Život Cirkvi vo svete 36/2020

Obsah

Stanovisko hovorcu KBS k diskusii o financovaní cirkvi.

Pandémia – obrat v pontifikáte Františka?

„Bild“: „František sa vzdal ochrany pred vírusom“

Zmysel Jubilea Zeme podal pápež v kocke na Twitteri

Pápežov dokument o svetovom poriadku po korone – na jeseň

Médiá: Zahraničné cesty pápeža na rok 2021 zrušené

Kardinál Parolin zdôrazňuje kontinuitu Františka a Benedikta

Kardinál Duka: EÚ už nemá ducha otcov zakladateľov

Vatikán: Personálne zmeny na najvyššej úrovni

Parížsky arcibiskup: „Kresťania sú šteklivým práškom sveta“

Minský biskup: Katolícka cirkev prenasledovaná

Libanon: Biskupi požadujú rýchle vytvorenie vlády

Argentína: Dôverník pápeža ustaraný pre krízu hospodárstva

Austrália: Zatkli tehotnú za protest proti „lockdown“ na Facebok

Vedci: „Hormonálna antikoncepcia ovplyvňuje mozog!“

WHO a Bill Gates dávajú pandémiu do súvisu s klímou

Lukašenko zakázal arcibiskupovi vstup do krajiny

Expert: „Google špicľuje a manipuluje výsledky hľadania!“

Od 1. septembra sa začína cirkevný „Čas stvorenstva“

USA: „Ave Maria“ a „najkatolíckejší moment“ republikánov

Berlín: Farár počas omše napadnutý a zrazený k zemi

Taliansko: Biskupi dali pápežovi nový misál

Predefinujú nemeckí biskupi manželstvo kvôli párom LGBT

*********************

Milí duchovní pastieri, L. I. Ch!

Srdečná vďaka za vaše reakcie! Tie sú dôkazom, že sa treba ďalej usilovať šíriť pravdu. Keď mi práve na Nanebovzatie Panny Márie všetko zlyhalo a hľadela som iba na čierny monitor, myslela som, že nebo rozhodlo a moja práca je zavŕšená!
V symbolickom čísle 33 Života Cirkvi je totiž priam všestranný obraz súčasného sveta! Teologický, vedecký aj politický – od prístupu ku Kristovi Kráľovi a kráľovstvu pápežstva cez umelý vírus potvrdený známym vedcom až po kritickú situáciu v USA, ktorá už ovplyvňuje celý svet! I viacero ďalších obrazov, kam sa svet rúti. Odporúčam vám si toto číslo vytlačiť!

Vaše slová hrejú pri srdci v dobe chladu a dávajú mi novú silu! Zuzana

Pán Boh odmeň vašu obetavú a šľachetnú službu! o. biskup

Pán Boh zaplať, Vaše správy aj články dostávam v poriadku. Nech Vám dobrotivý Pán Boh pomáha aj naďalej. S katolíckym pozdravom ostáva a žehná Vás o. biskup
Veľká vďaka za to, čo pre nás robíte. Prajem požehnaný deň aj nasledujúci víkend. Mons. V.
Posielajte ďalej, z katakomb vyjdeme posilnení!
Vytrvajme v modlitbe a vernosti pravej katolíckej viere! o. P.

Veľmi pekne ďakujem za správy,teším sa im a žehnám Vašu prácu,aj cez všetky prekážky. Robíte peknú službu. Nech Vás Boh žehná, vďaka! o. J.

Zo srdca ďakujem za námahu a vytrvalosť. Udalosti sú stále desivejšie, niet pochýb,že K C je v strašnej kríze, ktorá sa prehlbuje,lebo veľká časť kléru stratila vieru v Krista a nahrádza ju vierou v humanitu, ktorá Boha nerešpektuje, ani už nepotrebuje!
Preto sa správa tak, akoby Boha nebolo a zaobchádzajú s Cirkvou, akoby bola ich vlastníctvom. Preto je človeku niekedy veľmi smutno, ale neklesajme na duchu, predsa len Cirkev Kristovu zničiť nemožno, hoci jej niektorí odpadlíci zasadzujú zvnútra smrteľné rany. Musíme sa veľa modliť, aby Nepoškvrnené Srdce P. Márie napokon zvíťazilo. Srdečne a s úctou. o. Š.

Ďakujem veľmi pekne za Vašu snahu a obetavosť.
Nech Vás Pán posilňuje. Nedajte sa. o. I.

Srdečne ťa zdravím a ďakujem za spravodajstvo! Žehná ťa o. M.

V modlitbách a krížoch na Vás pamätám. Boh Vám mocne žehnaj. o. J.

Požehnanie Boha,ochrana plášťa nebeskej Matky a Duch Svätý nech vás vedie cez všetky úskalia! Zdenko P.

*********************

Nech vás nezvedie nik nijakým spôsobom. … Boh im posiela silu bludu, aby verili lži a boli odsúdení všetci, čo neuverili pravde, ale obľúbili si neprávosť.
(2 Sol 23-12)

*********************

Stanovisko hovorcu KBS k diskusii o financovaní cirkvi.

Bratislava, 28.8.2020 (TK KBS) 026 667 – Kto si pamätá vývoj po roku 1989, iste vie, že zobrať cirkvám príspevok na platy duchovných navrhovali už pán Jirko Malchárek, pán Pavol Rusko, pán Juraj Miškov a mnohí ďalší. Po 30-tich rokoch diskusií, expertných skupín, posudzovaní najrôznejších návrhov a modelov, vrátane toho asignačného, slovenský parlament v roku 2019 konečne schválil novú podobu zákona o financovaní. Vyjadrili s ňou súhlas nielen všetky cirkvi, ale v Národnej rade prešla ústavnou väčšinou hlasov. V súčasnosti sa ešte len v podstate zavádza do praxe. Teraz prichádza ponuka všetko zmietnuť zo stola a začať od nuly, dokonca aj vypovedať Vatikánsku zmluvu.
Túto iniciatívu jednoducho nepokladáme za primeranú. Tvrdenie o potrebe väčšej autonómie, podporené argumentom, že cirkvi sa na jednej strane nemajú miešať do politiky, ale na strane druhej by sa mohli, ak by im štát zobral finančnú podporu, si samo v sebe vnútorne protirečí. Vyjadrujeme sa celkom slobodne, zároveň úplne rešpektujeme autonómiu štátu, výsledky demokratických volieb, atď. Ak by mal štát prevziať údržbu a opravy národných kultúrnych pamiatok, ktoré sú v opatere cirkví, stálo by ho to neporovnateľne viac, ako príspevky na platy duchovných. Opravy pamiatok nás stoja státisíce, ba aj milióny eur, kým platy duchovných sú ledva na úrovni minimálnej mzdy. Vzhľadom na vývoj za uplynulých 30 rokov, predložený návrh nevidíme ako aktuálny.
SaS dnes oznámila, že zvažuje podať podnet na Ústavný súd SR, aby posúdil, či Vatikánska zmluva neporušuje rovnoprávnosť dvoch medzinárodných subjektov a nevytvára nerovnosť pred zákonom. Zároveň SaS chce otvoriť diskusiu o hľadaní iného modelu financovania cirkvi. Martin Kramara, hovorca KBS

*********************

Pandémia – obrat v pontifikáte Františka?

Dvaja cirkevní historici hodnotia význam pandémie na pôsobenie pápeža Františka odlišne. Alberto Melloni vidí „začiatok konca“ a Austen Ivereigh „nový podnet pre jadro pápežovho posolstva“.

Rím, 3.9.2020 (kath.net/jg) 026 666 – Dvaja cirkevní historici, ktorí sú pápežovi veľmi naklonení, vidia v pandémii istý bod obratu v jeho pontifikáte, ako informuje agentúra Associated Press (AP).
Alberto Melloni v eseji označil pandémiu dokonca ako „začiatok konca“ pontifikátu Františka. V každom pontifikáte existuje historický bod, ktorým sa začína konečná fáza, ktorá môže trvať ešte roky. Pre Františka je to pandémia a jeho osamelosť vzhľadom na vírus.
„Stredajšia audiencia bola rovnako odrieknutá ako pastoračné cesty ndo celého sveta. Súčasne vyplávali na povrch konflikty s konzervatívnymi kritikmi. Tie nezmiznú ani po ukončení pandémie,“ napísal Melloni.
Austen Ivereigh vidí pandémiu takisto ako bod obratu:
„František však nebol izolovaný,“ ako povedal v interview. „Kríza mu ponúkla nečakané možnosti dodať svetu v núdzi duchovné sprevádzanie na ceste. František dostal nový impulz, aby mohol hlásať jador posolstva svojho pontifikátu, ktoré prezentoval v encyklike Laudato si (2015). V tomto dokumente politikov sveta vyzval, aby skorigovali štrukturálne nerovnsoti v globálnom hospodárstve, ktoré hrozia, že našu Zem zmenia na nesmiernu skládku odpadu.“ (LS 21).
„Pápež je presvedčený o tom, že z každej veľkej krízy, či je to vojna alebo pandémia, vychádzame posilnení, alebo oslabení. Cirkev podľa názoru Františka má v tejto situácii svetu ponúknuť niečo, čo svetu veľmi pomôže,“ povedal Ivereigh.

„Bild“: „František sa vzdal ochrany pred vírusom“

Vatikán, 3.9.2020 (kath.net) 026 655 – „Deti žehná bez akejkoľvek ochrany, pápež potriasa mnohými rukami a napriek blízkosti mnohých ľudí nemá rúško.“ Tak opisujú nemecké noviny „Bild“ správanie sa pápeža Františka počas prvej generálnej audiencie od začiatku pandémie koronavírusu.
„Aj v časoch ustupujúcej pandémie platí – tento pápež nepozná nijaké obavy z dotykov s ľuďmi! A to hoci sám patrí do rizikovej skupiny, keďže má iba jednu polovicu pľúc. Naproti tomu 500 účastníkov audiencie v Damazovom nádvorí Apoštolského paláca muselo mať rúška a prejsť kontrolou merania teploty. A „Bild“ komentuje: „Iba na dôveru v Boha sa ani vo Vatikáne spoliehať nechcú.“

Zmysel Jubilea Zeme podal pápež v kocke na Twitteri

Vatikán, 1.9.2020 (RV) 026 654 – V utorok 1. septembra rozoslal pápež František počas dňa až päť odkazov cez sociálne siete. Upozornil v nich na práve sa začínajúce obdobie zamerané na ochranu stvorenstva, ktoré potrvá až do októbrového sviatku sv. Františka z Assisi.
„Na dnes pripadá Svetový deň modlitby za ochranu stvorenstva. Od tohto dňa až do 4. októbra budeme s našimi kresťanskými bratmi z rozličných cirkví a tradícií.“
Vyšlo posolstvo k Svetovému dňu modlitieb za stvorenstvo: Jubileum Zeme

sláviť Jubileum Zeme a Čas stvorenstva.
Viac na: https://www.vaticannews.va/sk.html

Pápežov dokument o svetovom poriadku po korone – na jeseň

Vatikán, 29.8.2020 (Kathpress) 026 653 – Pápež František očividne plánuje zásadný dokument o novej globálnej orientácii po pandémii. Podľa informácii rakúskeho Kathpressu a správ vatikánskych korešpondentov z 28. augusta má prísť dokument v októbri. Bola by to tretia encyklika hlavy Katolíckej cirkvi. Pozorovatelia očakávajú, že František predtým vydá posolstvo pri príležitosti otvorenia plenárneho zhromaždenia OSN v New Yorku k 75. jubileu OSN – 15. septembra.
Špekuluje sa, že encyklika by sa mohla zaoberať sociálnou a hospodárskou zmenou myslenia po kríze pandémie a pritom sa zasadiť o multilateralizmus, medzinárodnú solidaritu a ekologické obrátenie. Týmto smerom boli zacielené nedávne vyjadrenia pápeža.
Biskup z Rieti, Domenico Pompili, podľa médií hovoril 26. augusta o encyklike na tému „Bratstvo všetkých ľudí“. K tomu pápež uverejnil dokument už vo februári 2019 uverejnil v Abu Zabí s veľkým imamom Ahmadom al-Tayyebom.
Encyklika by mohla vyjsť 4. októbra na sviatok sv. Františka Assiského (1181/82-1226). S ním spája katolícka tradícia starosť o stvorenie, o chudobných a medzináboženskú angažovanosť. Druhá encyklika z r. 2015 „Laudato si“ je modlitbou sv. Františka a kladie do centra takisto sociálne a ekologické otázky. Prvá encyklika „Lumen fidei“ (2013) vznikla v podstate ešte za Benedikta XVI. (2005-2013).

Médiá: Zahraničné cesty pápeža na rok 2021 zrušené

Vatikán, 1.9.2020 (kath.net) 026 652 – Zahraničné cesty pápeža Františka s aplánujú znova až na rok 2022. Jeho posledná cesta bola v novembri 2019, keď navštívil Thajsko a Japonsko. Potom nasledovala ešte cesta v Taliansku, vo februári, keď pápež navštívil Bari na juhu krajiny.
Z dôvodu pandémie sa jeho cestovné plány úplne zastavili. Ide po najdlhšiu prestávku v pápežských cestách od 70. rokov minulého storočia. Informovali o tom rakúske noviny „Kronenzeitung“ s odovlaním sa na rímske noviny „La Repubblica“.

Kardinál Parolin zdôrazňuje kontinuitu Františka a Benedikta

Rím, 03.09.2020 (KAP) 026 651 – Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin odmietol úvahy o nezhodách medzi pápežom Františkom a jeho predchodcom Benediktom XVI. „Ich vzťahy sú oveľa skôr poznačené kontinuitou v učiteľskom úrade Cirkvi a zvláštnosťami v pastoračnom prístupe,“ píše druhý muž vo Vatikáne v novej knihe, ktorá tento týždeň vyšla v Taliansku.
V prvom rade je medzi Františkom a jeho predchodcom „živá vzájomná náklonnosť“, ako uvádza Parolin v predslove knihy „Jedna jediná Cirkev“.
Dielo obsahuje vedľa seba postavených 16 katechéz Františka a Benedikta XVI. Ide o témy ako viera, Cirkev, rodina, modlitba, pravda, spravodlivosť, milosrdenstvo a láska. Mnohé texty sú z generálnych audiencií oboch pápežov. Kniha s 270 stránkami vyšla vo vydavateľstve Rizzoli.
Idea projektu vznikla už v r. 2014, ako povedal bývalý vedúci vatikánskeho vydavateľstva Giuseppe Scotti pre denník „Avvenire“. Dôvodom boli často odlišné reakcie na vtedy nového pápeža u mnohých ľudí, s ktorými sa viedli rozhovori. Jedni boli nadšení jeho osobným štýlom správania, no mnohí ďalší sa divili jeho údajnému zlomu s učiteľským úradom jeho predchodcu.
Keďže bol vtedy bol členom vatikánskej „Nadácie Benedikt XVI./Joseph Ratzinger“, mohol dobre porovnávať texty emeritného pápeža s textami Františka, ako povedal Scotti. No projekt sa vtedy po prvých rozhovoroch akosi zasekol.
Kardinál Duka: EÚ už nemá ducha otcov zakladateľov
Praha, 02.09.2020 (KAP) 026 650 – Kritickými slovami k situácii v Eeurópskej únii sa prihlásil o slovo český kardinál Dominik Duka:
„Práve inštitúcie EÚ sú so svojou súčasnou politikou najväčším nepriateľom európskej integrácie,“ kritizuje pražský arcibiskup v komentári na svojej súkromnej webovej stránke.
„Európa môže mať úspešnú budúcnosť iba vtedy, keď sa budú znova viac brať do úvahy idey otcov zakladateľov -Roberta Schumana (1886-1963) či Alcide De Gasperiho (1881-1954) o modernom európskom zjednotení.“

Kardinál Duka poukazuje napr. na platnú Lisabonskú zmluvu:
„Tá neobsahuje nijaký poukaz na židovsko-kresťanské korene Európy a tým dáva poznať, že nedýcha rovnakým duchom ako Európa otcov zakladateľov. Štátnikov ako bol ako vtedajší francúzsky minister zahraničia Schuman priniesla druhá svetová vojna, ktorú rozpútali sily, čo sa úplne stavali proti kresťanským koreňom Európy. Ich konanie a vtedajšie založenie Montánnej únie – Spoločenstva pre uhlie a oceľ – na hospodársku spoluprácu bolo potrebné na to, aby sa zničenej Európe dopomohlo k ustanoveniu pokoja a ducha spolupráce.“

Dnešnú EÚ vychádzajúcu z Maastrichtskej dohody z r. 1993 označuje kardinál naproti tomu ako „nový produkt“:
Ten pripravili politici, v ktorých radoch sa praktizujúci katolíci nachádzajú už iba v menšine.“
Síce aj dnes preberajú zodpovednosť za rozvoj Európy politici, ktorí sa otvorene hlásia ku kresťanstvu, „no robia mnohé kompromisy, takže ideály, na ktorých sa myšlienka Európy zakladá, sa odsúvajú nabok“.
„Ďalšie kroky integrácie môžu mať úspech iba vtedy, keď si znova pripomenieme idey zakladateľov Európy. Neprimeraná a bez úsilia o pravdu je naproti tomu verejná diskusia, ktorá požaduje bičovanie tých, ktorí Európsku úniu kritizujú.“

Kardinál Duka to napísal v súvislosti s interview ekonómky Hany Lipovskej, ktorú katolícka cirkev vyslala do českej rozhlasovej rady. Interview sa postaralo o pretrvávajúci rozruch. V hospodárskych novinách „Hrot“ ostro kritizovala Brusel a vyslovila sa o. i. za referendum o „Czexite“, teda o vystúpení Česka z EÚ.
„Členstvo v EÚ znamená pre Česko zaostalosť, stratu slobody a poníženie,“ vyhlásila Lipovská doslova. A dodala: „V únii dominovanej Nemeckom a Francúzskom nesedí moja domovina obrazne povedané na sedadle pri vodičovi, ale v prívese auta.“

Tieto výpovede prinútili aj predsedu Českej biskupskej konferencie, olomouckého arcibiskupa a moravského metropolitu Jána Graubnera k objasneniu veci:

„Lipovská nehovorí vo veciach EÚ za cirkev, jej vyjadrenia majú čisto osobný charakter. Pre biskupskú konferenciu je európska spolupráca veľmi dôležitá. Aj keď biskupi vidia rad vecí kriticky, sú toho názoru, že o budúcnosti EÚ a jej reforme sa musí viesť solídna debata.“

Plzenský biskup Tomáš Holub, bývalý generálny sekretár ČBK, kritizoval v „Denníku N“, že Lipovská „pošliapala nohami hodnoty spoločného pokroku a solidarity v rámci Európy“. Biskup Holub sa už predtým na Twitteri dištancoval od tejto ekonómky, ktorá v novinách „Hrot“ obvinila otcov európskeho zjednocovania z „elitárneho postoja pohŕdania ľuďmi“.
„Vzhľadom na príklad Roberta Schumana, ktorého proces blahorečenia v Katolíckej cirkvi práve prebieha, je toto obvinenie úplne absurdné,“ uviedol biskup Holub.

Lipovská EÚ tiež obvinila, že sa pod tlakom krachujúcich firiem hýbe smerom k socializmu. Už zakladatelia jednotnej Európy sa zasadzovali za voľný trh a „vo svojom elitárnom bytí pohŕdali človekom“ ako sa presne vyjadrila.
Po kritike biskupov dodala, že pritom nemyslela na Schumana, ale na talianskeho komunistického politika Altiera Spinelliho (1907-1986), priekopníka európskej integrácie a federalizmu.

Vatikán: Personálne zmeny na najvyššej úrovni

Vatikán , 29.8.2020 (kath.net/ KAP) 026 649 – Vo Vatikáne sa končí letná prestávka a na stôl sa znova dostane reforma Rímskej kúrie – tento raz to budú personálne zmeny. Čo sa týka vedúcich postov bol donedávna v kúrii dosť pokoj. To dáva očakávať blízku vlnu zmien. Vo vedení Cirkvi, ktoré aj tak nevykazuje vekový priemer úspešných firiem, dosiahli viacerí šéfovia rezortov vek odchodu do dôchodku. Pápež František síce realizuje zmeny v ich službe pružnejšie, no aj tak zostáva vek 75 rokov hranicou, kedy biskupi, vedúci dikastérií a pápežskí nunciovia musia ponúknuť odstúpenie z postu. Pre kardinálov vo vedúcich pozíciách vo Vatikáne tu existuje tradičné predĺženie – môžu pôsobiť do veku 80 rokov aj voliť pápeža.
Na rade by tak bol čoskoro kardinál Lorenzo Baldisseri – 29. septembra sa dožíva 80 rokov. Sedem rokov pôsobil ako generálny sekretár Synody biskupov – zariadenia, ktoré za pápeža Františka nadobudlo väčšiu váhu. Kardinál Baldisseri, ako sa zdá, však nie vždy drží krok s reformným úsilím pápeža. Jeho nástupca je už jasný – maltézsky biskup Mario Grech (63), ktorý bol v októbri menovaný za zástupcu generálneho sekretára.
Aj kardinál Beniamino Stella, prefekt Kongregácie pre klérus, má už 79 rokov a tiež by sa mal usilovať usporiadať svoj dom. Jeho menovanie v septembri 2013 – keď nahradil o tri roky mladšieho Maura Piacenzu – bolo prvým ústredným personálnym rozhodnutím pápeža. Kardinál Stella má za sebou pol storočia vatikánskej služby a je zodpovedný za 414 000 kňazov sveta v Kongregácii pre klérus bez toho, že by bol kedy viedol nejakú farnosť.
Napínavé bude pozorovať, čo sa stane s prefektom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Kardinál Robert Sarah sa dožije 75 rokov 15. júna 2021. Za prefekta ho menoval František v novembri 2014 a kardinál Sarah sa zdá byť zaviazaný skôr duchu liturgie Benedikta XVI. Na verejnosti pôsobí prevažne vlastnými publikáciami, prednáškami a cez Twitter. Svoj tím v Ríme necháva do veľkej miery pracovať samostatne. Jeho publikácia s kritikou Synody biskupov o Amazónii, pri ktorej hovoril o spoluautorstve Benedikta XVI., vyvolala nevôľu Františka.
K dôchodku sa pomaly približuje aj prefekt Kongregácie pre katolícke vzdelávanie kardinál Giuseppe Versaldi (77). František ho menoval v marci 2015 – znamenie, že ho chcel ponechať na vyššej úrovni po tom, čo bola vybavená Versaldom vedená Ekonomická prefektúra.
Aj kardinál Leonardo Sandri, rodák z Buenos Aires ako pápež, sa v novembri dožije 77 rokov. Už 13 rokov vedie Kongregáciu pre východné cirkvi a Zväz nadácií pomoci pre Blízky Východ (Roaco). Dlhým obdobím v diplomatických službách a na Štátnom sekretariáte, členstvom v kongregáciách pre biskupov a pre evanjelizáciu národov, ako aj v Komisii pre Latinskú Ameriku má rozsiahle kontakty a prehľad. V januári sa stal prodekanom Kolégia kardinálov a tak by mal jedného dňa v zastúpení už 86-ročného kardinála – dekana Giovanni Battistu Rea viesť konkláve.
K dlhodobým vedúcim osobnostiam kúrie patrí aj kardinál Marc Ouellet (76), ktorý je už desať rokov prefektom Kongregácie pre biskupov a tým zodpovedný za mnohé personálne rozhodnutia v Katolíckej cirkvi. Jeho vzťah s pápežom sa považuje za lojálny, no nie srdečný.
O dva mesiace starší od Ouelleta je kardinál Luis Ladaría. Tento španielsky jezuita je iba tri roky prefektom Kongregácie pre náuku viery. Jeho nahradenie by preto bolo prekvapením.
Predseda Pápežskej rady pre kultúru, kardinál Gianfranco Ravasi, dosiahne 18. októbra vek 78 rokov. Už 13 rokov zastupuje Vatikán v dialógu so svetom umenia a slobodného ducha, aktívne a veľmi prítomný v médiách bez známok únavy.
Asi rovnako starý je kardinál Giuseppe Bertello, už deväť rokov „predseda vlády“ štátu Vatikán. Ako člen Rady kardinálov pre reformu vedenia Cirkvi má ďalší dôležitý post.
Menej prominentní veteráni sú: dekan najvyššieho súdu pre manželstvá, Pio Vito Pinto (79), ktorý je v úrade osem rokov, ako aj kardinál Angelo Comastri, ešte sv. Jánom Pavlom II. menovaný vedúci Svätopeterskej hute a arcikňaz Baziliky sv. Petra. S takmer 77 rokmi prežíva ťažké obdobie – jeho úrad práve vyšetrujú pre malú transparentnosť v oblasti zákaziek.

Prezident Akadémie pre život Vincenzo Paglia a USA

Roland Noé
Vatikán-Washington DC. (kath.net/rn) 026 648 – Znie to ako aprílový žart. Arcibiskup Vincenzo Paglia, prezident Pápežskej akadémie pre život, varuje v interview pred inštrumentalizáciou témy ochrany života vo volebnom boji v USA. Nazýva to „ideologickou zbraňou takýchto kampaní“ a hovorí o tom, že ochrana života sa nemá stať „nástrojom politických záujmov“.
Kto podáva takéto výpovede, ten alebo nepochopil obsah témy ochrana života, alebo nemá proste tušenia, o čo v USA a práve vo volebnom boji v praxi ide. Na jednej strane stojí totiž Strana demokratov, ktorú sponzoruje najväčšia potratová organizácia sveta „Plannend Parenthood“ a jej vedúci predstavitelia ako Biden a Harrisová žiadajú usmrcovanie nenarodených detí až do pôrodu, alebo prinajmenšom to podporujú. Niektorí z tejto strany idú dokonca ešte ďalej a chcú povoliť usmrcovanie detí dokonca aj po pôrode, ak dieťatko potrat prežije! V r. 2019 v senáte len niekoľkí demokrati hlasovali s republikánmi, aby sa aspoň toto zakázalo.
Demokratických ochrancov života vo vlastnej strane šikanujú – nedostanú ani sekundu na vyjadrenie!
Na druhej strane v Strane republikánov majú ochrancovia života vedúce pozície a sú tam podporovaní. Na straníckom sneme vystúpili viacerí známi ochrancovia života a mohli neobmedzene hovoriť.
Kto by chcel tému ochrany života zo straníckej politiky vytesniť, nemá tušenia o reálnej politike v USA a zastiera jasnú politiku ochrany života sv. Jána Pavla II. a jeho encykliky Evangelium vitae. Pre kresťanov je voľba jasná. Iba barbari a proti-kresťansky zameraní ľudia môžu dať hlas strane, ktorá chce umožniť zabíjanie detí až do pôrodu. Preto v USA budú veriaci kresťania a katolíci voliť prevažne republikánov. Z tohto dôvodu dala väčšina katolíckych biskupov v r. 2016 svoj hlas Donaldovi Trumpovi, ako to viackrát v rozhovoroch potvrdili. Republikáni sú teda pre kresťanov v USA celkom jasne menšie zlo.
Pán arcibiskup Paglia, zákony v demokracii robia strany a schvaľujú sa v parlamente. Ochrana života je preto vždy aj reálnou straníckou politikou. Každá strana má voľbu, či sa rozhodne pre alebo proti zabíjaniu najmenších v našej spoločnosti. V USA majú dve veľké strany v tomto dosť jasnú líniu. Ak sa strana drží „kultúry smrti“ v najextrémnejšej forme, tak je voľba úplne jasná, ako možno čítať v 72. kapitole Evangelium vitae, lebo zákony, ktoré vo forme potratu a eutanázie vyhlasujú za zákonné usmrcovanie nevinných ľudí sú v úplnom a nezmieriteľnom rozpore so všetkým ľuďom vlastným a nenarušiteľným právom na život. A „Evangelium vitae“ tiež uvádza:
Umelý potrat a eutanázia sú zločinmi, ktoré žiaden ľudský zákon nemôže uznať za prípustné. Zákony, ktoré tak robia, nielenže vôbec neviažu vo svedomí, ale stavajú človeka pred vážnu a konkrétnu povinnosť postaviť sa proti nim na základe námietok svedomia … (73).
Pán arcibiskup Paglia, prosím, informujte sa trocha lepšie, ukončite relativizáciu ochrany života nasledujte viac „Evangelium vitae“ svätého Jána Pavla II.

Benedikt XVI. najstarší (ex-) pápež histórie

Rím, 1.9.2020 (KAP) 026 647 – Benedikt XVI. je teraz zrejme najstarším (bývalým) pápežom histórie. S 34 108 dňami života prekonáva v 94. roku života bývalý rímsky biskup, ktorý bol na pápežskom stolci od r. 2005 do r. 2013 dňa 2. septembra Leva XIII. (Vincenzo Gioacchino Pecci, 1810-1903), ktorý zomrel po 25 rokoch v úrade.
Benedikt XVI. sa vo februári 2013 spektakulárnym krokom vzdal úradu. Odvtedy žije emeritný rímsky biskup v bývalom kláštore vo Vatikáne. Označujú ho ako papa emeritus a nosí naďalej biele rúcho – tradičný odev pápeža.
Možno ešte starší ako Benedikt XVI. – Joseph Ratzinger bol španielsky anti-pápež Benedikt XIII. – (Pedro de Luna, asi v r. 1328 alebo 1342/43-1423) s maximálne 94 alebo 95 rokmi, možno mal však iba 80 rokov. Údaje o ňom sú neisté. Jeho obdobie anti-pápeža boli roky 1394-1417. Zomrel v exile v Peniscole v Aragonskom kráľovstve.

********************

Parížsky arcibiskup: „Kresťania sú šteklivým práškom sveta“

Paríž, 4.9.2020 (kath.net) 026 646 – „Ach, priatelia moji! Aké je to ťažké byť kresťanom!“ privolal parížsky arcibiskup Michel Aupetit svojim zhromaždeným veriacim. V radosti, že po dovolenke znova vidí svojich veriacich, primiešali sa do jeho homílie aj emócie, ktoré dávajú spoznať často kamenistú cestu kresťanov.
„Často nám nadávajú, že sme staromódni, nemoderní ľudia, ktorí sa minuli dobou, lebo nedržíme krok so svetom. Ako ten úbohý Jeremiáš, o ktorom sme počuli v prvom čítaní“ (Jer 20,7-9). „Naozaj – keď sa pozrieme na históriu – už vždy to tak bolo, že sme sa vo svete nestretli so súhlasom. A predsa …“
Tu poukázal arcibiskup na to, že keď svetom hýbe zdravý ľudský rozum, ktorý si cení dôstojnosť každého človeka, alebo sa stará o chudobných, takéto správanie vychádza práve od kresťanov, ktorí sa verne orientujú Evanjeliom. Pretože kresťanstvo presahuje „mnohostrannosť neustále kolísavého názoru väčšiny“ a opiera sa „iba o Evanjelium“ a tak sa neustále vzťahuje na Krista.
„Pretože Kristus nie je názor. Kristus je osoba, božská osoba mimo času a priestoru. Preto,“ – hlas arcibiskupa Michela Aupetita prezrádza vášnivý zápal – „nemôžu byť kresťania nijaké zbabelé Panurgeho ovce. Sú to slobodní muži a ženy.“
Obrazom Panurgeho ovce, ktorý pochádza z románovej série duchovného, lekára a humanistu Françoisa Rabelaisa (+1553) a stala sa slovným zvratom, opisuje arcibiskup trefne to, čím kresťania nemôžu byť – politicky korektnými, slepo bežiacimi za inými bez pýtania a bez premyslenia následkov.
„Dokonca by som povedal,“ pokračuje arcibiskup s tichým úsmevom, „že kresťania sú šteklivým práškom sveta. A vy viete, že týmto práškom v dobe pred Kristom boli proroci. Preto bol úbohý Jeremiáš prenasledovaný. Týmito prorokmi sme teraz my. Čo sa v tých časoch nazývalo prorokmi, to sme teraz my. Naším krstom sme sa stali kňazmi, prorokmi a kráľmi. Hlásame Božie slovo, ktoré nie je v súlade so svetom.“
„Otázka znie: Zabáva nás plávať proti prúdu? Nie, pretože nie sme provokatéri. … Nasledujúc príklad Jeremiáša sme smutní, trpíme tým, že sa ľudia odvracajú od Kristovho Evanjelia.“
A arcibiskup Michel Aupetit cituje veľkého židovského proroka:
„Celý svet sa mi vysmieva“ (Jer 20,7) a iste mnohým z nás sa tiež takto vodí. Alebo možno všetkým. Pokušenie Jeremiáša je, že už nechce hlásať Božie slovo. To je pokušenie. ‚I myslel som: Nespomeniem si naň a nebudem viac hovoriť v jeho mene, ale v srdci mi bol sťa horiaci oheň, zovretý v mojich kostiach; namáhal som sa, aby som to vydržal, no nevládal som (Jer 20,9). Áno, nie je provokáciou, že sme v nesúlade so svetom. Je to ten horiaci oheň, ktorý nám znemožňuje zdržiavať sa od blízkosti Krista. Vieme, že aj Kristus bol prenasledovaný.“
Arcibiskup s pohľadom na Mt 16,21-27 ďalej hovorí o Petrovi, ktorý odmieta Kristovo utrpenie …:
„Otázka, ktorú Kristus Petrovi kladie, ktorá ho mení a dáva mu schápať hĺbku Božej vôle znie: ‚Peter, máš ma rád? (por. Jn, 21,17) Nijakú inú otázku mu nekladie. To je aj otázka na nás, či Pána skutočne milujeme. Preto v mene tejto lásky stojíme pri Pánovi, v mene našej lásky ku Kristovi v rozpore so svetom.“
„Sme ešte kresťanmi? Pre odpoveď podrobme sa testu: ‚Povedz mi koho miluješ a ja ti poviem, kto si.‘ Je tu voľba a je to vždy voľba lásky. … Ježiša milovať znamená počúvať ho, keď nám ako učeníkom v Evanjeliu hovorí ‚“Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma.‘ Milovať znamená vzdať sa seba samého z lásky. Nie je to iba láska v našom vzťahu k Bohu, ale v našich vzťahoch navzájom. Pretože veta: ‘Nikto nemá väčšiu lásku, ako ten, kto dá svoj život‘, znamená vzdať sa seba samého … z lásky.“
„Myslím, že je na čase vedieť, či Ježiša skutočne úplne a dokonale milujeme až do bodu, kde sa odovzdávame do Božej vôle a nie našej špeciálnej predstave o náboženstve … alebo o našom mieste vo svete … Nie, ide o to odovzdať sa do Božej vôle, aby sme zmenili svet tým, že začneme najprv meniť samých seba.“

Minský biskup: Katolícka cirkev prenasledovaná

Minsk, 02.09.2020 (KAP/KNA) 026 645 – Katolícka cirkev v Bielorusku sa považuje za prenasledovanú štátnymi orgánmi:
„Je očividné, že sú pokusy vyvíjať na katolícku cirkev tlak, čo znamená prenasledovanie, hoci nikto o tom otvorene nehovorí,“ povedal minský pomocný biskup Jurij Kazabucki pre cirkevný portál catholic.by v stredu. Poukázal o. i. na to, že predsedu BKB arcibiskupa Kondrusiewicza nepustili do vlasti a povedal:
„Ani za sovietov v čase boja proti viere a cirkvi sa nehovorilo otvorene o prenasledovaní, hoci bolo veľmi tvrdé. Situácia je teraz podobná. Cirkev musí byť preto zvlášť solidárna a zjednotená. Predstavitelia Cirkvi majú právo a povinnosť nestáť ľahostajne voči aktuálnej kríze. Je to humanitárna kríza, ktorá hrozí stať sa katastrofou, ak sa nič nepodnikne. Cirkev však nemá vydávať politické vyhlásenia ani podporovať nijakého kandidáta na prezidenta. Minský arcibiskup Kondrusiewicz vyzval iba k úprimnosti, k zodpovednému konaniu, k ukončeniu násilia a k dialógu.“
Biskup Kazabucki tiež kritizoval, že referent pre náboženstvá Leonid Gulaka nepozval katolícku cirkev na zasadanie Medzikonfesionálnej rady v pondelok. V nej sú predstavitelia cirkví, židova a moslimov. Dozvedeli sa to až po zasadnutí od iných.
Štátne orgány podľa biskupa požadujú okrem toho od Farnosti sv. Šimona a sv. Heleny na Námestí nezávislosti v Minsku vysoké poplatky za používanie Božích domov. Povedal, že tá suma je „nespravodlivá a nechutná.“
Ku Katolíckej cirkvi sa hlási asi do 15 percent z 9,4 milióna Bielorusov. Je tak druhým najväčším náboženstvom v krajine. Väčšinu tvoria pravoslávni veriaci.

Libanon: Biskupi požadujú rýchle vytvorenie vlády

Dimane, 02.09.2020 (KAP/KNA) 026 644 – Maronitskí biskupi Libanonu žiadajú rýchle vytvorenie vlády nezávisle od straníckosti a kvót:
„Nová vláda musí byť vybavená potrebnými mimoriadnymi kompetenciami, aby mohla realizovať nutné reformy, bojovať proti korupcii a podporiť hospodársky rast,“ uviedol Maronitský patriarchát na Facebooku v posolstve po mesačnom stretnutí biskupov v letnom sídle patriarchátu v Dimane v stredu.
„Tým sa môže získať dôvera sponzorských krajín a podporovateľov. Súčasne sa tým splnia požiadavky ľudu, ktorý veľmi trpel nevhodným spravovaním krajiny a zlyhaním politického vedenia.“
Biskupi súčasne vyjadrili radosť z rastúcej podpory koncepcie aktívnej neutrality pre Libanon, ktorú prezentoval patriarcha – kardinál Bechara Rai. To považujú za garanciu politickej stability a zdroj hospodárskeho rastu.
Prezident Michel Aoun vyzval prekonať konfesionálny systém Libanonu a vyhlásiť krajinu za „civilný štát“.
„Súčasný konfesionálny systém už nie je platný, stal sa prekážkou na ceste k nejakému pokroku a reforme,“ povedal v nedeľu v televíznom posolstve pri príležitosti 100. výročia vyhlásenia štátu Veľký Libanon 1. septembra 1920.

Argentína: Dôverník pápeža ustaraný pre krízu hospodárstva

Arcibiskup Victor Manuel Fernandez, dôverník a poradca pápeža a autor jeho príhovorov i dokumentov, sa vyjadruje ku kríze spôsobenej pandémiou a k úlohe žien.

Buenos Aires, 02.09.2020 (KAP/KNA) 026 643 – Argentínska cirkev si robí starosti pre vážnu hospodársku krízu spôsobenú pandémiou:
„Noví chudobní patrili nedávno k strednej triede, mnohí boli odborníci a malí podnikatelia, ktorí zrazu skĺzli pod hranicu chudoby,“ povedal arcibiskup z La Platy, Victor Fernandez, dôverník pápeža v interview pre denník „La Nacion“ z utorka. „Zvlášť znepokojujúce je chýbanie pracovných miest. Pred pandémiou sa hovorilo, že moderné technológie umožnia zredukovať pracovné náklady. Teraz sa k tomu pridávajú aj hospodárske škody pandémie, ktoré ďalej znížili počet pracovných miest. A my vieme, že chýbajúca práca sa neodráža iba v chudobe, ale môže sa ľahko zmeniť aj na zúfalstvo, násilie a závislosti.“
Arcibiskup sa vyjadril aj k úlohe pohlaví:
„Mužský projekt triumfu, dominantnosti a údajnej kontroly reality stroskotal. Preto je potrebná vedúca úloha žien pri budovaní nových foriem spoločenského spolunažívania.“
Bývalý rektor Katolíckej univerzity a blízky poradca pápeža Františka ďalej ocenil početné iniciatívy v krajine, ktoré sa postarali o to, že z chudoby sa nestal hlad.
Podľa najnovšej prognózy nadácie OSN Unicef by mohli koncom roka už 63 percent alebo 8,3 miliónov detí a mladistvých žiť pod hranicou chudoby.

Austrália: Zatkli tehotnú za protest proti „lockdown“ na Faceboku

Ballart, 2.9.2020 (LifeSiteNews) 026 642 – Tehotná žena v austrálskom Ballarte bola zaktnutá vo vlastnom dome pred očami detí za „zločin“ šírenia protestu proti zákazu vychádzania na Facebooku. Incident bol natočený a šíril sa na Facebooku, kde si ho pozrelo vyše 3 milióna ľudí.
Polícia vyhlásila pani Zoe Buhlerovej (28), že bude v domácom väzení za „poburovanie“ a že jej zhabú všetky počítače a mobily, či jej patria, alebo nie!
Žena žívajúca meno „Zoe Lee“ na Facebooku použila sociálne médiá ako platformu na propagovanie akcie “Freedom Day” (Deň slobody), ktorá sa koná v sobotu 5. septembra v Ballarate, meste severozápadne od Melbourne v štáte Victoria. Má to byť pokojný protest s cieľom dosiahnuť ukončenie zákazu vychádzania a dodržiavanie ľudských práv. Účastníkom sa odporúčalo nosiť rúška a dodržiavať odstup.
Polícia nijako nereagovala, keď ich žena informovala, že je tehotná a musí ísť o hodinu na ultrazvuk! Povedala, že neurobila nič zlé, ale že by radšej poštu vymazala, ako byť zatknutá ešte v pyžame pred očami jej dvoch detí. …
Žena teraz čelí ešte aj pokute 20 000 dolárov!
Veliteľ polície vo Victorii Luke Cornelius nedávno opísal protestujúcich ľudí ako „sebeckých, prázdne hlavy, a bláznivé potkany“! Mainstreamové médiá jeho komentár ocenili!

Vedci: „Hormonálna antikoncepcia ovplyvňuje mozog!“

USA, 2.9.2020 (Live Action News) 026 641 – Vedci uverjnili novú štúdiu, kde sa uvádza, že používanie hormonálnej antikoncepcie môže meniť štruktúru a funkciu mozgu žien. Prof. Nafissa Ismail, autor štúdie z Univerzity v Ottawe, hovorí o výsledkoch štúdie:
„Milióny žien na celom svete používajú orálnu antikoncepciu (OC) a často už od puberty. Skúmali sme stresovú reakciu a štruktúru mozgu i jeho funkciu stresovým testom aj magnetickou rezonanciou. Naše výsledky ukazujú, že užívanie OC počas puberty spôsobuje stresové reakcie a mení aktiváciu mozgu počas procesu pôsobenia pamäte. Vo všeobecnosti sa OC tiež spája s rastúcou prefrontálnou aktiváciou mozgu počas spracovávania dojmov v pamäti a vznikajú negatívne stimuly.“
„Užívanie OC spôsobuje významné štrukturálne zmeny v pamäťových a emocionálnych oblastiach mozgu. Vcelku tieto nálezy ukazujú, že OC spôsobuje zmeny v štruktúre a fungovaní mozgu a mení reaktivitu stresov.“
„Orálna antikoncepcia je prístupná vyše 60 rokov a v súčasnosti ju používa asi 150 miliónov žien na svete. No málo je známe o jej účinkoch na správanie a neuro-fyzických následkoch najmä počas puberty – kritického obdobia vývoja človeka. …

WHO a Bill Gates dávajú pandémiu do súvisu s klímou

Washington D.C. 1.9.2020 (kath.net/lifesitenews/jg) 026 640 – Svetová zdravotnícka organizácia WHO dáva pandémiu koronavírusu do súvisu s klimatickými zmenami. Pred týmto varoval americký televízny komentátor Tucker Carlson vo svojej relácii na Fox News. Citoval generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhnanoma Ghebreyesusa, ktorý na tlačovke v sídle WHO v Ženeve povedal:
„Nechceme a nemôžeme sa vrátiť k tomu, čo bolo. Očkovanie je síce podstatný nástroj v boji proti pandémii, no tá sa neskončí. Niet nijakej záruky, že vôbec bude nejaká očkovacia látka! Pandémie vždy znova zmenili spoločnosť a hospodárstvo. Pandémia covid-19 dala nové podnety ako hľadať odpovede na klimatické zmeny a správny pohľad na svet, aký by mohol byť: čistejší vzduch a rieky.“
Redaktor Carlson pripomenul, že Bill Gates počiatkom augusta argumentoval podobne. Gates ľutoval, že počas pandémie bolo iba o 8 percent menej emisií oxidu uhličitého a uviedol:
„Pozoruhodné nie je, o koľko veľa emisie poklesli, ale o koľko málo! Klimatické zmeny by si mohli v r. 2060 vyžiadať toľko obetí ako covid-19 a mohli by byť o 2100 krát smrteľnejšie. Hospodárske škody kvôli klimatickým zmenám budú v budúcich 10-20 rokoch také veľké, ako spôsobila pandémia. Svet bol na covid-19 zle pripravený, hoci boli stále znova varovania pred pandémiou vírusu. To je napomenutie aj pre klimatické zmeny, na následky ktorých by sa ľudstvo malo radšej dobre pripraviť.“
Carlson však varoval:
„Klimatické zmeny a pandémia by sa mohli vziať za podnet pre masívne spoločenské kontrolné opatrenia. Obe krízy by sa mohli pri ignorovaní demokracie využiť na to, aby sa obyvateľstvo utláčalo! Ani Gates ani Tedros sa nezaoberajú napríklad samovraždami, či zneužívaním drog, hoci oboje nabralo v USA rovnako epidemické rozmery!“

Lukašenko zakázal arcibiskupovi vstup do krajiny

Minsk, 01.09.2020 (KNA) 026 639 – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko potvrdil zákaz vstupu pre minského arcibiskupa Tadeusza Kondrusiewicza do krajiny. V utorok to odôvodnil v Minsku podľa štátnej agentúry Belta tým, že arcibiskup náhle odcestoval do Poľska, aby tam dostal pri konzultáciách „určité úlohy“.
„Chceme túto záležitosť preveriť. Ak je všetko v súlade so zákonom, budeme príslušne konať,“ vyhlásil Lukašenko. „Arcibiskup Kondrusiewicz nie je jediný na zozname osôb, ktoré nesmú pricestovať do Bieloruska, no je to známejšia osoba.“
Arcibiskupovi Kondrusiewiczovi po týždni v Poľsku na bieloruských hraniciach hraniciach odmietli povoliť vstup do vlasti: „Bez odôvodnenia ma na hraničnom prechode Kuznica/Bruzgi poslali naspäť, hoci som Bielorus,“ povedal arcibiskup.
Jeho hovorca Jury Sanko pre nemeckú katolícku agentúru KNA povedal, že Kondrusiewicz bol v Poľsku na pastoračnej návšteve a slávil tam viaceré sväté omše.
Vo vyhlásení z utorka na cirkevnom portáli catholic.by arcibiskup označil svoje vykázanie z vlasti ako „úplne nepochopiteľné“. V bieloruskom zákone sa výslovne uvádza, že právo štátnych občanov Bieloruska pricestovať do Bieloruskej republiky „nemôže byť obmedzené“.
V súčasnej kríze vyzval arcibiskup k dialógu a zmiereniu:
„To budem robiť aj naďalej. V nijakom prípade by som nechcel, aby neoprávnené a protizákonné rozhodnutie ochrany hraníc ešte zostrilo napätú situáciu v našej otčine,“ povedal arcibiskup Kondrusiewicz.
Štátnu hraničnú kontrolu požiadal, aby rozhodnutie nepustiť ho do Bieloruska znova zrušila a povedal:
„Zákaz pricestovania bráni mojej pastoračnej službe a mojej plánovanej účasti na cirkevných podujatiach.“
Lukašenko odmietol obvinenie z utláčania cirkví v krajine. Povedal, že nebude trpieť nijaký útok na nejakú cirkev v štáte a že každý Bielorus môže navštevovať Božie domy:
„My sme nezatvorili kostoly, ani keď boli zapletené do proti-lukašenkovskej a protištátnej propagandy. Naopak, my sa ich pokúšame podporovať a chrániť.“
V Minsku sa v pondelok večer zhromaždili asi dve desiatky ľudí pred katolíckou katedrálou a vyjadrili solidaritu s Kondrusiewiczom. Držali fotografie, ktoré spolu vytvárali slová „MY ČAKÁME“, ako informovali nezávislé médiá. Polícia demonštráciu rozohnala.

Katolícka cirkev v Bielorusku zažíva vyše týždňa štátne represie.

Štátny rozhlas prestal už dve nedele prenášať naživo svätú omšu z minskej katedrály, čo má dlhú tradíciu! Škrtnutím tohto program chce rozhlas podľa pozorovateľov vylúčiť možnú kritiku vedenia štátu.
Pred týždňom zamkla polícia špeciálnej jednotky Omon asi 100 ľudí do katolíckeho kostola na centrálnom Námestí nezávislosti. Boli medzi nimi aj desiatky pokojných demonštrantov, ktorí tam ušli pred políciou.
Lukašenko predtým cirkvám hrozil dôsledkami, ak sa budú miešať do politiky a varoval:
„Štát sa tomu nebude ľahostajne prizerať. Duchovní, ktorí podporujú demokratické hnutie, by sa mali hanbiť! Politika v cirkvi nie je na mieste. Tam sa má iba modliť.“
Arcibiskup Kondrusiewicz vyzýva k modlitbám
Minský arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz v pastierskom liste vyzval veriacich, aby prosili o príhovor sv. archanjela Michala, aby sa ukončil konflikt a kríza sa rýchlo vyriešila.
Informovalo o tom nemecké kolínske „Dómske rádio“. Predtým prišla informácia, že bieloruský rozhlas zrušil prenosy nedeľných svätých omší z katedrály.

Expert: „Google špicľuje a manipuluje výsledky hľadania!“

„Alebo sa tento rok zobudíme a pokúsime sa brániť proti týmto spoločnostiam, alebo sa zvráti celá demokracia!“ hovorí expert Dr. Robert Epstein.

USA, 1.9.2020 (LifeSiteNews) — Dnes chceme hovoriť o útlaku a cenzúre hlavných spoločností ako Google, Facebook, Twitter, YouTube a iné. Našu akciu sme nazvali „Veľké technológie versus slobodný prejav“. Najznámejší bojovníci za pravdu s nami budú hovoriť tento mesiac o ich skúsenostiach s tými to gigantami! Sú to ľudia, ktorí sa jasne vyslovujú za život, za Boha a za konzervatívne hlasy.
Dnes sa porozprávame s Dr. Robertom Epsteinom, liberálnym židovským demokratom, ktorého zistenia ukázali šokujúce skutočnosti ako Google cenzuruje, manipuluje a sleduje tých, ktorí používajú jeho programy!
Prof. Dr. Epstein je psychológ, spisovateľ a žurnalista, ktorý získal titul na Harvardskej univerzite v r. 1981. Svoj výskum prezentoval aj v americkom kongrese.
„Posolstvo, ktoré vám prinášam, nemá nič do činenia s mojimi politickými názormi,” povedal Dr. Epstein, „Musíme odložiť politiku a pokúsiť sa pochopiť, čo sa deje v spomínaných spoločnostiach a ako ovplyvňujú demokraciu.“
Google manipuluje výsledky vyhľadávania. Opýtali sme sa ho, prečo sa jemu s jeho liberálnymi názormi nepáči, to, čo sa deje. Odpovedal mi:
„Tieto spoločnosti strategicky využívajú svoju moc a to vo veľmi širokom rozsahu. Faktom je, že by nemali mať tento druh moci … komukoľvek dnes fandia, ten nemusí byť tým, komu budú fandiť v budúcnosti.“
„Google a ostatné spoločnosti sa nezodpovedajú nikomu a to je vážna hrozba pre demokraciu. Ide o dôležité otázky ako sledovanie, cenzúra, sloboda prejavu, autonómia človeka. Sú tu oveľa dôležitejšie otázky ako tie, kto vyhrá voľby – toto je rozhodujúci rok! Alebo sa zobudíme a pokúsime sa bojovať proti týmto spoločnostiam, alebo im prenecháme demokraciu, aby ju zvrátili.“
Tieto spoločnosti sú schopné posúvať názory, postoje, presvedčenia, kupovanie hlasov ba dokonca voľby tak, ako sami chcú. Stali sa technologickými elitami, pred ktorými varoval už prezident Eisenhower v známom prejave v r. 1961 o vojensko-priemyselnom komplexe. “
Dr. Epstein tiež povedal, že problematický nie je iba vyhľadávač Google, ale jeho rozsiahle sledovanie ľudí a cenzúra.
Google dobrovoľne poskytuje všetky služby zdarma vzdelávacím zariadeniam po celom svete od základných škôl po univerzity. A všetky tieto informácie sa zaznamenávajú a analyzujú. Počas druhej vlády prezidenta Obamu šesť federálnych agentúr viedli bývalí pracovníci Google. Za Trumpa boli všetci títo ľudia vyhodení a obžalovaní. Dr. Epstein povedal, že ak Joe Biden bude zvolený, tieto obžaloby padnú.
Dr. Epstein vysvetlil, že Google ukladá a analyzuje nielen každé vaše vyhľadávanie, ale aj každý váš mail aj tie, ktoré ste vymazali! Dodal, že telefóny s androidom váš špehujú dokonca aj keď ich nepoužívate:
„Musíte odísť z Google. To je prvá vec … nesmiete používať gmail … Ak ste dospelí a používali ste internet asi 20 rokov, iba Google sám má o vás asi tri milióny strán informácií!!!

Od 1. septembra sa začína cirkevný“Čas stvorenstva“

Svetový deň modlitieb za stvorenstvo aj Modlitba za matku Zem
Wien, 30.08.2020 (KAP) 026 638 – Od 1. septembra sa znova začína cirkevný „Čas stvorenstva“ – obdobie modlitieb za ochranu všetkého stvoreného. Kresťanské cirkvi v Rakúsku ako každý rok upozorňujú na naliehavosť zachovania stvorenstva. Až do 4. októbra – sviatku sv. Františka a oficiálneho ukončenia päťtýždňového „Obdobia modlitieb za ochranu stvorenstva“ sa konajú rôzne podujatia ako akcia hnutia „Religions For Future“ (Náboženstvá pre budúcnosť) 25. septembra aj reálne i duchovné púte a výlety bicyklami.
Plánujú sa mnohé bohoslužby venované trvalej udržateľnosti stvorenia. Liturgickým vyvrcholením je tradičná „bohoslužba času stvorenstva“ Ekumenickej rady cirkví v Rakúsku. Tá sa koná pre koronu inou formou – výletom do viedenských vinohradov 12. septembra z Nußdorfu, ktorý sa ukončí ekumenickou pobožnosťou.
Ekumenická ranná bohoslužba bude v krypte Kostole sv. Petra vo Viedni.
„Modlitba za matku Zem“
je zasa témou ekumenickej pobožnosti v jezuitskom kostole v Innsbrucku.
Od r. 2015 sa 1. september ekumenicky slávi ako „Deň stvorenstva“ a oficiálne v katolíckom kalendári ako
Svetový deň modlitieb za stvorenstvo.
Už v r. 1989 vtedajší ekumenický patriarcha Konštantínopolu, Dimitrios I., pozval „celý pravoslávny a kresťanský svet, aby sa 1. septembra modlil k Stvoriteľovi sveta – ďakovnými modlitbami za veľký dar stvoreného sveta a prosebnými modlitbami za jeho ochranu a jeho vykúpenie“.
Túto iniciatívu privítala a prevzala v r. 1992 celá Pravoslávna cirkev. Katolícka cirkev a evanjelické cirkvi ju nasledovali. V r. 2007 potom 3. ekumenické zhromaždenie v rumunskom Sibiu odporúčalo, aby sa obdobie od 1.9. do 4. 10. venovalo modlitbám za ochranu stvorenstva a napomáhaniu trvalo udržateľného životného štýlu, aby sa zadržali klimatické zmeny.

USA: „Ave Maria“ a „najkatolíckejší moment“ republikánov

Washington, D.C., 28.8.2020 (LifeSiteNews) 026 637 – Republikánsky národný snem v USA sa skončil tým, čo komentátor nazval: „najkatolíckejší moment v americkej histórii“. Operný spevák Christopher Macchio zaspieval nádhernú verziu piesne, ktorú katolíci milujú – „Ave Maria“ – z modrého balkóna Bieleho domu. Bolo to po prejave Donalda Trumpa, keď oficiálne prijal menovanie svojej strany za kandidáta na prezidenta.
Spevák potom vyzval prítomných zaspievať pieseň “God Bless America” (Boh žehnaj Ameriku) a “America the Beautiful” (Nádherná Amerika).”
„Boh si uctí tých, ktorí si ctia jeho a tých, ktorí si ctia Matku Božieho Syna. Ave Maria!!!“ vyhlásil Dr. Taylor Marshall, katolícky spisovateľ a člen Trumpovej poradnej rady.
„Toto je najkatolíckejší moment s americkej histórii. Vďaka New Yorku, kedysi veľkému katolíckemu mestu, že to umožnilo,“ vyhlásil konzervatívny komentátor udalosti John Zmirak.
„Všetkými spôsobmi vzývajme pomoc Ježišovej Matky, aby ochránila náš národ a našich potomkov pred tými, ktorý považujú potrat za ‘posvätný’ a našu fyzickú a sexuálnu povahu za nástroje fetišistov, fušerských doktorov a ľudí zarábajúcich na pornografii. Čo je v stávke, už nemôže byť jasnejšie! Toto je kľúčový moment. Iba málo ľudí jasne videlo tie úklady, ktoré už rok viedli k tomuto vyvrcholeniu!“

Berlín: Farár počas omše napadnutý a zrazený k zemi

Berlín, 31.8.2020 (kath.ent) 026 636 – V Berlíne napadol počas svätej omše farára vo Farnosti sv. Jozefa neznámy muž. Informovali o tom Berlínske noviny. Podľa svedkov vstal počas omše muž, napľul na zem a prihrnul sa k oltáru. Tam zrazil k zemi 61-ročného farára, ktorý bol zranený a vyjadroval sa proti náboženstvu. Potom vytrhol niekoľko stránok z Biblie. Farárovi prišiel na pomoc jeho 56-ročný brat. Útočník však ušiel z kostola a polícia ho teraz hľadá.

Taliansko: Biskupi dali pápežovi nový misál

Prosba Otčenáša „neuveď nás do pokušenia“ znie v novom misále „neprenechaj nás pokušeniu“

Vatikán, 29.08.2020 (KAP) 026 635 – Delegácia talianskych biskupov odovzdala pápežovi 28. augusta prepracovaný misál. Podľa Biskupskej konferencie Talianska sa František poďakoval predsedovi BKT kardinálovi Gualtierovi Bassettimu za vykonanú prácu. Kardinál zdôraznil, že sa usilovali text vylepšiť z teologického, pastoračného, aj štylistického hľadiska.
Nový taliansky misál rozošlú všetkým biskupom a farnostiam krajiny. Môže sa už používať, no od 4. apríla 2021 bude misál už povinný.
Hojne diskutovaná zmena sa týka modlitby Otčenáš: prosba „neuveď nás do pokušenia“ znie oficiálne už „neprenechaj nás pokušeniu“. Dôvodom je podľa expertov významový posun. „To, že nám Boh akosi nastavuje pascu, je absolútne neprijateľná predstava!“ ako vyhlásil teológ a arcibiskup Bruno Forte.

Predefinujú nemeckí biskupi manželstvo kvôli párom LGBT?

Bonn, 28.8. 2020 (LifeSiteNews) 026 634 – Pracovný dokument nemeckých biskupov „Synodálna cesta“ navrhuje predefinovať manželstvo ako iba „jeden z mnohých spôsobov ako žiť lásku a sexualitu“.
Dokument konštatuje:
„Otvorenosť odovzdávaniu života nie je rozhodujúca pre každý sexuálny akt, ale má byť potvrdená v priebehu záväzného a dlhotrvajúceho partnerstva.“
Katechizmus Katolíckej cirkvi sa však odvoláva na encykliku Humanae Vitae Pavla VI.: „Každý manželský akt musí zostať otvorený ‘per se’ odovzdávaniu života“ … atď.
Dokument uvádza alternatívne návrhy, „ktoré sú oveľa lepšie“, ako naznačuje už hlavný návrh.
„Vzájomná láska a otvorenosť novému životu dodávajú sexuálnemu aktu jeho skutočný vnútorný význam.“
Nie je však jasné, či dokument bude prijatý. Pokúša sa totiž predefinovať „koncepciu plodnosti“, aby neobsahovala iba „otvorenosť novému životu“, ale aj „sociálny a osobný rozmer“ i to, aby aj páry rovnakého pohlavia a iné, ktoré nemôžu plodiť život, mali potenciál plodného života.“
Okrem toho so zásadou, že „dôstojnosť človeka je nenarušiteľná“, dokument považuje „osobné sebaurčenie … žité v kresťanskej slobode za ústredný princíp poriadku utvárania ľudskej sexuality. To znamená, že ľudia môžu prijať aj odmietnuť nechcené sexuálne akty s vybraným zodpovedným partnerom“.
Dokument neobjasňuje, že podľa katolíckej náuky muž si môže voliť pre manželstvo iba ženu a naopak „na utváranie ľudskej sexuality“. Namiesto toho uvádza:
„Manželstvo vidíme ako prednostný, ale nie jediný spôsob, ako žiť lásku a sexualitu vo vzťahu.“
Hlavný návrh hovorí o potenciáli rastu vo vzťahu lásky, čo sa zdá zahŕňať aj homosexuálne vzťahy. Alternatívny návrh potom zdôrazňuje:
„Božie zjavenie pre vzťahy ľudských párov poskytuje možnosť manželstva aj života v manželskej vernosti. Ctíme si ľudí s odlišnou sexuálnou orientáciou a rodovou identitou ako aj dlhodobé, verné a exkluzívne vzťahy ich párov.
Tak sa píše v dokumente, ktorý ešte zdôrazňuje, že ľudské bytosti si treba ctiť „nezávisle“ a napriek ich homosexualite či rodovému zmäteniu a nie kvôli nim.
„Ak sa tento dokument prijme, synodálna cesta bude vo vernosti Ježišovmu posolstvu lásky Boha ku všetkým ľuďom ďalej rozvíjať náuku a prax Cirkvi v oblasti ľudskej sexuality.“
Termínom „rozvíjať“ najmä v modernom používaní sa často myslí „zmeniť“! A termín „prehlbovať“ znamená prijímať náuku Cirkvi a pokúšať sa ju chápať a vysvetľovať lepšie. …
Členovia „synodálnej cesty“ vrátane biskupov a desiatok laikov menovaných Centrálnym výborom nemeckých katolíkov a inými organizáciami, hlasujú o dokumente o sexualite 4. septembra.

*********************

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *