Čo je to odlúčenie od sveta v karmelitánskom videní?

Spomedzi karmelitánskych svätých nie je najpopulárnejší Ján z Kríža, spoluzakladateľ bosých karmelitánov s Teréziou z Avily. Prečo nie? Trval na tom, že odlúčenie je nevyhnutné pre svätosť. Mnoho katolíkov, ktorí nepochopili jeho učenie, si myslí, že je to príliš tvrdé a nudné. Pri prvom prečítaní jeho výstupu na Horu Karmel, mohli by byť v pokušení usadiť sa vo vlažnosti.

Na druhej strane takmer všetci milujú svätú Teréziu z Lisieux. Iróniou je, že malá Terezka bola skutočnou dcérou Jána z Kríža a praktizovala všetko, čo učil. Ak odmietneme Jána, implicitne odmietneme aj Terezku.

Mylné predstavy o pripútanosti

Pozrime sa na niektoré mylné predstavy o odlúčení. V prvom rade, o odlúčení, o ktorom hovorí Ján z Kríža, nie je rezervovanosť. Mali by sme mať náležitú náklonnosť k svojej rodine a priateľom. Je nezmysel byť chladný voči svojmu manželovi kvôli predpokladanej láske k Bohu.

Odlúčenosť neznamená poprieť dobro, ktoré je v hmotnom svete. Znamená to skôr pozerať sa na časné statky ako na časné, dary od Boha by nás mali viesť k Nemu. Na rozdiel od niektorých náboženstiev, v ktorých sa fyzický svet považuje za zlý, kresťanstvo samo o sebe neučí asketizmu. Vzdávame sa svojich túžob po veciach, aby sme v srdciach vytvorili miesto pre Boha. Odlúčenie je prostriedok, nie cieľ.

Ak máte radi čokoládu, nemusíte predstierať – nieto, aby ste si skutočne mysleli – že chutí zle, aby ste boli svätým. Svätý stále dokáže rozlíšiť medzi dobrým a lacným vínom. Ale príliš veľa nepije a nerušilo by ho, keby už víno nikdy neochutnal. Bude tiež prirodzene hladovať a smädiť. To mu nezabráni, aby sa postil, keď je to vhodné.

Odlúčenie začína v srdci

Ako teda môžeme hovoriť o odlúčení pozitívne? Odlúčenie je postojom srdca. Boh volá pár ľudí, aby rozdali všetok svoj majetok. Pomysli na svätého Františka z Assisi. Dovoľuje nám ostatným, aby sme si nechali niečo z toho, čo vlastníme, ale nedržali sa toho. Odlúčenie znamená zbaviť sa nášho „sebeckého lipnutia“ (ako hovorieval P. Thomas Dubay na veciach alebo osobách.

Je to odpoveď na Božiu lásku k nám. Keď sa zamilujete, všetci ostatní vo vašom živote zblednú po boku milovaného. Meníte svoj rozvrh a svoje priority. Utrácate peniaze a čas za túto osobu bez toho, aby ste mali pocit, že je to obeta. Ak by mladý muž radšej vždy sledoval napríklad futbal s chalanmi, ako večeral so svojou priateľkou, oprávnene by spochybňovala jeho city k nej.

Čo ty? Radšej sa budeš pozerať na futbal, alebo pôjdeš nakupovať, tráviť čas s priateľmi, čítať atď., ako sa modliť? Modlil by si sa, aj keby ťa to „nebavilo“? Keby ťa Boh nechal prísť o všetkých tvojich blízkych a majetok, ako sa to stalo Jóbovi v Starom zákone, stále by si Ho miloval a nasledoval ho? Mal by si vnútorný pokoj?

Boh nás volá, aby sme lásku k Nemu uprednostňovali nad všetko ostatné. Ak to skutočne môžete urobiť, pochopili ste odlúčenie.

Zdroj: modlitba.sk, Obrázok: evendemonsferamary

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *