Stefan Wyszyńsky, blízky priateľ Jána Pavla II. na ceste k blahorečeniu

Zázrak uzdravenia 19-ročného muža z rakoviny štítnej žľazy, ktorého schválenie Vatikánom rozhodlo o blahorečení kardinála Stefana Wyszyńského. No príhovor prímasa „fungoval“ nielen tento raz. Prečítajte si tieto svedectvá.

Zázrak v deň pohrebu

Prvý zázrak sa stal v deň pohrebu kard. Stefana Wyszyńského. Ročné dievčatko bolo uzdravené. Dieťa bolo vážne popálené 8 dní pred smrťou primáta. Lekári nedávali dievčaťu nádej na prežitie. Zúfalá matka sa modlila za zázrak. Takto to neskôr opísala:

„(…) 31. mája 1981 – v nedeľu som sa ako obvykle ukázala v nemocnici. A tu som opäť počul od iného službukonajúceho lekára, že moja dcéra neprežije – ďalší šok. Cestou späť z nemocnice som sa zastavila v čakárni autobusovej stanice. V hornej časti staničnej siene bol čiernobiely televízor s prenosom z pohrebu kardinála Stefana Wyszyńského. Potom som z posledných síl v tých extrémnych chvíľach začala prosiť ho o príhovor u Pána, aby bol život našej dcéry zachránený.
Keď som prišla v pondelok – 1. júna, vedúci lekár oznámil, že prepustenie mojej dcéry bude v stredu, takže pozajtra. Zarazilo ma to, myslela som si, že v informácii je chyba, ale prednosta kliniky veľmi dôrazne povedal, že „v stredu domov“. Radosť bola obrovská, vďaky boli nekonečné. Dodnes (list s touto správou je zo 17. septembra 2008 – pozn. Red.) Sme presvedčení a ďakujeme nášmu milovanému prímasovi za to, že sa naša dcéra na jeho príhovor uzdravila.”

Práve tento prípad mal byť pôvodne vyšetrovaný v procese blahorečenia kardinála Stefan Wyszyńského. Znemožnil to však nedostatok lekárskej dokumentácie, ktorá sa stratila.

Zázrak pre blahorečenie kard. Wyszyńského

Uzdravujúci zázrak schválený Vatikánom sa stal o niekoľko rokov neskôr. V roku 1988 diagnostikovali 19-ročnej žene rakovinu štítnej žľazy s metastázami do lymfatických uzlín. Po chirurgickom zákroku a odstránení postihnutých orgánov sa stav pacientky na krátky čas zlepšil. Nasledujúci rok sa jej v hrdle vyvinul nádor, ktorý sťažoval dýchanie a hrozilo udusenie.

Nielen rodina, ale aj mnohé rehoľné sestry sa za dievča modlili za uzdravenie. 14. marca 1989 došlo k prelomu. Od toho dňa uplynulo tridsať rokov a pacientke nebola diagnostikovaná remisia rakoviny. Žena je úplne zdravá.

Tento prípad, popísaný v 300-stranovom zdravotnom zázname, vyšetrovala vatikánska komisia a bol vyhlásený za zázračné uzdravenie. Otvoril teda poslednú etapu cesty blahorečenia primasa tisícročia.

Existuje však mnoho ďalších, z ktorých malý zlomok sme vybrali a uverejnili v malej brožúre k 30. výročiu smrti kardinála. Ide o listy ľudí, ktorí sú presvedčení, že prijaté láskavosti sú na príhovor prímasa milénia – vzdelaní a nevzdelaní ľudia, laici a kňazi, manželia, matky, dcéry, rehoľné sestry, napísané a skutočne vypovedané jednoducho, niekedy veľmi emotívne spôsobom.

Svokra požiadala prímasa o pomoc

Maria píše (2. augusta 1990): „Mojej neveste Małgorzate sa 2. júla tohto roku narodilo zdravé dieťa – syn. Pred tehotenstvom jej diagnostikovali toxoplazmózu s vysokým titrom. Gynekologička Bożena B. v rozhovore so mnou jasne navrhla, aby moja nevesta otehotnela po vyliečení choroby, inak je vysoká pravdepodobnosť potratu a ak sa tehotenstvo zachová, dieťa sa môže narodiť. slepé, s hydrocefalom a pod.

Napriek nepriaznivým okolnostiam sa tehotenstvo mojej nevesty stalo skutočnosťou. Odvtedy som sa každý deň modlila k primasovi Wyszyńskému za narodenie zdravého dieťaťa . Tiež som často chodila do katedrály a modlila som sa v tejto záležitosti pred kardinálovým pamätníkom. Dieťa sa narodilo zdravé, normálne.

V súkromnom rozhovore s gynekologičkou Bożenou B., osobou veľmi hlbokej viery, som sa jej zdôverila, že som celú záležitosť súvisiacu s tehotenstvom mojej nevesty zverila prímasovi Wyszyńskému. Tiež ma informovala, že sa pri pôrode môjho vnuka modlila k prímasovi . (…) Pevne verím, že narodenie zdravého dieťaťa mojej neveste úzko súvisí s neustálou modlitbou k nemu.”

Väčšina opísaných prípadov sa týka uzdravenia alebo zlepšenia zdravia. Babka vyprosila svojej vnučke, ktorá sa narodila s kratšou nohou, milosť, že začala normálne rásť. Profesor lekárskych vied popisuje uzdravenie svojej manželky z ťažkého vredu. Rehoľníčka ďakuje, že jej neter, ktorej bolo povedané, že nebude mať deti, porodila zdravú dcéru.

Kňaz, ďakuje za uzdravenie rakoviny. Jeho stav bol vážny, ale kvôli silnému vnútornému hlasu kňaz nepodstúpil operáciu. „Ak kňaz prežije jeden týždeň, budem to považovať za zázrak“ – potom počul od lekára. Ten istý lekár po týždni povedal: „Tento prípad považujem za zázrak Božieho milosrdenstva.“

Duchovné uzdravenia

Existujú aj prípady duchovných uzdravení. Sestra sa modlila za obrátenie svojho brata, ktorý nebol pol storočia na spovedi, a modlila sa za jeho zmierenie s Bohom. Podobne dcéra požiadala o svojho otca, bývalého aktívneho straníckeho aktivistu, ktorý hovoril „nespravodlivo“ o Cirkvi a prímasovi . Po mnohých rokoch, bez toho, aby svojej rodine čokoľvek povedal, sa zúčastnil pôstneho ústrania, potom išiel na spoveď a fotografiu kardinála Wyszyńského si zavesil na stenu. „Bol to veľmi múdry muž,“ povedal neskôr svojej dcére.

Ďakujem primasovi za kňazstvo môjho syna

Existuje aj dojímavé svedectvo matky, ktorá ďakuje za kňazstvo svojho syna: „Syn študoval v druhom ročníku vo veľkom seminári v Gniezne. Jedného dňa prišiel môj syn domov počas voľných hodín. Na tvári mal smútok. Povedal, že priateľ sa nevrátil do seminára a vystúpil aj ďalší z tej istej triedy. Nevedela som, čo na to všetko odpovedať. Chcela som, aby sa rozhodoval sám.

Potom, čo môj syn odišiel, som veľmi dobre vedela, že iba ja mu môžem pomôcť prostredníctvom modlitby. V mladosti som sa v ťažkých veciach vážne modlila k Panne Márií Częstochowskej, vždy som bola vypočutá. Zobrala som brožúru a modlila som sa Litánie k Panne Márii. Mala som v knižke rôzne obrázky, kniha sa mi otvorila na mieste, kde bol obrázok s modlitbou za blahorečenie Stefana, kardinála Wyszyńského. Povedala som túto modlitbu a potom Litánie k Panne Márii.

Myslela som si, že kardinál Stefan Wyszyński, ktorý najlepšie pozná jednotlivé chvíle slabosti kňazov bude schopný najlepšie pomôcť. Prímasa Wyszyńského som poznala, pretože som chodila do katedrály na bohoslužby a kázne, ktoré kázal. Boli to slová vyslovené s veľkou láskou, zbožnosťou a plné významu. Vedela som, že prímas Wyszyński miloval blahoslavenú matku zvláštnym spôsobom a nikdy sa s ňou nerozlúčil.

Verila som – modlila som sa každý deň takmer 5 rokov, boli rôzne chvíle, obdobie skúšok, ale vždy som verila, že sa to dobre skončí. Môj syn bol vysvätený za kňaza 30. mája 1992. A ja by som mala poďakovať a informovať vás. Prostredníctvom Božieho služobníka Stefana kard. Wyszyński poďakovať Bohu a Svätej Matke za milosť. Dar kňazstva pre môjho syna.

Modlitba na príhovor kard. Wyszyńského

Milovaný kardinál Stefan Wyszyński,
ochranca všetkých Poliakov,
obhajca v každej ťažkej situácii svojich krajanov,
otec poľského národa,
ochranca utláčaných,
dnes ťa prosím o príhovor k jedinému Bohu [uveďte svoj úmysel ..].
Viem, že ma neopustíš v čase núdze.
Podporoval si každého človeka v jeho ťažkostiach,
kázal si dobré správy,
bránil si zlu,
pomáhal si nás pozdvihnúť z pádu tým, že si odovzdal celé svoje ja.
Verím, že teraz sa za nás
prihováraš u milosrdného Boha a prosíš o milosť u svätých v nebi.

Otče náš …
Zdravas Mária …
Sláva …

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *