7 darov pre sviatosť kňazstva

Ako je možné, že sa mladý muž rozhodne nechať všetko preto, aby vstúpil do seminára? Ako tento človek opustil svoju kariéru a prestížne zamestnanie, aby nasledoval Boha? To všetko sú otázky, ktoré sa ľudia pýtajú kňazov aj na ulici napr. Tisíce a tisíce slov by nestačili na vysvetlenie toho osobného stretnutia s Ježišom, ktoré poznačilo náš život a povzbudilo nás, aby sme nechali všetko, aby sme Ho nasledovali: Ježiša v jeho Cirkvi. Napriek tomu, že ide o kamenistú cestu s mnohými ťažkosťami, táto forma života nás napĺňa. Kto môže byť nešťastný z toho, že je s Bohom? Nikto! A keď Boh volá, okrem nášho povolania nám dáva aj veľa ďalších vecí. Teraz sa s vami podelím o 7 darov, ktoré Boh dáva tým, ktorých volá ku kňazstvu.

1. Milosť

Vieme, že bez Boha nemôžeme nič urobiť, najmä tí z nás, ktorí boli povolaní ku kňazstvu a zasvätenému životu. Naša cesta nie je lepšia ani horšia ako ktorákoľvek iná, je iná, je to to, čo pre nás Boh chcel, ale nie je oslobodená od obety a ťažkostí. Potrebujeme Božiu milosť, aby sme neustále hovorili „áno“. Čo je to však milosť? Katechizmus katolíckej cirkvi nás učí, že „Milosť je priazeň, bezplatná a nezaslúžená pomoc, ktorú nám Boh dáva, aby sme odpovedali na jeho výzvu stať sa Božími deťmi … Je to účasť na Božom živote“ (CCC 1996-1997) . Podieľame sa na Božom živote! Áno, zakaždým, keď prijímame sviatosti, v našich srdciach rastie Božia milosť, naše spojenie s Bohom sa prehlbuje. „Byť v milosti“ znamená byť zmierený s Bohom, byť v pokoji so sebou, zbavený dusného bremena vyvolaného hriechom. A toto je určite Božia čistá práca a milosrdenstvo voči nám. Mohol nás nechať, vydať na milosť a nemilosť našim neusporiadaným sklonom, ale nie, chcel nám poskytnúť svoju pomoc, svoju milosť.

„a aj pre veľkosť zjavení. A aby som sa nevyvyšoval, bol mi daný do tela osteň, satanov posol, ktorý ma bije po tvári, aby som sa nevyvyšoval. Preto som tri razy prosil Pána, aby odstúpil odo mňa, ale on mi povedal: „Stačí ti moja milosť, lebo sila sa dokonale prejavuje v slabosti.“ A tak sa budem radšej chváliť svojimi slabosťami, aby vo mne prebývala Kristova sila.“ (2. Korinťanom 12, 7-9)

2. Silné plecia

Boh od nás nežiada, aby sme nechali náš kríž na boku, aby sme s ním kráčali bez bremien a únavy, žiada nás, aby sme vzali náš kríž, a aby nám to umožnil, dáva nám silné plecia, aby sme mohli jeho kríž niesť na kalváriu. Každý zasvätený človek na svete dostáva poslanie pomáhať uľahčovať Kristov kríž modlitbou, obetou a predovšetkým vernosťou vzácnemu daru svojho povolania. Tieto silné ramená môžu pomôcť ostatným nosiť kríž každý deň, pozdvihnúť padlých, povzbudiť skľúčených a pomôcť preťaženým. Je to krásne poslanie, ktoré Boh zveril Cirkvi. Ale nedôverujúc vo svoje vlastné schopnosti, spoznávame silu v Bohu. Bez Neho by sme neboli schopní niesť ani štiepku. Zaplatil za naše hriechy, pomôžeme mu niesť veľký kríž ľudstva

„Neste si navzájom bremená, a tak naplníte zákon Kristov … Takže potom, keď máme príležitosť, robme dobro všetkým, najmä tým, ktorí patria do rodiny viery“ (Gal 5, 2,10) ).

3. Dôstojnosť povolania

Svätý Ján v Apokalypse píše: „Hodný si, Pane, náš Bože, aby si dostal slávu, česť a moc, lebo si stvoril všetko; pre tvoju vôľu vznikli a boli stvorení “(Kapitola 4, 11). Iba Boh je hodný všetkého! On sám nám prostredníctvom sviatosti krstu dáva dôstojnosť byť nazývanými Božími deťmi a Kristovými kňazmi. Aká skvelá vec to je! Každý kňaz a zasvätený človek nesie so sebou životný príbeh ako batoh, ktorý si musí vždy vziať so sebou. Nezabúda na to, odkiaľ pochádza, pretože presne tam ho Pán povolal, aby žil bližšie pri ňom. Táto dôstojnosť nie je vnútorne naša, je daná Bohom. Preto musíme byť vždy vďační Pánovi za veľký dar, ktorý nám dal: bez toho, aby sme si ho zaslúžili, povolal nás, a to je veľká radosť.

„Ježiš teda išiel s nimi. A keď už nebol ďaleko od domu, stotník poslal k nemu priateľov s odkazom: „Pane, neunúvaj sa, lebo nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu. Preto som sa ani nepokladal za hodného ísť k tebe. Ale povedz slovo a môj sluha ozdravie!“ (Lukáš 7, 6-7)

4. Sila

Sme slabí a krehkí. Sme plní nedostatkov a ťažkostí. Trpíme prenasledovaním a urážkami. Ale pod týmto všetkým „ľudská bieda“ skrýva poklad nášho života, silu, ktorá pochádza od Pána. Žalmista hovorí: „Dvíham oči smerom k horám. Odkiaľ mi príde moja pomoc? Moja pomoc pochádza od PÁNA … Hospodin je tvoj strážca; Hospodin je tvoj tieň … Hospodin ťa bude strážiť pred všetkým zlom; bude strážiť tvoju dušu. Hospodin bude strážiť tvoj príchod a odchod teraz i naveky “(Žalm 121). Verím, že tento žalm zhŕňa príbeh života po boku Boha. Ježiš znamená „Boh spasí“, prichádza na svet a je ako človek vo všetkých ohľadoch, okrem hriechu, aby nám priniesol spásu a dodal nám silu. Kedykoľvek sa cítime slabí, musíme vzhliadnuť k Ježišovi, ktorý niesol naše hriechy tým, že vzal ťažký kríž a uprostred urážok a úderov vystúpil na Kalváriu, a opakovať si znova a znova „Mám silu na všetko skrze neho, ktorý zmocňuje ma“ (Flp 4,13).

„ale on mi povedal: „Stačí ti moja milosť, lebo sila sa dokonale prejavuje v slabosti.“ A tak sa budem radšej chváliť svojimi slabosťami, aby vo mne prebývala Kristova sila. Preto mám záľubu v slabostiach, v potupe, v núdzi, v prenasledovaní a v úzkostiach pre Krista; lebo keď som slabý, vtedy som silný.“
(2. Korinťanom 12,9-10)

5. Charizma

Boh, keď nás volá, dáva nám aj duchovnú rodinu. „Charizma“ pochádza z gréckeho Kerygma, čo znamená „kázanie“ alebo „ohlasovanie“. Katechizmus nás učí, že „charizmy, či už sú mimoriadne alebo jednoduché a pokorné, sú milosťami Ducha Svätého, ktoré majú priamy alebo nepriamy úžitok pre Cirkev, usporiadanú tak, ako je budovaná, pre dobro ľudí a pre potreby sveta “(CCC 799). Sú to konkrétne dary, semená, ktoré Boh dáva do zeme, aby priniesli ovocie podľa svojej vlastnej identity. „Existujú rôzne druhy duchovných darov, ale ten istý Duch“ (1 Kor 12,4). S vedomím, že všetci tvoríme rovnaké telo, to je Cirkev, poskytuje každá charizma (dar) niečo svoje. Toto je skutočne nádherné. Niektorí kňazi boli povolaní k diecéznemu životu; náboženský život v zbore alebo ráde; iní boli povolaní k hnutiu apoštolského života. Každý z nich prijíma určité povolanie, duchovnú rodinu, ktorá ho prijíma a objíma. To je jeho miesto v Cirkvi, jeho rodina, jeho charizma.

„Dary milosti sú rozličné, ale Duch je ten istý. Aj služby sú rozličné, ale Pán je ten istý. A rozličné sú aj účinky, ale Boh, ktorý pôsobí všetko vo všetkých, je ten istý. Každý však dostáva prejavy Ducha na všeobecný úžitok.“ (1. Korinťanom 12, 4-7)

6. Misia

Bez toho, aby sme si mýlili charizmu s misiou, môžeme povedať, že misia sa týka konkrétnejšieho povolania. Slovo „misia“ pochádza z latinského slovesa miter znamená „poslať“. Našou prvou misiou je láska. Okrem toho Boh dal každému z nás osobné poslanie. Toto poslanie má zmysel iba v Cirkvi a pre Cirkev, ktorá je tajomným Kristovým telom. V rámci charizmy existuje rozmanitá misia: niektorí majú poslanie vzdelávať na katolíckych školách alebo univerzitách, iní pracujú s mládežou, iní pomáhajú chorým, iní šíria vieru na prenasledovaných územiach, iní sa starajú o starších ľudí a opustených atď. Boží dar je neočakávaný. Keď Boh volá, dá nám poslanie, ktoré (ak máme otvorené a ochotné srdce) budeme ho schopní prijať s láskou a uskutočniť napriek ťažkostiam a nepríjemnostiam, ktoré sa môžu prejaviť.

„Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás a ustanovil som vás, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo; aby vám Otec dal všetko, o čo ho budete prosiť v mojom mene. Toto vám prikazujem: Aby ste sa milovali navzájom.“ (Ján 15,16-17)

7. Šťastie

Môže byť človek šťastný v kňazstve a zasvätenom živote? Samozrejme! A navyše to je to, v čom nás Boh povolal, aby sme nemali „tvár z kameňa“, ako hovorí pápež František. Svätý František de Sales povedal: „Smutný svätý, nie je svätý.“ Je pravda, že kňazský a rehoľný život nie je vyňatý z obetí a ťažkostí, ale je tiež pravda, že na tejto ceste sme nesmierne šťastní. A aký je kľúč zasväteného šťastia? Vernosť. Vernosť prináša pokoj, generuje trpezlivosť. Sú to dve slová, na ktoré nemôžeme zabudnúť: vernosť a šťastie. Obidve slová sú vnútorne prepojené. Takto sú kňazi a zasvätení ľudia veľmi šťastní a zároveň sú schopní sprostredkovať toho šťastie ostatným. Nie je to jednoduché svetské šťastie, také, ktoré prichádza a odchádza ako nálada. Je to šťastie, ktoré zostáva napriek neúspechom, pretože toto šťastie je založené na Ježišovi.

„Blažený človek, čo nekráča podľa rady bezbožných a nechodí cestou hriešnikov, ani nevysedáva v kruhu rúhačov, ale v zákone Pánovom má záľubu a o jeho zákone rozjíma dňom i nocou. Je ako strom zasadený pri vode, čo prináša ovocie v pravý čas, a jeho lístie nikdy nevädne; darí sa mu všetko, čo podniká.“ (Žalmy 1,1-3)

Život nie je pre nikoho ľahký, všetci máme problémy, ale keď si uvedomíme, aké dary nám Boh dáva, naša pesimistická vízia vecí sa úplne zmení. Musíme byť vďační za toľko, že by bolo také ťažké to nevidieť. Toto chceme oznámiť: že cesta povolania zasväteného Bohu je ťažká, ale je to aj cesta lásky, odpustenia a vernosti. Keď budeme žiť takto, budeme môcť odovzdávať svoju formu života iným a byť živými svedectvami o Ježišovi Kristovi. To je to, čo to znamená byť kresťanom, katolíkom, osobou zasvätenou Bohu. Dúfajme, že budeme môcť so svätým Pavlom povedať: „Ale z milosti Božej som taký, aký som, a jeho milosť pre mňa nebola neúčinná. Skutočne som pracoval tvrdšie ako všetci ostatní; nie ja však, ale milosť Božia [ktorá] je so mnou “(1Kor 15,10).

Zdroj: catholic-link.org, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *