Proces blahorečenia poľskej stigmatičky, sestry Wandy Boniszewskej, sa začal

V pondelok, 9. novembra sa v kaplnke varšavských arcibiskupov uskutočnilo slávnostné zasadnutie, počas ktorého kardinál Kazimierz Nycz zložil prísahu, že tribunál otvorí proces blahorečenia sestry Wandy v diecéznej fáze.

Wanda Boniszewska strávila posledné roky svojho života v rehoľnom dome v Konstancin-Jeziorna vo Varšavskej arcidiecéze. Varšavský metropolita pripomenul, že „svätosť nie je nič iné ako neustále spojenie s Božou svätosťou“. Taktiež požiadal zhromaždených ľudí, aby nepochybovali o svätosti Cirkvi. Cirkev sa skladá zo slabých a hriešnych ľudí, ktorí sa usilujú o svätosť. Naša cesta k svätosti je odpoveďou na všetko, čo je v Cirkvi slabé a hriešne, zdôraznil.

Proces blahorečenia sestry Wandy Boniszewskej sa začína 17 rokov po jej smrti. Iniciovali ho jej sestry z Kongregácie sestier anjelov a povedie ho Varšavská arcidiecéza, kde kandidátka  na povýšenie na oltár zomrela.

VIAC INFO TU

Delegátom varšavského metropolitu na tribunáli bude otec Jacek Wiliński. Navrhovateľ o. Michał Turkowski, notár o. Bartłomiej Pergoł a Sr. Aleksandra Więcek CSA ako pomocný notár.

Postulátorom v tomto procese bude o. Michał Siennicki, SAC, kanonický právnik, absolvent univerzity v Santa Croce v Ríme a štúdium pre postulátorov vatikánskej Kongregácie pre kauzy svätých.

Cieľom procesu, ktorý začíname, je ukázať, že hrdinstvo je možné aj v najťažších životných podmienkach. Wanda Boniszewska napriek nespravodlivému odsúdeniu na roky v sovietskom väzení zostala hrdinsky pri Kristovi, svedčila o Ňom a na svojom tele niesla Kristove rany a obetovala svoje utrpenie, uviedli kňazi počas prvého zasadnutia súdu. Zároveň dodávajú, že počas procesu sa bude skúmať aj „dar stigiem“ a posolstvo, ktoré Kristus zveril sestre Boniszewskej.

Postulátor tiež pripomenul slová Jána Pavla II., ktorý na začiatku tretieho tisícročia kresťanstva povedal: „Musíme znovu objaviť tajomstvo univerzálneho povolania k svätosti“ a zdôraznil, že sa týka všetkých kresťanov, nielen niektorých pokrstených. Takýto životný štýl a taká túžba po svätosti boli vhodné pre Wandu Boniszewskú – doplnil kardinál. Súd zriadený dnes v procese blahorečenia preskúma hrdinské cnosti Božej služobnice, overí dôkazy a slávu jej svätosti.

Na konci prvého, slávnostného zasadania v procese blahorečenia, kardinál Nycz uviedol modlitbu na príhovor sestry Wandy Boniszewskej.

MODLITBA ZA BLAHOREČENIE BOŽEJ SLUŽOBNICE, SESTRY WANDY BONISZEWSKEJ

Bože, povolal si Božiu služobnicu, sestru Wandu Boniszewskú z Kongregácie sestier anjelov, aby viedla skrytý život, a dal si jej zvláštnu milosť mať účasť na umučení tvojho syna a obetovať svoje utrpenie na úmysel kňazov. Učiň, aby ju Cirkev povýšila na slávu oltára a prosila neustále o jej príhovor.

Pre jej príčinu blahorečenia mi prosím udeľ milosť, o ktorú ťa s pokorou prosím. Amen.

So súhlasom varšavskej metropolitnej kúrie z 2. októbra 2020 / č. 2094/2020.

 

Zdroj: archwwa.pl, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *