Ruženec – môj spôsob života

Modliť sa dnes nie je ľahké. Je ťažké stáť ticho pred Bohom. Ale práve teraz, v týchto časoch, nám Svätý Otec pripomína ruženec, duchovný poklad Cirkvi. Je veľa takých, ktorí touto modlitbou pohŕdajú a hovoria, že je to „nudné opakovanie“. To dokazuje, že ešte neobjavili veľkú hĺbku, ktorá sa v ňom skrýva. Ruženec je jednoduchá modlitba – ideálna pre každého – pre vás i pre mňa. Aj keď je pre nás ťažké zbierať myšlienky, oplatí sa siahnuť po ruženci, ktorý je skutočnou školou modlitby a meditácie.

Na ruženci vyrastali veľkí svätci, no ruženec bol oporou aj pre „obyčajných“ ľudí, ktorých v živote stretli ťažké chvíle, pre tých, ktorí už ľudsky povedané nemali nádej.

Keď diktátor F. Marcos začal so zatýkaním na Filipínach, ľudia sa obrátili so žiadosťou o radu na primáša. Po dlhej modlitbe vyzval veriacich, aby si vzali ruženec a vyšli na hlavnú ulicu Manily – na Avenue of the Saints‘ Revelation. Bolo to vo februári 1986. Dva milióny ľudí s ružencami v rukách sa modlili. Po štyroch dňoch diktátor vyslal tanky. Ľudia stáli vystrašení, ale nemali v úmysle odísť a modlili sa ruženec.

Tanky zastali pred ľuďmi, ktorí kľačali na asfalte. Vojaci opustili tanky a modlili sa s nimi. A tak to bolo všade a čoskoro musel diktátor opustiť krajinu – zvíťazila nad ním sila modlitby!

V našom živote sa však dejú aj malé zázraky. Ruženec je pre mňa viac ako modlitba, je to môj spôsob života. Keď mi je ťažko, keď neviem, čo mám robiť – siahnem po ruženci a viem, že riešenie príde z neba. Nemôžeme si vždy v tichosti kľaknúť a sústrediť sa len na modlitbu. Ale v tom je krása ruženca – modliť sa ho môžeme kdekoľvek, či už v električke, keď ideme na dôležitý rozhovor, alebo v čakárni nemocnice. Potom recitovaním „Zdravas Mária…“ predstavujeme svoje problémy a trápenia a ruženec sa stáva súčasťou nášho života. Stáva sa oporou v ťažkých časoch.

Mnohí sa budú pýtať: prečo, prečo sa mám modliť ruženec? Pretože je to ako rozhovor medzi dieťaťom a jeho matkou; dieťa rozpráva mame o svojich radostiach a strastiach – a matka trpezlivo počúva a potom robí všetko preto, aby mu pomohla. Je to tak – keď Márii zveríme svoje problémy, ona prosí svojho Syna o milosti, ktoré potrebujeme. Môže byť matka hluchá k plaču svojho dieťaťa?

Preto skôr, ako poviete, že sa vo vašom živote nedá nič robiť, kľaknite si a modlite sa ruženec. Pretože, ako povedala sestra Lucia z Fatimy:

„V živote neexistuje problém, ktorý by sa nedal vyriešiť pomocou ruženca.“

A nezľaknite sa, keď sa objavia najrôznejšie podivné ťažkosti! Keď spustíte ruženec, zavolajú vaši priatelia, v televízii sa začne zaujímavý seriál … Nedajte sa oklamať: Satan vždy urobí všetko pre to, aby ruženec nebol vo vašom živote. Vie, že keď vyslovíte túto nádhernú modlitbu, Mária sa o vás postará, a potom sú jeho vnuknutia zbytočné. Preto je ruženec veľkým pomocníkom v boji za čistotu srdca. Keď na nás svet útočí najrôznejšími pokušeniami – skrývame sa pod plášťom našej Matky. No nie je to skvelé? Vezmite teda do ruky ruženec a prejdite životom s Máriou!

Zdroj: Milujciese, modlitba.sk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *