Život Cirkvi vo svete 34-35/2020

Obsah

Pápež František pozdravil „sestričku transvestitov“

Minsk: Arcibiskup protestuje proti policajnej blokáde kostola Ekvádor:Cirkev žiada veto proti zákonu o potrate

Austrália: Biskup o očkovaní proti covidu-19

Nie som iba pro-life, ja som aj pro ‚eternal life‘

Melánia Trumpová venovala ružu sv. Jánovi Pavlovi II.

Panna Mária covidu oroduj za nás???

Kňazi: Návštevnosť omší po covide-19 významne poklesla

USA: Poslanci chcú objasniť zatknutie ochrancov život

Arcibiskup: „Náuka Jána Pavla II. nemôže zhatiť diskusiu o kňazkách“

Biskupi USA: „Oceňujeme, že Trumpova vláda chráni život“

USA: Poslanci chcú objasniť zatknutie ochrancov života

Trump varuje: „Liberálni pokrytci vás chcú vymazať“

USA: Padli ďalšie sochy svätcov

„Pokúšam sa iba hlásať pravdu a to, čo hovorí Biblia!“

Írsko: Bude vysvätených viac biskupov ako kňazov!

Pápež František pozdravil „sestričku transvestitov“

Vatikán – Argentína, 25.8.2020 (LifeSiteNews) 026 633 – Pápež František šokoval svet, keď nedávno ocenil rehoľnú sestru menom Mónica Astorga Cremona, známu v Argentíne ako „sestra transvestitov“, ktorá sa stará o komplex bytov pre mužov, ktorí tvrdia, že sú ženami a bývajú tam so svojimi partnermi.
Sestrička napomáha uznanie homosexuálnych vzťahov a zmeny pohlavia Katolíckou cirkvou. To sú citlivé otázky komplikované skutočnosťou, že táto sestra naozaj robí veľa dobrého a pomáha ľuďom v krajnej chudobe.
V komunikácii so sr. Cremonou pápež hovorí o jej klientoch ako o „dievčatách“ a píše:
„Drahá Monica, Boh, ktorý nechodil do seminára, ani neštudoval teológiu, vám všetko hojne odplatí! Modlím sa za vás a za vaše dievčatá.“
Je to po prvý raz, čo pápež František vyslovil poznámky ktoré odporujú tradičnej náuke Cirkvi o odmietaní Bohom danej pohlavnej identity.

Minsk: Arcibiskup protestuje proti policajnej blokáde kostola

Demonštranti ušli pred špeciálnou jednotkou do Božieho domu
Minsk, 27.08.2020 (KAP/KNA) 026 632 – Bieloruská polícia v stredu zatkla na Námestí nezávislosti najmenej 19 demonštrantov. Centrum pre ľudské práva v Minsku Wiasna uverejnilo zoznam osôb, ktoré odviedli špeciálne jednotky Omon. Asi 100 ľudí bolo pri brutálnom potlačení demonštrácie žiadajúcich odstúpenie Lukašenka zamknutých v kostole sv. Šimona a sv. Heleny.
Katolícky arcibiskup Minska Tadeusz Kondrusiewicz ostro odsúdil túto blokádu brán kostola ozbrojenými policajtmi špeciálnej jednotky.
„Je to hrubé porušenie práv veriacich a náboženskej slobody!“ protestoval arcibiskup vo štvrtok v písomnom vyhlásení. „Ústava Bieloruska dáva každému človeku právo modliť sa a bez zábran ísť do kostola a znova ho opustiť. Neprimerané a protiprávne nasadenie polície sa musí prešetriť a zodpovední musia byť potrestaní.“
„Toto a podobné opatrenia príslušníkov mocenských štruktúr neprispievajú k uvoľneniu napätia ani rýchlemu vytvoreniu pokoja a harmónie v bieloruskej spoločnosti. Katolícka cirkev žiada zmierenie a dialóg aby sa v našej krajine vyriešil bezpríkladný a politický konflikt.“

V Bielorusku sa ku Katolíckej cirkvi hlási asi 15 percent veriacich z 9,5 milióna Bielorusov. Väčšinu tvoria pravoslávni kresťania.

Ekvádor: Cirkev žiada veto proti zákonu o potrate

Quito, 27.08.2020 (KAP/KNA) 026 631 – Cirkev v Ekvádore vyzvala prezidenta Lenina Morena, aby podal veto proti zákonom o zdravotníctve schváleným v parlamente. Biskupská konferencia v stredu kritizovala tieto zákony, pretože podporujú potraty, ničia úlohu rodiny a porušujú ľudské práva.

V utorok parlament schválil aj zákon, ktorý povoľuje potrat ak je ohrozený život matky alebo plod Bojovníčky za práva žien zákon privítali.

Austrália: Biskup o očkovaní proti covidu-19

Úspešné vakcíny majú bunky potratených detí
Canberra, 28.8.2020 (kath.net/KAP) 026 630 – Vzhľadom na pokroky vo výskume viacerých možných vakcín proti covidu-19 zaujali biskup Austrálie a Veľkej Británie postoj k ich etickej perspektíve.
„Je dôležité poskytnúť eticky nespornú vakcínu, ak je to možné,“ vyhlásil arcibiskup Sydney, Anthony Fisher, podľa Vatican News z utorka v časopise „The Catholic Weekly“. U doteraz úspešných vakcínach vzniká problém, že obsahujú bunky potratených plodov detí.
Vakcína proti covidu-19 farmaceutického koncernu AstraZeneca prebiehajú v spolupráci s Oxfordskou univerzitou rozsiahle klinické testy na ľuďoch. Podľa časopisu „The Lancet“ vakcína vyvoláva veľké imunitné reakcie. No táto vakcína obsahuje línie buniek HEK-293, ktoré sa vypestovali z embryonálnych obličkových buniek dievčatka potrateného v r. 1973 a potom sa klinicky reprodukovali. Austrálska vláda podpísala nedávno dokument k výrobe tejto vakcíny, ak by sa ukázala úspešná.

Nie som iba pro-life, ja som aj pro ‚eternal life‘

Washington DC., 28.8.2020 (kath.net) 025 629
„Donald Trump je najrozhodnejší ochranca života, akého sme kedy mali. Prezident Trump nastúpi proti dvojici Biden-Harrisová, ktorí sú najrozhodnejší odporcovia života, ktorí dokonca podporujú horory neskorých potratov a zabíjanie nenarodených detí.“
So sestrou Dede Byrneová z rehole Malých robotníčok Najsvätejšieho Ježišovho Srdca a Márie podporujúca republikánov sa v USA znova dostane k slovu katolícky hlas:
„Pravdou je, že najväčšia na okraj vytlačená skupina na svete sa nachádza v USA – to sú nenarodené deti!“
Sr. Dede Byrneová bola pred vstupom do rehole v r. 2002 v americkej armáde a slúžila o. i. aj v Afganistane a na Sinaji. Po 29 rokoch vojenskej služby vstúpila od rehole a slúžila chudobným a chorým sveta o. i. v Haiti, Sudáne, Keni a v Iraku.
„Ako kresťania sa stretávame s Ježišom najprv ako s dojímavým dieťatkom v tele Matky a neskôr ako s novorodeniatkom v chudobe v jaskyni. Ježiš nebol politicky korektný. Ako následníci Ježiša sme povolaní zasadzovať sa za život a proti tomu, čo je politicky korektné. Proti zákonom, ktoré ničia život v matkinom tele sa musí bojovať! Ako lekárka môžem bez váhania povedať: Život sa začína oplodnením.
Ale ja nie som iba pro-life (za život), ja som aj pro-eternal-life (za večný život)! Chcela by som, aby sme sa všetci raz stretli v nebi.
Na záver sr. Dede ešte raz dodala:
„Pán prezident Trump, nájdete nás tu s našou zbraňou – ružencom. Ďakujeme pán prezident, všetci sa za vás modlíme!“

Melánia Trumpová venovala ružu sv. Jánovi Pavlovi II.

Washington, D.C., 25.8.2020 (LifeSiteNews) 025 628 – Prvá dáma USA Melánia Trumpová venovala bielu čajovú ružu sv. Jánovi Pavlovi II.v novo stvárnenej záhrade Bieleho domu na počesť jeho návštevy v r. 1979. Dňa 22. augusta po troch týždňoch renovácie, Melánia Trumpová otvorila obnovenú záhradu Bieleho domu.
Táto ruža je z najvoňavejších odrôd s mimoriadne veľkým kvetom. Ružovú záhradu v Bielom dome založila v r. 1913 prvá dáma Ellen Wilsonová a má asi 1700 štvorcových stôp. V r. 1961 ju dala zrenovovať aj Jacqueline Kennedyová. V záhrade sú aj dve ďalšie významné odrody ruží – ruža JFK (Johna F. Kennedyho) a ruža Peace – pokoja.

Panna Mária covidu oroduj za nás???

Brisbane, Austrália, 24.8.2020 (LifeSiteNews) 026 627 – Arcibiskup Mark Coleridge z austrálskeho mesta Brisbane odoslal na tvíte obrázok Márie s Ježiškom a obaja mali rúška! K tomu pripísal:

„Notre Dame de COVID… prie pour nous!“

(Panna Mária covidu, oroduj za nás!“)

„Zamaskovanie ich svätých tvárí je znesvätenie a rúhanie! Vyzývam k uzmiereniu nášho svätého Pána a jeho svätej Matky za toto rúhanie, ktoré má napomáhať politickú agendu NOVÉHO SVETOVÉHO PORIADKU zameraného proti Bohu!“ reagovala rehoľníčka matka Therese JMJ .

Kňazi: Návštevnosť omší po covide-19 významne poklesla

USA, 24.8.2020 (LifeSiteNews) 026 626 – Duchovní pastieri v USA, napr. z Kentucky a Floridy informovali, že návštevnosť svätých omší významne poklesla. Úloha viery, ale aj strachu v živote Američanov sa ukazuje veľmi jasne.
Otec Andrew Chan, kňaz katolíckeho kostola sv. Bartolomeja v Miramare na Floride, sa pripravoval na nárast počtu veriacich po opätovnom otvorení kostola v júni a na ochranné opatrenia. Bol však prekvapený, keď našiel oveľa prázdnejšie kostolné lavice a musel dokonca rušiť omše! Aj Kostol sv. Juraja registruje len do 30% z veriacich v chráme ako pred začiatkom pandémie.

USA: Poslanci chcú objasniť zatknutie ochrancov života

Washington D.C. 27. 8.2020 (kath.net/jg) 026 625 – Jim Jordan und James Comer, poslanci Domu reprezentantov USA za Republikánsku stranu požadujú od ministerstva spravodlivosti objasnenie zatknutia dvoch ochrancov života. Polícia ich zatkla, lebo kriedou napísali na chodník vo Washingtone „Black Pre-Born Lives Matter“ (Na čiernych nenarodených životoch záleží).
Na ochrancov života, členov hnutia „Študenti za život“ bolo podané oznámenie za „zohyzdenie verejného majetku“. Hrozí im 180 dní vo väzení alebo peňažná pokuta do 1000 dolárov, ako informoval vysielač Fox News.
„Vzhľadom na skutočnosť, že správa Dištriktu Columbia trpela pokojne iné politické heslá, vzniká tu otázka, či miestne orgány dodržali predpísanú neutralitu,“ píšu poslanci v liste ministrovi spravodlivosti Ericovi Dreibandovi. Konštatujú, že heslá ako „Black Lives Matter“ (Na čiernych životoch záleží), alebo „Defund The Police“ (Škrtnite polícii peniaze), ktoré sa písali veľkými písmenami na uliciach, nechali zatrieť až po dvoch mesiacoch! Poslanci chcú prešetriť, či tu ide o neoprávnenú diskrimináciu!

Arcibiskup: „Náuka Jána Pavla II.
nemôže zhatiť diskusiu o kňazkách“

Hamburg, 21.8.2020 (LifeSiteNews) 026 624 – Nemecký arcibiskup Štefan Hesse z Hamburgu sa vyjadril, že „katolíci musia mať dovolené rozmýšľať a diskutovať o veciach“ a vyzval na otvorenú diskusiu o vysviacke žien za kňazky:
„Diskusia je tu stále, je živá a nemôže byť zahataná nejakým papierom,“ povedal arcibiskup s narážkou na apoštolský list sv. Jána Pavla II. z r. 1994 Ordinatio Sacerdotalis.
„Historická perspektíva je jedna vec, ale nie je to všetko.“
Pod tou „historickou perspektívou“arcibiskup zrejme myslel svätú tradíciu Cirkvi – súčasť zjavenia!
„Moderní teológovia si kladú otázku, či vo vtelení Krista bola rozhodujúcou vecou, že druhá božská Osoba z Najsvätejšej Trojice sa stala človekom, alebo osobou. …
Arcibiskupa Heßeho menoval za arcibiskupa Hamburgu pápež František v r. 2015.

Biskupi USA: „Oceňujeme, že Trumpova vláda chráni život“

Washington, D.C., August 21, 2020 (LifeSiteNews) 026 623 – Konferencia katolíckych biskupov USA ocenila Trumpovu vládu za implementovanie politiky ochrany života do zahraničných záležitostí, najmä do tzv. politiky Mexico City.
„Trumpova vláda napomáha ľudské práva aj práva v oblasti zdravia a nepodkopáva ich podporovaním potratov. Trumpova vláda si zaslúži naše ocenenie, lebo financiami zabezpečuje globálne zdravie v USA,“ povedal arcibiskup Joseph F. Naumann z Kansas City, predseda Komisie pre aktivity Pro-Life.
„Zabíjanie nevinných a bezbranných nenarodených detí potratom nie je zdravotná starostlivosť. Potrat porušuje základné ľudské práva nenarodeného dieťaťa a môže zraňovať matku emocionálne aj fyzicky.
Američania spoznávajú túto nespravodlivosť a prevažná väčšina z nich sa stavia proti štátom hradeným organizáciám, ktoré skôr podporujú potraty, akoby poskytovali zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil arcibiskup.

Trump varuje: „Liberálni pokrytci vás chcú vymazať“

„Joe Biden je bábka radikálneho ľavicového hnutia“

Old Forge, Pennsylvania, 24.8.2020 (LifeSiteNews) 026 622 – Americký prezident Donald Trump varoval svojich podporovateľov, že „liberálni pokrytci“ ich chcú „vymazať“.
„Je iba jedna vec, ktorá stojí medzi vašou rodinou a radikálnym ľavicovou luzou a to je váš hlas v novembri,“ povedal Trump. Varoval, že po víťazstve by demokrati priniesli ďalšie ruiny v Minneapolise, násilnícku anarchiu v Portlande,
krvou postriekané chodníky v Chicagu.“
„Chcú vás vymazať, úplne vyhladiť, zobrať vám prácu, postaviť proti vám vlastné rodiny, ak budete hovoriť vlastný názor, indoktrinovať vaše deti zvrátenými názormi na svet, o čom by nikto netušil, že je to možné!“
Americký prezident mal kampaň minulý štvrtok päť míl od Scrantonu v rodisku Joe Bidena Old Forge, ktoré nemá ani 8000 obyvateľov.
„Joe Biden je bábka radikálneho ľavicového hnutia, ktoré sa usiluje zničiť americký spôsob života, ktorý nechápu. Biden podstatne zvýši dane, zruší články o slobode v ústave, dá bezplatnú zdravotnú starostlivosť imigrantom, prinúti obyvateľov hradiť aj neskoré potraty z daní a zatvorí energetické polia Pennsylvánie. Demokrati plánujú zrušiť políciu, aj prísne zákony o migrácii ako aj väznice! Jediná vec, ktorú nezrušia, sú vaše dane – vaše dane sa zvýšia na úroveň, o akej ste nikdy predtým ani nechyrovali!“

USA: Padla ďalšia socha svätca

Linz, 24.8.2020 (kath.net/mk) 026 621 – Mesto Ventura v Kalifornii podľahlo tlaku anarchistov a koncom júna doslova za hlbokej noci o tretej hodine nad ránom dalo odstrániť sochu zakladateľa a otca mesta sv. Junípera Serru z námestia pred radnicou. Po 80 rokoch po postavení sochy mestská rada bez konzultácie s obyvateľmi rozhodla, že socha už nie je znakom mesta a preto si nezaslúži čestné miesto! Už v júni zúrivý dav požadoval okamžité strhnutie sochy, čomu mladí katolíci zabránili. Proti hrozbám anarchistického davu sa sformovalo občianske hnutie, ktoré vyjadrilo svoje rozhorčenie.
Plánuje sa ešte aj odstránenie portrétov zakladateľa mesta o. i. aj z úradných pečatí. Socha sa považuje za svedectvo histórie krajiny s jej rôznymi rasami a kultúrami. Preto sa obyvatelia zišli pri podstavci soch a žiadali jej vrátenie na pôvodné miesto.

„Pokúšam sa iba hlásať pravdu a to, čo hovorí Biblia!“

Má iba 17 rokov a so 16,4 miliónmi priaznivcov je už hviezdou na TikToku: kresťan Cash Baker.
New York , 24.8.2020 (kath.net) 026 620 – Cash Baker sa na viacerých videách nedávno jasne vyznal zo svojej viery a stratil tak niekoľko tisíc fanúšikov. Informoval o tom „Pro Magazin“. Baker vyhlásil o. i. , že homosexualita je hriech a že iné náboženstvá uctievajú falošných bohov.
„Môžem ako kresťan podporovať spoločenstvo LGBTQ? Nie, to nemôžem!“ povedal na sérii teraz už zmazaných videí. „Moslimovia,+ hinduisti podľa jeho názoru hrešia, lebo vyznávajú falošných bohov a prorokov. Cash chce naďalej hlásať Evanjelium, aj keď ho ľudia za to nenávidia: „Pokúšam sa iba hlásať pravdu a to, čo hovorí Biblia.“

Írsko: Bude vysvätených viac biskupov ako kňazov!

Dublin, 25.8.2020 (kath.net/jg) 026 619 – V Írsku bude v r. 2020 vysvätený za kňaza iba jediný muž ale dvaja biskupi, ako píše denník Irish Independent.
Škandály v Cirkvi a zneužívanie mladistvých kňazmi ,ako aj sekularizácia írskej spoločnosti sú podstatnými faktormi krízy duchovných povolaní,“ hovorí Paddy Byrne, diecézny kňaz, ktorý je vo veku 46 rokov druhým najmladším kňazom Diecézy Kildare a Leighlin pre Irish Independent. V lete musel prevziať ešte aj tretiu farnosť. V minulosti spravovali tieto farnosti až siedmi kňazi. „Po puboch a poštách stráca írsky vidiek ešte aj kňazov,“ ako dodal.

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela svetla chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Pána Boha a Ježiša Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *