Wojtyla, dôverník Pátra Pia

Páter Pio niesol stigmy, ale jedna tajná rana bola bolestivejšia ako ostatné Svätý mních to prezradil iba jednej osobe – Karolovi Wojtylovi, budúcemu pápežovi Jánovi Pavlovi II. Páter Pio je jedným z mála svätých, ktorý utrpel rany Kristovho umučenia na tele, stigmy. Svätý Pio dostal okrem rán po klincoch a kopiji aj hlbokú ranu, ktorú náš Pán znášal na svojom ramene, ranu spôsobenú nesením kríža, o ktorej vieme, pretože ju Ježiš zjavil svätému Bernardovi.

Ranu, ktorú mal Páter Pio, objavil jeden z jeho priateľov a duchovných synov, brat Modestino z Pietrelciny. Tento mních bol z Piovej rodnej krajiny a pomáhal mu s domácimi službami. Budúci svätec mu jedného dňa povedal, že výmena tielka bola jednou z najbolestivejších vecí, ktoré musel vydržať.

Brat Modestino nechápal, prečo by to malo byť, a predpokladal, že Pio má na mysli bolesť, ktorá pramenila z odtiahnutia látky z rany na boku. Pravdu si uvedomil po smrti Pátra Pia, keď ukladal rúcha svojho duchovného otca. Modestino dostal za úlohu zhromaždiť všetky veci Pátra Pia a zapečatiť ich. Na kňazovom nátelníku našiel veľkú škvrnu na pravom ramene, blízko lopatky. Škvrna mala priemer asi štyri palce (trochu podobná škvrne na turínskom plátne). Uvedomil si, že keď si Páter Pio vyzliekol tielko, odlepenie látky z tejto otvorenej rany by spôsobilo obrovskú bolesť.

„Okamžite som informoval otca predstaveného o tom, čo som našiel,“ spomenul si brat Modestino a on ho požiadal, aby urobil krátku správu. Ďalej dodal: „Otec Pellegrino Funicelli, ktorý dlhé roky tiež pomáhal Pátrovi Piovi, mi hovoril, že mnohokrát pri pomoci otcovi pri výmene vlneného tielka, ktoré používal, si vždy všimol – niekedy na pravom ramene, niekedy na ľavom – kruhový hematóm.“

Wojtyla, dôverník

Páter Pio nehovoril o tejto rane nikomu, okrem budúceho pápeža Jána Pavla II. Ak to svätý brat prezradil iba jemu, musel na to byť dôvod.

Historik Francesco Castello píše o stretnutí v San Giovanni Rotondo v apríli 1948 medzi otcom Wojtylom a Pátrom Piom. Vtedy Pio povedal budúcemu pápežovi o svojej „najbolestivejšej rane“.

Brat Modestino neskôr uviedol, že Páter Pio po jeho smrti mu dal túto ranu špeciálne porozumieť.

„Jednej noci, predtým, ako som išiel spať, som mu predložil žiadosť v modlitbe.“ , Drahý otče, ak si skutočne mal tú ranu, daj mi znamenie. A potom som išiel spať. Ale o 1:05 ráno ma z pokojného spánku prebudila prudká a náhla bolesť v ramene. Bolo to, akoby niekto vzal nôž a strhol mi mäso z lopatky. Keby bolesť trvala ešte pár minút, myslím, že by som zomrel. Uprostred toho som začul hlas, ktorý povedal: „Takto som trpel.“ Obklopila ma intenzívna vôňa a naplnila moju celu. Cítil som, ako moje srdce prekypuje láskou k Bohu. Cítil som zvláštny pocit: nechať si vziať túto neznesiteľnú bolesť sa mi zdalo ešte ťažšie ako ju vydržať. Telo to chcelo odmietnuť, ale duša to nevysvetliteľne požadovala. Bolo to nesmierne bolestivé a sladké zároveň. Konečne som to pochopil!“

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Tamtiež

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *