Dve sestry v rovnakom čase povolané do kláštora

Tieto dve mladé ženy odpovedali na Božie volanie, aby sa zapojili do náboženského života.
Lourdes a Gloria Salgado pochádzajú zo španielskeho Ciempozuelos (neďaleko mesta Madrid). Sú najmladšie z veľkej rodiny (7 súrodencov) a sú súčasťou generácie Z, generácie narodenej okolo roku 2000, ktorí sú deťmi digitálnej doby.

Tieto mladé ženy objavili svoje povolanie k rehoľnému životu a o niečo viac ako mesiac obe vstúpia do svojich reholí. Hoci Lourdes a Gloria majú obe rehoľné povolanie, nie sú na rovnakej ceste povolania: Gloria, ktorá má 18 rokov, vstúpila do noviciátu Rádu Panny Márie 8. septembra, zatiaľ čo Lourdes začne ako postulantka vo veku 20 rokov v kláštore Iesu Communio v La Aguilera v Burgose.

Diecéza Getafe práve zverejnila novinku na svojej webovej stránke, kde obe sestry vydávajú svedectvo o tom, čo sa stalo v ich životoch.

„Ježiš ma volal od veľmi útleho veku“
Lourdes vysvetľuje svoje rozhodnutie:

Všetko sa stalo za jedno leto; dve z nás opúšťajú domov s jediným cieľom nasledovať Ježiša, nech je kdekoľvek. Hovorím, že všetko sa stalo za tri mesiace, ale v skutočnosti to tak nie je, nie v mojom prípade. Povolanie bolo vždy vo mne a Ježiš ma volal už od útleho detstva, ale v živote nie vždy všetko ide tak, ako očakávame, a asi na tri roky som zabudla a opustila svoje povolanie a Ježiša po svetských chodníkoch, ktoré ma priťahovali.

„Jednoducho byť s Ním a kontemplovať Ho“
Lourdes pokračuje:

Ježiš ma neprestal hľadať a venoval sa mi každý deň môjho života. Po opätovnom stretnutí s Ježišom a opätovnom zistení, že ma chce pre seba, nemôžem robiť nič iné, len sa oddať kontemplatívnemu životu spolu s Ježišom a so svojimi sestrami, ktoré sú povolané žiť rovnako ako ja: jednoducho byť s Ním, kontemplovať Ho a potom zdieľať s tými, ktorí Ho nepoznajú, „to, čo sme videli a počuli“.

„Chcem žiť vždy odovzdaná Jemu“
Lourdes hovorí: „Nemôžem povedať nič iné ako ‚ďakujem. Som nekonečne vďačná Bohu a Jeho Cirkvi. Nezaslúžim si tento život; len vďaka Jeho milosrdenstvu môžem žiť svoje rehoľné povolanie. Chcem žiť a slúžiť Mu.“

Jej sestra Gloria, ktorá práve ukončila strednú školu a dosiahla právnu dospelosť, vysvetľuje, ako prebiehalo jej povolanie a čo ju motivovalo stať sa rehoľníčkou. Vyhlasuje, že „najlepšia časť môjho života je pre Ježiša“.

Gloria: „Ježiš ma prinútil zamilovať sa do Neho“
8. septembra som vstúpila do noviciátu Rádu dcér Panny Márie vo Valdemoro. Je to Rád rehoľných sestier, ktorý spája kontemplatívny život s aktívnym životom, teda sebadarovaním sa Ježišovi v Eucharistii a sebadarovaním sa dušiam, ktoré prišiel spasiť. Absolvovala som všetky svoje štúdiá na tejto škole a v týchto rehoľníčkach som videla Ježiša.

Keď mi povedia, aby som povedala svoj príbeh o povolaní, som prekvapená, pretože je to niečo veľmi jednoduché a páči sa mi, že je to takto. Je to niečo jednoduché, no zároveň skvelé. Ježiš spôsobil, že moje srdce sa do neho jednoducho, kúsok po kúsku, zamilovalo. Videla som, ako Ježiš žízni po mne a ako ja žíznim po Ňom. Moje srdce nikdy nespočívalo v ničom inom, len v Ňom.

„Videla som, ako Ježiš žízni po svete“
Tiež som videla, aký je svet zlomený, aké je srdce človeka bez Ježiša rozbité, ako svet prahne po Ježišovi a ako Ježiš prahne po svete. A celý svoj život dávam na to, aby som uhasila tento „smäd“, dávam svoj život za duše, „aby mali život“. Viem, prečo žijem.

A neprestávam byť prekvapená, aký dobrý je Pán: Som prekvapená, že si ma každý deň vyberá, takú malú, ako som ja. A niekedy sa sama seba pýtam: Ako sme sa sem dostali? a uvedomujem si, že všetko urobil, že všetko posunul ďalej…

Gloria aj Lourdes vidia, že ich rodina, škola, kde študovali, a neokatechumenátna cesta im pomohli objaviť ich osobné povolanie.

Lourdes hovorí: „Moja rodina bola v mojom živote veľmi dôležitá: moja matka, ktorá je spokojná so životom, ktorý začínam, moji súrodenci, moja farnosť a moja mládežnícka skupina, tí, s ktorými som v posledných rokoch zdieľala svoju vieru, a škola, kde som sa vzdelávala posledných 5 rokov, škola rehoľných sestier, v ktorej je zapísaná moja mladšia sestra.“ Gloria hovorí, že to isté platí aj v jej prípade.

Panna Mária v ich povolaní
Gloria dodáva, že rozhodnutie, ktoré urobili úplne sa odovzdať Pánovi v rehoľnom živote, by nebolo možné bez pomoci Panny Márie.

Panna Mária je najľahšou, najkratšou a najrýchlejšou cestou k Ježišovi. Ona je tá, ktorá ma každý deň privádza k Ježišovi; jej dávam všetko, aby to mohla dať môjmu Pánovi.

Gloria vyjadruje Máriino „áno“ konkrétnym spôsobom, pričom cituje zosnulého generálneho tajomníka OSN Daga Hammarskjolda: „Môžem povedať len: ‚Za všetko, čo bolo, ĎAKUJEM; pre všetko, čo bude, hovorím ÁNO.“

Zdroj: Aleteia., Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *