Zázraky malej Terezky pre pápeža Františka

Pápež František pri niekoľkých príležitostiach hovoril o svojej silnej oddanosti svätej Terezke z Lisieux, malej kvetinke Ježiškovej a o svojom zvyku požiadať ju o priazeň, láskavosť; hovorí jeho bývalý tlačový tajomník, ktoré často prichádzali vo forme malých zázrakov. Jednou z prvých návštev po zvolení za pápeža bol františkánsky kostol v Ríme, v ktorom je socha sv. Terezky. Pápež ju dodnes navštevuje, modlí sa pri nej a vždy ju pobozká na líce. 

Jeden z týchto zázrakov sa stal 7. augusta 2010, keď vtedajšieho kardinála Bergoglia sprevádzal jeho tlačový tajomník Federico Wals na slávenie sv. omše na počesť svätého Kajetána v jeho sviatok.

Kardinál bol ako každý rok pripravený celebrovať omšu vo svätyni svätca v Buenos Aires a potom sa prejsť a pozdraviť dlhý rad pútnikov.

Pri odchode mi povedal, že už požiadal sv. Terezku z Liseux, aby mu poslala znamenie,“ povedal Wals v rozhovore pre bolívijské noviny „El Deber“ zverejnený 31. mája.

„Keď mi to povedal, bol som veľmi skeptický a položil som si otázku„Znamenie?“

Bývalý tlačový tajomník kardinála Jorge Maria Bergoglia-teraz pápeža Františka-poskytol El Deberu rozhovor, v ktorom podrobne popísal osobné príbehy a spomienky z čias, keď pracoval s vtedajším arcibiskupom z Buenos Aires.

Svätyňa sv. Kajetána, ktorá sa nachádza na okraji Buenos Aires, každoročne na sviatok jeho smrti pritiahne tisíce pútnikov.

Omša sa slávi každú hodinu na sviatok 7. augusta a potom, čo sa zúčastníte čakania v zástupe niekedy aj 10 hodín, prejdete pred malou sochou svätca a pobozkáte sklo, ktoré ju od pútnikov oddeľuje.

Ako arcibiskup z Buenos Aires vtedajší kardinál Bergoglio predsedal samotnej omši a potom kráčal popri rade pútnikov-niekedy až 15 blokov-aby pozdravil ľudí, porozprával sa s nimi a požehnal deti.

V ten deň v roku 2010 „sa necítil dobre, ale aj tak sme išli,“ povedal Wals a vysvetlil, že Bergoglio požiadal svätú Terezku, aby mu poslala znamenie, či má ísť celú cestu alebo nie, pretože po omši musel prejsť 15 blokov popri rade veriacich.

Po slávení omše mal kardinál príliš veľké bolesti na to, aby prešiel celú vzdialenosť, a rozhodol sa ísť len dva bloky pred návratom do centra Buenos Aires, pripomenul Wals.

Keď však dorazili do druhého bloku, Wals povedal, že narazili na muža „vyššieho ako kardinál, oblečeného v čiernom kabáte a s pravou rukou vo vrecku.”

Než stihli žmurknúť, muž „vytiahol bielu ružu“, ktorú prekvapený kardinál Bergoglio požehnal a pokúsil sa pokračovať v ceste.

V tej chvíli muž povedal budúcemu pápežovi „Ničomu nerozumieš? Toto je znak, na ktorý čakáš“. Potom sa usmial a podal Bergogliovi ružu.

Keď Bergoglio počul, čo ten muž povedal, okamžite chytil ružu, povedal Wals. Kardinál potom povedal: „Federico, “Santa Teresita” ma neopustila, pôjdem pešo až na koniec radu  všetkých verných pútnikov.”

„V tej chvíli ten muž zmizol, už sme sa nikdy nevideli. Bergogliova tvár sa zmenila, žiaril a pokračoval až do konca.“

Wals sa s Bergogliom stretol od jeho zvolenia za rímskeho biskupa a povedal, že ako pápežovi sa mu stávajú ďalšie podobné veci.

Jedna z nich sa odohrala v januári, keď bol pápež na ceste na Filipíny. Počas letu zo Srí Lanky do Manily dostal pápež František od francúzskej novinárky Caroline Pigozzi vyrezávaný reliéf sv. Terezky.

Po obdržaní obrazu František ďalším prítomným novinárom povedal; „mám vo zvyku, keď neviem, ako sa veci budú vyvíjať, požiadať svätú Terezku a opýtať sa jej, či si vezme môj problém do svojich rúk, a nech mi pošle ružu.”

„Požiadal som aj o túto cestu, aby to vzala do svojich rúk a aby mi poslala ružu. Ale namiesto ruže ma prišla pozdraviť sama,“ povedal.

Novinárka Pigozzi sa neskôr v rozhovore zdôverila, že pôvodne našla tento reliéf na parížskom blšom trhu a sama ho očistila vyleštila, aby ho dala pápežovi ako súčasť súpravy na Vianoce a k narodeninám 17. decembra.

Zdroj: modlitba.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *