Život Cirkvi vo svete 17/2021

Obsah

Biskup Stolárik pozýva podporiť iniciatívu pápeža modliť sa ruženec

Pápež František prijal na audiencii biskupa Fatimy

Kardinál Sarah navštívil Benedikta XVI.

Chicago: Kardinál Cupich zakazuje sväté omše na univerzite

+ Zomrel kardinál Nicholas Cheong Jin-Suk

Biskup Schneider podporil írskych katolíkov

Austrália: Katolíci rozhnevaní pre gender v katolíckych školách

Nemecký teológ začína útok na Katechizmus Katolíckej cirkvi.

Británia: 10 000 ľudí za slobodu od lockdownov a očkovacích pasov

Kanada: Prepustenie kňaza a dúhová vlajka

Bývalý hokejista: ‘Boh vždy zvíťazí’ napriek politikom’!!!

Poľsko: Arcibiskup Gadecki ráta s nedostatkom kňazov

Francúzska arcidiecéza dáva peniaze na stavbu veľkej mešity

Spoločnosť, ktorá vymaže Boha, skôr či neskôr stroskotá

A teraz, králi, pochopte: Dajte si povedať pozemskí vladári.
V bázni slúžte Pánovi a s chvením sa mu klaňajte.
Podvoľte sa zákonu, žeby sa nerozhneval
a vy by ste zahynuli na ceste, lebo sa rýchlo rozhorčí.
Šťastní sú všetci, čo sa spoliehajú na neho. (Ž 3,10-12)

Zverte sa do mocnej ochrany sv. Jozefa

Nech aj vo vás účinkuje panická čistota môjho snúbenca sv. Jozefa, ktorá vás – tak si želám – podľa možností celkom oslobodí od stvorení a ľudských vecí, aby ste boli vnútorne slobodní a schopní lásky a mohli s vernou vytrvalosťou plniť všetko, čo od vás Pán očakáva. Vezmite si môjho milovaného snúbenca Jozefa za vzor pri jeho dôveryplnej modlitbe, namáhavej práci, v jeho trpezlivosti a veľkej dobrotivosti. Zverte sa do jeho mocnej ochrany. Ako dokázal ochraňovať ohrozený život Ježiša, tak bude ochraňovať moje dielo, keď ho bude napádať a zúrivo ohrozovať môj protivník. (Panna Mária don Gobbimu 19. marca 1984)

* * * * * * *

Biskup Stolárik pozýva podporiť iniciatívu pápeža modliť sa ruženec

Rožňava, 28.4.2021 (TK KBS) 027 407 – Rožňavský diecézny biskup Mons. Stanislav Stolárik pozýva veriacich pripojiť sa k májovej iniciatíve Svätého Otca Františka. Veriacich pozýva modliť sa posvätný ruženec. Obetovať ho majú za ukončenie pandémie. Pridať sa k tejto iniciatíve pozýva v osobitnom Slove pastiera, ktorý prinášame v plnom znení.
Viac na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20210428024

* * * * * * *

Pápež František prijal na audiencii biskupa Fatimy

Vatikán, 29.04.2021 (KAP) 027 406 – Pápež František prijal na súkromnej audiencii biskupa Diecézy Leiria-Fatima, kardinála Antonia Augusta dos Santos Marta. Vatikán to oznámil vo štvrtok bez uvedenia podrobností. Kardinál Marto je biskupom diecézy s najdôležitejším mariánskym pútnickým miestom na svete – portugalskej Fatimy od r. 2006.
V marci František ubezpečil portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousu o svojom pevnom úmysle v r. 2023 cestovať do Lisabonu, aby sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže v hlavnom meste krajiny. Pápež chce pri tejto príležitosti po r. 2017 aj druhý raz navštíviť Fatimu, ako vyhlásil Rebelo de Sousa po audiencii.

Kardinál Sarah navštívil Benedikta XVI.

Rím, 28.4.2021 (kath.net/KAP) 027 405 – Kardinál Robert Sarah (75), emeritný prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí navštívil emeritného pápeža Benedikta XVI.
„Stretnutie s Benediktom v sobotu sa konalo v bratskej atmosfére,“ napísal kardinál Sarah v utorok na Twitteri a uverejnil k tomu aj fotografiu zo stretnutia.
„Bývalej hlave Cirkvi som dodatočne blahoželal k 94. narodeninám a znova som ocenil jeho veľké zásluhy,“ uviedol kardinál Sarah.

Chicago: Kardinál Cupich zakazuje sväté omše na univerzite

Chicago, 29.4.2021 (kath.net/LifeSiteNews/jg) 027 404 – Kardinál Blase Cupich, arcibiskup Chicaga (USA), zakázal verejné sväté omše na Univerzite v Chicagu a študentom odporúčal, aby sa nezúčastňovali ani na omšiach v blízkom kostole!
Dôvodom opatrenia je údajne „vypuknutie“ covidu medzi študentami na univerzite, ako píše jedna študentka v článku v magazíne The Federalist. Avšak poukazuje na to, že z 15 000 študentov bolo infikovaných asi 90 a to je 0,6 percenta.
Pritom vedenie univerzity zaviedlo síce lockdown, no vôbec nepožadovalo zrušenie svätých omší! To vyšlo z iniciatívy arcibiskupa Cupicha, ako píše študentka.
V maili katolíckym študentom univerzitný kaplán neoznámil iba zrušenie omší v katolíckom centre univerzity, ale študentom v zmysle nariadenia arcibiskupa Cupicha odporúčal aj nezúčastňovať sa svätých omší v blízkom farskom kostole. Návštevou kostola ohrozia študenti zdravie veriacich vo farnosti, ako varoval kaplán!
Mesto Chicago sväté omše medzitým už znova povolilo s počtom najviac 50 veriacich.

+ Zomrel kardinál Nicholas Cheong Jin-Suk

Seoul, 28.04.2021 (KNA) 027 403 – Juhokórejský kardinál, emeritný arcibiskup Seoulu, zomrel v utorok vo veku 89 rokov. Informovali o tom juhokórejské médiá s odvolaním sa na Seoulskú arcidiecézu.
Kardinál Cheong sa narodil v r. 1931. V r. 1961 po štúdiu na Katolíckej univerzite Kórey bol vysvätený za kňaza. Po odstúpení kardinála Kim Sou-hwana bol od mája 1998 povolaný do úradu arcibiskupa v Seouli a pôsobil tam 14 rokov. Za kardinála bol menovaný v r. 2006.
V minulosti prekonal viaceré operácie a od svojho odstúpenia z postu arcibiskupa v r. 2012 sa sústreďoval na prípravu teologických textov.

* * * * * * *

Biskup Schneider podporil írskych katolíkov

Írsko – posledná krajina v Európe bez verejnej svätej obety !

Írsko, 26.4.2021 (LifeSiteNews) 027 402 – Biskup Atanáz Schneider z Kazachstanu podporil írskych katolíkov, ktorí stále ešte trpia zákazom verejných svätých omší aj spovedí. Napísal im, aby sa chytili ruženca a začali modlitbovú reťaz za návrat svojich Bohom daných slobôd.
Modlitba ruženca až kým sa nevráti svätá omša, sa už koná v nedeľu pred farskými kostolmi po celom Írsku. Zorganizovali ju írski laici v reakcii na prenasledovanie veriacich vládou, ktorá im bráni praktizovať vieru. Zatvorené sú kostoly a veriaci sa nesmú vyspovedať ani len pred kostolom! Podľa nového zákona hrozia kňazom za to pokuty 2500 eur a šesť mesiacov väzenia! …
Na druhej strane stretávanie na verejnosti sa od pondelka uvoľnilo a skupiny do 15 ľudí môžu športovať, aj zúčastniť sa kultúrnych aktivít, či tancovať! …
V situácii tohto priameho útoku írskej vlády na náboženskú slobodu biskup Schneider nazval zákony proti praktizovaniu viery „drakonickým a systematickým potláčaním slúženia svätej omše“. Biskup Schneider zdôraznil, že takýto postup proti svätej omši jasne ukazuje, že „zákony o pandémii sú o niečom viac ako čisto o bezpečnosti v oblasti zdravia“.
Biskup poslal požehnanie a povzbudenie všetkým, ktorí sa zúčastňujú na ružencovej kampani pred kostolmi za návrat svätej omše ako hrdinského príkladu vernosti katolíckej svätej omši írskych katolíkov a napísal:
„Príklad lásky, úcty a oddanosti katolíkov voči svätej omši počas období prenasledovania je mocnou lekciou, ktorá môže zatriasť dušami a roznietiť ich novým ohňom lásky a úcty k Eucharistii. Je to jeden z najdojímavejších a slávnych historických príkladov vernosti svätej omši v čase prenasledovania a tzv. skrytých svätých omši,“ citoval biskup Schneider z knihy pátra Augustína O.M.Cap. Vernosť svätej omši v Írsku. …
„Írsky národ čelil najdlhšiemu lockdownu v oblasti praktizovania viery v minulom roku zo všetkých krajín sveta,“ povedal hovorca z Catholic Arena pre LifeSiteNews. „Je to zvlášť kruté teraz, keď sa otvorili kostoly už aj v Severnom Írsku patriacom do Veľkej Británie. Katolíci modliaci sa ruženec sú vďační za každú medzinárodnú pomoc najmä od takého váženého biskupa, ako je biskup Schneider, ktorý napísal knihu Dominus Est ako testament tých, ktorí zachovávajú úctu k Najsvätejšej sviatosti, aj keď sa im upiera!“
Diakon Nick Donnelly, populárny katolícky komentátor a autor knihy A Catholic Survival Guide for Times of Emergency (Sprievodca prežitia katolíkov v dobe núdze), pre LifeSiteNews vyjadril nádej, že tak ako biskup Schneider, „aj iní biskupi najmä v susedných krajinách, sa tiež ozvú proti kriminalizácii svätej omše a sviatostí“ a povedal:
„List biskupa Schneidera mi pripomína encykliky pápeža Pia XI. na začiatku 20. storočia, keď povzbudzoval veriacich, ktorí trpeli prenasledovaním. Modlím sa, aby pápež František bol schopný prelomiť samočinné nastavenie sekulárnych reštrikcií v Cirkvi a nasledovať príklad pápeža Pia XI. a verejne bránil írskych veriacich.“

Austrália: Katolíci rozhnevaní pre gender v katolíckych školách

Neveriaci politik agnostik za práva rodičov vo výchove detí – biskup proti!
Austrália, 28.4.2021 (LifeSiteNews) 027 401 – Verní katolíci v austrálskej Diecéze Parramatta západne od Sydney spísali petíciu do Vatikánu, aby bol zbavený úradu biskup Vincent Long Van Nguyen a ako aj diecézny riaditeľ pre katolícke vzdelávanie Greg Whitby. Diecéza sa totiž podriadila parlamentnému výnosu a zavádza výuku rodovej rovnosti na cirkevných školách. …
LifeSite komentoval vyhlásenie biskupa Longa v prospech vysviacky žien, naliehajúce na veriacich, aby prijali homosexuálnu orientáciu a potvrdzujúce nové náboženské vzdelávanie podporujúce rodovú rovnosť.
Autorom tohto nového študijného plánu škôl je Greg Whitby, riaditeľ školského úradu, ktorý dozerá na 80 katolíckych škôl a asi 43 000 detí.
A hoci agnostický politik Mark Latham podporuje prednosť práva rodičov posúdiť, čo je pre ich deti vhodné, katolík Greg Whitby použil svoj úrad aby sa empaticky vyjadril proti tomuto trvalému katolíckemu princípu a napísal:
„Koncepcia ‘primátu rodičov’…. je v Austrálii už dlho nevyhovujúca a nesprávna.“ Odpor katolíkov vedie populárny kňaz John Rizzo, ktorý napísal biskupovi dôrazný list:
Milý biskup Vincent,
Dúfam, že sa máte dobre. Posielam vám dnešný článok z novín ‚Sydney Morning Herald‘ týkajúci sa „rozkolu“ medzi Arcidiecézou Sydney a Diecézou Parramatta kvôli tomu, že Mark Latham zaviedol anti-transsexuálny vzdelávací program a cirkev opak. Ak sú článok a citáty Grega Whitbyho správne, tak vás láskavo žiadam, aby ste rezignovali z postu biskupa Parramatty. Váš postoj k homosexualite sa nezlučuje s náukou Katolíckej cirkvi. Váš horlivý prístup „inkluzívnosti“ voči komunite LGBTIQ je veľmi mätúci pre katolíkov, ktorí chcú byť verní Cirkvi. Už stačilo, biskup.
Modlím sa za vaše obrátenie a spásu vašej duše. medzitým prosím, zvážte opustenie diecézy a dovoľte, aby vás nahradil katolícky biskup.“
Srdečne a v Kristovej láske o. John Rizzo

Nemecký teológ začína útok na Katechizmus Katolíckej cirkvi.

Münster, 30.4.2021 (kath.net) 027 400 – Dogmatik z nemeckého Münsteru Michael Seewald už má očividne dosť Katechizmu Katolíckej cirkvi! Pre „Christ in der Gegenwart“ (Kristus v súčasnosti) vyhlásil, že Katechizmus KC „sa v ostatných rokoch stal normatívne nabitým vieroučným super-dokumentom“.
Podľa Seewalda „je naivné“ vidieť v Katechizme z r. 1992 objektívne zhrnutie obsahu katolíckej viery: „Sprostredkuje skôr vedome prijímaný obranný postoj ako reakciu na Druhý vatikánsky koncil.“
Sporný teológ ďalej tvrdí, že Katechizmus priraďuje učiteľskému úradu kompetencie, ktoré Prvý ani Druhý vatikánsky koncil nepredpokladal: „Kto si myslí, že NIE vysviacke žien pápeža Jána Pavla II. z r. 1994 je dogma, nemá na svojej strane Tradíciu Cirkvi, ale iba Katechizmus z r. 1992 – a tým tradíciu, ktorá nemá ani 30 rokov,“ tvrdí Seewald. (Nejde o Petra Seewalda – životopisca pápežov)

Veľká Británia: 10 000 ľudí za slobodu od lockdownu a očkovacích pasov

Londýn, 24.4.2021 (LifeSiteNews) 027 399 – Asi desaťtisíc občanov Veľkej Británie pochodovalo v Londýne v sobotu okolo Buckinghamského paláca do Hyde Parku. United for Freedom (Spojení za slobodu) vyzývali občanov, aby odporovali „novému normálu“. Policajti s rúškami sa prizerali ľuďom pochodujúcim bez rúšok.

Ľudia skandovali „Slobodu!“ a niesli transparenty „Slobodu od tyranie“, „Nie očkovacím pasom“, „Odporujte novému normálu“, „Slobodu od strachu, bojujte za svoje práva“, „Slobodu medicíny“, či „Nijaká manipulácia neprekoná materskú intuíciu“. Istý muž niesol nápis: „Zvoľte si život, nie strach.“ „Oni neizolovali vírus, ale vás,“ vyhlásil istý rečník.
„Viete, že vám vyše roka klamali? Viete, že oveľa viac ľudí zomrelo pre lockdowny ako z vírusu? “ pýtali sa zasa členovia pokojného hnutia odporu Biela ruža .“

Veľká Británia má najprísnejšie opatrenia proti covidu na svete. No teraz už uvoľňuje otváranie reštaurácií a iných „nepodstatných zariadení“.
Britskí vedci uvádzajú, že reštrikcie mohli stáť viac ako 100 000 životov a že iba polovicu úmrtí zapríčinil vírus – ostatné sú následkom zmeškaných lekárskych úkonov a rastúcich mentálnych problémov. Štúdie ukázali aj to, že home office má len malý účinok na šírenia vírusu.
Podobné reštrikcie priviedli ľudí do ulíc nielen v Londýne ale aj v Berlíne, kde demonštrovalo asi 18 000 ľudí.

Kanada: Prepustenie kňaza a dúhová vlajka

Kňaz Janusz Roginski: Katolícke školy majú jún venovať úcte k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu a nie ho sláviť ako pamätný mesiac homosexuálov.

Burlington 27.4.2021 (kath.net/LifeSiteNews/jg) 027 398 – Diecéza Hamilton v Kanade prepustila zo služieb kňaza, ktorý sa vyslovil proti vyveseniu šesť-farebnej vlajky hnutia LGBT na katolíckych školách. Prepustenie však vraj nemá nič do činenia s jeho protestom proti vlajke, ale s diferenciami s vedením diecézy o opatreniach v boji proti pandémii. Prepustenie mu oznámili už pred mesiacom, ako napísal kňaz Janusz Roginski (49) v maili pre LifeSiteNews.

V polovici apríla mal otec Roginski referát na zasadnutí rady Zväzu katolíckych škôl okresu Halton v štáte Ontario. Tam odmietol vyvesenie dúhových vlajok hnutia LGBT na katolíckych školách, ako navrhovalo aj vedenie diecézy! Uviedol, že to vyvoláva dojem, že školy schvaľujú homosexuálny štýl života a to vedie k zmäteniu ľudí. Namiesto toho navrhol, aby katolícke školy venovali mesiac jún nie oslave homosexuálneho štýlu života, ale sláveniu úcty k Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu.
Prívrženci akcie na školách v tom vidia znamenie inklúzie, mnohorakosti a dôstojnosti každého človeka.
„Vlajka však znamená aj praktizovanie homosexuálneho života, novú definíciu manželstva a právo homosexuálov na adopciu detí.
Tieto požiadavky nie sú zlučiteľné s náukou Ježiša a jeho Cirkvi, ktorá vyzýva ľudí k svätosti, cnosti a čistote,“ napísal v Poľsku narodený otec Roginski v maili pre LifeSiteNews. V budúcnosti bude pôsobiť v Diecéze St. Catherines v Kanade.

**********

A teraz, králi, pochopte- dajte si povedať pozemskí vladári.
V bázni slúžte Pánovi a s chvením sa mu klaňajte.

**********

Bývalý hokejista: ‘Boh vždy zvíťazí’ – napriek politikom’

„Hovorím vám: Kľaknite na kolená, zopnite ruky a modlite sa!“

Calgary, Alberta, 27.4.2021 (LifeSiteNews) 027 397 – Bývalý hráč kanadskej Národnej hokejovej ligy hovorí, že sa „nebojí, že ho zrušia“ za to, že sa vyjadruje proti reštrikciám pre covid. A zdôrazňuje, že zlé riadenie lockdownami a rastúce dlhy sú priamym výsledkom toho, že vlády „vylúčili Boha z rovnice“.

„A keď vylúčite Boha z rovnice, čo si myslíte, že sa stane? Stane sa to, čo sa deje …

Theoren Fleury (52) prezývaný „Theo“ bol vychovaný ako katolík, ako povedal pre Rebel News z minulého týždňa.

„Ja tiež viem, že Boh vždy zvíťazí a povedal by som, že som sa modlil viac ako v hocijakom inej dobe môjho života! Opieral som sa o svoju vieru, aby som sa dostal cez tento ťažký rok. Keď vidíme, čo robia s cirkvami – tak to je absolútne najväčšia potupa.“
Domáci život mal Fleury dosť zmätený. V autobiografii Playing with Fire, (Hra s ohňom) uviedol:
„Môj kňaz v našej farnosti bol jedným z najväčších pozitívnych vplyvov v mojom živote. Ten kňaz žiaľ zomrel na zástavu srdca a zanechal v mojom živote veľké vákuum, takže už som nemal pozitívneho dospelého, ktorý by ma viedol.“
Fleury bol nádejnou mladou hviezdou hokeja, keď vyhral Stanley Cup s Calgary Flames v r. 1989. Strávil s týmto mužstvom veľa rokov a hral aj za iné tímy NHL. Získal aj olympijskú medailu v hokeji. Kariéru ukončil v r. 2009.
Fleury má skúsenosti s depresiami aj závislosťami a preto si uvedomuje aj poškodenia mentálneho zdravia ľudí v lockdownoch.
„Katalyzátorom, ktorý vás uvrhne do priestoru mentálneho zdravia a do závislostí je trauma a covid-19 je najtraumatickejšou udalosťou od druhej svetovej vojny. Aj keď sa vedelo, že väčšina obyvateľstva už mala traumu, jednoducho sa pridala navrch ešte ďalšia trauma. A preto pozorujeme rekordné čísla mentálne chorých. Preto pozorujeme rekordné čísla samovrážd. A zaznamenali sme oveľa viac prípadov predávkovania drogami, úmrtí a samovrážd,“ povedal Fleury. …
‚A preto všetkým hovorím iba: Kľaknite na kolená zopnite ruky a modlite sa!‘
Fleury v súčasnosti býva v Calgary a pomáha závislým ľuďom, aj obetiam sexuálneho násilia. Hovorí , že „vláda vie“ , že lockdowny prispievajú k izolácii ľudí a k depresiám, čo môže viesť k závažnej traume:
„Ľudia sú izolovaní, spoločenstvo ľudí už neexistuje, kostoly a štadióny sú zatvorené atď. … A nachádzame sa v kompletnom chaose a pomätenosti. A myslím, že to nie je náhoda. Som presvedčený, že je to dobre premyslené a plánované.“

Fleury vysvetľuje, že tisíce ľudí ho kontaktovali so svojimi príbehmi, ako ťažko prežívali lockdowny:
„A ja im hovorím: Kľaknite na kolená a modlite sa a pokúšajte sa tak nájsť oporu, ktorá by vás previedla cez túto ťažkú dobu.“
Fleury sa aj na sociálnych médiách staval proti lockdownom a klimatickej hystérii a kritizoval premiéra Justina Trudeaua a jemu podobných politikov za presadzovanie „globálnej agendy“.

„Sme uprostred toho. Ľudia sa nedokážu postarať o svoje rodiny, majú problém nakúpiť potraviny!!! A to žijeme v Kanade a nie v krajine tretieho sveta, kde nemajú nijaké zdroje! Je to ideologické šialenstvo – na našej planéte sa to skúšalo už 24 krát v histórii a 24 krát to zlyhalo. A 100 miliónov ľudí zomrelo kvôli tejto ideológii.
Nuž ľudia vás budú nasledovať až po koniec zeme. A nijaký politik v Kanade neprejavil nejaký súcit či empatiu – nič! Je to agenda a skrytý plán, ktorý sa realizuje,“ povedal Fleury. „Hlúpych sa nedá poučiť – to je dno. Už niet kritických mysliteľov, pretože indoktrinovali aj naše deti na školách. A táto generácia – tieto deti sú už dospelé – a tie veria všetko, čo sa im povie.

Fleury sa vyjadril aj o premiérovi:

„Trudeau neprejavil nijaký súcit, on je nevyvinutý jedinec a to je líder Kanady. Pozrite na jeho detstvo a mladosť – je traumatizovaný. A traumatizovaná ľudská bytosť vedie krajinu. Viete, jeho oči sú úplne čierne, čo znamená, že nemá dušu. … On nie je nijaký vodca. A tak ako iní politici si kupuje hlasy.“

Poľsko: Arcibiskup Gadecki ráta s nedostatkom kňazov

Varšava, 26.04.2021 (KNA) 027 396 – Katolíckej cirkvi v Poľsku budú podľa slov poznanského arcibiskupa Stanislava Gadeckého, predsedu Biskupskej konferencie Poľska, čoskoro chýbať kňazi. Počty bohoslovcov v Poznani silne klesajú, ako uviedol arcibiskup Gadecki v nedeľu v pastierskom liste:
„Ak porovnávame tieto čísla, tak žiaľ vidíme, že v blízkej budúcnosti musíme rátať so závažnou stratou duchovných, čo pocítia mnohé farnosti. Najmä v rastúcich predmestiach Poznane treba naliehavo zriadiť nové farnosti. Súčasne je už nutné zlučovať menšie farnosti pre nedostatok kňazov.“
V súčasnosti pôsobí v arcidiecéze v 414 farnostiach 635 kňazov aj rehoľní bratia.
Arcibiskup vyzval k „oveľa horlivejším modlitbám“ za nové povolania, aby nechýbali kazatelia a vysluhovatelia sviatostí.
„Ľudia budú Boha vždy potrebovať, aj v dobe techniky a globalizácie,“ zdôraznil arcibiskup na Nedeľu Dobrého Pastiera.
Pred 10 rokmi mala katolícka cirkev v Poľsku ešte štvrtinu seminaristov v Európe. V rekordnom roku 2005 to bolo až 1145 bohoslovcov. V školskom roku 2020/2021 je ich už iba 441 a tým o 57 menej ako minulý rok.

Francúzska arcidiecéza dáva peniaze na stavbu veľkej mešity

Tours, 23.4.2021 (LifeSiteNews) 027 395 – Vincent Jordy, nedávno menovaný biskup v Tours, bol nútený uverejniť verejné stanovisko po vyhlásení miestneho vodcu moslimov. Ten prezradil, že katolícka diecéza poskytla finančné prostriedky na stavbu veľkej mešity. Tieto peniaze boli z fondu „denier du culte“ – z príspevkov katolíkov farností na prevádzku a operačné náklady diecézy. Vec sa dostala na verejnosť desať dní po tom, čo miestne noviny Nouvelle République uverejnili správu na začiatok Ramadánu s komentármi prezidenta moslimskej komunity v Indre-et-Loire v údolí rieky Loire. Salah Merabti vysvetlil, že nová Veľká mešita Menneton ešte nemôže prijímať veriacich kvôli covidu, a tak sa nedá zabrániť veriacim, aby „prerušovali pôst“ spoločnými obedmi v súčasnej mešite. Vyjadril nádej, že na budúci rok bude už dokončená nová mešita, na ktorú vydali už 4 milióny eur a ešte chýbajú 2 milióny na strechu a iné. Merabti spomenul aj tých, ktorí pomohli pri stavbe mešity: „V Paríži som sa stretol so šéfom firmy Coca-Cola Algeria , ktorý nám dal 150 000 na strechu. Dostali sme aj dary od správy mesta Tours, od židovskej komunity, aj od arcidiecézy na hlavné priestory uctievania Boha v mešite. To je veľká útecha.“
Toho sa chytila nezávislá katolícka webová stránka „Riposte-Catholique“ , ktorá sa pýtala:
„Máme to chápať tak, že príspevky našich farností na financovanie arcidiecézy boli vydané na potreby moslimskej komunity? To je otázka na finančné oddelenie arcidiecézy!“
Arcidiecéza Tours má ročne v rozpočte asi 1,6 milióna z príspevkov farností a ročné výdavky tvoria asi 6,7 miliónov. Na konci r. 2019 mala diecéza asi 9,5 miliónov, no covid jej finančnú situáciu veľmi zhoršil, čo viedlo k dramatickému apelu biskupa Jordyho na farnosti tento mesiac, lebo sviatosti sa málo vysluhujú a príjmy veľmi klesli. V tejto situácii je vyjadrenie vďačnosti Salaha Merabtiho arcidiecéze za príspevok veľmi nešťastné. Arcibiskup bol tak nútený uverejniť výsledky hospodárenia s komentárom:
„Ako kresťania slávime Veľkú noc a moslimské komunity Ramadán – to nám pripomína prehodnotiť svoj život ako veriaci.“
No katolíci žiadajú vysvetlenie – koľko dali moslimovia napríklad na návštevu sv. Jána Pavla II. vo Francúzsku? A bola ekvivalentná suma poskytnutá na mešitu? …
A napísali: „Sv. Ján Pavol II. odišiel, ale mešita zostáva natrvalo.“
Veriaci spomínali aj vraždu kňaza Jacquesa Hamela moslimami pri svätej omši ako aj teroristický útok na kostol v Nice. A zdôrazňujú, že aj bez týchto tragédií vedie rastúca prítomnosť moslimov vo Francúzsku k anti-diskriminačným zákonom vyvolávajúcim strach a napätia.
Je znamením doby, že minulý rok prezident Emmanuel Macron navštívil moslimskú slávnosť na záver Ramadánu, no nikdy neposlal vianočné ani veľkonočné pozdravy francúzskym katolíkom!
Nie je to prvý raz, čo francúzske diecézy prispeli finančne na islamské centrá a záujmy, pretože „dobročinnosť nepozná hranice,“ ako vyhlásil biskup Maurice Gardès. … Aj diecéza Bordeaux vyzývala katolíkov, aby poskytli veľkodušné príspevky do fondu miestnej mešity na pomoc sub-saharským študentom v meste. Miestneho imama, známeho radikálneho kazateľa, zasa pozvali do katolíckeho kostola aby mal prednášku na tému: „Srdečne stretávať iných“.

Spoločnosť, ktorá vymaže Boha, skôr či neskôr stroskotá

Život bez Boha sa stal štátnym náboženstvom. No: Boha treba viac poslúchať ako ľudí! To má platnosť aj v našej dobe! Svet potrebuje modliacich sa podnikateľov, modliacich sa výskumných pracovníkov, technikov, politikov. A my, kresťania, potrebujeme viac modlitby, aby sme dostali dar rozlišovania duchov, žeby sme spoznali, ktorým aktérom môžeme dôverovať.

Christof Gaspari / VISION 2000

Viedeň, 10.4.2021 (kath.net/Vision2000) – 027 394
Kríza koronavírusu, ktorá nás vyše roka sprevádza, je niečím ako mene tekel: rastúce zneisťovanie, mnohé obavy, istá strata perspektívy – to poukazuje na hlbokosiahle a mnohoraké smery vývoja zlým smerom. Uvádzam niektoré skutočnosti.
Stále ešte lock-down, neistota, ako to má ísť ďalej, rastúce počty psychicky zaťažených duší najmä medzi mladými. Znova alarmujúce správy o rastúcich „počtoch nakazených“, hoci je už objasnené, že pozitívne testy na koronu nie sú identické s infekciou. Okrem toho povážlivé vedľajšie účinky po očkovaní vakcínou „AstraZeneca“. V šiestich krajinách ho zastavili. Podľa časopisu Konsument je aj veľa otáznikov vzhľadom na účinky očkovacích látok. Napriek tomu sa očkovanie v takmer všetkých médiách odporúča. Vládne klíma zneistenia. …

Medzitým už náš všedný deň poznačujú smernice a spôsoby správania, ktoré by boli pred rokom nemysliteľné: nosenie rúšok v obchodoch, kostoloch, školách a kanceláriách, testovanie pred stretnutím s priateľmi a perspektíva, že do reštaurácii smieme vstúpiť len s negatívnym testom.
Pohľady na prázdne ulice štadióny a koncertné sály a perspektíva núteného zaočkovania. Iba to otvorí prístup do týchto priestorov. Nikomu už nesmieme podať ruku, prinajlepšom lakeť a len nie nijaké objatia! … Tým všetkým trpia medziľudské vzťahy.
V knihe Covid-19: Veľký prelom Klaus Schwab, zakladateľ Svetového hospodárskeho fóra, kde sa každoročne stretávajú mocní tohto sveta, veľmi priliehavo opisuje súčasnú situáciu a navrhuje perspektívy pre svet zajtrajška. Najprv vysvetľuje:
„Svet, aký sme v prvých mesiacoch roka 2020 poznali, už neexistuje, rozplynul sa v situácii pandémie.“
A čo vidí na nás prichádzať?
Úloha vlád sa veľmi posilní. … Bez globálneho strategického poriadkového rámca nenastane nijaké trvalé ozdravenie situácie“ (str. 131).
Veľké problémy ako pandémie, klíma, teror možno zvládnuť iba kolektívne. Globálne riešenia ako otázka prežitia! A nastane aj enormný pokrok v digitalizácii – menej kontaktov, menej cestovania na iné miesta. Umelá inteligencia bude sláviť víťazstvo a nahradí ľudské činnosti. Pandémia je obratom v histórii sledovania a kontroly.
„Keď sa kríza pominie, niektorí skonštatujú, že krajina sa zrazu zmenila na miesto, na ktorom už nechcú žiť“ (str. 197)
Schwab síce hovorí aj o tom, že:
„My všetci – občania a politickí zodpovední budú pandémiou prinútení zaoberať sa filozofickou otázkou ako možno verejné blaho … maximalizovať“ (str. 259).
Ale ako možno očakávať, budú tu chýbať výpovede o zmysle ľudského života a bude chýbať aj záväzný rámec pre pôsobenie človeka.
V interview pre noviny Kronenzeitung v januári o aktuálnych opatrenia vo veci korony odpovedal viedenský mestský radca Peter Hacker na konci aj na otázku:
„Čo príde po smrti?“ krátko a úsečne: „NIČ!“
Nuž to je jeho súkromný názor, môžeme si pomyslieť. No tento muž je dôležitým „hráčom“ v dianí v tejto kríze! Či sa tu nenatíska podozrenie, že toto reprezentuje myslenie elity v našich krajinách??? Pripomeňme si aj výpoveď viedenského filozofa Konráda Liessmanna, ktorý v rozhlase ORF vyhlásil:
„Nesmieme sa nechať zviesť na scestie rôznymi formuláciami, ktoré hľadia za hranice života … Život je to jediné, čo máme. Inak nemáme už nič. …“
V kríze korony sa jasne ukazuje: Do veľkej miery sme stratili vzťah ku smrti. Kultúra, ktorá ju potláča, ktorá za každú cenu proti nej bojuje a odsúva ju nabok, alebo sa pokúša niekomu podriaďovať, sa dostáva na scestia. Musíme sa naučiť žiť so skutočnosťou, že musíme umrieť a musíme si pripomínať:
Vlastne to rozhodujúce v živote príde až po smrti. To relativizuje príkoria života, s ktorými sme konfrontovaní, no predpokladá to, že budeme veriť v milujúceho Boha.
Tu sa objavuje základný problém modernej spoločnosti. Ona holduje viere, že nemá zmysel ľudská existencia, ktorá nemá Bohom chcený pôvod a končí sa v ničote. Tým je všetko vložené do ľudských rúk. Preto chýba pevný bod, o ktorý sa možno oprieť. Teraz, počas pandémie, to pozorujeme zvlášť výrazne, pretože údajné neodňateľné ľudské práva sa „demokraticky“ odsunuli nabok a ukázali sa ako nesolídny základ spolunažívania.
Výsledok: Vládnuce zneistenie, rastúca izolácia ľudí, chýbajúce perspektívy a to upozorňuje na zásadný problém: stratu Boha. Život bez Boha sa stal štátnym náboženstvom. Kto by pri parlamentných diskusiách alebo „okrúhlych stoloch“ v televízii argumentoval Božím Desatorom, sa dnes vyraďuje zo spoločnosti. Osopili by sa na neho, že súkromné náboženské názory nemajú v rozumnej diskusii nijaké miesto.
Takže aj veriaci moslimovia, ktorí vyhlasujú, že pre nich sú Božie prikázania dôležitejšie ako tie štátne, narážajú na nepochopenie. To však vyplýva iba z toho, že my, kresťania, sme stratili jasný pohľad a myslenie z počiatkov Cirkvi:
„Boha treba viac poslúchať ako ľudí“ (Sk 5,29)
Vyhlásil to sv. Peter pred veľradou, mocným tej doby. A táto veta má platnosť aj v našej dobe!
Nie je to však výzva zo zásady ignorovať zákony štátu, skôr je to pre kresťanov výzva zbystriť sluch, kdekoľvek sa Božie prikázania dostanú do konfliktu so štátnymi úpravami.
A toto nebezpečie rastie v našej spoločnosti, ktorá sa upísala bezbožnosti . Keďže tento čistý svetský prístup má vplyv aj na nás, sme vyzvaní, stále znova si pripomínať túto absolútnu prednosť Boha:
„Pánova je zem i všetko, čo ju napĺňa, okruh zeme aj tí, čo bývajú na ňom (Ž 24).
A v Jánovom evanjeliu nám Ježiš Kristus jasne hovorí:
„ … bezo mňa nemôžete nič urobiť“ (Jn 15,5)
Bez Krista sa nám nepodarí nič, čo má mať nejaké trvanie – nijaký ľudský život, nijaký boj proti pandémii – bez neho nebude ani nijaké skutočné ozdravenie životného prostredia. Pretože dokiaľ nebudeme pristupovať k stvoreniu s úctou, pretože je to dielo niekoho Väčšieho, ale budeme na ňom robiť medicínske pokusy ako teraz očkovaním, budú sa problémy ďalej množiť. Najprv sa musíme my, kresťania, vážne a s nerozdeleným srdcom pevne primknúť ku Kristovi. K tomu nás pápež František výslovne vyzval: „Pozývam každého kresťana, nech už sa nachádza na akomkoľvek mieste a v akejkoľvek situácii, na nové osobné stretnutie s Ježišom Kristom alebo aspoň ochotne nechať sa stretnúť; na každodenné, neprestajné hľadanie Krista (Evangelii gaudium 3).
To sa nemá zle chápať – ako výzvu zložiť ruky do lona. Sme naďalej vyzvaní konať, skúmať a rozvíjať sa, ale vo vedomí, že spolupôsobíme na Božom stvorení. Louis Pasteur – veľký výskumník napríklad – sa modlil, keď pracoval v laboratóriu. Svet potrebuje modliacich sa podnikateľov, modliacich sa výskumných pracovníkov, modliacich sa technikov, modliacich sa politikov. A my, kresťania, potrebujeme viac modlitby, aby sme dostali dar rozlišovania duchov, žeby sme spoznali, ktorým aktérom môžeme dôverovať.
Bohu patrí zemekruh a jeho obyvatelia a preto vychádza každá pravá obnova z hlbokého príklonu k živému Bohu, odohráva sa v duchovnej oblasti, otvára nepredvídateľné možnosti a vytvára priestor pre netušené zázraky – dokonca aj v nepriateľskom okolí.

* * * * * * *

MODLITBA ZA KŇAZOV sv. TERÉZIE z LISIEUX

Ó, Ježišu, večný veľkňaz, zachovaj svojich sluhov v ochrane svojho Najsvätejšieho Srdca, kde im nikto nemôže ublížiť. Zachovaj bez poškvrny ich posvätné ruky, ktoré sa denne dotýkajú tvojho Najsvätejšieho Tela, zachovaj bez poškvrny ich ústa, ktoré sú zavlažované tvojou predrahou krvou.
Zachovaj čisté ich srdcia, v ktorých je odtisnutá pečať tvojho slávneho kňazstva a ochráň ich od všetkých pozemských náklonností.
Daj, aby rástli v láske k tebe a zachráň ich od svetskej nákazy. Udeľ im moc, aby premieňali srdcia, ako premieňajú chlieb a víno. Žehnaj ich prácu, aby im prinášala hojný úžitok a udeľ im korunu večnej slávy. Amen.

ZASVÄTENIE SA PANNE MÁRII

Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, plná dôvery prichádzam k Tebe. Chcem sa Ti zasvätiť celkom ako Tvoje dieťa. Navždy sa Ti zasväcujem a darujem.
Zasväcujem Ti celý svoj život, dušu a schopnosti, radosť aj úspech. Všetko, čím som, čo mám a čo robím, všetko nech je Tvojím vlastníctvom. Tebe, Panna Mária, odovzdávam minulosť, prítomnosť i budúcnosť, všetky svoje schopnosti a dary.
Zasväcujem ti, Matka, aj svoju rodinu, svojich priateľov. Bez akejkoľvek výhrady nechávam vládnuť Tvoje Nepoškvrnené Srdce nado mnou, nad mojou rodinou a nad tými, ktorých mi chceš zveriť. Stále chcem myslieť na to, že Ti patrím, že ma vedieš a ochraňuješ.
Nepoškvrnená Matka, zasväcujem Ti obety a úsilie každého dňa, sľubujem ti, že sa budem s láskou k Tebe modliť ruženec a oslavovať Tvoju pamiatku a tak uzmierovať Boha za všetky urážky i Tebe spôsobené bolesti.
Matka, Tvoja som teraz i naveky. Skrze Teba a s Tebou chcem navždy celkom patriť Ježišovi. Amen.

Sv. MICHAL ARCHANJEL

bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

K DUCHU SVÄTÉMU
Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen. (S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *