Zázračné vianočné kvety svätého Patrika

Svätý Patrik cestoval z Írska do Francúzska, aby videl a stretol svätého Martina, biskupa z Tours. Bolo to v čase Vianoc, v oblasti pozdĺž rieky Loiry. Po odchode z Bordeaux sa Patrik zastavil pri brehoch Loiry a potom pokračoval v ceste, aby si ľahol a osviežil sa pod vetvami trnky, veľkého kríka, ktorý môže dorásť až do výšky 12 stôp.

Napriek silnému zimnému chladu trnka poctila svätého cestovateľa striasaním snehu z konárov a potom okamžite rozkvitla v hojnosti snehobielych kvetov, ktoré sa bežne neobjavujú až do jari, aby ukryli svätého pocestného. Potom po prekročení Loiry na druhej strane rieky, keď sa Patrik opäť zastavil, aby si oddýchol, ďalšia trnka zopakovala láskavosť pre svojho cteného hosťa.

Potom, každé Vianoce, tie isté dve trnky, nepretržite kvitli každý rok, aby si pripomenuli návštevu veľkého svätca. Les Fleurs de St-Patrice – Kvety svätého Patrika – sa opakovali po stáročia a stali sa miestnou legendou nielen v dedine St. Patrice neďaleko miesta, kde došlo k zázračnému rozkvetu, ale rozšírili sa po celej okolitej krajine.

Otec William Bullen Morris z Oratória svätého Filipa Neriho priniesol všetky podrobnosti na svetlo vo svojej knihe Život apoštola svätého Patrika z Írska s podtitulom S predbežným skúmaním autority tradičnej histórie svätca. Bol odborníkom na írskeho kňaza a v roku 1890 bola jeho hlavná kniha pôvodne vytlačená v Londýne a Dubline v roku 1878 vo štvrtom vydaní.

Samozrejme, že po mnoho storočí obyvatelia dediny St. Patrice, blízko miesta zázračného kvitnutia a pomenovaného po svätcovi, ktorá sa nachádza 20 míľ juhozápadne od Tours, ako aj tí, ktorí pricestovali z iných oblastí, videli fenomén, že sa vyskytuje každé Vianoce.

Otec Morris predstavil podrobný príbeh v originálnej francúzštine od mons. Chevalliera. Dozvedáme sa, že „rok čo rok prichádzajú tisíce ľudí zbierať tie zimné kvety, o ktorých sa verí, že sú nehynúcimi svedkami spojenia sv. Patrika so sv. Martinom z Tours,“ napísal Mons. Chevallier.

Tieto snehobiele kvety hojne kvitnú „uprostred zimy“ len na dvoch kríkoch trnky, odborne prunus spinose, vlastne kríkoch z čeľade ruží (Rosaceae). Monsignor zdôraznil: „Nedávno sme si túto okolnosť overili na vlastné oči a môžeme ručiť za jej pravdivosť bez strachu z rozporu. Môžeme sa odvolávať na svedectvo tisícov, ktorí sú na konci decembra každého roku očitými svedkami jeho opakovania a sami sme nazbierali tieto výnimočné kvety. Tento pozoruhodný ker sa nachádza v St. Patrice, na svahu kopca neďaleko Chateau de Rochecotte.“

Tento zámok, postavený koncom 18. storočia, dnes existuje ako hotel.

„Len na týchto dvoch kríkoch trnky tečie miazga ako na jar, puky sa rozpínajú, kvety sa rozširujú… a pokrývajú konáre voňavými a snehobielymi kvetmi,“ poznamenal monsignor, ktorý bol tiež archeológom.

Tento jav sa „od nepamäti opakuje každý rok. Najstarší obyvatelia St. Patrice vždy videli, že sa to odohráva v určitom ročnom období, bez ohľadu na to, aké náročné môže byť ročné obdobie, a taká bola aj starodávna tradícia ich predkov…“

Nestáva sa to žiadnej inej podobnej trnke v tejto oblasti okrem tejto dvojice spojenej so sv. Patrikom. Pokúsili  sa ľudia vtedy odrezky z nich presadiť. Hovoria: „Odrezky presadené inde rozkvitli len na jar a hlohy, ktoré rastú medzi trnkami, neprejavujú žiadnu cirkuláciu šťavy.“

Chevallier osobne poznamenal: „Tento rok kvety kvitli od Vianoc až do prvého januára, teda v čase, keď bol teplomer takmer stále pod bodom mrazu. Hoci tento ker rastie na svahu kopca, nie je nijako chránený pred severným vetrom, jeho konáre sú pokryté námrazou; medzi nimi prudko fúka ľadový severovýchodný vietor a často sa stáva, že ker je súčasne zaťažený snehom zimy a snehom vlastných kvetov.“

Mohli by sme zájsť tak ďaleko, že by sme si mohli predstaviť, že ak rastliny môžu snívať, kríky si musia pripomínať ten úžasný deň, kedy ukrývali a hostili Patrika.

Les Fleurs de St. Patrice

Kvety každý rok zásobovali „krajinu trofejami svätého Patrika“, prezradil otec Morris, odkedy krajinu navštívil a pozoroval dva kríky. „Zdá sa tiež, že sú predmetom náboženskej úcty“, keďže jedna menovaná, no neidentifikovaná osoba „vždy uchovávala vetvu Fleurs de St. Patrice zavesenú vo svojej izbe. Celá štvrť je plná svätého Patrika. Železnica zastavuje na stanici St. Patrice…zatiaľ čo asi 30 metrov od stromu stojí starobylý farský kostol zasvätený apoštolovi Írska. Zo štýlu jeho architektúry je zrejmé, že tento kostol pochádza z desiateho alebo jedenásteho storočia“ a spomína sa v niekoľkých listinách v neďalekom opátstve počnúc rokom 1035.

Pred stáročiami Patrik nakoniec zostal niekoľko rokov so Svätým Martinom v jeho opátstve.

A hoci dva kríky trnky kvitli celé storočie za storočím v čase Vianoc a až do začiatku januára napriek tomu, aká zima na ne mohla zaútočiť, bolo tu niečo, čo každoročný zázrak zastavilo. Boli zničené počas 1. svetovej vojny, keď ľudia zabudli na zázraky Vianoc.

Zdroj: Modlitba.sk, Nationalcatholicregister, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *