3. Poznajú anjeli strážni naše myšlienky?

Katolíci a mnohí kresťania veria v existenciu Anjelov strážnych, ktorých Boh ustanovil, aby nás chránili a sprevádzali počas našej pozemskej cesty. Jedna z otázok, ktorá prichádza s touto vierou, sa týka schopnosti anjelov poznať naše myšlienky.

Sú schopní vstúpiť do našej mysle a prečítať si naše tajné myšlienky?

Krátka odpoveď je nie. Nebol im poskytnutý zvláštny prístup k našim myšlienkam, čím sa vnucujú do našej mysle. Iba Boh je schopný presne vedieť, čo sa deje v našej mysli, pretože je tvorcom a podporovateľom nás všetkých. Svätý Tomáš Akvinský to vo svojej Summa Theologica jasne uvádza: „To, čo je vlastné Bohu, nepatrí anjelom“ (I, 57, 4).

Avšak zatiaľ čo anjelom nie je poskytnutý neobmedzený prístup k našim myšlienkam, môžeme im zjaviť svoje myšlienky duchovným spôsobom. Filozof Peter Kreeft vo svojej knihe Anjeli a démoni píše, že môžete „vôľou odhaliť svoje myšlienky a svoje tajomstvá vášmu Anjelovi strážcovi rozhovorom s ním, ako by ste hovorili (modlili sa) s ľudským svätcom v nebi alebo priateľom na zemi. “

Vo väčšine prípadov musíme byť my, kto zjavuje svoje myšlienky nášmu Anjelovi strážnemu.

Naši Anjeli strážni majú zároveň veľmi inteligentné mysle a sú odborníkmi na umenie pozorovania, oveľa lepšími ako my. To znamená, že aj keď bez nášho súhlasu nemajú prístup k našim myšlienkam, môžu nás pozorovať a majú nadprirodzenú schopnosť vedieť, čo si myslíme, iba tak, že sú s nami. Svätý Tomáš Akvinský to tiež vysvetľuje, keď píše: „Myšlienka sa niekedy neobjavuje iba navonok, ale aj zmenou vzhľadu; a lekári môžu rozoznať niektoré vášne duše podľa obyčajného pulzu “(I, 57, 4).

Ak chceme, aby náš Anjel strážny skutočne poznal nás a naše skryté tajomstvá, musíme s nimi pravidelne hovoriť. Týmto spôsobom budú naši Anjeli strážni lepšie pripravení na to, aby nás chránili a viedli k večnému životu.

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *