anjel v prestrojení.

Zdroj: Modlitba.sk, Aleteia, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *