Sv. Rita – neoficiálna patrónka bejzbalu

Svätá Rita z Cascie bola dlho voľne spájaná s bejzbalovou hrou. Je to určite neoficiálna česť, ale keď v hre lietajú uteráky, modlitby nemôžu ublížiť!

Fanúšikovia bejzbalu si možno spomenú na The Rookie, film z roku 2002 založený na skutočnom príbehu Jimmyho Morrisa, rýchleho nadhadzovača, ktorý sa do MLB dostal až vo svojich 35-tich rokoch. Jimmy nosil medailu svätej Rity pre šťastie.

Ale tu je skutočný príbeh o tom, ako sa z patrónky nemožného stala aj neoficiálna patrónka bejzbalu.

Všetko sa to začalo počas burácajúcich 20.- tych rokov. Ropný obchod prekvital, Texas bol horúci kandidát a investície sa šírili ako blesk. Skupina katolíckych rehoľníčok a žien v New Yorku investovala do jedného projektu ropnej plošiny v okrese Reagan v Texase, avšak zdá sa, že tento projekt nebol úspešný, pretože ho sužoval pomalý postup a nedostatok finančných prostriedkov. Z tohto dôvodu nemali muži najatí na prácu s ropnou plošinou veľa práce. Vrt neprosperoval a ropa neprichádzala, a tak v tieni plošiny postavili bejzbalové ihrisko. Keď sa nezúčastňovali vŕtania na suchom vrte, hrali obľúbenú americkú hru.

Medzitým ženy požiadali kňaza o radu. Čo robiť, keď ste investovali do ropného vrtu, ktorý nie je plný ropy? Kňaz navrhol, aby sa modlili k svätej Rite, patrónke nemožných situácií. Požehnal ružu v mene svätej Rity. Túto ružu dostal Frank Pickrell, partner ropného projektu. Pickrell sa vrátil do Texasu a rozptýlil okvetné lístky ruže z vrcholu vrtnej veže a pomenoval vrt Santa Rita č. 1.

27. mája 1923 ropný vrt zasiahol dolomitické piesky, nazývané „Veľké vápno“. Museli s vŕtaním prestať. Nasledujúci deň (iba päť dní po sviatku sv. Rity) sa však stal zázrak! Aj napriek tomu, že už nebolo možné vŕtať, ropa vybuchla do neba! Tu bola odpoveď na modlitby žien. Ropa zaplavila 250 metrovú plochu ihriska a hráči bejzbalu museli rýchlo zložiť rukavice. Bol čas ísť do práce. Santa Rita č. 1 bola plná ropy!

Príbeh naftovej plošiny Santa Rita a roztržitej skupiny naftových mužov, ktorí v jej tieni hrali bejzbal, nie je známym príbehom, bol to však začiatok spojenectva svätej Rity s chlapcami z ropnej plošiny. A aj keď nie ste presvedčení, že vám sv. Rita môže pomôcť ako neoficiálny patrón bejzbalu, nezabudnite, že svätá Rita je určite patrónkou nemožných vecí!

Modlitba pri ruži posvätnej na sviatok sv. Rity

Ó, blahoslavená svätá Rita, moja mocná obhajkyňa, hľa, kľačím pred tvojím Božským snúbencom, Ježišom, tvojím Pánom, tvojím Bohom a tvojím všetkým. Hľa, pripomínam Jeho lásku k tebe, aby si za mňa orodovala. Nech mi táto požehnaná ruža, sladká spomienkami na tvoje každodenné skutky lásky pred obrazom Ukrižovaného Spasiteľa, a na zázraky, ktoré sa pre teba udiali v čase tvojej smrti, dajú dôveru, že ty v Nebi prosíš, aby som sa aj ja podieľal na dobrých veciach, ktoré Boh pripraví pre tvojich priateľov. Svätá Rita, mystická ruža každej cnosti, oroduj za nás.

Zdroj: saintritashrine, Obrázok: tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *