12 listov sv. Zelie Martin ma naučilo o svätosti pre matky

Keď som sa prvýkrát dozvedela o prípade kanonizácie Louisa a Zelie Martin, rodičov sv. Terézie z Lisieux, veľmi ma to zaujalo.

Obaja chceli byť zasvätení, ale stretli sa a namiesto toho sa vzali. Mali spolu deväť detí, v  nízkom veku stratili štyri z nich a pracovali spoločne na rodinnom príjme v obchode s čipkami. Zelie vyrobila čipku a riadila pomocníčky a Louis viedol obchodnú stránku.

“Call to a Deeper Love” je nádherný zväzok obsahujúci 218 listov sv. Zélie a 16 sv. Louisa. Čítanie Zéliiných listov, väčšinou jej bratovi, švagrinej a dcére Pauline, je ako čítať blog o mamách z 19. storočia.

A to je jeden z dôvodov, prečo sú také skvelé! Zelie vo svojich listoch opisuje svoj každodenný život a ja som si uvedomila, že je celkom možné byť svätým v modernom svete 21. storočia.

Tu je niekoľko vecí, ktoré som sa od nej dozvedela ako od svätej:

1) Aj svätí niekedy potrebujú pomoc

„Pauline dnes večer povedala:“ Ach! Aká škoda, že dnes je koniec. Bola by som rada, keby bolo opäť dnes ráno. Nesúhlasila som s ňou, pretože som mala ťažký boj. Tri dni som bola sama s týmito malými, pretože slúžka je so svojou rodinou. Spolu s tým mám hroznú nádchu a horúčku a sotva sa dokážem postaviť.“ (List 25)

Zelie to napísala, keď mala päť detí do sedem rokov. Keď som to čítala, veľmi ma to povzbudilo. Je ťažké byť sám s malými bez pomoci, a dokonca si to myslela aj Zelie.

2) Pôst je ťažký aj pre svätých

„Veľmi trpím pôstom a zdržanlivosťou! Nie je to však veľmi ťažké umŕtvenie, ale som tak unavená z toho, ako sa môj žalúdok cíti, a obzvlášť tak zbabelo, že by som to vôbec nechcela urobiť, keby som počúvala svoju povahu.“ (List 130)

Nikdy som sa nepostila ako Zelie a Louis, celý deň s minimom jedlom na jeho konci. To samo o sebe vyzerá hrdinsky a čítať, ako prekonala svoju povahu a trpela pre Boha, je inšpirujúce

3) Svätí sa obávajú, či to všetko zvládnu

„Mám pri sebe svoje dve staršie dievčatá, ktoré majú prázdniny. Je to pre mňa skutočné potešenie, ale aj skutočný nárast práce, pretože sa musím postarať o všetko, čo budú potrebovať na letné prázdniny. Nechávam si opraviť všetky šaty, takže som s krajčírkami až po krk v práci. A okrem toho mám tento týždeň naliehavé objednávky; žiadne nie sú dokončené, a to mi robí starosti. “ (List 131)

Vždy som mala pocit, že dôvera v Boha znamená nikdy sa nestarať o všetky veci, ktoré je potrebné urobiť, ale potom, čo som si prečítala Zeliine listy, som sa začala pýtať, či problém nie je v obavách. Niektorí z nás sa narodili, aby si robili starosti; zdá sa, že sa môžeme obávať a stále dôverovať Bohu.

4) Svätí majú zlé dni

„Ach, to je zatiaľ deň a stále je len poludnie. Ak to bude pokračovať, do dnešného večera budem mŕtva! Vidíte, v tejto chvíli sa mi zdá život taký ťažký a ja nemám odvahu, pretože sa mi všetko zdá čierne. “ (List 132)

Stala sa svätou, pretože sa v ťažkých časoch obrátila k Bohu; neustále sa k nemu obracala, aj keď boli veci bezútešné alebo keď mala práve zlý deň.

5) Deti svätých nie vždy robia, ako sa im hovorí

„Cítila som sa veľmi zle, že moje menšie dievčatá nešli s otcom pozdraviť svojho strýka. Bola to ich chyba. Nezáležalo na tom, koľkokrát som im povedala: „Oblečte sa už.“ Išli na to spôsobom, aby neboli pripravené včas.“ (List 137)

Nemôžem vám povedať, koľko krát som povedala svojim deťom, aby sa obliekli a oni sa motali a neboli pripravené včas, a považujem za povzbudzujúce, že rovnaký problém mala aj matka, ktorá sa stala svätou.

6) Svätí sú frustrovaní z toho, že deti neustále niečo potrebujú

„Ach, nerobím nič, iba nakupujem celý deň.“ Váš otec zábavne hovorí, že je to pre mňa vášeň! Nemá zmysel mu vysvetľovať, že nemám na výber; je pre neho ťažké uveriť. “ (List 143)

Zmena ročných období je obzvlášť frustrujúca, keď musíte zistiť, kto čo potrebuje a čo sa hodí a čo nie! Ale aj Zelie mala problém to všetko udržať a jej manžel Louis si z toho robil srandu.

7) Byť rodičom a byť svätým znamená vychovávať deti pre nebo

„Keď prišli deti, naše predstavy sa trochu zmenili. Žili sme len pre ne. Všetky boli našim šťastím a okrem nich sme nikdy žiadne iné nenašli. Stručne povedané, nič nebolo príliš ťažké a svet už pre nás nebol príťažou. Naše deti boli pre mňa veľkou kompenzáciou, takže som ich chcela mať veľa, aby som ich vychovala pre nebo. “ (List 192)

Byť svätým v manželstve znamená žiť podľa povolania, ktoré vám dal Boh. Ak vám Boh dá deti, potom sú súčasťou vášho pozemského šťastia. Je ľahké zachytiť sa vo svetskej mentalite výchovy našich detí, ale v skutočnosti sú určené pre nebo.

8) Svätí sa modlia k svojim deťom v Nebi

„Keď som zatvorila oči svojim drahým malým deťom a keď som ich pochovala, cítila som veľkú bolesť, ale vždy to bolo s odovzdanosťou. Neľutovala som smútok a problémy, ktoré som kvôli nim prežila. Niekoľko ľudí mi povedalo: „Bolo by lepšie, keby som ich nikdy nemala.“ Takéto reči neznesiem. Nemyslím si, že by smútok a problémy mohli byť vyvážené večným šťastím mojich detí. Neboli teda navždy stratené. Život je krátky a plný nešťastia. Uvidíme ich znova v nebi. Predovšetkým pri smrti svojho prvého dieťaťa som hlbšie pocítila šťastie z dieťaťa v nebi, pretože Boh mi viditeľným spôsobom ukázal, že prijal moju obetu. Na príhovor môjho malého anjela som dostala veľmi mimoriadnu milosť. “(list 72)

Zelie sa modlila za príhovor svojich sladkých detí, ktoré zomreli v nízkom veku. Povedala, že by bola radšej, keby jej deti zomreli mladé, než aby sa nedostali do neba. To je skutočná láska k deťom.

9) Svätá Terézia z Lisieux sa správala ako normálne trojročné dieťa

„Musím napraviť toto úbohé dieťa, ktoré prežíva hrozný hnev, keď veci nejdú tak, ako by chcela. Váľa sa po podlahe ako zúfalý človek a verí, že je všetko stratené.“ (List 147)

Moje trojročné dieťa sa správa ako svätá Terezka!

10) Svätí nie vždy dostanú to, za čo sa modlia

„Blahoslavená matka ma v Lurdoch nevyliečila. Čo môžem robiť, môj čas sa končí a Boh chce, aby som odpočívala inde ako na zemi.“ (List 216)

Keď Zelie zomierala na rakovinu, odišla do Lúrd a na svojej ceste prežila asi najhoršie obdobie, aké si možno predstaviť. Keď nebola vyliečená, rezignovala na Božiu vôľu, aj keď to nekorešpondovalo s jej modlitbami.

11) Svätí manželia sa navzájom potrebujú

„Túžim byť blízko teba, môj drahý Louis. Milujem ťa z celého srdca a ešte viac cítim svoju náklonnosť, keď tu nie si so mnou. Bolo by pre mňa nemožné žiť oddelene od teba.“ (List 108)

Louis a Zelie si boli navzájom tým najväčším útočiskom! Stať sa svätými ako manželský pár skutočne znamená úplne sa odovzdať jeden druhému a Bohu.

BONUS od jej manžela Sv. Louis Martina:

12) Rodina je odrazom Božej lásky

„Čoskoro budeme mať intímne šťastie rodiny a práve táto krása nás k Nemu približuje.“ (List 229)

Dobre, takže bod 12. nie je od Zelie, ale je od jej manžela Louisa Martina. Louis písal listy iba vtedy, keď cestoval, a tie, ktoré sú v knihe uverejnené, odrážajú dôležitosť rodinného života ako dobra, ktoré nás približuje k Bohu.

Čítanie týchto listov mi ukázalo, že stať sa svätým je možné pre každého, kto sa otvára Božej milosti a skutočne Ho hľadá. Svätí Louis a Zelie Martin prešli toľko krát zlomeným srdcom a mali toľko problémov, ale zostali verní a vychovali päť dcér, aby sa stali rehoľníčkami, z ktorých jedna je teraz svätá, svätá Terézia z Lisieux a druhá dnes už ctihodná, Leonka Martinová.

Zdroj: článok je možné zdieľať, nie kopírovať, modlitba.sk, churchpop, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *