Vybojuj svojou modlitbou spásu umierajúcim

Jedným z diel milosrdenstva ku ktorému Pán Ježiš zavolal sestru Faustínu, a ku ktorému sme dnes tiež pozvaní, je modlitba za zomierajúcich.

„Modli sa, koľko môžeš, za zomierajúcich, vyprosuj im dôveru v Moje milosrdenstvo, lebo oni najviac potrebujú dôveru a najmenej jej majú. Vedz, že milosť večnej spásy niektorých duší v poslednej chvíli závisela od tvojej modlitby (Denník 1777) “, povedal Ježiš sv. Faustíne Kowalskej, svojej „sekretárke“.

Korunka pre zomierajúcich

Existuje veľa spoločenstiev, ktoré sa modlia za zomierajúcich. Pre laikov, ktorí nie sú každý deň v kontakte s umierajúcimi, je ťažšie zapojiť sa do takejto pomoci. Okrem modlitieb na všeobecný úmysel – pre všetkých zomierajúcich – je príležitosťou dať konkrétnu odpoveď na túto Ježišovu výzvu aj „Korunkou pre umierajúcich“, ktorú vedie Kongregácia sestier Matky Božieho milosrdenstva na webovej stránke: www.faustyna.pl.

Perfektná vec pre každého, kto je majiteľom smartfónu. Spočíva v podávaní správ a oznámeniach o konkrétnych umierajúcich ľuďoch – tým, ktorí deklarovali pomoc s modlitbou vo vybraný čas a deň v týždni.

Na textovú správu alebo e-mail s menom zomierajúcej osoby stačí odpovedať „Amen“ a potom sa pomodliť Korunku Božieho milosrdenstva na úmysel tejto osoby.

Zapojte sa do diela spásy

Niekedy táto pomoc príde veľmi rýchlo, niekedy už za dvadsať sekúnd. Takže rýchlejšie, ako by ste stihli dôjsť k svojmu susedovi – hovorí sestra Elżbieta, ktorá túto prácu spravuje. Ľudia, ktorí sa zúčastňujú tejto služby milosrdenstva voči zomierajúcim, veria, že ich na ňu osobitným spôsobom pozval Boh.

„Včera som dostala e-mail s potvrdením účasti a ráno som už dostala pozvanie k modlitbe. Teší ma vízia sestier, že my, laici, by sme mali mať šancu zapojiť sa do diela spásy takýmto jednoduchým spôsobom,“ píše Irena.

Poskytovanie modlitbovej pomoci a hlásenie mien zomierajúcich je takmer anonymné. Ľudia, ktorí deklarujú účasť na tomto diele prostredníctvom modlitbovej pomoci, sú povinní poskytnúť údaje, ako sú telefónne číslo alebo e-mailová adresa, mesto, meno, aby systém podporujúci túto prácu mohol bezchybne odosielať informácie o zomierajúcich. Všetky údaje slúžia iba na tento účel a nepoužívajú sa na iné účely.

Neustále modlitba

V prihlasovacom formulári si ľudia tiež zvolia deň a čas, v ktorom deklarujú svoju modlitbovú pomoc. Časové zóny prebiehajú od 6:00 hod. každé dve hodiny do 22:00 hod. Červená v časovom rozvrhu znamená malý počet interakcií. Väčšina sa nahlasuje v hodinách 20.00-22.00 hod. Na zabezpečenie podpory všetkých hlásených úmrtí je v každej zóne potrebných približne 30 ľudí.

Keď príde SMS s menom zomierajúcej osoby, systém ju okamžite odošle  trom ľuďom a keď po niekoľkých minútach v mobilnej sieti alebo zhruba tucte e-mailov nedostane odpoveď, odošle požiadavku ďalším ľuďom, kým nebude úspešná.

Do práce na pomoc zomierajúcim je zapojených takmer 1 500 ľudí. V súčasnosti je cena SMS obmedzená iba na Poľsko; ľudia zo zahraničia sa môžu tejto pomoci zúčastniť iba prostredníctvom e-mailu. Je zaujímavé, že nielen Poliaci sa zúčastňujú elektronicky, aj keď informácie o Korunke sú k dispozícii iba v poľskej verzii webovej stránky: www.faustyna.pl.

Mená veľmi často hlásia zdravotné sestry alebo dobrovoľníci, najmä z hospicov a paliatívnych oddelení, kde môže takmer súčasne zomierať viac osôb.

„Je pre mňa veľkým šťastím, že sa môžem podieľať na práci Lace for the Dying. Som povolaním lekár a pracujem za záchranu chorých. Táto úžasná iniciatíva mi umožňuje podieľať sa na záchrane duší v jednote s milosrdným Ježišom a sv. Faustínou. Ďakujem všetkým iniciátorom a koordinátorom akcie“ – Edward.

„Ďakujem, že ste sa modlili za mojich umierajúcich pacientov,“ dodáva jedna sestra. – Vďaka tejto modlitbe odchádzajú pokojnejšie. V práci nemám vždy príležitosť modliť sa za nich, sú iní, o ktorých sa treba starať. Môže sa za nich modliť modlitba v okamihu, keď tento ich život nemožno zachrániť. Teraz im modlitby osôb zapojených do tejto iniciatívy pomáhajú dôstojne odísť.

20 tisíc zomierajúcich

Iniciatíva sa začala pred štyrmi rokmi a takmer 20 000 zomierajúcich ľudí bolo obklopených modlitbou. Pôvodcom bol zosnulý o. Piotr Marks z torunskej diecézy, ktorý strávil posledné roky svojho života službou v spovednici v svätyni Łagiewniki.

„Mal svetlo na podporu zomierajúcich modernými komunikačnými prostriedkami.“ Nikto nechcel konkrétne podporiť jeho iniciatívu. Tak sa dostal k našej kongregácii a zvažovali sme predovšetkým možnosti realizácie tejto myšlienky. S charizmou nebol problém, pretože ide o úžasné dielo, výsledok misie sv. Faustíny  zaznamenanej v Denníku. Nevedeli sme však, aké sú možnosti realizácie tejto práce, koľko ľudí sa bude musieť do tejto práce zapojiť, ani koľko to bude stáť. Ale túto úlohu sme prijali ako prácu Kongregácie,“ hovorí sestra Elżbieta.

Najskôr sestry začali prijímať ľudí ochotných konať službu milosrdenstva voči zomierajúcim. Keď sa ich zhromaždil dostatočný počet, aby sa zabezpečilo hladké fungovanie diela, potom – 8. mája 2013 – spustili číslo 505 060 205 na oznamovanie mien zomierajúcich.

Veliteľská základňa sa nachádza vo svätyni Božieho milosrdenstva v Krakove-Łagiewniki. Okrem sestry Elżbiety, je členom tímu informatik Krzysztof a finančnou stránkou sa zaoberajú sestra Benedykta a sestra Lucyna. Je to dosť drahá prevádzka, pretože potrebujeme asi 1 500 PLN mesačne. Pri hlásení úmrtí však už neexistujú žiadne ďalšie náklady. Preto je dielo financované z milodarov iba tých, ktorí sa na ňom osobne chcú podieľať a modliť sa.

Poľský ODKAZ na prihlásenie sa do služby 

 

Slovenský ODKAZ na prihlásenie sa do služby 

Zdroj: Aleteia.pl, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *