Aké sú úlohy krstného rodiča?

Je to vždy úžasný dar, keď nás niekto požiada, aby sme boli krstným otcom / krstnou matkou ich dieťaťa. Koniec koncov, je to služba lásky! Sme si však skutočne vedomí toho, čo to znamená? Ak vás požiadali, aby ste sa stali krstným otcom / krstnou mamou, je užitočné porozumieť tomu, čo je vašim poslaním, a vložiť to do Božích rúk. Pán Vám udelí všetky milosti potrebné na to, aby Vás sprevádzal na ceste viery, na ktorú nás Boh pozýva.

7 základných bodov, ktoré je dobré mať na pamäti, keď sme sa stali krstným rodičom. 7 myšlienok o misii, ktorú musíme splniť.

1

Tvoj život je tvojím svedectvom

Vaše životné svedectvo je najdôležitejšie pre osvetlenie kresťanskej cesty v živote vášho krstného dieťaťa.

2

Daruj najlepší darček

Najlepší darček, ktorý môžeš dať svojmu krstnému dieťaťu, nie je nič materiálne darované k jeho narodeninám alebo Vianociam, ale úprimná podpora v jeho duchovnom živote a vo vzťahu s Ježišom.

3

Nie si náhradný rodič

Nie si náhradník. Súčasťou tvojej misie je sprevádzať rodičov tvojho krstného dieťaťa – byť súčasťou duchovnej rodiny zjednotenej vo viere.

4

Zdieľaj, čo máš najlepšie

Krstní rodičia zdieľajú svoju vieru, preto by sa o ňu mali starať a rozvíjať ju. Je potrebné byť pripravený na otázky a pochybnosti krstného dieťaťa a sprevádzať ho v ťažkom období temnoty viery.

5

Ži to, čo učíš

Krstní rodičia sú povolaní zapojiť sa do života farnosti, aby aktívne žili svoju vieru a život Cirkvi, najmä pokiaľ ide o účasť na sviatostiach.

6

Zostaň blízko

Pokús sa vytvoriť si skutočné láskyplné väzby so svojim krstným dieťaťom a jeho rodinou, zdieľaj s nimi čas a spoznaj vývoj krstného dieťaťa ako človeka a kresťana.

7

Preber plnú zodpovednosť

Krst otvára pokrstenému dvere do neba – stáva sa súčasťou Cirkvi, Božím dieťaťom a povolaným do večného života. Každý, kto súhlasí s tým, že bude krstným otcom / krstnou mamou, prijíma trvalé odhodlanie ako prejav lásky, ale aj ako službu Bohu. Sprevádza tohto nového kresťana, keď sa vyvíja a dospieva. Každý, kto prijme túto výzvu a zodpovednosť, to robí navždy, pretože sme Božím dieťaťom na večnosť. Preto sa tvoja úloha lásky, sprevádzania, starostlivosti a vedenia nekončí, keď sa tvoje krstné dieťa stane dospelým, ale pokračuje po celý život.

 

Zdroj: modlitba.sk, Aleteia., Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *