História sochy Pražského Jezuliatka

Socha zostáva mimoriadne populárnym zobrazením Ježiša po celom svete. Socha Jezuliatka z Prahy je jednou z najobľúbenejších kresťanských sôch na svete, a napriek tomu pomerne málo ľudí vie o jej pôvode. História sochy je fascinujúca a spája sa s rôznymi legendami a zázrakmi. Väčšina historikov sa domnieva, že pôvodná socha bola vytesaná v Španielsku okolo roku 1340 v cisterciánskom kláštore. Niektoré tradície tvrdia, že mních mal videnie o Ježišovi a vytvoril sochu podľa toho, čo videl.

Socha zostala v Španielsku niekoľko storočí a zbožná tradícia hovorí, že socha bola v 16. storočí vlastnená svätou Teréziou z Avily. Nech je to už akýkoľvek prípad, socha si našla cestu do Prahy za vlády rodu Habsburgovcov v roku 1556. V tomto okamihu ju darovala Doňa Isabella Manrique ako svadobný dar svojej dcére Marii Manrique, ktorá sa vydala za Vratislava z Pernštejna. Niektoré tradície tvrdia, že Doňa dostala sochu od svätej Terézie z Avily.

Socha bola odovzdaná rodine a do roku 1628 ju kňažná Polyxena von Lobkowicz dostala do miestneho karmelitánskeho kláštora. Údajne povedala kláštoru: „Dávam ti to, čo si na svojom majetku najviac vážim. Zachovajte sochu v úcte a bude vám dobre. “

Krátko po tomto dare bola Praha napadnutá a socha bola takmer navždy stratená. Kňaz ju objavil v troskách kostola a uložil ju v novom oratóriu. Kňaz pri čistení sochy počul, ako mu Ježiško hovorí: „Zľutuj sa nado mnou a ja sa zľutujem nad tebou. Oprav mi moje ruky a darujem ti pokoj. Čím viac si ma ctíš, tým viac ti budem žehnať.“

Keď kňaz potreboval viac finančných prostriedkov na opravu sochy, Ježiško mu povedal: „Postav ma ku vchodu do sakristie a dostaneš pomoc.“ Potrebné bolo zázračne poskytnuté a socha bola obnovená.

Odvtedy boli púte k soche zdrojom nespočetných zázrakov. Socha bola skopírovaná a rozšírená po celom svete a dodnes zostáva mimoriadne populárnou sochou Ježiška na miestach ako Portugalsko, Španielsko, Írsko, Poľsko, Filipíny a Južná Amerika.

Zdroj: Aleteia, Obrázok: tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *