Nancy a Patrick, manželia z Medžugoria

Nancy a Patrick sú kanadský manželský pár, ktorý žije v Medžugorí mnoho rokov. Po svojom obrátení Patrick nemal žiadne pochybnosti – chcel mať za susedu Matku Božiu, ktorá mu zachránila život i manželstvo a rozdávala krásu a radosť všade navôkol.

V Medžugorí, neďaleko vrchu Zjavenia, zvláštnym spôsobom vyniká jedna z budov. Každý ju nazýva „hrad“, pretože pripomína stredoveké kamenné sídlo. Hrad postavili kanadskí manželia Nancy a Patrick , ktorí sa rozhodli presťahovať do Medžugoria. Zanechali po sebe kariéru v prosperujúcej právnickej firme (Nancy) a ohromujúce zárobky z predaja luxusných automobilov u jedného z najväčších kanadských predajcov (Patrik).

Jedného dňa, keď som bol mladý, som si kúpil staré auto za 300 dolárov. Obnovil som ho a muž sa ma spýtal, za koľko by som ho chcel predať. Odpovedal som: 1000. Bolo to najľahšie zarobených 700 dolárov v mojom živote.

A to bola filozofia, ktorá nasledovala v mojom živote ďalšie desaťročia: minimálne úsilie, maximálny zisk, život, akoby Boh neexistoval, a so zničeným srdcom.

Má za sebou dve manželstvá a dva rozvody , závratné zárobky, drogy a alkohol. Má deti, ale nikdy ich nepokrstil, a keď ho jedného dňa jeden zo synov požiadal, aby mu povedal o Bohu, Patrick vzal 100 dolárovú bankovku a povedal: „Toto je, syn môj, Boh“.

Nancy

Patrick sa s Nancy stretol v zrelom veku. Potom, čo sa Nancy tak veľmi zamilovala a strávili niekoľko rokov spolu, sa chcela vydať. Patrick si teda prenajal súkromné lietadlo a za pár dní si ju vzal za letu.

Nancy však napriek dosť jedinečnej a honosnej oslave chcela niečo viac. „Necítila som, že by sme sa brali,“ hovorí. Požiadala teda Patricka, aby sa oženil v kostole. Ani jeden z nich v tom čase nepraktizoval katolícku vieru, ale Nancy začala mať pocit, že to, čo hľadá, neuspokoja peniaze, luxus ani výstrednosť.

Po nájdení kostola sa išli porozprávať s farárom, ktorý pri počúvaní Patrickovho príbehu mal vážne pochybnosti o náboženskom obrade. „Patrick, ženiť sa pred Bohom nie je žiadna sranda, musíš byť pripravený splniť tieto sľuby.“

Ako sa na nadaného predajcu patrí, Patrick odpovedal: „Profesionálne predávam luxusné autá, môžem ti sľúbiť, čo len chceš!“ … „Pravdou je, že po týždni som porušil všetky tieto sľuby.“

Boh však neprestával klopať na dvere ich sŕdc. Navyše veľké povolanie ešte len malo prísť.

Medžugorie klope na dvere

Brat Nancy sa nejakým spôsobom skontaktoval s Medžugorím a priniesol im knihu správ od Kráľovnej pokoja. Patricka, ktorý sa zdráhal ju čo len otvoriť, manželka presvedčila, aby si prečítal aspoň jednu správu. Otvoril knihu a hľadal najkratšiu správu, ktorá tam bola, a nakoniec ju našiel:

Pozvánka na konverziu

„Drahé deti, ja vás dnes pozývam na obrátenie, naposledy.“

Možno tieto slová ignoroval na začiatku, no zostali mu hlboko niekde v srdci. Pojem „naposledy“ ho naplnil hrôzou a začal premýšľať o svojom živote ako nikdy predtým.

Ďalšia správa, ktorú našiel, bola: „Drahé deti, prišla som vám povedať, že Boh existuje.“ Patrick bol hlboko šokovaný. Svojím spôsobom cítil, že slová sú určené pre neho osobne. V slzách strávil celú noc.

Ruženec

Nasledujúceho rána, keď si nebol istý, čo má robiť, ho spočiatku poháňal strach viac ako čokoľvek iné, a požiadal Nancy, aby sa začala modliť ruženec, ako o to Panna Mária neustále žiada.

Pôst

O nejaký čas neskôr zistil, že v stredu a v piatok existuje pôstne pravidlo. Odhodlaný urobiť to, začal sa postiť. Nakoniec sa ukázalo, že ďalšia správa bola tá, ktorá mu definitívne život.

Spoveď

Ak sa nespovedáš, tvoja cesta obrátenia nemôže byť dokončená.“

Posledná spomienka na túto sviatosť pochádza z Patrickových tínedžerských rokov.

O dni, v ktorý sa rozhodol ísť na spoveď, hovorí: „Keď som po hodine spovedania plakal, bol som veľmi užasnutý nad slovami, ktoré mi kňaz povedal.

Choď v pokoji, Boh ti odpúšťa, tvoje hriechy sú odpustené.“

Nikdy som si nemyslel, že to môže byť také jednoduché a oslobodzujúce. Z tohto stretnutia som odchádzal s ľahkým srdcom, ako keby zo mňa niekto zdvihol ťažké bremeno. Kňazi majú vo svojich rukách najväčšiu autoritu na zemi: odpustenie hriechov.

Táto vďačnosť kňazom , skutočným Božím sprostredkovateľom na zemi, prinútila Patricka postaviť v Medžugorí dom modlitby určený výhradne pre kňazov, kam sa sám po nejakom čase rozhodol presťahovať.

V susedstve s Matkou Božou

Predal všetko, čo mal, a odišiel. Nancy bola ohromená a zmätená: „Prečo chceš žiť v Medžugorí, keď si tam nikdy ani nebol?“ Patrick odpovedal:

Mária tam žije a ja chcem byť jej susedkou, pretože mi zachránila život.“

V manželstve objavia lásku, ktorú nikdy predtým nepoznali. Najprv navzájom, a potom ako silu, ktorá sa šíri a rozmnožuje všade okolo vás. Stávajú sa jedným.

Dobro, ktoré sa šíri

Patrickov najstarší syn, alkoholik žijúci v rozpore so svojou vierou, časom našiel odvahu a zmenil svoj život. Dnes je šťastným otcom dvoch detí. Keď sa Patrick pýta, ako to urobil, odpovedá:

V ten deň, keď som ťa videl modliť sa ruženec, som si uvedomil, že aj ja by som mal zmeniť svoj život.“

Druhý syn, tiež otrok všetkých druhov závislostí, začal odznova po návšteve Medžugoria so svojim otcom, ktorý mu daroval ruženec. Najmladšia dcéra, taká sklamaná z katolíckej viery, že sa stala protestantkou a už mala za sebou tri rozvody, začala cestu objavovania katolicizmu a sviatostí.

Zmenil sa nielen život Nancy a Patricka, ale aj všetkých okolo nich, vrátane pútnikov do Medžugoria, ktorým neprestajne ohlasujú svoje svedectvá zdieľaním svojich príbehov.

Keď sa pozdravia a rozlúčia sa, povedia:

Všetkým manželským párom tu: Naozaj chcete milovať a byť hlboko a úplne milovaný svojim manželom alebo manželkou? Modlite sa spoločne ruženec. Prinesie vám lásku, akú ste nikdy predtým nepoznali a zmení váš život i život všetkých okolo vás spôsobom, ktorý si ani neviete predstaviť.

Zdroj: Aleteia, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *