Zakladateľka Uršulínok, úžasná príhovorkyňa za chorých

Svätá Angela Merici bola oddaná starostlivosti o chorých a vždy bola pripravená, aby sa starala o tých, ktorí to potrebujú.
Spomedzi mnohých svätých vzývaných v čase choroby zostáva svätá Angela Merici jednou z najmocnejších príhovorcov. Mnohí ju v núdzi vzývajú a žiadajú ju o pomoc v ich chorobe.

Zatiaľ čo svätá Angela je najviac známa ako zakladateľka učiteľského rádu známeho ako uršulínky, počas svojho života sa venovala aj chorým. Životopis Bernarda O’Reillyho z 19. storočia zdôrazňuje túto stránku jej života. Angela sa oddala početným charitatívnym dielam, ktoré na ňu volali zo všetkých strán. Keď nebola v nemocniciach alebo nenavštevovala chorých, chudobných alebo sa nepripravovala na smrť nejaká úbohá núdzna duša, určite ju našli pred nejakou obľúbenou svätyňou alebo oltárom v katedrále alebo pri svätej Afre, zanietenú v modlitbách a stratenú mimo reality, ktorá okolo nej prechádzala. Stačilo jej však povedať jediné slovo o nejakej naliehavej záležitosti milosrdenstva alebo susedskej láskavosti, aby sa okamžite postavila z kolien a vydala sa s tvárou celou žiariacou, s božským ohňom vo vnútri, aby vykonala, čo sa od nej žiadalo.

Okrem toho mala podľa Katolíckej encyklopédie zlé zdravie a dokonca bola slepá, kým ju Boh úplne nevyliečil. V roku 1524, počas púte do Svätej zeme, náhle oslepla, keď bola na ostrove Kréta, ale pokračovala v ceste do Svätých miest a po návrate bola uzdravená, keď sa modlila pred krucifixom na tom istom mieste kde pred niekoľkými týždňami oslepla.

Po jej smrti sa svätá Angela stala obľúbenou príhovorkyňou mnohých chorých a nakoniec získala povesť „patrónky chorých“.

Zdroj: Modlitba.sk, Aleteia, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *