Dieťa Ježiš darovalo sv. Terezke z Lisieux zázrak snehu

Svätá Terézia z Lisieux milovala Vianoce z mnohých dôvodov. Bola to napríklad pripomienka jej počiatočného „obrátenia“ v detstve, ako aj sviatok, ktorý oslavoval Božské Dieťa Ježiša, ktoré hlboko milovala.

Milovala aj sneh, ako spomína vo svojich Dejinách duše.

„Pamätáš si, ako som ti hovorila, drahá mama, ako mám rada sneh? Keď som bola ešte celkom malá, jeho belosť ma uchvátila. Prečo som mala takú túžbu po snehu? Možno to bolo preto, že som ako malý zimný kvietok a moje oči prvýkrát uvideli zem zahalenú v jej nádhernom bielom plášti.“

Deň jej obliečky, keď vstupuje do noviciátu v karmelitánskom kláštore v Lisieux, bol stanovený na 10. januára 1889. Počasie sa v jej regióne vo Francúzsku začalo meniť veľmi jasne na jar a rozhodne už nič nepripomínalo, že by malo snežiť.

Takže v deň mojej obliečky som si priala, aby bolo všetko vyzdobené, ako ja, v nepoškvrnenej bielej. Počasie bolo také mierne, že mohla byť jar a už som sa neodvážila dúfať v sneh. Slávnostné ráno neprinieslo žiadnu zmenu a ja som sa vzdala svojej detskej túžby, ktorú nebolo možné uskutočniť.

„Malý zázrak“ snehu
Keď však Terezka po obrade vošla do nádvoria, čakal na ňu sneh aj napriek teplému počasiu.

V okamihu, keď som opäť vstúpila na nádvorie, môj zrak padol na sochu Dieťaťa Ježiš, ktoré sa na mňa usmievalo medzi kvetmi a svetlami; Potom, keď som sa otočila k nádvoriu, videla som, že napriek miernemu počasiu je pokryté snehom. Aká jemná pozornosť zo strany Ježiša! Keď splnil najmenšie želanie svojej malej snúbenice, poslal jej dokonca sneh v jari.

Všetci boli ohromení a odvtedy mnohí ľudia, ktorí počuli o mojej túžbe, opísali túto udalosť ako „malý zázrak“ môjho dňa obliečky a mysleli si, že je zvláštne, že by som mala tak rada sneh. O to lepšie, že ešte viac ukazuje úžasnú blahosklonnosť Snúbenca panien – Toho, ktorý miluje ľalie biele ako sneh.

Malý zázrak snehu pripomína známy vianočný film Biele Vianoce, kde všetci dúfajú a modlia sa za sneh. Napriek všetkým okolnostiam a miernemu počasiu začína sneh padať v najneočakávanejšom čase. Ukazuje nám, že nikdy nie je detinské modliť sa za sneh, keďže Ježiš na nás všetkých s láskou hľadí a teší sa, keď nás vidí usmievať sa.

Zdroj: Aleteia, Modlitba.sk, Obrázok: tamtiež

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *