Život Cirkvi vo svete 32/2021

Obsah

Taliansko: Otvorený list laikov pápežovi Františkovi

Polícia zachytila výhražný list pápežovi s guľkami z pištole!

Americký kardinál Burke sa infikoval covidom-19

Sydney: Nijaké odškodné za väzenie pre kardinála Pella!

Kardinál Sarah: Zákaz tradičnej omše inšpirovaný démonom?

+ Pápež kondoloval po úmrtí kardinála E. Martíneza Somalu

Vatikán: Dôkazné videá k finančnému procesu pod zámkom

USA: Vedci našli oblasť mozgu pre spiritualitu!

USA: Biskupi vyzvali ľudí v otázke očkovania počúvať svedomie!

Rakúsko: Biskup v Eisenstadte obnoví zasvätenie Božej Matke

Exorcista: „Kňazi dnes slúžia sväté omše príliš rýchlo“

Exorcista varuje: Satanské symboly nie sú neškodné!

Očkovacie centrum v Dóme sv. Štefana oficiálne otvorené

Maďarsko: Po prvý raz zhudobnená omša v rómskom jazyku

Salzburský teológ proti moralizovaniu v diskusii o očkovaní

Médiá: Vrah kňaza bol v r. 2016 na audiencii u pápeža

Francúzsko: R.I.P. dp. Olivier Maire! Dramatická vražda kňaza

Rakúsko: Založili iniciatívu „Kňazi za život“

Celosvetová modlitba ruženca k Fatimskej Panne Márii

Švajčiarsko: „Naďalej sa považujem za katolíka!“

Rakúsko: Korona robí rozkol v spoločnosti ešte viac ako migrácia

Americký biskup: Naša krajina je šľahaná médiami, ktoré klamú

Arcibiskup: Cirkev a štát – na ceste do nového svetového poriadku

Som Žena odetá slnkom

Vaša nebeská Matka bola vzatá do neba vo chvíli, keď zavrela oči v pozemskom živote. Obklopená anjelskými zástupmi, ktoré ma velebili ako Kráľovnú, som bola vyvýšená do slávy neba … Môj Syn ma prijal so synovskou láskou a radosťou a chcel ma mať po boku, aby som mala účasť na jeho kráľovskej moci nad všetkým. Takto som sa stala Kráľovnou a som postavená po pravici svojho Syna. (Don Gobbi 1996)

Som Žena odetá slnkom. Moje oslávené telo je pre vás znamením môjho dokonalého víťazstva. Večné slnko milosti a lásky svieti, preniká a obklopuje teraz moje oslávené telo, ktoré je najužšie spojené s telom môjho Syna Ježiša. Z môjho srdca prúdi prameň svetla, ktorým chcem zaplaviť svet ponorený do temnôt.
Milovaní synovia, dnes sa môj odporca obracia proti vám zúrivým spôsobom, len aby vás vzdiali odo mňa. Darí sa mu zmiesť z neba tretinu hviezd – aj vy ste také hviezdy na oblohe Cirkvi. Ale o koľko väčší je počet tých, ktorých jas zatieni.
Preto jeho nástrahy – často vás napáda cez duše, ktoré sú vám najbližšie a ktoré najviac milujete a tak vás chce znechutiť a vyhasiť vo vás oheň horlivosť vášho apoštolského pôsobenia. (15. 8. 2021)
Koľko znamení vám zosiela Pán, aby vás primäl k ľútosti a obráteniu – choroby, nešťastia, vojny, hrozby blížiaceho sa zla! Šíria sa mylné náuky a rozširujú ich najmä médiá. Ako dnes potrebujeme médiá, ktoré by šírili pravdu viery v celej jej čistote a úplnosti! Aby ste v nepodľahli zúfalstvu, aby ste dokázali kráčať po ceste neotrasiteľnej a pevnej viery je súrne potrebné žiť s pohľadom na raj. (1983)

* * * * * * * *

Redaktori agentúry LifeSiteNews v USA majú tento týždeň duchovné cvičenia. Prosia o modlitby. 🙂

* * * * * * * *

Taliansko: Otvorený list laikov pápežovi Františkovi

Rím, 6.8.2021 (KAP) 027 770 – Viacerí vplyvní katolícki laici v Taliansku verejne vyjadrili nevôľu so spôsobom vedenia úradu pápeža Františka:
„My, milý Svätý Otec, sme síce nenapísali knihu, nerobili sme detailnú analýzu. Ale my vidíme každý deň pomalý oheň, ktorý katolícku cirkev v Taliansku a vo svete pomaly pohlcuje a ničí,“ uvádzajú laici v otvorenom liste, ktorý uverejnil denník „Il Foglio“. List podpísali známe osobnosti ako spisovateľ Francesco Agnoli a filozof Giovanni Zenone. Kritizujú, že „Bergogliov efekt“ obnovy Cirkvi v skutočnosti nikdy neexistoval:
„‘Cirkev v prelome‘ bolo iba heslo bez vzťahu k realite. Namiesto toho vládne v Cirkvi rastúce prázdno. Synodálne projekty doteraz viedli iba k sporným a prakticky úplne zbytočným dokumentom. Najnovší výnos pápeža k obmedzeniu tradičnej omše spôsobil ešte viac chaosu a rozkolu. Po ôsmich rokoch Cirkev horí, ako nikdy predtým. Cirkev je rozdelená a rozorvaná v Taliansku, v Číne, v USA aj v Nemecku. A tým trpia aj mnohí laici. Matka Cirkev sa javí v klíme miznúcej plurality stále viac ako macocha. Prosíme vás preto naliehavo ukončite túto občiansku vojnu,“ – znie záverečná výzva laikov pápežovi.

Polícia zachytila výhražný list pápežovi s guľkami z pištole!

Rím, 10.8.2021 (KAP) 027 769 – Talianska polícia zachytila výhražný list pápežovi Františkovi. Podľa správy denníka „Corriere della Sera“ z pondelka v podozrivej obálke našli tri 9-mm projektily. Okrem toho tam bol list spomínajúci finančné machinácie vo Vatikáne. Štátna prokuratúra v Miláne začala vyšetrovanie. Výhražný list objavili v rozdeľovni pošty na milánskom predmestí. Tam si ho všimli kvôli projektilom a zabavili ho!
Polícia však páchateľa čoskoro identifikovala – ide o muža polícii známeho, ktorý už v predtým posielal pochybné listy do Vatikánu. Vyšetrovatelia sa chcú teraz poradiť o prípade s vatikánskymi žandármi. Bezprostredné nebezpečie pápežovi podľa nich nehrozí, keďže obálka pochádza z Francúzska. Pobyt muža zatiaľ nie je známy.

Americký kardinál Burke sa infikoval covidom-19

Rím, 12.8.2021 (kath.net/KAP) 027 768 – Americký kardinál Raymond Burke (73) sa nakazil covidom-19. Oznámil to v stredu na Twitteri:
„Mám sa dobre a mám excelentnú lekársku starostlivosť. Prosím modlite sa za mňa, kým sa budem zotavovať z choroby,“ napísal emeritný predseda Apoštolskej signatúry.
Kardinál Burke (foto) je kritikom reštriktívnej politiky počas pandémie:
„Musí byť jasné, že očkovanie občanov nemožno vynútiť totalitným spôsobom, “ povedal pre rokom na diskusii v Ríme.
Opakovane sa vyslovil aj proti zákazu bohoslužieb na stlmenie pandémie:
„V našej úplne sekularizovanej kultúre je tendencia modlitbu, pobožnosti a sväté omše považovať za zvyčajné voľnočasové aktivity ako kino alebo futbal! Predovšetkým spoločná svätá omša je pre veriacich však niečím zásadne dôležitým, aby zostali pri dobrom zdraví a duchovne silní. Preto nemožno jednoducho akceptovať zákazy mnohých vlád,“ uviedol kardinál Burke.

Sydney: Nijaké odškodné za väzenie pre kardinála Pella!

Sydney, 10.08.2021 (KNA) 027 767 – Kardinál George Pell (80) nedostane finančné odškodnenie za 404 dní, ktoré nevinne strávil vo väzení. Potvrdila to Arcidiecéza Sydney na otázku nemeckej katolíckej agentúry KNA. Kardinál bol vyhlásený za vinného koncom r. 2018 na základe jedinej svedeckej výpovede! A to znelo, že v r. 1996 ako arcibiskup Melbourne po slávnostnej svätej omši vraj v sakristii, sexuálne zneužil dvoch chlapcov. Vo februári 2019 bol odsúdený na 6 rokov väzenia. Strávil 404 dní vo väzení, kde nemohol ani len slúžiť sväté omše! V apríli 2020 bývalého najvyššieho šéfa pre oblasť financií vo Vatikáne najvyšší súd Austrálie oslobodil pre nedostatok dôkazov.
Kardinál dostal iba od štátu Victoria náhradu nákladov vo výške asi 244 000 eur po tom, čo súd v prvom konaní v Melbourne nedospel k jednohlasnému rozsudku, ako povedal hovorca Arcidiecézy Sydney, Michael Kenny pre KNA. „Nijaké ďalšie štátne peniaze nedostal.“
Kardinál potvrdil, že výdavky na advokátov mal vo výške 3 milióny austrálskych dolárov (asi 1,9 milióna eur).
Od svojho oslobodenia musí uhradiť ešte značnú čiastku renomovaným právnikom, ako uviedol spravodajský portál biskupskej konferencie CathNews.
Austrálske právo nepredpokladá povinné odškodnenie neprávom odsúdeným ľuďom. Ako povedal právnik Andrew Dyer:
„V Austrálii sú tri cesty ako dosiahnuť odškodné – no spravidla ani jedna nie je úspešná. Komisia pre ľudské práva OSN opakovane vyhlásila, že tieto možnosti sú neuspokojivé a Austrálii viackrát odporúčala, aby obmedzenia zrušila.“
Neprávom odsúdení môžu zažalovať vládu alebo políciu. Druhá možnosť je novela zákona a tretia možnosť je, že štát dobrovoľne poskytne odškodné. Rozhodnutie je v kompetencii ministra spravodlivosti.“

Kardinál Sarah: Zákaz tradičnej omše inšpirovaný démonom?

V interview v r. 2019 zdôraznil kardinál Sarah, vtedajší prefekt Kongregácie pre Boží kult úzku súvislosť medzi riadnou a mimoriadnou formou svätej omše

Rím, 6.8.2021 (kath.net/jg) 027 766
„Ako môžeme chápať, ako nebyť prekvapení a hlboko šokovaní, že to, čo bolo včera pravidlom je dnes zakázané? Či nie je pravda, že zakazovanie alebo podozrievanie o hodnote vzhľadom na mimoriadnu formu svätej omše môže byť inšpirované iba démonom, ktorý si želá našej udusenie a našu duchovnú smrť?“ Týmito zreteľnými slovami sa kardinál Robert Sarah, vtedajší prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, postavil proti každému odsúvaniu mimoriadnej formy svätej omše do úzadia. Jeho interview s vatikánskym korešpondentom katolíckych novín USA National Catholic Register Edwardom Pentinom bolo uverejnené 23. septembra 2019. Podstatná časť tohto rozhovoru bola venovaná otázkam liturgie. Kardinál Sarah viackrát zdôraznil kontinuitu medzi starou a novou svätou omšou:
„Potrebujeme mimoriadnu formu svätej omše, aby sme vedeli v akom duchu mám sláviť riadnu svätú omšu. Kto naproti tomu ignoruje výsledky konštitúcie 2. vatikánskeho koncilu „Sacrosanctum Concilium“, vydáva sa do nebezpečia, že zredukuje mimoriadnu formu omše na neživé archeologické zvyšky bez budúcnosti. Musíme sa rozlúčiť s dialektickými protikladmi. Koncil nechcel priviesť zlom s liturgickými formami tradície. Cieľom bolo uľahčiť ľuďom prístup k liturgii a účasť na nej. Preto koncil stanovil: „Nech sa nezavádzajú novoty, ak si to nevyžaduje opravdivý a zaručený úžitok Cirkvi, pričom je potrebné dbať o to, aby nové formy istým spôsobom organicky vyrastali z foriem už jestvujúcich (SC 23).
Pod aktívnou účasťou veriacich sa nemyslí rozdeľovanie čo možno najviac úloh a funkcií pri svätej omši, ale privádzanie ľudí k hĺbkam tajomstva Kristovej obety a smrti na kríži, aby ako praví kresťania žili podľa Evanjelia. Pri svätej omši zachádza Cirkev ku svojím prameňom. Ak v liturgii nestojí Boh v centre, tak nestojí v centre už ani v Cirkvi. Je mi ľúto, že slávenie svätej omše sa často degeneruje a je to už iba na seba sústredené príjemné zhromaždenie. Mimoriadna forma svätej omše zdôrazňuje prednosť Boha a necháva priestor tichu. Práve mladí ľudia mi potvrdzujú. že z tohto dôvodu dávajú prednosť tradičnej svätej omši,“ povedal kardinál Sarah.

+ Pápež kondoloval po úmrtí kardinála E. Martíneza Somalu

Vatikán, 11.8.2021 (RV) 027 765 – Svätý Otec zaslal kondolenčný telegram v súvislosti s úmrtím španielskeho kardinála Eduarda Martíneza Somalu. Emeritný prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života a emeritný komorník Svätej rímskej cirkvi zomrel vo veku 94 rokov v utorok 10. augusta vo Vatikáne. Tento „usilovný spolupracovník šiestich pápežov“, ako ho nazýva pápež František, bol komorníkom aj v čase sede vacante po smrti sv. Jána Pavla II. v roku 2005. …
Smrťou Eduarda Martineza Somala má kardinálske kolégium 219 členov, z toho 123 voličov a 96 bez práva hlasovať.

Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2021-08/papez-kondoloval-po-umrti-kard-eduarda-martineza-somalu.html

Vatikán: Dôkazné videá k finančnému procesu pod zámkom

Vatikán 11.8.2021 (KAP) 027 764 – V rámci trestného stíhania vo vatikánskom finančnom procese, ktorému sa podrobuje kardinál Giovanni Angelo Becciu, sa dôležitý dôkazový materiál uchováva pod zámkom. Ide o audio a video záznamy z vypočúvania hlavného svedka Alberta Perlascu. Trestne stíhaní Gian Piero Milano a Alessandro Diddi požiadali sudcu, aby materiály nevydal.
Z hľadiska trestného stíhania hrozí pri vydaní materiálov „závažné a nenapraviteľné ovplyvnenie našich práv“ ako uviedli v liste sudcovi. „Okrem toho vypočúvaný nevedel o možnom postúpení materiálov a nesúhlasil s tým.“
Najväčší súdny proces vatikánskej justície sa začal koncom júla a po niekoľkých hodinách bol odročený na 5. októbra. Obžalovaných je desať osôb, ktoré sa mali podieľať na stratových investíciách do luxusnej londýnskej nehnuteľnosti.
Kardinál Becciu je prvý kardinál, ktorý sedí na lavici obžalovaných. Ďalšími sú: jeho sekretár Mauro Carlino, švajčiarsky finančný expert a býv. prezident vatikánskeho finančného dohľadu René Brülhart, finanční manažéri Gianluigi Torzi a Raffaele Mincione a bezpečnostná poradkyňa Cecilia Marogna. Obvinenia znejú: zneužitie úradu, sprenevera a premývanie špinavých peňazí až po podvod a vydieranie. …
Hlavný svedok Perlasca bol dlhé roky vedúci správy Štátneho sekretariátu. On uzatváral z poverenia kardinála dohody s obžalovanými finančnými manažérmi.

* * * * * * *

USA: Vedci našli oblasť mozgu pre spiritualitu!

Berlín, 12.08.2021 (KNA) 027 763 – Veľká väčšia ľudstva má vieru alebo spiritualitu a také má aj cítenie. No otázka, či pre tieto pocity existuje aj biologický základ v ľudskom tele – možno nejaký gén Boha – zamestnáva vedu a náboženstvá už dlho. Americkí vedci sa teraz nazdávajú, že našli zmysel náboženstva a spirituality prinajmenšom v istej oblasti mozgu. Uvádza to nemecký medicínsky časopis „Deutsche Ärzteblatt“ s poukazom na štúdiu v americkom odbornom magazíne „Biological Psychiatry“. Ak sa táto oblasť pri operáciách mozgu zraní, zmenší to alebo zosilní náboženské cítenie pacienta.
Zmysel pre náboženstvo a spiritualitu vznikol podľa predpokladu vedcov už vo veľmi ranom štádiu vývoja človeka. Vedci to objavili šedých bunkách (substantia grisea periaquaeductalis alebo substantia grisea centralis) čo je skupina nervových buniek stredného mozgu. Tie sú dôležité na potláčanie bolesti, vyvolávanie reakcií strachu a úteku, ale aj pozitívnych emócií ako je bezpodmienečná láska.
„Boli sme užasnutí, že táto oblasť mozgu pre spiritualitu je sústredená v evolučne najlepšie udržanej štruktúre mozgu,“ cituje nemecký časopis bostonského neurológa Dr. Michaela A. Fergusona, ktorý bol vychovaný s hlbokou vierou a špecializuje sa na „neurošpiritualitu“ – teda na skúmanie mozgu aj spirituality.
Dr. Ferguson s tímom operovali 88 pacientov na tumor a museli odstrániť rôzne časti mozgu ľudí. Pred operáciou aj po nej sa pýtali na ich vieru, duchovné cítenie a predstavy. U väčšiny neboli významné zmeny v religiozite, no u spomínanej časti mozgu to bolo inak.
Ak sa zranila, zmenilo sa náboženské cítenie pacientov aj radikálne. U mnohých po operácii zosilnelo náboženské cítenie, u iných zoslablo. Potvrdilo sa to v prieskume aj u 105 veteránov z vojny vo Vietname.
„Naše výsledky ukazujú, že spiritualita ľudí má hlboké korene a je úzko spojená so základnými funkciami,“ hovorí neurológ.

Aj modlitba mení aktivitu mozgu!

Vedci sa už desaťročia usilujú prísť na stopu religiozite aj pomocou mozgových skenerov alebo magnetickej rezonancie. Predpokladajú, že sa na tom podieľajú mnohé oblasti mozgu. Štúdie ukazujú, že modlitby a meditácie vyvolávajú merateľné zmeny v aktivite mozgu ľudí.
Pravidelná modlitba a meditácia dokonca zanecháva trvalé stopy v mozgu, zosilňuje prepojenia oblastí mozgu, ktoré pomáhajú pri vnímaní sveta i sebakontrole a stlmujú centrum strachu!
No to, že všetci majú tieto oblasti mozgu, neznamená, že všetci ľudia musia byť veriaci. Dr. Ferguson to porovnáva s muzikálnosťou: „Niektorých ľudí hudba sotva osloví, iní sú naopak veľmi muzikálni. A tak je to aj u spirituality. Niektorých ľudí sa jednoducho nedotkne. “

USA: Biskupi vyzvali ľudí v otázke očkovania počúvať svedomie!

Bazilika Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Denveri

Denver, 11.8.2021 (LifeSiteNews) 027 762 – Katolícki biskupi amerického štátu Colorado vydali list na tému očkovania proti covidu experimentálnymi vakcínami. Píšu, že naďalej budú podporovať „výnimky z očkovania všetkými vakcínami pre výhradu vo svedomí z dôvodu rozlišovania veriacich“.
V liste z 5. augusta, ktorý podpísal arcibiskup Denveru Samuel Aquila, ako aj biskupi Stephen Berg z Puebly James Golka z Colorado Springs, a pomocný biskup Jorge Rodriguez z Denveru sa na začiatku znova opakujú ich predošlé výpovede:
„Používanie vakcín je morálne prijateľné za istých okolností. Avšak sme si vedomí a chápeme, že ľudia sa môžu rozhodnúť nedať sa zaočkovať z dobre odôvodneného presvedčenia.“
List prišiel po vyhlásení primátora Denveru Michaela Hancocka z 2. augusta, že všetci obyvatelia mesta v rizikových povolaniach vrátane súkromného sektora sa budú musieť dať povinne zaočkovať do 30. septembra! Pritom primátor pripustil, že 70 percent z nich je už zaočkovaných. Avšak príkaz poskytuje priestor aj pre tých, ktorí tak zo zdravotných alebo z výhrad vo svedomí urobiť nemôžu.
Biskupi túto poslednú vetu uvítali a varovali ľudí, aby zostali obozretní, ak sa nejaká byrokracia usiluje vydávať jednotné príkazy aj pre skupiny ľudí s výhradami vo svedomí!
„V prípade vakcíny proti covidu sme presvedčení, že vláda by nemala vydávať také príkazy spomínaným skupinám. Tu ide o porušovanie ľudských práv, stratu úcty voči ľudskej osobe s jej Bohom danou dôstojnosťou a ignorovanie slobody svedomia.“ píšu biskupi.
List ďalej zhrňuje morálne rady týkajúce sa potratmi poškvrnených vakcín, ktoré by pomohli katolíkom posúdiť ako správne či zlé prijať isté vakcíny z rôznych dôvodov“:
„Niet nijakého zákona Cirkvi, ktorý povinne prikazuje katolíkovi dať sa zaočkovať nejakou vakcínou – vrátane tou proti covidu. Očkovanie je hlboko osobnou vecou a preto katolíci majú nasledovať svoje svedomie a ak im hovorí, že nemajú prijať vakcínu, tak ani nemajú byť za to trestaní.“ … Tak učí morálna náuka Cirkvi.“ …

Rakúsko: Biskup v Eisenstadte obnovil zasvätenie Božej Matke

Eisenstadt, 11.08.2021 (KAP) 027 761 – Burgenlandský biskup Ägidius J. Zsifkovics obnoví v nedeľu na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie zasvätenie Diecézy Eisenstadt Božej Matke (obr.). Po prvý raz sa tak stalo pred 60 rokmi. V Haydnovom kostole v Eisenstadte-Oberbergu sa bude konať v nedeľu slávnostná svätá omša s hudobným stvárnením Omše Franza Schuberta v c-dur. Ako Horský chrám známy farský Kostol Navštívenia Panny Márie sa považuje za mimoriadne miesto histórie diecézy.
V r. 1961 vtedajší biskup Štefan László (1913-1995) zasvätil diecézu Božej Matke po sviečkovej procesii k Dómu sv. Martina a potom bola zriadená Diecéza Eisenstadt. V r. 2000 to zopakoval biskup Paul Iby.
V r. 2021 zveruje biskup Zsifkovics Burgenland s jeho cirkvou nanovo príhovoru Panny Márie: „V dobe s mnohými ranami pandémie so všetkými jej neistotami a otáznikmi, čo sa týka budúcnosti,“ ako povedal biskup.
Pôvodná tradícia vychádza však už od kniežaťa Pavla I. Esterházyho (1635-1713). Vyrastal ako sirota, vychovali ho jezuiti v Trnave a počas procesie starým mestom na Božie Telo objavil Madonu zo známeho švajčiarskeho pútnického miesta Einsiedeln. Dal si vyhotoviť kópiu pre svoj dom v kúpeľoch Großhöflein aj preto, aby zastavil príliš voľný život kúpeľných hostí. V r. 1711 bol jeho dom vo vojne vypálený, Madona zostala v jeho popole nepoškodená a preniesli ju na Horu Kalvárie do kaplnky Ölbergkapelle.
Knieža Esterházy dal urobiť podľa milostivého obrazu v Maria Einsiedeln kamennú sochu Márie s dieťaťom a dopraviť ju do Eisenstadtu. Od r. 1711 je jej domovom Milostivá kaplnka farského Kostola Navštívenia Panny Márie. …

Exorcista: „Kňazi dnes slúžia sväté omše príliš rýchlo“

Diabol pri exorcizme:
„Vy, kňazi. slúžite omšu príliš rýchlo. Dvíhate kúsok chleba a okamžite ho znovu zložíte dolu. Ponáhľate sa, lebo máte ešte dôležitejšie veci na práci!“

USA, 28.4.2020 (Daily Compass) 027 760

„Kňazi dnes slúžia sväté omše príliš rýchlo. Nechápu, že keď slúžia omšu je pri oltári prítomná Ona (Mária) a s ňou sú tam aj anjeli.“
Aj toto povedal paradoxne o svätej omši satan pri exorcizme!
Informoval o tom taliansky exorcista Don Ambrogio Villa na YouTube vo svojej homílii. Prezreli si to už státisíce ľudí.
Exorcizmus zvyčajne mení život diabla aj posadnutého, ako hovorí exorcista Don Ambrogio a jeho život sa po týchto slovách diabla radikálne zmenil.
Don Ambrogio bol miestny farár v malom meste v Lombardii, kým začal prácu exorcistu v Milánskej diecéze pred niekoľkými rokmi. Reagoval tak ako mnohí kňazi na svete na rastúce potreby exorcistov. Podľa správy z r. 2018 počet exorcizmov iba v Taliansku sa strojnásobil ma asi 500 000 každý rok. Vedenie duchovného boja proti diablovi nie je úloha pre jemné duše, ako hovorí Don Ambrogio. Dokonca aj keď ste in persona Christi diabol vyvoláva „vulgárnosť, hrozby a násilie“. No aj zdôrazňuje, čo sú diabli nútení odhaliť v istých chvíľach počas exorcizmu a to je „pravý katechizmus“, ktorý keď berieme do úvahy, môže byť dôležitý pre životy a duše. Nakoniec to vôbec neprekvapuje – stávalo sa to u Ježiša. Kristus bol prvým exorcistom a exorcizmus bol integrálnou súčasťou jeho verejného účinkovania. Ježišove stretnutia s posadnutými jeho moc vyháňať diablov a ich vyznania v jeho prítomnosti sa opisujú v evanjeliách. V Ebvanjleiu sv. Marka sú jedinými svedkami, ktorí verejne označujú Ježiša ako Mesiáša. „Čo ťa do nás Ježiš Nazaretský? Prišiel si nás zničiť? Viem kto si: Boží Svätý“ (Mk 1,24) Démoni sa báli byť v Ježišovej prítomnosti, lebo vedeli, že má moc zmeniť ich život exorcizmom.
1. Podľa Dona Ambrogia bolo by neférové povedať, že omša nie je platná. Všetci si myslíme, že niečo Bohu dávame, keď chodíme na sväté omše. No namiesto toho Kristova obeta nám opúšťa hriechy. Zabúdame na prvý motív návštevy svätej omše – aby sme boli spasení a bolo nám odpustené. Okrem toho keď malý kúsom nekvaseného chleba vojde do nášho Ježišovým žalúdka a pokiaľ sa za 8-10 minút strávi sme svätostánkom. Náš Spasiteľ je v nás a pred nami a my zabúdame ďakovať za túto obetu pred svätou omšou a po nej. No je tu viac a diabol zasahuje kňazov – odhaľuje im niečo mimoriadne: „Nechápete, že keď slávite svätú omšu Mária Ježišova Matka a všetci anjeli säú zhromaždení okolo oltára.“ Je pravdou, že my si vôbec neuvedomujeme, že celé nebo je zhromaždené okolo Kirstovej obety! “ hovorí Don Ambrogio. Hovorí o tom aj biskup Girolamo Grillo z Civitavecchia , kde sú oficiálne uznané zjavenia a posolstvá Panny Márie.
2. Vizionár Fabio: „2. júla 1995. Bola večerná svätá omša. Panna Mária sa zjavila vo chvíli, keď kňaz konsekroval Hostiu. Jej nohy spočívali v oblaku a ramená mala rozostreté a ukazovali dolu na Hostiu. Chvíľu spočinula v tichej adorácii až do svätého prijímania. Z jej správania bolo jasné, že jej Syn Ježiš, Spasiteľ, je skutočne prítomný a živý v Eucharistii.

Exorcista varuje: Satanské symboly nie sú neškodné!

Indianapolis, USA, 11.8.2021 (kath.net/CNA/jg) 027 759 – Produkty so satanskými symbolmi ako topánky od firmy Converse – dcérskej firmy známeho výrobcu športových topánok Nike -môžu vyvolať fascináciu okultizmom. Hovorí to Vincent Lampert, katolícky kňaz a exorcista americkej Diecézy Indianapolis. Topánky od módneho návrhára Ricka Owena sa začali predávať 27. júla a už sú vypredané. Na podrážke a na päte je vytlačený pentagram, ktorého nadol ukazujúca špička je zvlášť dlhá. Na instagrame firma opísala topánku slovami:
„U estetiky ide o to prelomiť formality – prevziať tradičné štruktúry a potom ich rozbiť.“ !!!
A bol tam aj obrázok dvoch čierne odetých osôb s bielymi maskami na tvári, ktoré telami formujú obrovský pentagram. Pentagramm – na špici stojaca päťcípa hviezda – je symbolom napríklad novopohanských okultných hnutí ako Wicca. Je to aj symbol satanských skupín.
Owen použil symbol vedome. Pentagram už dlho zasadzuje do svojich kreácií, pretože to vzbudzuje okultné asociácie. Vzťahuje sa na „alternatívny systém“ a stelesňuje hľadanie senzácie a pôžitku. V prvom rade je však pentagram symbolom empatie a hľadania životných systémov, ktoré nezodpovedajú štandardu.
Exorcista Lampert hovorí, že na prvý pohľad môže byť pentagram na topánke neškodným špásom. No môže vyvolať záujem o okultné veci a tak získať vplyv na človeka. Fascinácii Zlého by však nemal nikto podliehať.

Očkovacie centrum v Dóme sv. Štefana oficiálne otvorené

A je to tu – od štvrtka do Nanebovzatia Panny Márie sa bude v dóme sv. Štefana vo Viedni celý deň očkovať – aj počas svätých omší! Ako vyplýva z mailov kňazom Viedenskej arcidiecézy, naliehavo sa hľadajú ešte dvaja kňazi ochotní podrobiť sa na tlačovej konferencii simulácii očkovania!!! Aké úbohé divadlo …

Viedeň, 10.08.2021 (KAP) 027 758 – V stredu teda viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn a dómsky farár Toni Faber otvárajú spoločne s viedenským primátorom Michaelom Ludwigom a mestským radcom Petrom Hackerom v stredu očkovacie centrum v Dóme sv. Štefana. Očkovať začnú od štvrtka a otvorené bude vždy od štvrtka do nedele od 10. do 21. hod. aj počas svätých omší! Očkovať budú maltézski rytieri spolu s johanitmi v Kaplnke sv. Barbary.
Idea očkovania priamo vo viedenskej katedrále prišla od mestského radcu pre zdravotníctvo Petra Hackera. Súhlas cirkvi prišiel rýchlo a dohodlo sa, že očkovanie nebude rušiť omše. Arcibiskup Schönborn už predtým viackrát vyzval ľudí k očkovaniu.
„Dóm sme zvolili, lebo je na najfrekventovanejšom mieste v srdci Viedne,“ ako sa ozvalo z radnice.
„Nekonvenčné miesto prispeje k tomu, že očkovanie sa bude držať v povedomí ľudí a zvýši sa ich klesajúca ochota dať sa zaočkovať. A pre cirkev sa tak môže otvoriť nová klientela“, ako pre APA vyhlásil farár Faber!

Maďarsko: Po prvý raz zhudobnená omša v rómskom jazyku

Budapešť, 10.08.2021 (KAP) 027 757 – Na programe Eucharistického kongresu v Budapešti bude aj svätá omša v jazyku lovari-romanes. Mladý maďarský skladateľ zhudobnil pre tento dialekt Rómov a Sintiov hlavné časti svätej omše. Omša s hudobným stvárnením „Le Devleske“ sa bude sláviť 9. septembra. Premiéra bude už predtým 1. septembra v Bazilike sv. Štefana v Budapešti.
Idea vznikla pred rokmi na stretnutí kardinála Petra Erdöa s hudobníkom György Lakatosom, ako napísali katolícke noviny „Magyar Kurir“ (online). Omšu skomponoval Patrik Gergö Olah, 23-ročný študent Hudobnej akadémie Franza Liszta v Budapešti. „Hudba tvorí most medzi ľuďmi,“ ako sa uvádza na stránke kongresu. „Hudba nie je iba pre Rómov, ale pre všetkých ľudí, ktorí vedia, koľko európske menšiny v histórii pretrpeli.“
Na omši 1. septembra o 19.30 h. bude hrať komorný orchester Grazioso Národnej filharmónie a kantori Kostola sv. Františka pod vedením dirigenta Alpaslana Ertüngealpa. Sólistami budú Nikoletta Szöke a Nikolas Takács. Tí budú pôsobiť aj na kongrese 9. septembra o 11.30 hod. Bohoslužbu na výstavisku „Hungexpo“ bude sláviť arcibiskup Alfredo Jose Espinoza Mateus, z hlavného mesta Ekvádora Quito. Výstavisko bude jedným z hlavných miest slávenia Eucharistického kongresu 5. až 12. septembra, na ktorý sa očakávajú veriaci z mnohých krajín.
Eucharistické kongresy sa slávia od r. 1881 na celom svete – minulý sa konal v r. 2016 vo filipínskom Cebu.
Pre účastníkov kongresu sa dni začínajú spoločnou modlitbou a biskupmi vedenými meditáciami a katechézami v „Hungexpo“. Plánujú sa aj početné kultúrne podujatia ako aj Deň rodín 11. septembra na Margaretinom ostrove. Záver bude 12. septembra tvoriť svätá omša na Námestí hrdinov s pápežom Františkom.
(Info a prihlášky na: www.iec2020.hu)

Salzburský teológ proti moralizovaniu v diskusii o očkovaní

Salzburg, 9.8.2021 (KAP) 027 756 – Majú byť testy na covid vzhľadom a širokú prístupnosť očkovania v budúcnosti hradené občanmi, aby sa tak nahradili náklady pandémie a súčasne sa zvýšila ochota ľudí dať sa zaočkovať? O tejto otázke sa aj v Rakúsku v médiách horlivo diskutuje. S výzvou proti prehnanému moralizovaniu v tejto diskusii sa k slovu prihlásil salzburský teológ a etik Doc. Andreas M. Weiß.
„Je síce legitímne v tejto otázke zvažovať solidaritu vo financovaní zdravotných úkonov a subtílny systém podnecovania ľudí v ochote dať sa zaočkovať ešte neporušuje práva slobody – avšak moralizujúci podtón v diskusii je nemiestny,“ píše Weiß stanovisku pre agentúru Kathpress.
„Ak sa v diskusii ľudia, ktorí sú trocha skeptickí proti nepriamemu núteniu k očkovaniu, označujú ako odporcovia očkovania, tak sa im súčasne podsúva, že sú iracionálni a egoistickí. To však neberie do úvahy, že po prvé proti očkovaniu hovoria dobré dôvody predovšetkým u mladých ľudí pretože dlhodobé účinky experimentálnej vakcíny sú zatiaľ nepredvídateľné a po druhé nosením rúšok a pravidelným testovaním tu predsa máme opatrenia ako seba a iných natrvalo chrániť.“
Paušálne obviňovanie z egoizmu a bezohľadnosti je nemiestne, ak niekto žije obozretným štýlom so zredukovanými spoločenskými kontaktmi a na verejnosti nosí rúško. Takto ohrozuje iných ľudí sotva viac ako zaočkovaný no bezohľadný človek, ktorý napriek riziku infekcie ide na koncert. Bolo by teda radno v tejto otázke zanechať moralizovanie, vzdať sa hrozieb odplaty nezaočkovaným a celkom pragmaticky posudzovať skutočný spoločenský úžitok. Zvýši sa ukončením bezplatného testovania ochota dať sa zaočkovať výrazným spôsobom? Zvýši sa nebezpečie nekontrolovateľnej nákazy, keď sa nezaočkovaní ľudia kvôli poplatkom vzdajú pravidelného testovania? To však je empirická otázka a nie otázka viery.“
„Tolerancia voči iným postojom a rešpektovanie sebaurčenia ľudí zvlášť keď ide o otázky zdravia, majú byť ako neodňateľné zásadné hodnoty našej liberálnej demokracie nespochybniteľné.,“ vyhlásil salzburský teológ a etik.

Médiá: Vrah kňaza bol v r. 2016 na audiencii u pápeža

Paríž, 10.08.2021 (KNA) 027 755 – V prípade zavraždeného kňaza pátra Oliviera Maira médiá informovali, že v r. 2016 podozrivého páchateľa Emmanuela A. z Rwandy (40) prijal pápež František pri generálnej audiencii. Žil niekoľko mesiacov u rehole montfortiánov v Saint-Laurent-sur-Sevre v západnom Francúzsku. Podľa katolíckeho denníka „La Croix“ zúčastnil sa 11. novembra 2016 na audiencii pre sociálne vyhraničených ľudí pri príležitosti Roka milosrdenstva. Pritom ho pápež aj osobne pozdravil! Medzi 3600 prítomnými boli mnohí ľudia z Francúzska, Poľska a Ríma. Muž cestoval do Ríma so skupinou z Nantes. V r. 1994 ako mladistvý zažil genocídu v Rwande, do Francúzska prišiel v r. 2012 a odvtedy bol v Nantes pod ochranou kresťanského spoločenstva.
Smrť pátra Maira vyvolalo vo Francúzsku zdesenie ako aj politickú diskusiu o prístupe k migrantom. Minister vnútra Gerald Darmanin cestoval v pondelok do Saint-Laurent-sur-Sevre, aby vyslovil sústrasť reholi. Minister zdôraznil:
„Podozrivého nemožno odsunúť kvôli súdnemu dohľadu. A muž nie je podozrivý z možnej radikalizácie, nie je to moslim. Toto nie je chvíľa na polemiku, ale na súcit.“

Predsedkyňa strany kritizujúcej migráciu „Rassemblement National“, Marine Le Penová, tento prístup štátnych orgánov k podozrivému pranierovala:
„Vo Francúzsku možno byť ilegálnym prisťahovalcom, možno podpáliť katedrálu v Nantes, nikdy človeka neodsunú a môže sa znova dopustiť trestného činu a zavraždiť kňaza!“

Francúzsko: R. I. P. páter Olivier Maire! ‚Dramatická vražda kňaza‘

Paríž, 9.8.2021 (kath.net) 027 754 – Vo Francúzsku došlo v pondelok k „dramatickej vražde“ kňaza ako sa vyjadril minister vnútra Gérald Darmanin. V departemente Vendée bol páter Olivier Maire (foto), provinciál montfortských misionárov, zavraždený mužom, ktorý bol v rámci vyšetrovania požiaru katedrály v Nantes v júli 2020 postavený pod súdny dohľad a liečený na psychiatrii. Informoval o tom „Welt“. Muž sa po tomto hroznom čine prihlásil na polícii. Skutok sa udial 60 km od Nantes v Mortagne-sur-Sèvre. Podozrivý páchateľ pochádza z východoafrickej Rwandy a v diecéze pracoval ako dobrovoľník.

Rakúsko: Založili iniciatívu „Kňazi za život“

Mariazell 7.8.2021 (kath.net) 027 753 – V Rakúsku založili 2. júla v pútnickom mieste Mariazell iniciatívu „Kňazi za život“ pre nemecky hovoriacu oblasť. Oznámilo to združenie „Mládež za život“. Iniciatíva plánuje urobiť z farností centrá života a ochranu života intenzívnejšie vnášať do povedomia ľudí. Má sa vytvoriť platforma pre kňazov, kde sa im otvorí možnosť medzi svojimi nachádzať podporu a zdieľanie. V iniciatíve je zatiaľ 40 kňazov a podporuje ju združenie „Mládež za život“. Cieľom je tiež pravidelne mobilizovať veriacich na pochody za život!

Celosvetová modlitba ruženca k Fatimskej Panne Márii

USA, (LifeSiteNews) 027 752 – V reakcii na krízu rozvíjajúcu sa v našom svete aj v Cirkvi LifesiteNews s radosťou podporuje každodennú modlitbu ruženca, ktorá ponúka katolíkom na celom svete šancu byť spojení v modlitbe v Ružencovej krížovej výprave Fatimskej Panny Márie. Katolíci celého sveta – z Talianska, Francúzska, Nemecka, Anglicka, Írska, USA, Kanady, Izraela, Ugandy, Filipín, Pakistanu, Singapuru, Indie, Indonézie, Austrálie, Nového Zélandu, Thajska a iných krajín – sa denne stretávajú na modlitbu ruženca, ktorú vedie páter Pillari, JCL, MCL, STL, americký kňaz v súčasnosti študujúci v Taliansku.
Ruženec sa modlí denne o 12. hodine na poludnie cez kanál „Regina Angelorum Press’ na Youtube a možno sa prihlásiť tu: HERE.
Cieľom je s každodenným ružencom žiť posolstvá Fatimskej Panny Márie a tak napomáhať víťazstvo jej Nepoškvrneného Srdca. Aby sme pomohli dosiahnuť tento cieľ biskup Atanáz Schneider z Kazachstanu zložil nasledovnú modlitbu za túto svetovú ružencovú výpravu:

Ó, Nepoškvrnené Srdce Márie, ty si svätá Božia Matka a naša nežná Matka. Zhliadni na úzkosti, v ktorých Cirkev a celé ľudstvo žije pre šírenie materializmu a prenasledovania Cirkvi. Vo Fatime si varovala pred týmito omylmi, keď si hovorila o omyloch Ruska.
Ty si Sprostredkovateľka všetkých milostí.
Pros svojho božského Syna, aby udelil špeciálnu milosť pápežovi: aby zasvätil Rusko tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu, aby sa Rusko obrátilo, aby sa svetu dostalo obdobie pokoja a aby tvoje Nepoškvrnené |Srdce zvíťazilo, skrze pravú obnovu Cirkvi v nádhere čistoty katolíckej viery, posvätnosti uctievania Boha a svätosti kresťanského života. Ó Kráľovná svätého ruženca a naša sladká Matka, obráť k nám svoje premilosrdné oči a milostivo vypočuj našu dôveryplnú modlitbu. Amen.
+ Atanáz Schneider, pomocný biskup Arcidiecézy Sv. Márie v Kazachstane
Ako raz povedal sv. páter Pio: „Ruženec je zbraňou týchto čias.“ Skrze modlitbu Boh môže stvárňovať dejiny, meniť svet a priviesť úžasné obdobie obnovy a pokoja pre Cirkev a pre svet skrze víťazstvo nepoškvrneného Srdca Panny Márie. Pripojte sa k nám!
HERE. Video: https://youtu.be/OkOsdsESizI

Švajčiarsko: „Naďalej sa považujem za katolíka!“

Bývalý hovorca biskupskej konferencie Giuseppe Gracia vystúpil zo švajčiarskej štátnej cirkvi. Tento krok už urobilo v krajine tisíce katolíkov, no zostávajú členmi Katolíckej cirkvi

Chur, 6.8.2021 (kath.net) 027 751 – Giuseppe Gracia, bývalý hovorca Diecézy Chur, vystúpil zo spornej švajčiarskej krajinskej cirkvi. Informujú o tom noviny „Aargauer Zeitung“. Vo Švajčiarsku podľa našich informácií kvôli prepojenosti katolíckej cirkvi s politickým systémom urobili tento krok už tisícky katolíkov. Členmi Katolíckej cirkvi zostávajú naďalej. Preto nejde o vystúpenie z Cirkvi, ale o ukončenie členstva v spornom štátnom združení, ktoré vo Švajčiarsku nezávisle od biskupov spravuje dane.
Kňaz Gracia v piatok vo vyhlasení uviedol:
„Na základe mojich liberálnych základných hodnôt, ku ktorým patrí oddelenie Cirkvi od štátu, som vystúpil z rímskokatolíckej krajinskej cirkvi. Už roky som verejne kritizoval inštitút švajčiarskej štátnej cirkvi – zmes štátu a cirkvi o. i. za účelom vyberania daní. Je to systém, ktorý porušuje oddelenie Cirkvi od štátu a to nechcem ďalej podporovať. Toto želanie mám už dlhšie. Hoci môj plat nepochádza z cirkevných daní a vystúpenie by teda nebolo v rozpore s mojimi hodnotami, vzdal som sa toho, aby som biskupovi nespôsobil ďalší nepokoj na verejnosti. Teraz som slobodný a považujem sa naďalej za katolíka spojeného s vlastnou sviatostnou, Rímskokatolíckou cirkvou.“

Rakúsko: Korona robí rozkol v spoločnosti ešte viac ako migrácia

Viedeň, 7.8.2021 (kath.net) 027 750 – Korona spôsobuje v rakúskej spoločnosti ešte oveľa väčší rozkol ako otázky migrácie. Vyplýva to z nového prieskumu Inštitútu Imas. Podľa neho 52 % Rakúšanov súhlasí s otázkou, či je Rakúsko politicky rozdelenou krajinou a či sa v obyvateľstve tvorí jasný rozkol. Iba 32 percent ľudí s tým nesúhlasilo.
V r. 2016 súhlasilo s týmto dojmom v období migračnej krízy iba 37 percent opýtaných. Pre 63 percent je príčinou epidémia korony – jej opatrenia a očkovanie. Iba 33 percent má problém s témou migranti. V r. 2017 uviedlo v tejto súvislosti tému migrácia ešte 68 percent. Avšak až 50 percent Rakúšanov je toho názoru, že ľudia po kríze znova nájdu cestu k sebe.

Americký biskup: Naša krajina je šľahaná médiami, ktoré klamú

USA, 7.8.2021 (LifeSiteNews) 027 749 – V americkom rozhlase Virgin Most Powerful Radio (Najmocnejšie rádio Panny) redaktor Terry Barber urobil rozhovor s biskupom Jozefom Stricklandom. Vyjadrili ľútosť z faktu, že médiá a zvolané predstavitelia ľudu v USA sú „klamári a nemajú záujem hovoriť ľuďom pravdu“.
„V našom svete je veľa negatívneho a náš národ je šľahaný tlačou a politikmi, ktorí sú klamári. Stále klamú a ich agenda ani už nemôže väčšmi ignorovať pravdu.“
Povedal biskup Strickland v rozhovore s redaktorom o rastúcej hladine strachu medzi ľuďmi v USA. Biskup zdôraznil:
„Ľudia by sa mali báť Boha a nie smrti a propagandy o koronavíruse v súčasnosti šírenej o tzv. variante delta. Katolíci modlite sa za vašich biskupov a uvedomte si, že aj keď je v Cirkvi korupcia, je mnoho členov kléru, ktorí bojujú, aby zabránili kompromisom, ktoré sa konajú v Cirkvi.“
Biskup Strickland znovu potvrdil aj svoj rozhodný postoj proti nehodnému prijímaniu Eucharistie:
„Nech je to politik, biskup Cirkvi alebo otec rodiny, či jeden z miliardy úspešných obchodníkov – nech je to ktokoľvek – všetci sme pred Bohom hriešnici, ktorí musia prosiť o odpustenie. Ak to odmietneme robiť, nemali by sme chodiť na sväté prijímanie.“

Arcibiskup: Cirkev a štát – na ceste do nového svetového poriadku

Protivníci vládnucej progresívnej ideológie sú v štáte a v Cirkvi vytláčaní na okraj. Obmedzenia tradičnej svätej omše sú tiež krokom na tejto ceste.

Rím, 7.8.2021 (kath.net/LifeSiteNews/jg) 027 748 – „Skrytý štát“ a Cirkev pracujú na novom svetovom poriadku s jedným svetovým náboženstvom. Motu proprio „Traditionis custodes“ je ďalší krok, ktorým sa má zatlačiť do úzadia Tradíciu v prospech novej progresívnej ideológie. Túto tézu zastáva arcibiskup Carlo Maria Viganò, bývalý nuncius v USA, v dlhšom príspevku pre LifeSiteNews.
Pápežovi Františkovi vyčíta, že chce Katolícku cirkev zmeniť smerom k progresívnemu svetového náboženstvu.
„Toleranciu a pochopenie má František iba pre pro-potratových politikov, cudzoložníkov a ochrancov životného prostredia, zatiaľ čo pravoverní katolíci, konzervatívni politici a intelektuáli nemajú možnosť dostať u neho termín na audienciu. Skrytý štát a skrytá cirkev sú na paralelných cestách smerom k novému svetovému poriadku. Tento vývoj sa začal už v 60. rokoch minulého storočia, keď sa s odvolaním sa na ducha koncilu začala revolúcia v Katolíckej Cirkvi. Otvorenie sa svetu a medzináboženský dialóg sa stal príležitosťou Cirkev a jej náuku do základov zmeniť. Protivníci tohto kurzu boli v rámci Cirkvi prenasledovaní a vytláčaní na okraj,“ uvádza arcibiskup Viganò.
Vidí aj paralely k politickému vývoju v pandémii:
„Aj tu vládcovia presadzujú svoje predstavy diktátorským spôsobom bez ohľadu na základné ľudské práva alebo na štátoprávne princípy. Odlišné názory sa považujú za hrozby a všetkými možnými spôsobmi sa diskreditujú,“ píše arcibiskup a tvrdí:
„V Cirkvi sa zlom s minulosťou začal Druhým vatikánskym koncilom. S koncilom vnikli do Cirkvi slobodomurárske idey, na základe ktorých sa Cirkev od základov prebudováva. František zamietol ‚hermeneutiku kontinuity‘ tým, že poprel možnosť koexistencie starého a nového obradu svätej omše.“
K tomu arcibiskup Viganò ďalej uvádza:
„Oba obrady svätej omše sú výrazom dvoch nezlučiteľných chápaní Cirkvi a jej náuky. V skutočnosti sú obrovské rozdiely medzi apoštolskou omšou starého obradu – hlasu Kristovej Cirkvi – a slávením Eucharistie po reforme liturgie, ktoré je hlasom koncilovej cirkvi a na ktorej vývoju spolupracovali luteráni, modernisti a slobodomurári.“
Arcibiskup Viganò však v zásade nechce spochybniť platnosť nového obradu omše, ale starý obrad považuje za podstatnú, výnimočnú výrazovú formu viery a náuky.
Arcibiskup končí svoj príspevok výzvou k dôvere v Boha, k osobnej svätosti veriacich, k prijímaniu sviatostí a k cnostnému životu.

* * * * * * *

MODLITBA ZA KŇAZOV sv. TERÉZIE z LISIEUX

Ó, Ježišu, večný veľkňaz, zachovaj svojich sluhov v ochrane svojho Najsvätejšieho Srdca, kde im nikto nemôže ublížiť. Zachovaj bez poškvrny ich posvätné ruky, ktoré sa denne dotýkajú tvojho Najsvätejšieho Tela, zachovaj bez poškvrny ich ústa, ktoré sú zavlažované tvojou predrahou krvou.
Zachovaj čisté ich srdcia, v ktorých je odtisnutá pečať tvojho slávneho kňazstva a ochráň ich od všetkých pozemských náklonností.
Daj, aby rástli v láske k tebe a zachráň ich od svetskej nákazy. Udeľ im moc, aby premieňali srdcia, ako premieňajú chlieb a víno. Žehnaj ich prácu, aby im prinášala hojný úžitok a udeľ im korunu večnej slávy. Amen.

ZASVÄTENIE SA PANNE MÁRII

Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, plná dôvery prichádzam k Tebe. Chcem sa Ti úplne zasvätiť ako Tvoje dieťa. Navždy sa Ti zasväcujem a darujem.
Zasväcujem Ti celý svoj život, dušu, schopnosti, talenty aj bolesti. Všetko, čím som, čo mám a čo robím, všetko nech je Tvojím vlastníctvom. Tebe, Panna Mária, odovzdávam minulosť, prítomnosť aj budúcnosť.
Zasväcujem ti, Matka, aj svoju rodinu, svojich priateľov. Bez akejkoľvek výhrady nechávam vládnuť Tvoje Nepoškvrnené Srdce nado mnou, nad mojou rodinou a nad tými, ktorých mi chceš zveriť. Stále chcem myslieť na to, že Ti patrím, že ma vedieš a ochraňuješ.
Nepoškvrnená Matka, zasväcujem Ti obety a úsilie každého dňa, sľubujem ti, že sa budem s láskou k Tebe modliť ruženec a oslavovať Tvoju pamiatku a tak uzmierovať Boha za všetky urážky i Tebe spôsobené bolesti. Matka, Tvoja som teraz i naveky. Skrze Teba a s Tebou chcem navždy celkom patriť Ježišovi. Amen.

Sv. MICHAL ARCHANJEL

bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK

svätý Michal archanjel, chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

K DUCHU SVÄTÉMU
Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen. (S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *