Život Cirkvi vo svete 2/2021

Obsah

František: „Potrat je zločin a absolútne zlo“

Benedikt XVI. sa pridáva k Františkovi a nechá sa očkovať

Benedikt XVI. je denne na čerstvom vzduchu

+ Pápež František oceňuje zosnulého kardinála Scheida

Popolec sa bude udeľovať posypaním a bez formuly

Služba lektora a akolyty rozšířena na ženy

Open Doors: 340 milionů pronásledovaných křesťanů

Stredoafrická republika: Ľudia sa znovu skrývajú v kostoloch

Požehnanie pri uvádzaní Bidena do úradu vysloví čierny pastor

Berlínska arcidiecéza: Omše podľa stavu pandémie

Online kongres k 40. výročiu Medžugoria

Nenarodené deti boli pri odbere tkaniva živé!

Rakúsko: Počty vystúpení z Cirkvi klesajú

Kanada: V lockdowne dokonca väzenie za opustenie domu

Angela Merkelová kritizuje Twitter za blokovanie Trumpa

Vitajte v roku 1984!

Dublin: Nový arcibiskup za diakonky a žehnanie gejov

USA: Polícia sa nezdala vždy brániť vstup do Capitolu

Biden a Fauci chcú zničiť to dobré na spoločnosti

Veľká Británia: ‚Rozvody‘ lesieb veľmi rýchlo pribúdajú

Útok na kostol: „Rozmliaždite kresťanskú bielu Európu!“

Drahí kňazi,
zo srdca ďakujem za povzbudenia a najmä požehnania od viacerých – jedno uvádzam! Ste to vy, ktorí chápete dobu, aj to ako veľmi vás potrebujeme. Ste pre nás nesmierne vzácni a nenahraditeľní! Neprestávajte žehnať najmä Eucharistiou ako vyzval aj o. Ivan Barus:
Pokorná prosba mojim spolubratom o spoločné kňazské či eucharistické požehnanie!
Je to ako nebeská manna a rosa! Diabol sa úplne odpútal a mnohí z vás, aj my ovečky strácame silu. Modlime sa preto obetavo a vytrvalo k nebeskému Otcovi za obrátenie ľudstva a milosť sily vytrvať! Zuzana

Zuzanka, srdečne Vás pozdravujem. Vrelé ďakujem za seba i za spolubratov, s ktorými som sa delil s Vašimi vynikajúco spracovanými správami. Vedeli ste nájsť mnohé veci, ktoré by ináč ušli našej pozornosti. Urobili ste obrovský kus práce na formovaní mnohých kňazov, aj vzdelaných laikov. Pomocou správ, ku ktorým by ináč nemali prístup, sa mohli lepšie zorientovať a úprimne hľadajúcim pravdu a milujúcim Kristovu cirkev ste takto otvárali nové a širšie horizonty.
Ak je naozaj pravdou, že Vám zablokovali stránky z ktorých ste čerpali a že je to koniec Vašej bohatej publikačnej činnosti, potom je to opravdivá škoda.
Ale možno je to aj vôľa Božia, aby sme sa celkom sústredili na základné otázky viery a mravov a našu myseľ plne zamerali v úprimnej a oddanej modlitbe k Bohu. Možno to bude čas, v ktorom sa už nebudeme rozptyľovať novými udalosťami a podnetmi, ale budeme sa usilovať úplne zakotviť v Bohu ako v poslednom útočisku v súčasných turbulenciách našich neustálych zápasov.
Zuzanka, ešte raz Vám z celého srdca ďakujem za správy zo života cirkvi, ktorými ste nás obohacovali a prajem Vám veľa síl a Božích milosti i dobrého zdravia do všetkých Vašich podujatí. A keď dá Pán Boh, že sa situácia upokojí, istotne viem, že nás aspoň občas obšťastníte nejakou tou dobrou a užitočnou správou. Prajem Vám hojnosť Božieho požehnania a dobré zdravie. Srdečne a s úctou otec Š. J.

* * * * *

A ešte reakcie na výzvu kňaza Ivana Barusa :

Ďakujem, Zuzanka, za mail… Nech Pán žehná autorov a Vašu snahu … Obraz moci pôsobenia diabla v Cirkvi a v kňazstve je však ešte horší. Roky sa venujem modlitbe oslobodzovania a žehnania. Situácia je veľmi kritická, diabol priam besnie! Slovo “ POKÁNIE“ som na takom stretnutí ANI NESTIHOL VYSLOVIŤ …. To je realita … Kyrie eleison! … otec P.

Milá Zuzana. Je to bolestné! Prejav Zlého v plnej „paráde“! Strata viery sa šíri veľmi rýchlo!
Uvedomme si, že Kristus nás bude súdiť – nie Cirkev! No nájde Syn človeka vieru???
Modlime sa za celú Cirkev … A to nie je málo! Modlime sa! Kiežby sme pochopili, že pri modlitbe nestrácame čas, ale problémy!!! Požehnaný večer aj čas. otec Š.

* * * * * * *

František: „Potrat je zločin a absolútne zlo“

Prečo František neoslovil priamo politikov v Argentíne v otázke potratu

Buenos Aires, 9.1.2021 (RV CZ) 027 130 – Predposledný deň minulého roku schválil argentínsky senát zákon „o dobrovoľnom ukončení tehotenstva“. Hlasovalo za neho 38 senátorov, 29 bolo proti. Pápežova vlasť tak po 12-hodinovej diskusii uzákonila beztrestnosť potratu po tom, čo zákon prešiel poslaneckou snemovňou. Hlas biskupov, ktorí dlhé mesiace naliehali na obranu života od počatia a troje pápežových vyjadrení argentínski politici nevypočuli, rovnako ako nedbali na vôľu obyvateľstva, ktoré sa najmä na vidieku jednoznačne stavia za život.
Niekoľko hodín po hlasovaní senátu Biskupská konferencia Argentíny vyhlásila, že „bude naďalej neochvejne a horlivo pracovať v prospech starostlivosti o život a v jeho službách“. Biskupi neskrývali roztrpčenie nad tým, že štát ignoruje vôľu obyvateľstva, ktoré pri rôznych príležitostiach život podporilo (Na obr. manifestácia pred senátom 30.12.2020).
„Neprestaneme sa venovať skutočným prioritám, ktoré si v našej krajine vyžadujú naliehavú pozornosť, a ktorými sú rastúca chudoba neplnoletých, kvôli ktorej prerušujú školskú dochádzku, pandémia hladu, nstí nás uschopní k utváraniu spravodlivého a solidárneho štátu, ktorý nikoho neodpisuje, ale naopak presadzuje kultúru stretávania,“ píšu argentínski biskupi,.
Pápež František sa proti navrhovanému zákonu minulú jeseň ohradil tromi listami adresovanými do svojej vlasti. Prvé dva sú otvorené – list (dopis), napísaný 22. novembra ženám, ktoré v chudobných štvrtiach Buenos Aires bojujú proti legalizácii potratu a bývalým argentínskym žiakom, ktorý vydala biskupská konference. Pápež v tomto rukopisnom liste vysvetľuje, že neudržuje písomný styk s politikmi a keď občas a veľmi zriedka dostane listy od politikov, sústredí sa skôr na pastoračnú odpoveď v štýle dobrej výchovy bez toho, že by sa miešal do politických bojov:
„Jeden z posledných listov predkladal problém potratu a ja som odpovedal tak, ako to robím vždy – vrátane posledného knižního rozhovoru:
„Otázka potratu nie je v prvom rade náboženská, ale ľudská. Je to otázka ľudskej etiky, ktorá predchádza akékoľvek náboženské vyznanie. Navrhujem, aby sa tu kládli dve otázky:
1) Je správne odstrániť ľudský život, aby sa vyriešil nejaký problém? 2) Je správne najať si nájomného vraha, aby sa problém vyriešil?“
Pápež dodáva, že sa musí usmiať nad rozhorčením ľudí, podľa ktorých sa dostatočne dôrazne nevyjadril v argentínskej protipotratovej kampani, pretože práve vyššie uvedený názor hlása do celého sveta, vrátane Argentíny od chvíle, keď nastúpil na Petrov stolec.
Tretí a menej známy pápežov list přibližuje taliansky novinár a spisovateľ Alver Metalli, ktorý žije v Buenos Aires. Ide znova o rukopis, ktorý František adresoval kňazovi svojej bývalej diecézy a osobnému priateľovi o. Josému Di Paola (známemu ako otec Pepe), ktorý je farárom v chudobných štvrtiach. Tento kňaz koordinuje pastoráciu v tzv. „villas“, teda v buenosairskej periférii a z pápežovho listu citoval v parlamentnej diskusii, na ktorej vystúpila stovka predstaviteľov občianskej spoločnosti – 50 zástancov potratov a 50 odporcov. Označil za pokrytecké tvrdenie, že potrat je nezbytnou nutnosťou pre chudobných ľudí a že zákon sa schvaľuje kvôli nim.
„Stačilo by, keby sa vládni činitelia postavili do dlhých radov v zdravotníckych zariadeniach, aby zistili, čo skutočne chudobní a predovšetkým ženy potrebujú. Legalizácia potratov pripúšťa ako beztrestné odstránenie života, ktorý by si vyžadoval ušľachtilejšiu reakciu“, prohlásil o. Di Paola a nezabudol sa argentínskeho prezidenta opýtať, aké záujmy za schválením potratového zákona stoja. Už pred dvomi rokmi totiž Medzinárodný menový fond prisľúbil veľkú pôžičku Argentíne, ak zlegalizuje potraty!
V citovanom liste pápež odkazuje na svoje dva výroky na tému interrupcií. Vo februári 2016 pri návratu z apoštolské cesty do Mexika sa pápež vyjadril k tomu, či by potrat nemohol byť „menším zlom“ v prípade nákazy vírusom Zika.
„Potrat nie je menšie zlo. Je to zločin. Znamená to odstrániť jedného človeka, aby sa zachránil iný. To isté robí mafia. Je to zločin a absolútne zlo“, zdôraznil vtedy František.
V apríli 2019 pápež odpovídal na otázky španělského novináře Jordiho Évola. Moderátor populárnej diskusnej relácie postavil Františka pred drámu ženy, ktorá je obeťou obchodovania s ľuďmi a otehotnela pri znásilnení. Pápež v odpovedi použil podobné slová:
„Chápal bych túto ženu v jej zúfalstve, avšak neviem, či sme oprávnení zničiť ľudský život, aby sa niečo vyriešilo. Je legitímne odstrániť ľudský život na vyriešenie problému, a to za pomoci najatého vraha?“, opakoval pápež František.

Benedikt XVI. sa pridáva k Františkovi a nechá sa očkovať

Vatikán, 12.01.2021 (KAP / LifeSite News) 027 129 – Akonáhle bude mať štát Vatikán k dispozícii objednanú vakcínu, chce sa dať zaočkovať proti covidu-19 aj emeritný pápež Benedikt XVI. (93) S ním sa chce dať imunizovať aj celé osadenstvo vo vatikánskom kláštore „Mater ecclesiae“, ako povedal Benediktov súkromný sekretár, arcibiskup Georg Gänswein pre rakúsky Kathpress.

Pápež František v TV interview v nedeľu povedal, že aj on sa dá „v budúcich týždňoch“ zaočkovať:
„Prihlásil som sa, musí sa to urobiť. Myslím, že z etického hľadiska by sa mal dať zaočkovať každý. Kto to neurobí, riskuje nielen vlastné zdravie, ale aj zdravie iných.
Nechápem, prečo niektorí hovoria ‚Nie, vakcíny sú nebezpečné‘. Ako to lekári prezentujú ako dobrú vec, tak prečo ju neprijať? Je to samovraždeným popieraním veci, čo neviem vysvetliť.“
Vatikán bol podľa vlastných informácií pripravený na kampaň za očkovanie. Minulý týždeň vedúci vatikánskeho úradu pre zdravie Dr. Andrea Arcangeli oznámil, že vakcíny budú dodané o niekoľko dní. Potvrdil, že Vatikán objednal 10 000 dávok vakcín od firiem Pfizer/Biontech. Tie stačia na internú potrebu. Právo zaočkovať sa majú okrem zamestnancov Svätého stolca a štátu Vatikán aj ich príbuzní a dôchodcovia, ktorí sú poistení. Zamestnanci museli pred Vianocami vyhlásiť, či si očkovanie želajú alebo nie.
Pápež František (84) dostal 13. januára jednu z prvých dávok vakcíny od Pfizera a druhú dávku dostane o tri týždne. Nie sú z toho nijaké fotografie, ale vatikánska Tlačová kancelária to potvrdila argentínskym novinám La Nacion.
Očkovanie sa teda začalo aj vo Vatikáne v Audienčnej aule pápeža Pavla VI. kam priviezli špeciálne chladiace zariadenie. Dr. Andrea Arcangeli sa k tomu vyjadril: „Prioritu bude mať zdravotnícky a bezpečnostný personál, starší ľudia a personál v kontakte s verejnosťou.“ V decembri Arcangeli povedal, že je „veľmi dôležité“, aby sa vakcinačná kampaň začala čím skôr: „Je našou povinnosťou ponúknuť všetkým občanom Vatikánu a ich rodinám príležitosť byť zaočkovaní proti hroziacej chorobe.“
Vakcíny Pfizeru, Moderny aj Oxford/Astra Zeneca majú spojenie s potratmi. Organizácia na ochranu života „Children of God for Life“ (Božie deti za život) uvádza, že vakcíny boli vyvinuté na základe HEK-293 z tkanív obličiek detí potratených v Holandsku v 70. rokoch. … Viacerí katolícki hodnostári sa už dôrazne vyjadrili proti vakcínam. Kardinál Raymond Burke napríklad uviedol:
„Musí byť jasné, že nikdy nemožno morálne ospravedlniť vyvinutie vakcíny s použitým buniek potratených detí. Myšlienka zavedenia takejto vakcíny do ľudského tela je právom desivá.“
(Pozri správu o zisteniach Dr.Pamely Ackerovej 027 119 – nižšie!)
Prominentný americký katolícky komentátor Deacon Nick Donnelly napísal:
„Či to možno nevidieť ako schválenie potratov za istých okolností, ak sa z nich produkujú medicínsky užitočné produkty? Ak Cirkev trvá na tom, že potraty sú ohavné zločiny a Cirkev s nimi nemá nič do činenia, možno by sa mala vyvinúť vakcína, ktorá nie je poškvrnená potratom!?! No namiesto toho sa hodnostári zosypali ako domček z karát. Znova raz.“

Benedikt XVI. je denne na čerstvom vzduchu, Vianoce prežíval už bez brata

Vatikán, 14.1.2020 (RV) 027 128 – Očkovanie proti covidu-19 už prijal aj emeritný pápež Benedikt XVI. Ako uviedol jeho osobitný sekretár Mons. Georg Gänswein, zdravotníci mu podali prvú dávku vakcíny priamo v jeho rezidencii Mater Ecclesiae vo Vatikánskych záhradách. Arcibiskup Gaenswein pre vatikánske médiá porozprával aj o tom, ako emeritný pápež tento rok prežíval Vianoce. Po prvý raz už bez rodného brata Georga. V kláštore Mater Ecclesiae tento rok počas Vianoc okrem Bachovho Vianočného oratória počúvali aj hudobné nahrávky regensburského katedrálneho chlapčenského zboru Regensburger Domspatzen, ktorý dlhé roky viedol Mons. Georg Ratzinger. Neprítomnosť brata, ktorý zomrel len pred pol rokom je pre Benedikta XVI. ranou, ktorá mu pôsobila bolesť počas týchto sviatkov, prezrádza osobný sekretár a dodáva: „Avšak tiež mi povedal, že zakúsil potechu od Pána v istote, že jeho brat teraz žije v jeho objatí.“
Mons. Gänswein porozprával aj o tom, ako sa v rezidencii kláštora Mater Ecclesiae prežíva tento čas pandémie. „Každodenná organizácia sa veľmi nezmenila, denný rytmus zostal rovnaký, i keď sa veľmi obmedzili návštevy. Benedikt sleduje správy, ktoré prichádzajú cez televíziu a zdieľa naše obavy kvôli pandémii, kvôli tomu, čo sa deje vo svete a kvôli mnohým ľuďom, ktorí strácajú život pre vírus. Boli to aj ľudia, ktorých poznal, čo zomreli na COVID-19.“
O ubúdaní síl Benedikta XVI. s postupujúcim vekom si svet mohol urobiť určitý obraz z fotografií z jeho stretnutia s pápežom Františkom a novými kardinálmi vlani v novembri. Mons. Gaenswein aj dnes potvrdil, že emeritný pápež je fyzicky krehký, ale jasnej mysle. Situáciu opísal týmito slovami:
„Z fyzického hľadiska je veľmi krehký a môže trochu prejsť iba s oporným kráčadlom. I jeho hlas je slabý. Zvýšil sa čas venovaný odpočinku, ale naďalej vychádzame každé popoludnie, napriek chladu, von do vatikánskych záhrad.
Každý deň slávim svätú omšu a on sediac koncelebruje. Na dennú modlitbu sme pre neho pripravili zväčšené texty, aby mohol lepšie sledovať Liturgiu hodín. Naďalej jedávame všetci spolu, tak ako sme to robili vždy.“ -mh, jb-

+ Pápež František oceňuje zosnulého kardinála Scheida

Vatikán, 14.01.2021 (KAP) 027 127 – Pápež František ocenil zosnulého kardinála Eusebia Scheida ako „veľkodušného pastiera“. Správu o jeho smrti prijal „s hlbokou ľútosťou a modlí sa za neho“, ako povedala hlava Cirkvi.
Kardinál Eusebio Oskar Scheid, brazílsky emeritný arcibiskup Rio de Janeira, bol nemeckého pôvodu a zomrel v stredu vo veku 88 rokov na následky infekcie koronavírusom.
Arcidiecézu Rio de Janiero viedol arcibiskup Scheid v r. 2001-2009. Tá má 4 milióny katolíkov a patrí k najväčším na svete.
Po jeho smrti zostáva 227 kardinálov z toho 128 mladších ako 80 rokov, teda s právom voliť pápeža.
Brazília má teraz ešte ôsmych kardinálov, z nich sú štyria mladší ako 80 rokov.

Popolec sa bude udeľovať posypaním a bez formuly

Vatikán, 12.1.2021 (RV) 027 126 – Kongregácia pre Boží kult vydala usmernenie ohľadom spôsobu udeľovania znaku popola na Popolcovú stredu v dobe pandémie. Biblickú formulu kňaz vysloví len raz spoločne pre všetkých prítomných. Popol im udelí jednotlivo a to posypaním na hlavu.

Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2021-01/pocas-pandemie-sa-bude-popolec-udelovat-posypanim-a-bez-opakovan.html

Služba lektora a akolyty rozšířena na ženy

Vatikán, 11.1.2021 (RV CZ) 027 125
Papež František změnil paragraf Kanonického práva, který doposud stanovoval možnost pověření službou lektora a akolyty pouze pro muže. Nové znění kodifikuje široce rozšířenou praxi a potvrzuje možnost trvalého pověření těmito službami pro ženy.
Formou dvou dokumentů nesoucích datum včerejšího svátku Křtu Páně (10. ledna), apoštolského listu motu proprio „Spiritus Domini“, a vysvětlujícího doprovodného listu zaslaného prefektovi Kongregace pro nauku víry, kardinálu Ladariovi, stanovuje papež František, že služby lektorátu a akolytátu jsou napříště otevřeny ženám. Je zřejmé, že ženy předčítající od pulpitu Boží slovo během bohoslužeb nebo jinak sloužící při oltáři nejsou novinkou. V mnoha komunitách po celém světě jde o praxi schválenou místními biskupy. Do této chvíle k tomu však chyběl všeobecný předpis a dělo se tak na zásadě výjimky z ustanovení sv. Pavla VI, který v roce 1972 sice zrušil takzvaná nižší svěcení (ostiář, lektor, exorcista, akolyta), avšak vyhradil služby lektora a akolyty pro muže, protože je podle tradičního pojetí považoval za předstupně kněžského svěcení. Papež František nyní v souladu s rozlišováním na posledních biskupských synodách rozhodl o oficiálním potvrzení této přítomnosti žen u oltáře.
Nové znění kánonu 230
Motu proprio „Spiritus Domini“ upravuje znění prvního paragrafu 230. kánonu Kodexu kanonického práva, který v nové podobě vypouští specifikaci o mužích a zní takto:
„Laici, kteří mají vlohy požadované podle rozhodnutí biskupské konference, mohou být předepsaným liturgickým obřadem natrvalo pověřeni službou lektora a akolyty; toto udělení služeb jim však nedává právo na vydržování nebo odměnu od církve.“
Dokument vstupuje v platnost zveřejněním v Osservatore Romano.
Věroučný rozvoj a rozlišení charismat
„Některá shromáždění biskupské synody poukázala na nezbytnost prohloubit toto téma po věroučné stránce, aby lépe odpovídalo povaze uvedených charismat a požadavkům doby a zároveň nabídlo příslušnou podporu evangelizační úloze náležející církevnímu společenství,“ píše papež v Motu proprio. „Na základě těchto doporučení jsme dospěli v posledních letech k věroučnému rozvoji, který ozřejmil, že určité církví ustanovené služby mají základ ve sdílené situaci pokřtěného a v královském kněžství obdrženém ve svátosti křtu. Tyto služby jsou zásadně odlišné od svátostného kněžství, které se získává ve svátosti kněžského svěcení,“ čteme v papežském dokumentu.
Spoluzodpovědnost laiků
Motu proprio doprovází list adresovaný prefektovi Kongregace pro nauku víry, kardinálu Luisovi Ladariovi, v němž František vysvětluje teologické důvody této volby. Papež píše, že „v rámci obnovy vyznačené II. vatikánským koncilem, dnes pociťujeme se stále větší naléhavostí potřebu znovu objevit spoluzodpovědnost všech pokřtěných v církvi a zejména pak poslání laiků“. S odkazem na závěrečný dokument Synody pro Amazonii poukazuje na skutečnost, že „pro celou církev, v nejrůznějších situacích, je naléhavě potřebné, aby se podporovaly a udělovaly služby mužům a ženám… Církev pokřtěných mužů a žen je třeba upevňovat skrze podporu služebnosti a především vědomí důstojnosti získané křtem.“
Podíl na křestním kněžství
Papež František v listu konstatuje, že „jasnější rozlišení mezi kompetencemi služeb, které jsou dnes nazývány „nesvátostné či laické“, a „svátostnými službami“ dovoluje uvolnit vyhrazenost prvně jmenovaných pouze pro muže. Jestliže v případě svátostné služby církev „nemá pravomoc udělit kněžské svěcení ženám“ (srov. sv. Jan Pavel II., Apoštolský list Ordinatio sacerdotalis, 22. května 1994), v případě nesvátostných služeb je to možné a dnes se jeví překonání této vyhrazenosti jako příhodné.“ Papež vysvětluje, že „nabídnutí možnosti přistoupit ke službě akolytátu a lektorátu laikům obou pohlaví, na základě jejich podílu na křestním kněžství umocní, rovněž skrze liturgický akt (pověření), uznání cenného přínosu, který již dlouho velmi mnoho laiků, včetně žen, životu a poslání církve nabízí.“ A papežský list uzavírá, že „rozhodnutí udílet také ženám tyto úřady, zahrnující určitou trvalost, veřejné uznání a pověření ze strany biskupa, činí efektivnější účast všech v církvi na díle evangelizace .“
Opatření předchází podrobná teologická reflexe těchto služeb. Pokoncilní teologie znovu objevila významnost lektorátu a akolytátu nejen ve vztahu ke svátostnému kněžství, ale také a především ve vztahu ke kněžství křestnímu. Tyto služby jsou součástí dynamismu vzájemné spolupráce mezi těmito dvěma druhy kněžství a stále více se v nich projevuje jejich v pravém slova smyslu „laická“ povaha, navazující na uskutečňování kněžství, které se týká všech pokřtěných jako takových.

* * * * * * *

Open Doors: 340 milionů pronásledovaných křesťanů

Řím, 14.1.2021 (RV CZ) 027 124 – Křesťané jako první propouštění z práce a jako poslední adresáti podpory a humanitární pomoci. Covid se stal jedním z faktorů zhoršené situace křesťanů v zemích, kde je jejich situace tradičně křehká. Nárůst pronásledování a zabíjení pro víru je však celosvětovým tredem, ukazuje nový raport mezinárodního sdružení Open Doors. Počet křesťanů zavražděných z náboženských důvodů se loni zvýšil o 60%.
“Křesťané prosí, aby se na ně nezapomínalo v modlitbě a na platformách mezinárodní diplomacie,” říká Cristian Nani, ředitel italské větve nadace.
Více než 340 milionů křesťanů je pronásledováno kvůli své víře, protože žijí v nepřátelských oblastech, jsou oběťmi předsudků, netolerance, nemají možnost hájit svůj život, jejich svoboda a vlastnictví jsou ohrožovány. Chmurný obraz předkládá ve svém novém raportu mezinárodní sdružení Open Doors, založené v roce 1955 na pomoc pronásledovaným křesťanům. Analýza nadepsaná Wolrd Watch List byla včera představena v tiskovém středisku italského parlamentu.
Dokument konstatuje, že pronásledování křesťanů se rozrůstá ve všech oblastech. V minulém roce bylo zabito pro víru 4761 křesťany (každý třináctý den jeden, šedesátiprocentní nárůst ve srovnání s rokem 2019, 2983 zabitých). K největším masakrům docházelo v Nigérii a v subsaharské Africe. Open Doors dále mluví o 4277 křesťanech vězněných bez procesu, téměř vždy na základě smyšlených obvinění. Jediný pozitivní údaj poukazuje na nižší počet zničených kostelů a náboženských areálů (oratoře, semináře, školy, nemocnice), z devíti a půl tisíce (9488) v roce 2019 se snížil na čtyři a půl tisíce (4488) v loňském roce.
V klasifikaci států se situace jednoznačně zhrošila. Dvanáct zemí označuje raport za dějiště extrémního pronásledování. Od roku 2002 je na prvním místě Severní Korea, za níž následují Afgánistán, Somálsko, Libye, Pákistán a následují Eritrea, Jemen, Irán, Nigérie, Indie, Irák a Sýrie. V zemích, kde byla situace křesťanských komunit nestabilní již dříve, jako Indie, Vietnam, Myanmar nebo Bangladéš, se zpravidla situace velmi zhoršila v souvislost s pandemickými restrikcemi. Celkově je nejčastějí příčinou diskriminalizace radikální islamismus, etnické antagonismy v Africe, represe ze strany komunistického režimu v Číně, hinduistický extrémismus v Indii a organizovaný zločin ve Střední Americe. Jen v Indii nadace Open Doors pomáhala více než stovce tisíc křesťanů, kterým byla otevřeně odmítnuta pomoc kvůli jejich víře.
“Covid je zcela jistě jedním z klíčových prvků naší analýzy ve vztahu k diskriminaci křesťanů v roce 2020. V řadě zemí jsme slyšeli stížnosti na to, že se křesťané kvůli své víře ocitli poslední v řadě a nezřídka na konci distribuované pomoci už nic nezbývalo,” konstatuje Cristiano Nani, ředitel italské větve Open Doors.
“Při analýze vyhodnocujeme stupeň násilí jakému jsou vystaveny křesťanské komunity v zemích, kde dochází k určité formě diskriminace a pronásledování. Rozlišujeme pět hlavních oblastí, ve kterých k diskriminaci dochází: jednak soukromý život, tedy oblast vlastního prožívání víry, dále rodinnou oblast, tedy jak může prožívat křesťan svůj náboženský život v rámci své rodiny, protože – jak je známo – v případech konverze se může rodina stát prvním pronásledovatelem, pak je tu společenský, sociální život, tedy oblast práce a vzdělání, potom otázka státu, jakého druhu jsou zákony a zda mohou nějakým způsobem diskriminovat, a konečně život církve, nakolik je možný život církevní komunity, zda je omezován nějakými restrikcemi, monitorován státem, cenzurován apod.” (2.50)
Zdroje pronásledování klasifikuje Open Doors podle devíti kritérií, které vyplynuly z průzkumů v terénu, počínaje náboženským nacionalismem a prosazováním jediného náboženství, dále etnický a kmenový antagonismus, denominační protektionismus (v rámci křesťanských vyznání), státní útlak, intolerance, která se objevuje i v některých rozvinutých zemích, a konečně diktátorská paranoia a korupce, vysvětluje Cristian Nani. Na otázku, jaké trendy se specificky projevily v uplynulém roce, odpovídá:
“Rozlišili jsme pět základních trendů: prvním z nich je Covid-19, který vyhrotil kulturní, sociální a ekonomickou zranitelnost v některých společnostech. Druhým trendem je militantní islamismus, který využil restrikcí spojených s pandemií k expanzi zejména v zemích subsaharské Afriky. Také třetí trend má souvislost s Covidem-19, jde o větší dozor nebo restrikce náboženské svobody ze strany určitých vlád. Další tendencí je posilující provázanost nacionalismu s majoritním náboženstvím v některých zemích. A poslední: Covid-19 přispěl ve Střední Americe ke konsolidaci vlivu kriminálních skupin, obchodníků s drogami.”
Jak dodává ředitel italské větve organizace Open Doors, křesťané žijící pod útlakem prosí zejména o to, abychom na ně pamatovali v modlitbě. A konkrétně na mezinárodní platformě, v kulturně ekonomických vztazích mezi státy je důležité mít na paměti úroveň lidských práv, mezi něž patří náboženská svoboda. Zdůrazňuje zároveň, že právě ve společnostech, kde je víra rizikovým faktorem, jako je Irák nebo Sýrie, se nakonec přítomnost křesťanů může ukázat jako zcela klíčová pro obnovu zdevastovaných zemí a srdcí poznamenaných beznadějí.

Stredoafrická republika: Ľudia sa znovu skrývajú v kostoloch

Stredoafrická republika, 14.1.2021 (RV CZ) 027 123 – Situácia v Stredoafrickej republike sa stále viac destabilizuje. Povstalci kontrolujú ďalšie mestá a dediny. Majú už 80 percent územia a hlavné mesto je obliehané. Požadujú zneplatnenie prezidentských volieb a prechodnú vládu.
„Naše kostoly, semináre a misie sa znova plnia vystrašenými ľuďmi, ktorí nevedia, čo ich čaká,“ hovorí pre Vatikánsky rozhlas poľský misijný biskup Mirosław Gucwa. Pôsobí ako biskup v meste Bouar, ktoré nedávno napadli dokonale ozbrojení povstalci. Nechali za sebou obete a mnoho ranených, pretože vládne vojsko sa mohutne bránilo.
„Mesto je ako po vymretí. Povstalci civilistov priamo nenapadajú, no po prežitých skúsenostiach sa ľudia boja,“ hovorí biskup Gucwa. Poznamenáva, že jeden z vodcov povstania presvedčoval civilistov, aby opustili kostoly a vrátili se domov.
„Počas nedeľnej liturgie povstalci pochodovali pred kostolom. V homílii som zdôraznil, že nemôže byť reč o návrate civilistov, dokiaľ sú v meste povstalci so zbraňami.“
Na poslucháčov nášho rozhlasu sa obracia s prosbou o modlitbu za mier v tejto krajine sužovanej vleklým konfliktom. Prosí aj o konkrétnu materiálnu pomoc.
„Keď došlo k vážnemu stretu medzi vojskom a povstalcami, ľudia masovo opúšťali domy a utekali sa skryť na pole, do seminára kapucínov, do katedrály, do farnosti Fatimskej Panny Márie alebo do kláštora karmelitánov. Ide o niekoľko tisíc ľudí. Dnes je pomerne pokojne. Ľudia sa však boja vrátiť domov, pretože povstalci sú stále v meste, obsadili strategické miesta. V pohotovosti sú aj vojaci, ktorí očakávajú posily z hlavného mesta. Rodiny, ktoré prišli do cirkevných areálov, si priniesli trocha zásob, ktoré im dovolia pár dní prežiť. Snažíme sa pomáhať deťom, starým a chudobným. Obrátili sme sa s prosbou o pomoc na humanitárne organizácie. Dúfam, že pošlú potraviny, hygienické prostriedky a oblečenie.”
Biskup Gucwa prežíva dni s nepokojom – 19. januára má ústavný súd ohlásiť výsledky volieb. Pokiaľ potvrdí voľbu doterajšieho prezidenta Faustina-Archange Touadera, povstalci ohlásili pochod na hlavní mesto.
„Decembrové voľby ťažko možno považovať za demokratické. Ľudia nešli k urnám, pretože sa báli o život. U nás v Bouare sklamalo aj vojsko OSN, ktoré nechránilo volebné miestnosti. V celej diecéze sa modlíme ruženec za mier, modlitbu prenáša aj rádio. Situácia je ťažká, prosím vás o modlitbu, aby Boh pohol srdcom povstalcov, aby ich srdce odzbrojil od zlosti a aby sa odzbrojenie sŕdc prejavilo odzbrojením rúk. Modlíme sa aj za svetlo pre tých, ktorí vládnu, aby nehľadali riešenie konfliktu cestou násilia, ale dialógu, ako žiadal František ….“ hovorí biskup Gucwa.
Poľský biskup tam prežil nejeden štátny prevrat a mnoho konfliktov. Zdôrazňuje, že povstalci sú dobre ozbrojení a bude ťažké vyhnať ich. Podobne to bolo v r. 2013. Práve tie skupiny, ktoré vtedy spôsobili pád prezidenta Françoise Bozize, si teraz želajú jeho návrat. Najhoršie je, že znovu najviac trpia nevinní. (job)

Požehnanie pri uvádzaní Bidena do úradu vysloví čierny pastor

Washington, 14.01.2021 (KAP/KNA) 027 122 – Novozvolený americký prezident Joe Biden požiadal pastora čiernej pleti Silvestera Beamana zo svojho rodiska Wilmingtonu, aby pri jeho uvedení do úradu 20. januára predniesol požehnanie. Vodca Bethelovej africkej metodistickej episkopálnej cirkvi z Bidenovho rodného štátu Delaware je s prezidentovou rodinou úzko spojený 30 rokov.
Beaman pracoval s Bidenovým synom Beauom, keď pôsobil ako generálny štátny prokurátor Delaware. Beau Biden zomrel v r. 2015 na mozgový tumor. Beauova smrť spojila Beamana aj s jezuitom Leom O’Donovanom, ktorý slávil zádušnú omšu a má prehovoriť na uvedení Bidena do úradu.
Pozvanie kazateľa čiernej pleti, aby vyslovil požehnanie na schodoch Kapitolu vo Washingtone, má byť aj znamením proti rasizmu. Biden sa po smrti černocha Georga Floyda v r. 2020 v Beamanovej cirkvi stretol saj s inými čiernymi vodcami. Pritom vtedajší kandidát na prezidenta sľúbil, že v prvých 100 dňoch svojho úradovania zariadi dozor nad políciou.
Volebný tím Donalda Trumpa vtedy uviedol video, ktoré ukazovalo Beamanovu cirkev v súvislosti s rebelujúcimi násilníkmi. Pastor označil túto akciu ako „očividne rasistickú“ a ako „útok na afroamerickú cirkev“.

Berlínska arcidiecéza: Omše podľa stavu pandémie

Berlín, 14.01.2021 (KAP/KNA) 027 121 – Berlínska arcidiecéza ruší sväté omše tam, kde je sedemdňová hodnota incidencie nad 200 nových nákaz, ako oznámila vo štvrtok.
Generálny vikár Manfred Kollig upresnil, že po prekročení hranice 200 môžu sa sväté omše slúžiť verejne ešte v ten deň a v nasledujúci deň. O tom treba veriacich vhodne informovať. Berlínska arcidiecéza obsahuje Berlin, Brandenburg a Predné Pomeránsko a má 400 000 katolíkov.
„Kde nie sú možné verejné sväté omše, majú zostať kostoly otvorené na modlitbu a pastoráciu. Farnosti sa majú postarať o to, aby pastieri boli vtedy veriacim k dispozícii,“ uvádza arcidiecéza. V januári sa nemajú konať nijaké stretnutia ani zasadnutia.

Online kongres k 40. výročiu Medžugoria

Beuren, 14.01.2021 (KAP/KNA) 027 120 – K 40. výročiu prvých správ o zjaveniach Panny Márie v bosnianskom Medžugorí sa koná medzinárodný online kongres 30. a 31. januára. Jeho názov: „Medžugorie – model novej evanjelizácie pre svet“.
Oznámil to Nemecký spolok Medžugorie so sídlom v Beurene. Vysielať sa bude z modlitbovej svätyne Marienfried a večerný program z farského kostola v Medžugorí.
Na programe sú svedectvá viery, prednášky a hudobné prezentácie. Na podujatí vystúpi ako rečník poľský arcibiskup Henryk Hoser, apoštolský vizitátor v Medžugorí, augsburgský biskup z Augsburgu Bertram Meier, biskup z Banja Luky Fraňo Komarica, farár z Medžugoria páter Marinko Sakota a jeden vizionár. Očakáva sa státisíce hostí a akcia sa bude prekladať do viacerých jazykov. …
Konečné rozhodnutie o pravosti zjavení v Medžugorí spočíva u pápeža, ktorý doteraz nevydal záverečný posudok. V r. 2019 však Vatikán zrušil zákaz oficiálnych pútí farností a diecéz do Medžugoria. To však neznamená uznanie zjavení, ako uviedol. Na to je potrebné preverenie zjavení.
Informácie a strímovanie na: www.medjugorje-kongress.de

Nenarodené deti boli pri odbere tkaniva živé!

Uvádza to biologička Pamela Ackerová vo svojej knihe

USA, 12.1.2021 (LifeSiteNews) 027 119 – Dr. Pamela Ackerová, jedna z najuznávanejších odborníkov na vakcíny na svete, vysvetľuje ich zloženie. Podieľala sa na výskume vakcín deväť mesiacov predtým, než sa stretla s etickými a morálnymi otázkami bunkovej línie HEK-293. Naše interview s ňou nás hlboko znepokojilo.
Dr. Ackerová je biologička a autorka knihy, ktorá nedávno vyšla Vaccination: A Catholic Perspective. (Očkovanie. Katolícka perspektíva). V nej odhaľuje, čo by si mali katolíci myslieť o vakcínach. … Hovorili sme spolu vyše hodiny. Najviac sa odhalilo, keď sme hovorili o rôznych plodových bunkách používaných na vakcíny a toto sa žiaľ neustále zľahčuje!
Vysvetlenie HEK-293: „HEK“ znamená Human Embryonic Kidney – obličky z ľudského embrya a „293“ odhaľuje počet experimentov, ktoré výskumník urobil, aby vyvinul túto bunkovú líniu.
„Neznamená to 293 potratov, ale 293 experimentov, na ktoré potrebuje oveľa viac ako jeden potrat. Hovoríme tu zrejme o stovkách potratov,“ hovorí pani Ackerová a pokračuje o tom, prečo vedci berú plodové bunky a nie bunky dospelých ľudí:
„Je to preto, že tie dlhšie vydržia – majú oveľa dlhšiu životnosť. Avšak tieto bunky majú niektoré nebezpečné vedľajšie účinky ako napr. gény napomáhajúce rakovinu.“
Dr. Ackerová tiež odmieta mýtus, že tieto bunky sa sú zo spontánnych potratov, pretože musia byť získané za päť minút pri potrate! Spontánny potrat jednoducho neposkytne bunky dosť živé na to, aby ich vedci mohli použiť.
A toto je strašné, pretože vo väčšine prípadov to nie je „jednoduchý potrat“ ale skôr ako hovorí vedkyňa:
„Oni berú detičky odobrané cisárskym rezom. Tieto detičky ešte žijú, keď vedci začínajú odoberať tkanivá – ich srdiečko ešte bije a zvyčajne im neposkytnú ani anestézu, lebo to by ničilo bunky, ktoré sa vedci pokúšajú odobrať. Takže odoberajú tkanivá, kým dieťatko ešte žije a má tak nesmierne bolesti! A to je nesmierne sadistické!“

Rakúsko: Počty vystúpení z Cirkvi klesajú

Viedeň, 13.01.2021 (KAP) 027 118 – V roku 2020 opustilo katolícku cirkev v Rakúsku 58 535 ľudí, o 13,7 percent menej ako v r. 2019. Celkový počet katolíkov v krajine je 4,91 milióny a tento počet je dosť stabilný. To sú výsledky štatistík, ktoré uverejnili rakúske diecézy. V r. 2019 malo Rakúsko 4,98 milióna kaotlíkov. To je pokles o 1,5 percenta.
Počet vystúpení z cirkvi klesol o 13,7 percent – vcelku vystúpilo minulý rok z cirkvi 58 535 ľudí. V r. 2019 to bolo 67 794 ľudí. Pokles počtu vystúpení hlásia všetky rakúske diecézy.
Ku dňu 31. decembra 2020 sa do cirkvi vrátilo 3807 ľudí a to je o 28,7 percent menej ako v r. 2019 (4898). V r. 2018 ich bolo 5261 a v r. 2017 ešte 5461.
Sú aj takí, čo vystúpia a potom využijú právo to do 3 mesiacov odvolať – tých bolo 461. K tým,čo do cirkvi vstúpia treba rátať aj tých, ktorí sa dajú pokrstiť starší ako 14 rokov.

Kanada: V lockdowne dokonca väzenie za opustenie domu

Tvrdý lockdown napriek očkovaniu desaťtisícov a prázdnej ambulancie pohotovosti!

Ontario, 12.1. 2021 (LifeSiteNews) 027 117 – Vláda kanadského Ontaria vyhlásila druhý núdzový stav a prikázala ľuďom zostať doma od 14. januára najmenej 28 dní.
Premiér Doug Ford oznámil, že nariadenie dovoľuje ľuďom opustiť domov iba pre základné potreby – do obchodu, lekárne, k lekárovi a do zamestnania. Všetky stretávania sú obmedzené na 5 ľudí s obmedzenými výnimkami. Z vlády zaznelo: „Nariadenie má znížiť mobilitu ľudí a počet kontaktov s ľuďmi mimo rodiny. Robíme mimoriadne opatrenia, aby sme bezpečnostným silám poskytli nástroje, ktoré potrebujú na ochranu zdravia a blahobytu občanov Ontaria.“
Tieto „mimoriadne opatrenia“ obsahujú aj pokuty tým, ktorí nedodržia počet 5 ľudí mimo vlastnej domácnosti. Obyvatelia Ontaria to považujú za násilné zásahy do slobody a prenasledovanie, pretože im hrozia dokonca aj tresty väzenia až do jedného roka!
Christine Elliottová, podpredsedníčka vlády a ministerka zdravia vyhlásila:
„Urobili sme veľké kroky zaočkovaním desaťtisícov obyvateľov a nemôžeme dopustiť, aby sa toto úsilie premrhalo. Vyžaduje sa naliehavo konanie na prelomenie tohto smrteľného trendu nákazy a musíme zabezpečiť, aby ľudia zostali doma a zachránili sa tak životy.“
A to napriek tomu, že napr. len nedávno lekár pohotovosti Dr. Dr. Gil Nimni oznámil, že jeho pohotovosť je prázdna a nemá pacientov! Povedal, že covid-19 je reálny a je hrozbou, no lockdowny spôsobujú ekonomickú devastáciu a spôsobujú, že ľudia nemajú potrebnú zdravotnú starostlivosť pri iných chorobách a lekár pre noviny Toronto Sun dodáva:
„Smutnou tragédiou toho všetkého je, že vláda zamkýna ľudí doma a tí nevyhľadávajú pomoc, keď ju potrebujú. S tým sme sa mali zaoberať už oveľa skôr. Zamkýnanie ľudí a ich finančné ruinovanie naozaj nie je správnou reakciou.“
Nedávny prieskum inštitútu Gallup ukázal, že lockdowny prispeli k rekordnému zhoršeniu mentálneho zdravia ľudí! Americký inštitút pre ekonomický výskum (AIER) v správe uvádza, že všetky aspekty každodenného života vrátane mentálneho zdravia hospodárstva, nezamestnanosti a zločinov tieto lockdowny ešte podstatne zhoršili.

Angela Merkelová kritizuje Twitter za blokovanie Trumpa

Merkelová:“Právo kohokoľvek vyjadriť svoj názor má elementárny význam!“

Berlín, 12.1.2021 (LifeSiteNews) 027 116

Donald Trump nazval cenzúru gigantov Big Tech ‘katastrofou“: „Big Tech robia strašnú vec. Som presvedčený, že to bude pre nich katastrofálna chyba. Rozdeľujú krajinu a prejavujú ukazujú niečo, čo som dlho predpovedal, no ľudia nereagovali. Big Tech urobili hroznú chybu a to je veľmi veľmi zlé pre našu krajinu. Vedie to aj iných, aby robili to isté a to spôsobuje veľa problémov a znamená veľké nebezpečie. No také niečo vždy vyvolá aj reakciu – nikdy som nevidel taký hnev ako teraz a to je veľmi zlá, hrozná vec.“

Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala zablokovanie účtu prezidenta Donalda Trumpa na Twitteri a nazvala to „problematickým“. Ako povedal jej hovorca Steffen Seibert, kancelárka sa vyjadrila:
„Giganti Big Tech nesú veľkú zodpovednosť za to, aby politická komunikácie nebola otrávená lžami a podnecovaním k násiliu. Právo na vyjadrenie osobného názoru má zásadný význam! Proti tomuto zásadnému právu možno zakročiť, ale v zmysle zákona v rámci definovanom legislatívcami a nie z rozhodnutia manažmentu sociálnych sietí!“
„Pohľad z toho uhla ukazuje, že kancelárka považuje za problematické, že účty amerického prezidenta boli teraz trvalo zablokované,“ povedal hovorca.
Kritiku kancelárky Merkelovej zdieľa aj francúzska vláda. Minister pre európske záležitosti Clement Beaune pre Bloomberg v pondelok vyhlásil:
„Som šokovaný, keď musí pozerať na to, ako súkromná spoločnosť umlčala amerického prezidenta! To by mali rozhodnúť občania a nie sociálne siete. Musí tu existovať verejná regulácia veľkých internetových platforiem!“
Svoje rozhorčenie vyjadrilo na Twitteri aj mnoho konzervatívcov tak, že opustilo tieto sociálne siete. Sú medzi nimi známi ľudia ako Rush Limbaugh z Konzervatívneho rádia, komentátor Mark Levin aj Greg Gutfeld z Fox News.
Twitter stratil v pondelok 12 percent užívateľov a spoločnosť stratila 5 miliárd trhovej hodnoty.

Vitajte v roku 1984!

Zobuďte sa! Kresťania by mali byť stále úplne bdelí! To, čo Facebook, Twitter & v súčasnosti robia, pripomína totalitný štát a ohrozuje našu slobodu. Mnohí bdelí ľudia sa lúčia s Facebookom, Twitterom a inými. Aj redakcia kath.net má blokovaný Whatsapp! Ako výsmech tu znie výpoveď Jacka Dorseya (foto), riaditeľa Twittera z r. 2015: „Twitter sa zastáva slobody názoru.“

Komentár: Roland Noé

Rím-Linec, 11.1.2021 (kath.net) 027 115 – Naspäť do budúcnosti? Či skôr predsa návrat do minulosti, do roku George Orwella 1984? Nič iné nepripomína dianie okolo posledných hodín amerického prezidenta Donalda Trumpa. O neho, ktorý iste porobil chyby, tu však nejde. Ide o správanie sociálnych sietí Facebook, Twitter a Google.
Čo sa stalo? Pod dojmom otrasných udalostí v Kapitole začali giganti ako Facebook a Twitter zrazu blokovať účty Donalda Trumpa s vágnym odôvodnením, že údajne vyzval k násiliu. To, že to neurobil, vie každý, kto počúval jeho prejav 6. januára:
„Pochodujme ku Kapitolu POKOJNE a vlastenecky a nechajme zaznieť svoj hlas.“
Ale koncerny BIG TECH jednoducho úradujúcemu prezidentovi vypnú mikrofón! Túto nehoráznosť by sme mali nechať na seba zapôsobiť. Myslím, že sa mali spustiť všetky alarmy, úplne nezávisle od osoby Donalda Trumpa a nášho postoja k nemu!
Iba o niekoľko hodín neskôr zaznelo na Twitteri: #Hang MikePence (Obeste Mika Penca“) – táto výzva k násiliu nie je očividne pre Twitter nijaký problém! Aktívny na ňom je aj Ali Chamenei, hlava Iránu, ktorý tam od r. 2018 smie písať, že Izrael je rakovinový nádor a treba ho odstrániť. Jeho tvít nikdy nevymazali! A naďalej aktívna smie byť na Twitteri aj Antifa v Portlande, aby organizovala svoje násilné akcie.
Kamala Harrisová, nová demokratická viceprezidentka USA, smela v r. 2020 celé týždne zľahčovať protesty v mestách USA, na ktorých boli zastrelení policajti, vyrabované a vypálené obchody. Toto „hnutie“výslovne chválila! A sú aj ďalšie nespočetné príklady, že Twitter nemá zásadný problém s násilím!
Cez víkend nás mali aj ďalšie udalosti vzbudiť našu bdelosť. Zablokovanie Donalda Trumpa na Twitteri spôsobilo príliv ľudí na alternatívy Twittera Parler a Gab. Milióny – najmä kresťania a konzervatívci – si založili druhý účet najmä na Parleri. No siete BIG-TECH chceli aj tomu zabrániť! Google a Apple začali alternatívy blokovať. Dôvod: Na Parleri vraj zvelebujú násilie! S podobným odôvodnením by však museli Google a Apple zablokovať aj Twitter, o čom však niet ani reči! Aj Amazon použil svoj vplyv a zrušil Parlerovi prístup. Parler je tak nútený presídliť servery, čo potrvá niekoľko dní. Takže cielenou akciou sa vyradil nemilý konkurent. No Parler príde znova. Aj na Gab sa robil nátlak – no ten je už nezávislý a má vlastné servery a masívny nárast užívateľov.
Správanie Twittera a Facebooku kritizujú mnohí, ktorých ozaj nemožno podozrievať z náklonnosti k Trumpovi.
„Ak iba Twitter, Facebook & Co rozhodujú o tom, či prezident môže ďalej vysielať, považujem to za nebezpečné! Nie je vecou šéfov koncernov určovať, koho umlčať. To treba demokraticky vyjasniť,“ napísala na Twitteri akurát Katja Kippingová, šéfka Ľavice v Nemecku. Šéfredaktor WELTu Ulf Poschardt konštatoval:
„Twitter, Facebook a iné giganty Big-Tech nie sú štvrtou silou v štáte. Neslobodno im dovoliť, aby umlčali prezidentov, akoby mali vypínač moci On/Off.“ Ralf Schuler z BILDu pripomína:
„Je jedno, čo si o Trumpovi myslíme – platformy, ktoré robia politiku, či cenzurujú názory, sa nehodia do slobodného sveta. Dnes to postihne jedného, zajtra iného.“ Ďalší časopis ZZ píše:
„Sociálne siete vyhodili s Trumpom najvplyvnejšieho užívateľa. Mnohými oslavované rozhodnutie znamená predovšetkým jedno: Ešte nikdy nevídaný zásah do politickej diskusie!“
Vplyvný republikánsky senátor Lindsey Graham vyhlásil na Twitteri: „Ajatollah môže tvítovať, ale Trump nie. To hovorí veľa o ľuďoch, za Twitterom.“ Trumpov syn Donald Trump Jr. napísal:
„Sloboda prejavu už v Amerike neexistuje. Zomrela s veľkými firmami Tech a čo zostalo, je iba pár vyvolených. To je absolútne šialenstvo!“ Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador tiež ostro odsúdil akcie Facebooku a Twittera.
A konečne sa ozval niekto aj z EÚ – ku kritike sa pridala aj kancelárka Merkelová.

Ako výsmech tu znie výpoveď Jacka Dorseya (foto), riaditeľa Twittera z r. 2015: „Twitter sa zastáva slobody názoru.“
V známom románe Georga Orwella z r. 1984 o totalitnom štáte sledovania občanov je veľa podoby s dneškom – koncerny určujú, čo je na svete dovolené ako „názor“ a čo nie. Koncerny už nie sú poskytovateľmi služieb, ale konajú stranícky. „Sloboda znamená slobodu povedať, že dva a dva sú štyri. Ak toto platí, ostatné príde samo,“ píše sa v románe.
„Big Tech je teraz Big Brother – Veľký brat“, vyhlásil Dan Bongino, americký TV moderátor a spoluvlastník Parlera.
Čo robiť? Kresťania sa musia prebudiť a konať a vidíme, že sa to už deje!
KAŽDÝ z nás môže konať a každého môže postihnúť cenzúra Big Techu. Aj keby bol Parler nakrátko OFF – pre všetkých na Twitteri je Parler alebo Gab veľmi dobrou alternatívou. Od soboty obrovsky rastie počet konzervatívcov na Parleri a Gabe a niektorí aj rušia Twitter – a toto aj strata reklám ho bude bolieť! Aj 90 miliónov prívržencov Trumpa odchádza na iné platformy.
Aj pri Facebooku by si mali kresťania presne zvážiť, či neuveriteľné zásahy do slobody názoru prijmú. Kresťanské hlasy sa stále znova blokujú.
Facebook zakazuje príspevky „Pro Life“ či o obetiach teroru! Kath.net má Facebook, no buduje si v r. 2021 MeWe. TAm sa sloboda názoru ešte ctí!
Mnohí bdelí ľudia sa lúčia aj s Whatsappom (časť Facebooku) a prechádzajú na Telegram a Signal. Aj redakcia kath.net je blokovaná Whatsappom!
Odvahu – mnohé malé kroky sú dlhodobou cestou do slobody, urobme sa nezávislými od veľkých koncernov!

Dublin: Nový arcibiskup za diakonky a žehnanie gejov

Dublin, 8.1.2021 (LifeSiteNews) 027 114 – Nový arcibiskup írskeho Dublinu Dermot Farrell sa vyslovil za ženy diakonky aj požehnávanie prsteňov homosexuálnych párov. Nový arcibiskup menovaný Františkom bol donedávna biskupom v Ossory v južnom Írsku, kam ho menoval tiež pápež František v januári 2018. Farrell je aj finančný sekretár Konferencie biskupov Írska.
V interview pre „Irish Times“ arcibiskup Farrell naznačil smerovanie Dublinskej arcidiecézy v budúcnosti zvlášť vzhľadom na ordináciu žien:
„Myslím si, že veľká otázka žien v úrade kňaziek pre mňa znamená, že z dvoch pilierov našej viery a Cirkvi – Svätom písme a tradícii – najväčšou prekážkou kňazstva žien je pravdepodobne tradícia, nie Sväté písmo. To je bariéra, ktorú treba prekonať.“
Arcibiskup Farrell uviedol svoj názor na diakonky: .
„Či by som rád videl diakonky? Áno, rád. Ženy vždy zachovávali vieru v Cirkvi, určite v tejto krajine a zrejme aj inde. Boli to ženy, ktoré odovzdávali vieru, či preberali zodpovednosť za jej odovzdávanie. Naše matky boli dôležité pri učení viery a modlitby. Ony to boli – viac ako otcovia.“
Arcibiskup ďalej pripustil, že celibát je dôležitý, no ukázal sa otvorený aj koncepcii ženatých kňazov v Cirkvi, vyzval k diskusii o „voliteľnom celibáte“ a navrhol prax pravoslávnych kňazov.
Predtým, ako sa stal biskupom v Ossory, Farrell strávil 20 rokov v kňazskom seminári Maynooth College, kde najprv prednášal morálnu teológiu v r. 1989. Následne v r. 1990 sa stal asistentom rektora Micheála Ledwitha v r. 1990.
V r. 1993 Ledwith rezignoval po obvinení zo zneužívania. Ledwith to popieral, no nakoniec sa s obviňujúcim finančne vyrovnal a dva roky pokračoval v prednášaní na seminári. Farrell sa stal prorektorom a v r. 1996 rektorom a pôsobil tam do r. 2007. O skutkoch Ledwitha vraj nevedel.
Kňaz Dávid Marsden, bývalý prednášajúci na seminári, sa pre médiá vyjadril: „Seminár Maynooth sa stal žumpou liberálnej teológie a inoverectva.“ V r. 2016 sa Marsden vzdal svojho postu „pre subkultúru homosexuality v seminári“ ako povedal a vyhlásil:
„Podľa môjho úprimného názoru formácia a akademický zbor v Maynoothe sú liberálne alebo homosexuálne a vo veľkej miere aj oboje.“
Arcibiskup Farrell sa dotkol v interview aj homosexuality a tvrdil, že je proti žehnaniu párov rovnakých pohlaví, no len preto, že to spôsobí zmätok: „Požehnávanie sa môže brať deštruktívne a nastane problém, ak to ľudia začnú brať ako sobáš.“ No dodal: „Ja nemám problém s požehnávaním prsteňov takých párov, ak sa to nedeje na verejnosti.“
V lete biskup Farrell zasiahol po tom, čo kapucín v kázni označil ľudí podporujúcich potraty, antikoncepciu a homosexualitu ako zombíkov „fyzicky živých, no duchovne mŕtvych, morálne zhnitých, či prinajmenšom nakazených“. Farrell vyhlásil, že je smutný z tejto homílie s nevhodným jazykom a cítením a dodal: „Evanjelium je o vítaní a inklúzii všetkých.“
Vyslovil sa však aj proti tradičným katolíkom tónom podobným pápežovi: „Sú nepriateľskí voči každému, kto s nimi nesúhlasí a sú blízko k tomu byť netolerantní. A sú všade. Chcel by som ich rešpektovať, majú svoj názor, no zrejme ho chcú nanútiť každému. To je správanie bez rešpektu.“

USA: Polícia sa nezdala vždy brániť vstup do Capitolu

Washington, D.C., 9.1.2021 (LifeSiteNews) – Na videách na Twitteri, ktoré si pozrelo už vyše 33 miliónov ľudí, sa zdá, že polícia pokojne nechala odhadzovať bariéry a dovolila niektorým protestujúcim vstup do Capitolu počas protestu v stredu. Videá ukazujú rôzne akcie na rôznych miestach.
Mnohí ľudia dokonca hovorili, že si mysleli, že im povolili tam vstúpiť! Na jednom videu polícia dokonca otvorila dvere a nechala ich vojsť: https://t.co/BNDv9DcPQW
Mnohí jednoducho prešli cez bezpečnostné sily. … Veľká väčšina tých, čo vstúpili do Capitolu – ktorý je všeobecne otvorený pre verejnosť, ak ľudia prejdú kontrolou – jednoducho nasledovali prvých a prechádzali sa v budove a polícia sa len prizerala. Len malá skupina boli vandali, ktorí dokonca prenikli do legislatívnej komory.
Liberálni politici a žurnalisti, ako aj niektorí republikáni rýchlo označili udalosť ako „pokus o puč“!
„Oni vedeli, že táto skupina príde, oni vedeli, že bude obrovská, no neurobili nijaké prípravy na kontrolu davu ako ploty, zábrany či betónové kvádre na zabránenie prístupu dopravy a ľudí,“ uviedol v článku člen ochranky SWAT pre „Newsmax“.
„Je úplne jasné, že tu bude riadny počet ľudí bez zamestnania veľmi veľmi skoro!“ ako povedal republikán Tim Ryan (D-Ohio) „Sú to jasné obrovské zlyhania v oblasti stratégie a plánovania polície Capitolu a všetkých, čo majú na starosti koordináciu.“
A primátorka mesta Muriel Bowserová doslova zmietla volanie po väčšej prítomnosti polície a vyhlásila: „Dištriktná vláda Columbie nežiadala viac personálu, nebolo identifikovateľné, že by nastal zmätok a bola ohrozená národná bezpečnosť.“

Biden a Fauci chcú zničiť to dobré na spoločnosti

To už nie je o zdraví verejnosti. To je o novej politickej vízii .

USA, 8.1.2021 (American Institute for Economic Research) 027 113 – Na každom proteste proti lockdownom uvidíte nápisy „Zastavte Veľký reset!“. Noviny The New York Times to nazývajú „konšpiračná teória bez podstaty“. A tu je ten problém. Nič z toho nie je tajné! Sú knihy, kde si to možno prečítať, aj webové stránky s podrobným opisom. Je to aj názov knihy hlavy Svetového ekonomického fóra Klausa Schwaba o lockdownoch a o budúcnosti. (book on the lockdowns and the future.) Vyšla 9. júla 2020 a má už 900 recenzií na Amazone.
Zástancovia vízie „The Great Reset“ argumentujú:
„Pandémia dokazuje, že bývalá spoločnosť nefunguje a tak potrebujeme technicky zameranú trvalo udržateľnú budúcnosť na zredukovanie emisií a záchranu planéty.“
Rovnaká politika sa presadzovala v americkom kongrese v roku 2019. Už 6 mesiacov pred covidom v Číne OSN podpísala „Strategické partnerstvo“ na podporu trvalo udržateľného rozvoja, teraz známeho ako „Veľký reset“.
Schwab otvorene „bojoval“ ako sa sám vyjadril, proti ekonomike Miltona Friedmana celé desaťročia odkedy ten uverejnil v r. 1970 známu esej – essay: „Spoločenská zodpovednosť obchodu je zvýšiť jeho zisky.“
Schwab teraz predpovedá, že pandémia covidu bude trvať do r. 2022 a poznačí smrť „neo-liberalizmu“, ktorý definuje ako: „Systém ideí a politiky . . . uprednostňujúci konkurenciu pred solidaritou, kreatívnu deštrukciu pred zásahmi vlády a ekonomický rast pred spoločenským blahobytom“.
Iní by opísali neoliberalizmus ako „decentralizovanú moc a menšiu vládu“ a Schwabov preferovaný systém ako “Čínu za Xi Jinpinga.”
Ako dlho Schwab vedel, že pandémia by sa mohla využiť na realizáciu jeho ideálov? Už nejakú dobu, ako naznačujú jeho plány. Jeho kniha „Covid-19: Veľký reset“ obsahuje dlhé úvahy o tom, ako sú pandémie činiteľmi hlavných zmien v spoločnosti a pýta sa: „Prečo by to s covidom malo byť inak“?
Schwabova organizácia praktizovala „pandemické cvičenie“ už 5 mesiacov pred vypuknutím covidu! A akciu sponzorovalo Zdravotnícke centrum Johna Hopkinsa a Nadácia Billa Gatesa. … Lockdowny neodporúčala nijaká vláda až po Xi Jinpinga.
Medzinárodné organizácie ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Svetové ekonomické fórum (WEF) a Koalícia inovácií na pripravenosť voči pandémii (CEPI v r. 2017 v Davose), no aj jednotlivci ako Bill Gates nás už roky varovali pred rizikom pandémie a dokonca ju špecifikovali:
Vznikne na veľmi ľudnatom mieste, bude sa šíriť rýchlo a ticho s použitím cestovania a obchodovania ľudí a nakazí množstvo krajín.
V r. Anthony Fauci predpovedal:“Niet pochýb, že Donald J. Trump bude konfrontovaný s pandémiou pred skončením jeho úradu.“
Tak ako Schwab aj Fauci aktívne podporuje lockdowny a obaja vyhlasujú, že nikdy sa už nemôžeme vrátiť k normálu – ak áno, mali by sme očakávať choroby preskakujúce zo zvierat na ľudí a vyhlasujú:
„Sme príliš industrializovaní a aby sme sa zachránili, musíme zmeniť spoločnosť v harmónii s prírodou.“
Fauci aj Schwab používajú termíny „trvalá udržateľnosť“. „inkluzívnosť“, „zelený“ „príroda“ a „harmónia“. Termíny s ktorými ťažko možno nesúhlasiť hoci správanie, ktoré ich presadzuje je sotva prijateľné. …
Ľudia predsadzujúci nekonečné lockdowny ignorujúc vedecké poznatky o ľudskej imunite, to, že sa asymptomatická nákaza nešíri a chybné PCR testy, sú presvedčení, že lockdowny sú perfektné na uskutočnenie ich túžob. Budú úspešní? Možno to čo len málo ospravedlniť? Naozaj dokazuje pandémia, že spoločnosť je smrteľne chorá? Prečo nemôžeme použiť politický systém na získanie väčšiny hlasov, ak je ich agenda taká dobrá?
Covid-19 je prvou veľkou pandémiou za šesť desaťročí. Horšie pandémie boli v r. 1918, 1957 a 1968, keď bola populácia oveľa menšia (1,8 miliardy; 2,8 miliárd a 3,6 miliárd) a uhlíkové emisie neboli zaznamenané. Pandémie boli vždy a preto absolútne nie je logické považovať za ich príčinu „rast populácie“, „klimatické zmeny“, či „industrializáciu“. …
Ničiť existenciu ľudí, slobodu prejavu a ich nezávislosť v prísne kontrolovanom svete je zlo. A je ťažké ignorovať fakt, že štáty USA ako Florida, Georgia, Južná Dakota, Texas, ale aj Švédsko a mnohé iné krajiny majú otvorenú ekonomiku a ich mortalita je priemerná! … No Schwab a Fauci to ignorujú a tvrdia, že reštrikcie lockdownu musia pokračovať do r. 2022 (či dlhšie). Ako pre všetko na svete chcú toto pred ľuďmi ospravedlniť? Zrejme sami seba presviedčajú, že zachraňujú planétu a možno tomu aj veria – takže cieľ svätí prostriedky. Schwab si kladie v knihe rétorickú otázku: „Je v poriadku klamať verejnosť pre nejaké väčšie dobro?“
Nuž kto sa odvažuje rozhodnúť, čo je väčšie dobro? … (Krátené).

Uverejnené s povolením American Institute for Economic Research (Amerického ústavu pre ekonomický výskum).

Veľká Británia: ‚Rozvody‘ lesieb veľmi rýchlo pribúdajú

Manželstvo nie je dobrým modelom pre lesbické páry, pretože im chýba prirodzené doplňovanie sa pohlaví.

Veľká Británia, 8.1.2021 (LifeSiteNews) 027 112 – Zdá sa, že ženy vo Veľkej Británii, ktoré sa považujú za „zosobášené“ s inými ženami sa odlučujú od seba v rýchlo rastúcich počtoch oveľa vyšších, ako je počet rozvodov heterosexuálnych párov.
Noviny Daily Mail napísali, že počet „rozvodov“ párov rovnakých pohlaví vzrástol zo 428 v r. 2018 na 822 v r. 2019 a z nich boli tri štvrtiny lesbické páry. Celkový počet rozvodov bol 107 599, čo je nárast o 20 percent oproti predošlému roku. Lesbická aktivistka Natalie Drewová viedla kliniku na pomoc lesbickým párom počať deti a pre Daily Mail povedala: „Zväzok tretiny z 586 lesbických párov, ktorým pomohla mať deti v r. 2011 až 2015, sa rozbil.“
Drewová vyhlásila, že obrad a termín „manželstvo“ ako protiklad k „občianskemu zväzku“ núti lesby prijať tradičné rozdelenie úloh na úlohu zarábajúceho na chlieb a na úlohu matky. To môže byť prekvapujúce, lebo zákonné práva a povinnosti manželstva a civilného zväzku sú v Anglicku identické.
Heterosexuálne páry, ktoré bojovali na súdoch za civilné zväzky, chcú zákonný vzťah oslobodený od „patriarchálneho bremena manželstva“. Zdá sa, že slovo „manželstvo“ bolo zbavené patriarchálneho vplyvu, čo sa týka zákona. Ľudia sa môžu sobášiť kde a kedy chcú a použiť na to slovo, aké si len želajú, pokiaľ je to „bezpečné a dôstojné“ ako sa uvádza v zákone. Bude to stačiť na vymazanie „patriarchálneho bremena“ zo slova „manželstvo“? …
Čo sa však stane, keď má lesba dieťa? O dieťa sa treba starať. Ak sú dvaja dospelí aspoň jeden musí byť doma aspoň niekoľko mesiacov. … A druhý musí pracovať, čo je jasné. Takže nie termín „manželstvo“ je problém, ale biológia ľudskej reprodukcie. Biológia nie je osud, hovoria feministky – no tá sa do vás zahryzne práve, keď ste si už mysleli, že ste ju odpudili … Čo však nemožno nijako odpudiť je mužská úloha – úloha toho, kto nemá dieťa, kto má chrániť a živiť rodinu!
Drewová tvrdí, že manželstvo nie je dobrý model pre lesbické páry, lebo im chýba prirodzené doplňovanie sa pohlaví. A tak keď sa páry rovnakých pohlaví vnoria do tradičného modelu musia zápasiť, aby sa prispôsobili celkom odlišnej psychologickej a biologickej realite – do tradícií, spoločenského uznania a štatusu – a trvácnosť ich vzťahu sa musí osvedčiť vo forme manželstva. A tomu sa prispôsobiť nedokážu. …

Útok na kostol: „Rozmliaždite kresťanskú bielu Európu!“

K útoku sa prihlásil ľavicovo-extrémistický portál Indymedia: „Zaútočili sme na luteránsky kostol v Lipsku, aby sme tak začali našu pondelkovú kampaň Moria.“

Lipsko 8.1.2021 (kath.net) 027 111 – Kameňmi a farbou poškodili pekne zrenovovaný Kostol sv. Lukáša v Lipsku. Malebný kostol bol v 80. rokoch miestom stretávania opozície NDR, od r. 2015 ho používa „Samostatná luteránska cirkev“.
Portál masívne poškodili farbami a kameňmi rozbili kostolné okná. Anonymne sa k útoku prihlásila ľavicová extrémistická platforma Indymedia na Troch Kráľov v angličtine:
„Pondelky za Moriu! – Rozdrvte kresťanskú bielu Európu! Zaútočili sme na luteránsky kostol v Lipsku, aby sme tak začali našu pondelkovú akciu za vypálený utečenecký tábor Moria. Zaútočili sme kameňmi a farbami.“
Či je oznam pravý, je zatiaľ nejasné.

* * * * * * *

Sv. MICHAL ARCHANJEL,

bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, …

(Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *