Päť pravidiel Pátra Pia pre dobrý život

Keď myslíme na veľkých mystikov a zázraky pôsobiacich svätcov, často myslíme na tých, ktorí žili pred storočiami. Svätý Pio z Pietrelciny bol napriek tomu mystikom i činiteľom mnohých zázrakov – a zomrel len v roku 1968.

V mnohých ohľadoch bol tento svätec protirečením nášmu vedeckému, racionálnemu veku a napriek svojej horlivosti dokázať mu podvod, skeptici stále nie sú schopní vysvetliť množstvo zázrakov, ktoré sprevádzali život svätého Pia.

Ale zatiaľ čo sa na svätého Pia spomína ako na zázračného pracovníka, vo svojej dobe ho asi najviac poznali ako duchovného otca nespočetných duší. Rozdával múdre a sväté rady tým, ktorí sa zaoberali bojom o svätosť v živote na svete, a prostredníctvom svojich rád viedol mnoho duší do neba.

Tu je päť bodov o ktorých svätý Páter Pio veril, že by mali praktizovať všetci katolíci. Sú zostavené na základe rád, ktoré dal svojim duchovným deťom.

1. Týždenná spoveď

Spoveď je očistenie duše. Mali by ste ísť aspoň raz týždenne. Nechcem, aby sa duše zdržiavali spovede dlhšie ako týždeň. Aj v čistej a neobývanej miestnosti sa zhromažďuje prach; po týždni sa vráť a uvidíš, že je potrebné opäť ho oprášiť!“

2. Denné prijímanie

Je to pravda, že nie sme hodní takého daru ako je prijať Ježiša. Považovať sa za nehodného je však normálne. Ale pristúpiť k Najsvätejšej sviatosti v stave smrteľného hriechu je veľmi vážne. Všetci sme nehodní, ale je to On, kto nás pozýva. Je to On, kto si to želá. Pokorme sa a prijímajme Ho s kajúcnym srdcom plným lásky.

3. Spytovanie svedomia každý večer

Niekto kedysi povedal Pátrovi Piovi, že si myslí, že kontrola svedomia každý večer je zbytočná, pretože ľudia poznajú hriechy, ktorých sa dopúšťajú. Na to Páter Pio odpovedal: „To je veľká pravda. Ale každý skúsený obchodník na tomto svete nielenže celý deň sleduje, či pri každom predaji zarobil alebo stratil zisk, ale večer si robí denné účtovníctvo, aby určil, čo má robiť zajtra. Z toho vyplýva, že je nevyhnutné každý večer dôsledne a čestne skúmať si svedomie.“

4.Denné čítanie svätého písma

Mám zimomriavky, keď premýšľam o škodách, ktoré boli spôsobené dušiam, keď nečítali sväté písmo. Duchovná sila, ktorá pochádza z čítania písma má takú moc, že nás vedie k zmene kurzu a k tomu, aby aj svetskí ľudia vstúpili na cestu dokonalosti.“

5. Modlitba aspoň dvakrát denne

Ak sa nedokážeš dobre modliť, neprestávaj konať svoju povinnosť. Ak ťa veľa vecí rozptyľuje, nenechaj sa odradiť. Rozhodni sa, ako dlho sa chceš modliť a nehýb sa z miesta, kým modlitbu nedokončíš. Prečo by si sa mal obávať, že sa nedokážeš modliť tak ako by si chcel? Modlitba je spôsob ako sa dostať k Bohu, samotná modlitba nie je cieľom. modlitba sa zameriava na lásku k Bohu a k blížnemu. Milujte Boha z celej svojej duše, milujte blížneho ako seba samého. Toto je jediný spôsob, ako skutočne povedať, že si sa modlil.

Zdroj: padrepiodapietrelcina, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *