Život Cirkvi vo svete 32/2020

Obsah

KBS intervenuje v spore pred Európskym súdom

Na sviatok Panny Márie Snežnej pápež navštívil jej baziliku

Pápež prijal gen. sekretára Výboru pre medziľudské bratstvo

František má nového súkromného sekretára

Pápež menuje gen. sekretára pre ekonomickú oblasť

František napísal predslov knihy kardinála Kaspera

Tlač: Benedikt XVI. ochorel na ružu tváre

Benedikt XVI. a František si zrejme zvolili rovnaký hrob

„Predstav si, horia chrámy a nikoho to nezaujíma!“

Taliansko: Kardinál za opatrnú normalizáciu po pandémii

Celosvetová solidarita so zničeným Bejrútom

Arcibiskup zakazuje sväté prijímanie do úst

USA: Arcibiskup vyzval kňazov k duchovnému pôstu

Kňaz sa nenakazil podávaním Eucharistie do úst nakazenému

Nikaragua: Pri útoku na kostol zhorel vzácny kríž

Google maže kresťanské stránky z vyhľadávača

Naša príloha
Svätý farár z Arsu mal vrúcne priateľstvo s Kristom

* * * * * * *

Ďakujem za vaše slová, veľmi mi to pomáha!

Dakujem , p. Zuzana, za dalšie poslanie správ, zvlášt za to o sv. J. M. Vianneyovi! Benedikt XVI. – velký intelektuál ocenil jednoduchého knaza ako vzor pre všetkých knazov… V Pánovi o. J. S.

Pozdravujem! Svojím mailom ste ma inšpirovali a kázal som včera o Jánovi a dnes zase o sv. Filoméne. Ďakujem. o. Miroslav

Ďakujem za povzbudenie k vernosti povolaniu a dôvere v Božiu prozreteľnosť aj v skúškach. V modlitbe o. Jozef

* * * * * * *

KBS intervenuje v spore pred Európskym súdom pre ľudské práva

Bratislava, 6.8.2020 (TK KBS) 026 603 – Predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský požiadal Európsky súd pre ľudské práva o intervenciu v spore proti Španielsku. V prípade došlo k vyobrazeniu nevhodného umeleckého diela autora M. Azconu. V roku 2015 počas niekoľkých mesiacov ukradol 242 premenených hostií počas svätých omší v Španielsku. Zostavil ich na zem do slova „pederastia“ a odfotil sa s nimi nahý a zorganizoval výstavu s názvom „Amen“, kde vystavil tieto fotografie. Výstavu podporilo mesto Pamplona a následne ďalšie španielske mestá, pričom autor zarobil takmer 300 000 eur. Rovnako zverejnil aj fotografie, ako kradne premenené hostie, na svojom konte na Twitteri, kde zvykne urážať kresťanov.
Asociácia španielskych kresťanských advokátov zažalovala Španielsku republiku v Štrasburgu a vyhlásila, že Španielsko porušilo právo na slobodu vierovyznania kresťanov, keď nepostihlo správnym alebo trestným konaním autora výstavy, ktorý sám uviedol, že predmetné umelecké dielo vytvoril za jediným účelom a to urážky kresťanov. Štrasburský súd preto bude rozhodovať o tom, či sloboda prejavu zaručená Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd zaručuje aj ochranu takým verejným výrokom, ktorých jediným cieľom nie je realizácia slobody slova autora, ale cieľom je urážka určitej skupiny osôb a či takéto urážlivé prejavy majú miesto v demokratickej spoločnosti.
„Diskutovať a prezentovať svoje názory je dôležitá súčasť slobody. Môže sa stať, že konkrétna osoba ako nezamýšľaný efekt svojho vyjadrenia neviery môže uraziť náboženské cítenie určitej skupiny osôb. Vážny zásah však je, ak osoba priamo a úmyselne svojim prejavom zamýšľa a chce uraziť určitú skupinu osôb a zámerne vyberá spôsob, akým chce čo najviac uraziť. Je preto na zváženie, či Dohovor poskytuje ochranu práve takejto forme slobody prejavu, keď neexistuje iný cieľ a úmysel človeka, len svojím prejavom urážať iného,“ píše arcibiskup Zvolenský.

* * * * * * *

Na sviatok Panny Márie Snežnej pápež navštívil jej baziliku

Vatikán, 5.8.2020 (RV) 026 602 – V stredu, 5. augusta popoludní, sa pápež František vybral do hlavnej mariánskej baziliky Santa Maria Maggiore na rímskom Eskvilíne. Po príchode o 16. hodine zostal asi pol hodinu v tichej modlitbe na svojom obľúbenom mieste pred milostivou ikonou Salus populi romani – Záchrany rímskeho ľudu.
Viac na:
https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2020-08/na-sviatok-panny-marie-sneznej-papez-navstivil-jej-baziliku.html

Pápež prijal gen. sekretára Výboru pre medziľudské bratstvo

Vatikán, 4.8.2020 (RV) 026 601 – „S radosťou som sa stretol s Jeho Svätosťou, pápežom Františkom, aby som s ním počas dvojdňovej pracovnej návštevy Vatikánu diskutoval o práci a iniciatívach Výboru pre medziľudské bratstvo. Bol to darček k sviatku,“ informoval na sociálnej sieti Twitter Mohamed Abdelsalam, generálny sekretár spomínanej inštitúcie. Egyptský právnik pridal aj fotografiu, ktorá ho zachytáva pri pápežskej audiencii v závere minulého týždňa, a opísal srdečnú a slávnostnú atmosféru stretnutia.
Pápež František mu daroval striebornú vázu ako výraz vďačnosti za to, že sa vzdialil od rodinného kruhu práve v dobe, kedy moslimovia slávia sviatok obetí, Íd al-adhá. Počas sviatku trávia čas s blízkymi a navštevujú príbuzných. „Zastúpime tu tvoju rodinu,“ uistil hosťa Svätý Otec, uviedol pre egyptskú tlač Abdelsalam.
Bývalý poradca vrchného imáma Al Azhar a súčasný generálny sekretár Výboru pre realizáciu cieľov Dokumentu z Abú Zabí o ľudskom bratstve pápeža informoval o práci za minulý rok. Spomenul predovšetkým dve iniciatívy – Zajdovu cenu, ktorá sa každoročne udeľuje za podporu medziľudského bratstva a dobra zameraného na celé ľudstvo a plán na výstavbu Domu abrahámovskej rodiny.
Hovorilo sa tiež o globálnej humanitárnej stratégii pre postkoronavírusové obdobie, v ktorom nie je možné zanedbať hodnoty bratstva, solidarity a znášanlivého súžitia.
Výbor, ktorého hlavou je predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg, kardinál Miguel Angel Ayuso Guixot, ustanovili minulý rok v auguste v Dome sv. Marty potom, čo o niekoľko mesiacov predtým pápež František s imámom al Tajíbom podpísali Dokument o ľudskom bratstve (v plnom znení na stránke KBS).
Medzi jeho členov patria náboženskí a kultúrni predstavitelia kresťanstva, islamu a judaizmu, ktorí sa týmto dokumentom inšpirujú a chcú vo svete podporovať ideály mieru a vzájomnej úcty.
Výbor sa po prvýkrát stretol vlani 11. septembra v Dome sv. Marty. Tento rok v máji sa v trinásťjazykovom posolstve obrátil k „bratom vo viere a ľudstvu“ s výzvou k spoločnej modlitbe a postu v čase pandémie.

František má nového súkromného sekretára

Vatikán, 3.8.2020 (kath.net/KAP) 026 600 – Za nového súkromného sekretára menoval pápež František talianskeho kňaza, ktorým je Fabio Salerno (41). Vatikán súčasne oficiálne potvrdil rozlúčku Egypťana Yoannisa Lahziho Gaida ako doterajšieho súkromného sekretára Františka.
Fabio Salerno pochádza z provincie Catanzaro v Kalabrii a pracuje na vatikánskom Štátnom sekretariáte. Od februára je druhým súkromným sekretárom pápeža aj uruguajský kňaz Gonzalo Aemilius.
Médiá už v minulých dňoch informovali, že Egypťan Gaid končil svoju prácu pápežského sekretára a vráti sa do vlasti. Tento koptský katolícky kňaz pôsobil po boku Františka od apríla 2014. Už od pápeža Benedikta XVI. (2005-2013) vystupoval pri generálnych audienciách ako „arabský hlas“ pápeža.
Nový sekretár Fabio Salerno bol vysvätený za kňaza v r. 2011. Po štúdiu na Pápežskej diplomatickej akadémii bol radcom na nunciatúre v Indonézii a pôsobil aj v Rade Európy predtým, než nastúpil na Štátny sekretariát vo Vatikáne do Oddelenia pre vzťahy so štátmi.

Pápež menuje gen. sekretára pre ekonomickú oblasť

Vatikán, 04.08.2020 (KAP) 026 599 – Novým generálnym sekretárom pre Ekonomický sekretariát vo Vatikáne bude španielsky ekonóm Maximino Caballero Ledo (60). Vatikán to oznámil v utorok. Caballero sa stáva pravou rukou španielskeho jezuitu Juana Antonia Guerreru (61), ktorého pápež povolal v novembri 2019 na post vedúceho Ekonomického sekretariátu Vatikánu a tým za nástupcu kardinála Georga Pella (79). Ekonomický sekretariát má na starosti všetky ekonomické aktivity Svätého stolca a Vatikánu – mesta.
Maximino Caballero pôsobil ako finančný expert pre rôzne španielske podniky v oblasti financií a medicíny. V r. 2007 presídlil s rodinou do USA. Tam pôsobil v podniku pre medicínsku techniku Baxter Healthcare so sídlom v Deerfielde v Illinois.
Caballerov predchodca bol do februára 2018 maltézsky rytier Alfred Xuareb (61), ktorý je teraz nunciom pre Kóreu a Mongolsko.
Po prvý raz bol povolaný do správy vatikánskeho majetku laik v júni – taliansky finančný expert Fabio Gasperini (58), ktorý vystriedal kňaza Maura Rivellu (56) na poste sekretára Správy majetku Apoštolského stolca (Apsa). Gasperini pôsobil dovtedy v poradenskej spoločnosti „Ernst & Young“ vedúcim v oblasti bankovníctva a kapitálových trhov organizácie Financial Services pre región Európa, Blízky Východ, India a Afrika, aj finančným poradcom v Taliansku.

František napísal predslov knihy kardinála Kaspera

Vatikán, 31.7.2020 (LifeSiteNews) 026 598 – Pápež František prispel predslovom ku knihe osobných úvah kardinála Waltera Kasper, medzi iným aj o pandémii.
Knihu vydalo vydavateľstvo Libreria Editrice Vaticana a má názov Communio a nádej: Svedectvo viery v dobe koronavírusu v Taliansku. Pre španielsky trh nesie názov „Boh v pandémii“.
Je to kolekcia esejí, ktorú editoval kardinál Kasper (87) a indický páter George Augustin (64) žijúci v Nemecku, ktorý založil Inštitút Waltera Kaspera. Do knihy prispel aj arcibiskup Bruno Forte, teológ pro-LGBT, ktorý vniesol otázku homosexuality do Synody biskupov o rodine.

Podľa Vatican News Svätého stolca pápež František prirovnal pandémiu koronavírusu k náhlej búrke:
„Tak ako náhla prudká búrka nás prekvapujúco postihla kríza koronavírusu a na globálnej úrovni radikálne zmenila naše osobné, verejné, rodinné a profesionálne životy. Táto dramatická situácia ukazuje jasne zraniteľnú povahu človeka ako obmedzenú časom a situáciou,“ napísal pápež. František ďalej uvádza, že ľudia stratili svojich milovaných, prácu a finančnú stabilitu. Uvažuje aj o tom, že kresťania nemohli sláviť Veľkú noc v kostole a mnohí nemali prístup ku sviatostiam. No vidí však aj svetlú stránku pandémie v tom, že pomohla ľuďom hlboko sa zamyslieť nad tým, čo je naozaj dôležité v živote:
„Pripomína nám to, že sme zabudli, či proste odsunuli pozorné všímanie si kľúčových otázok v živote. Pomáha nám hodnotiť, čo je naozaj dôležité a potrebné a čo je druhoradé alebo má iba povrchnú dôležitosť. Tento čas skúšky nás znova môže nasmerovať k Bohu.“

Pápež tiež uviedol, že nám to môže pomôcť „uvedomiť si našu závislosť na iných a potrebu slúžiť iným aj našej vážne chorej planéte“.
Vatican News ďalej uvádza, že tohoročná Veľká noc, ktorú mnohí katolíci strávili doma vymknutí z kostolov, viedla Františka k úvahe, že veľkonočné posolstvo o Kristovom víťazstve nad smrťou … „ukázala kresťanom, že nemôžu zostať paralyzovaní tvárou v tvár pandémii“:
„Veľká noc nám prináša nádej, dôveru a povzbudenie. Posilňuje náš zmysel pre solidaritu,. Hovorí k nám o prekonaní minulých rivalít, aby sme dokázali vidieť sa navzájom a pomimo všetkých rozdielov ako členov jednej rodiny, keď si navzájom nesieme svoje bremená.“
František potom porovnal nákazu choroby k „nákaze lásky“ a vyjadril vďačnosť za dobré skutky lekárov a kňazov počas pandémie. A pápež ďalej spomína:
„Prvá fáza koronavírusu, keď verejné slávenie Eucharistie nebolo možné, predstavovala pre mnohých kresťanov obdobie bolestného eucharistického pôstu. Prenosy omší neboli náhradou za živú prítomnosť Pána v slávení Eucharistie.“ František ďalej vyjadril uspokojenie, že na mnohých miestach katolíci dostali dovolenie vrátiť sa k osobnej účasti na omši a na záver napísal:
„Prítomnosť vzkrieseného Pána v jeho Slove a skrze slávenie Eucharistie nám dodá silu, ktorú potrebujeme na riešenie ťažkostí a výziev, ktorým budeme čeliť o kríze koronavírusu.“

Vatikanista: Františkov nástupca bude „asi konzervatívny“

Vatikán, 4.8.2020 (kath.net/pl) 025 597 – Známy vatikanista Edward Pentin v interview s Raymondom Arroyom pre EWTN povedal, že nástupca pápeža Františka „bude pravdepodobne konzervatívny“. Informovala o tom agentúra „LifeSiteNews“. Pentin to odôvodnil nasledovne:
„Pápež František menuje veľmi mnoho kardinálov z periférie, no globálny juh, z ktorého títo kardináli pochádzajú, je skôr konzervatívny. To má v sebe prekvapujúci moment, pretože nie je jasné a možno ani pravdepodobné, či by jeden z týchto kardinálov, ak by bol zvolený za pápeža, pokračoval v progresívnej línii Františka.“
Pentin tiež pripomenul rímske príslovie, podľa ktorého „Za tlstým pápežom bude nasledovať chudý pápež“. Podľa toho by sa to mohlo obrátiť smerom ku konzervatívnejšiemu pápežovi, ako povedal.
Pentin tipoval ako hlavného kandidáta na nástupcu Františka kardinála Roberta Saraha z Guiney. Kardinál Sarah sa nevníma až tak ako protihráč, mnohí ľudia ho skôr vnímajú ako „prorocký hlas“, ako povedal Pentin.
„Kardinál Sarah je niekto, kto v čase, keď Cirkev nie je taká silná, veľmi veľa hovorí s ľuďmi. Myslím si, že pripravenosť kardinála hovoriť proti duchu doby nachádza odozvu u rastúceho počtu kardinálov, biskupov aj laikov, ktorí majú pocit, že to je teraz potrebné.“
Aj štátny sekretár kardinál Pietro Parolin má podľa Pentina veľké šance, hoci sa spája s finančným škandálom vo Vatikáne a s tajnou dohodou s Čínou. Pentin dodal, že pravdepodobne sú kardináli, ktorí po „turbulenciách“ rokov s pápežom Františkom by sa možno chceli vrátiť k známej veličine – staršiemu talianskemu kardinálovi.
Aj bývalý arcibiskup Manily na Filipínach, kardinál Luis Tagle, sa ráta k špičkovým kandidátom. Počas Synody biskupov o mládeži bolo jeho pôsobenie veľmi obľúbené a okrem toho je známe, že je favoritom pápeža Františka.
„On dokáže osloviť mladých ľudí, no súčasne sú tu očividne voči nemu aj nesúhlasné hlasy. Má totiž výhrady k niektorým aspektom morálnej náuky a je príslušníkom „Bolonskej školy“ mysliteľov, ktorí Druhý vatikánsky koncil charakterizujú ako „ pokrokový koncil“.
Pentinova kniha na túto tému „Budúci pápež. Poprední kandidáti medzi kardinálmi“ práve vyšla.

Tlač: Benedikt XVI. ochorel na ružu tváre

Pasov, 03.08.2020 (KAP) 026 596 – Emeritný pápež Benedikt XVI. (93) mal podľa medicínskej správy po ceste do Regensburgu k umierajúcemu bratovi Georgovi sám ochorieť. Od návratu do Vatikánu trpí streptokokovým zápalom kože na tvári – nazývaným aj ruža. Je to vírusová infekcia sprevádzaná bolesťami, ako napísali bavorské noviny „Passauer Neue Presse“ v pondelok s odvolaním sa na pápežského biografa Petra Seewalda.
Mníchovský pápežský autor životopisov Peter Seewald odovzdal Benediktovi v sobotu biografiu „Benedikt XVI. – Život“. Pri stretnutí, pri ktorom bol aj arcibiskup Georg Gänswein, Benediktov súkromný sekretár a prefekt Pápežského domu, sa mal emeritný pápež napriek ochoreniu javiť optimisticky. Ako sa vyjadril, ak sa mu sily znova vrátia, siahne ešte raz aj po pere!
Podľa Seewalda je zdravie Benedikta už veľmi krehké. Jeho myslenie a schopnosť spomenúť si na veci sú však stále bdelé, no hlas má veľmi slabý. Jeho už napísaný duchovný testament sa má uverejniť po jeho smrti. Za posledné miesto svojho odpočinku si určil bývalý hrob sv. Jána Pavla II. v krypte Baziliky sv. Petra, pretože so svojím predchodcom sa cíti mimoriadne spojený.
Pred súčasnou biografiou uverejnil Seewald už mnohé dlhé interview s Jozefom Ratzingerom/Benediktom XVI. vo forme kníh.
Bývalý pápež nedávno prekvapujúco navštívil svojho brata v Regensburgu, keď sa mu zhoršil zdravotný stav. Georg Ratzinger zomrel počiatkom júla vo veku 96 rokov.

Benedikt XVI. a František si zrejme zvolili rovnaký hrob

Vatikán, 7.8.2020 (kath.net/pl) 026 595 – Benedikt XVI. ako aj František stanovili, že chcú byť na posledný odpočinok uložení do bývalého hrobu sv. Jána Pavla II. V tomto hrobe ležal predtým aj sv. Ján XXIII. Informuje o tom španielsky portál „Religión Digital“. Očividne nie je ešte známe, ako sa tento problém má vyriešiť.
Už dlhšie je známe, že pre pápeža Františka sa zriadil hrob v bývalom hrobe pápeža Jána Pavla II.. Pripravený je sarkofág z bieleho mramoru. Je možné, že otázka, koho tam pochovajú sa vyrieši celkom pragmaticky podľa skoršieho dátumu úmrtia, ale to možno iba predpokladať.

* * * * * * *

Stručne z Life Site News

Pápežská akadémia pre život bráni vynechanie slova „Boh“ z dokumentu o pandémii, aby dosiahol „čo najširšie publikum“

Mons. Vincenzo Paglia, predseda Pápežskej akadémie pre život

Kritici ako Phil Lawler poukázali na to, že vatikánsky dokument „Humana communitas v ére pandémie. Nadčasové úvahy o prerode života“ nespomína Boha, Ježiša Krista, Ducha Svätého, Cirkev, sviatosti, modlitbu, milosrdenstvo ba dokonca ani charitu! USA, 4.8.2020

Anglickí biskupi: Katolíci majú povinnosť byť očkovaní, aj keď sú vakcíny z potratených detí

Biskupi v pastierskom liste pripomenuli vyhlásenie Vatikánu zamerané na morálne otázky vakcín pripravovaných z buniek potratených detí. Vyhlásili, že podporujú ideu, že „všetky klinicky odporúčané vakcíny možno použiť s čistým svedomím“ a napísali:
„Sme presvedčení, že je morálnou povinnosťou zaručiť zaočkovanie potrebné pre bezpečnosť iných. Katolícka cirkev silne podporuje očkovanie a katolíci majú primárnu povinnosť byť zaočkovaní, nielen pre vlastné zdravie, ale aj zo solidarity s inými, najmä tými najzraniteľnejšími.“ Londýn, 3.8.2020

Farnosť v Guame: Pre pandémiu zákaz kľačať!

V júli vyvesili v kostole v Sinajane v ostrovnom teritóriu USA Guam nápis: Prosíme nekľačať! Bol to jeden z príkazov v zozname zdravotných opatrení pre podujatia v uzavretom priestore.
„Tento nezmyselný nápis, len dokazuje nedostatok viery v Eucharistiu,“ ako zdôraznili veriaci farnosti. Guam, 4.8.2020

USA: Nové ľavičiarske náboženstvo vás prišlo obrátiť!

V prípade, že ste si to nevšimli, na uliciach Ameriky sa zrodilo nové fundamentalistické náboženstvo. Je to náboženstvo Woke – náboženstvo ľudí, ktorí veria, že im bolo dané špeciálne zjavenie o povahe spoločnosti. Objavili, že americká spoločnosť je neodvolateľne rasistická a heteronormatívna a preto musí byť zvrhnutá. Boli slepí, ale teraz vidia. Spali, ale teraz sa prebudili = angl. woke. A myslia si, že vy by ste sa mali tiež prebudiť – aj keď na to bude treba násilne okupovať ulice a námestia mesta, aby ste sa zobudili k pravde ich náboženstva.
Je to fundamentalistické náboženstvo. Náboženstvo ľudí úzkoprsých, puritánskych a spravodlivých. Ktorí nesúhlasia s ich katechizmom – herézou – sú rýchlo vyhodení, zrušení. Nové náboženstvo sa neodvoláva na rozum, ale na emócie. Dôkazom viery je opakovanie nezmyselných hesiel a demonštrácie.
USA, 3.8.2020

USA: Ľavičiari v Portlande pália Biblie a americké zástavy

Protesty v Portlande v USA, v štáte Oregon, pokračujú a už sa zvrhli na násilnosti, takže prezident Trump tam vyslal federálne zložky na nastolenie poriadku. Portland, 3.8.2020

Mexiko trestá terapiu homosexuálov piatimi rokmi väzenia!

„Nie je tu nič na liečenie. Homosexualita nie je choroba, my nie sme chorí,“ vyhlásil mexický zákonodarca zo strany „Morena“ Temístocles Villanueva – autor zákona o trestaní terapie nechcenej homosexuality!
„Úplne súhlasím. Zdá sa mi, že tieto opatrenia patria do éry inkvizície,“ pridala sa aj primátorka Mexika City Claudia Sheinbaumová.“
Mexiko, 4.8.2020

Škótsko: Feministky proti novému zákonu o transsexuáloch

Škótska skupina bojujúca za práva žien Women Scotland zvažuje právne kroky proti zákonu škótskej vlády, ktorý uznáva pohlavne zmätených mužov za ženy. Vláda zákonom zmenila definíciu pojmu „žena“. Muži, ktorí plánujú, alebo už začali proces „zmeny pohlavia“ sa podľa tohto zákona budú považovať za ženy:
„To nebude vyžadovať, aby sa osoba obliekala, vyzerala, či správala sa nejakým zvláštnym spôsobom,“ hovorí sa v komentári k zákonu. „No očakáva sa, že bude stále žiť ako žena a používať ženské meno, tituly a zámená ženského rodu na oficiálnych dokumentoch.“ Škótsko, 4.8.2020
026 594

* * * * * * *

„Predstav si, horia chrámy a nikoho to nezaujíma!“

Požiar katedrály v Nantes

Naša cirkev v Európe „horí“. Ale, žiaľ, nezaujíma to ani len kresťanov. A satanisti len čakajú na príležitosť útočiť na Cirkev.

Komentár: Thomas Cavelius

Paríž, 6.8.2020 (kath.net) 026 593 – Už zasa horela katedrála vo Francúzsku. Ráno 18. júla je katedrála v Nantes v plameňoch. To vzbudilo spomienky na ničivý požiar Notre Dame v Paríži. Rozhorčenie a súcit Francúzov boli vtedy veľké. No rýchlo vyústili do sporu, ako Notre Dame znova vybudovať. Teraz znova horela katedrála. A medzitým je to už správa ako každá iná, no médiá aspoň o tomto požiari informovali. O nespočetných iných útokoch na katolícke kostoly vo Francúzsku, Nemecku, či v USA sa už ani nepodávajú správy. A načo, veď to už nezaujíma ani samotných kresťanov. Motívy tohto nezáujmu sú pritom úplne odlišné.
V Nemecku chceme zachovať verejný pokoj a dokonca aj predstavitelia cirkvi útoky na svoje kostoly zľahčujú, alebo ich zamlčujú. Tak sa nepodávajú správy ani o masívnych útokoch najmä z radov hnutia „Black Lives Matters“ na kostoly v USA. Pri tomto sa zasa chceme chrániť pred negatívnymi titulkami médií. Kritika tohto hnutia sa totiž môže rýchlo skončiť spätnou mediálnou studenou sprchou. Toto hnutie si momentálne môže a smie dovoľovať všetko! V mene spravodlivej a dôležitej veci tiahnu násilníci hlučne a ničivo po krajine. A neodrádzajú ich ani posvätné veci ako sochy svätcov. No kritika tohto vandalizmu sa vysloviť nesmie. Kde sú, prosím, naši biskupi? Tu by boli rozhodne potrebné jasné slová, pretože medzi ľudí hnutia „Black Lives Matters“ sa zamiešali aj iné skupiny ako satanisti, ktorí už len čakali na príležitosť útočiť na Cirkev. V USA si je prinajmenšom cirkev vedomá, aký veľký problém satanizmus predstavuje.
Aj vo Francúzsku sa tento fenomén stále viac objavuje na verejnosti. Ministerstvo vnútra narátalo len za rok 2018 vyše 30 satanisticky motivovaných útokov na katolícke kostoly!
Satanizmus je akútny problém nielen v USA! Aj v Nemecku, Rakúsku a najmä vo Švajčiarsku sa stále viac šíri. No čo robia naši cirkevní predstavitelia? Na túto tému radšej mlčia! Nikto by totiž nechcel riskovať negatívne titulky v médiách!
Milí pastieri, plňte si prosíme, svoju pastiersku úlohu a hovorte o tejto téme verejne! Satanizmus je problém a my potrebujeme na to pomoc na to splnomocnených biskupov. Svätý Otec pápež František nás stále znova upozorňuje na to, že diabla nesmieme odbaviť ako rozprávku pestúnok pre deti! Na generálnej audiencii v Ríme 1. mája 2019 nás napomínal:
„Mnohí ľudia hovoria – načo hovoriť o diablovi, satan je vec staroveku, diabol neexistuje. No pozrite, čo učí Evanjelium: Ježiš sa diablovi postavil.“
Prečo sa táto téma u nás zamlčuje?
Predstav si, kostol horí a nikoho to nezaujíma?! Áno, to je markantný obraz. Naša cirkev v Európe „horí“. Ale, žiaľ, nezaujíma to ani len kresťanov. Diabol má u nás ľahkú úlohu. Nič totiž nie je pre diabla lepšie ako keď ho odbavíme ako rozprávku pre deti.

Taliansko: Kardinál za opatrnú normalizáciu po pandémii

Rím, 05.08.2020 (KAP/KNA) 026 592 – Na skorý návrat k normálnym životným podmienkam nalieha predseda Biskupskej konferencie Talianska, kardinál Gualtiero Bassetti:
„Musíme sa vrátiť k normálnemu životu s obozretnosťou a rozhľadom, ale musíme začať nanovo,“ napísal kardinál v príspevku pre diecézne noviny „La Voce“ v stredu. Súčasne sa postavil proti tým, ktorí vírus zľahčujú alebo dokonca popierajú:
„Údaje o hospodárskej kríze, ktoré čítam vo všetkých novinách, sú hrozivé. Stále ešte stiahnuté mreže niektorých obchodov zanechávajú vo mne zatrpknutosť a obavy. Za nimi sú muži, ženy a rodiny, ktoré trpia.“
Vzhľadom na množiace sa diskusie o účinnosti opatrení kardinál varoval:
„Sloboda názoru neznamená hovoriť ľubovoľne všetko, čo človeku prejde hlavou bez toho, aby sme sa starali o preverenie platnosti vysloveného a predovšetkým bez prevzatia zodpovednosti za vyslovené slová.“
Kardinál poukázal na prejav prezidenta Sergia Mattarellu. Taliansky prezident varoval:
„Nemôžeme a nesmieme zabudnúť na mŕtvych z tejto pandémie. Okrem toho slobodu si nesmieme zamieňať s právom nakaziť iných.“
Vzhľadom na rastúcu netrpezlivosť premiér Giuseppe Conte podľa médií vyhlásil, že nebude nijaký nový lockdown. „Normalizácia je v dohľadne, no napriek tomu musí krajina zostať opatrná. Môžeme robiť iba malé kroky, aby sme dosiahnuté znova nestratili.“

Celosvetová solidarita so zničeným Bejrútom

Bejrút, 05.08.2020 (KAP) 026 591 – Celosvetová solidarita slovom a činom s ťažko postihnutým hlavným mestom Libanonu Bejrútom sa rozbehla v stredu.
Pápež František na generálnej audiencii vyzval k modlitbe za
Libanon, aby krajina spoluúčinkovaním všetkých jej spoločenských, politických a náboženských zložiek dokázala zvládnuť túto tragickú a bolestnú chvíľu. Medzinárodné spoločenstvo pápež vyzval k pomoci, aby sa závažná kríza katastrofy spôsobenej obrovskou explóziou mohla prekonať.
Jeden z prvých sústrastných telegramov prišiel od moskovského patriarchu Cyrila I., ktorý prezidentovi Michelovi Aounovi a pravoslávnemu patriarchovi Antiochie, Youhannovi X., vyjadril účasť celej ruskej pravoslávnej cirkvi. Uviedol, že sa modlí za silu pre lekárov a záchranárov, ktorí nezištne bojujú o život zasypaných ľudí. Vyjadril veľký zármutok, že už dlho trpiaca cirkev Antiochie bola postihnutá novou katastrofou.
Hlava antiochijskej arcieparchie v USA, metropolita Joseph Zehlawi, v liste solidarity prosil veľké antiochijské spoločenstvo v Severnej Amerike o príspevky pre trpiacich v Bejrúte. Metropolita okamžite kontaktoval metropolitu Bejrútu, Elias Awdeho. Uviedol, že bejrutskí bratia a všetci kňazi zostali nezranení. No Katedrála sv. Juraja, Kostol sv. Mikuláša v Ashrafiehe, Nemocnica sv. Juraja a sídlo metropolitu sú veľmi poškodené.
Ľudia v Bejrúte hľadajú útočisko v Božích domoch všetkých vyznaní. Väčšina z nich je stále v šoku. Prakticky sú v celom Bejrúte a okolí silou výbuchu rozbité okná, strhnuté balkóny, vyrazené brány a výklady a nespočetné autá úplne zošrotované. Ničenie postihlo oblasť do 10 km okolo miesta oboch explózií v prístave.
Apokalyptický scenár a hríbový tvar oblaku výbuchu vyvolali v meste domnienku, že išlo o malú atómovú bombu, čo však štátne orgány odmietli. Dusičnan amónny v objeme 2750 ton sa skladoval bez dozoru v prístavnom depe, čo premiér Hassan Diab označil ako „nezodpovedné ohrozenie bezpečia občanov“. Chemikália, ktorá je základom hnojív, ale aj výbušnín, bola určená pre odporcov režimu v Sýrii a v r. 2014 ho zhabal libanonský Tripolis a previezol do Bejrútu. Ako došlo k výbuchu, o tom sa libanonský šéf tajnej služby generál Abbas Ibrahim v stredu vyjadriť nechcel.
Asi 80 percent libanonského importu prebieha cez prístav, takže nastanú zrejme problémy v zásobovaní a zničené bolo aj silo s obilím. Úplne rozbitá bola aj karanténna nemocnica kilometer od prístavu so skladom liekov. Tony liekov vrátane drahých liekov proti rakovine, zhoreli.
Počet obetí v stredu bol najmenej 100 mŕtvych a vyše 4000 zranených, no ich počet stále stúpa. Medzi obeťami je aj známy politik – generálny sekretár kresťanskej strany „Falange“ (Kataib), Nazar Najarian.

Prezident Macron vo štvrtok v Bejrúte
Francúzsky prezident Emmanuel Macron prišiel vo štvrtok do Bejrútu vyjadriť solidaritu a ponúknuť pomoc. V stredu odleteli tri francúzske lietadlá do Bejrútu s lekármi, ošetrovateľmi hasičmi a špecialistami ako aj tonami pomoci aj liekov. Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian telefonicky vyjadril solidaritu kolegovi Charbelovi Wehbemu a povedal, že „v skúškach sa možno spoľahnúť na priateľov a Paríž Bejrútu pomôže“.
V stredu pristáli v Bejrúte aj lietadlá s pomocou a personálom z Ruska, Holandska, Kuvajtu a Kataru.

Arcibiskup zakazuje sväté prijímanie do úst

Cirkev sa nemôže naďalej beztrestne správať k Najsvätejšej sviatosti v malej konsekrovanej Hostii takým ponižujúcim a neistým spôsobom

Birmingham, 6.8.2020 (kath.net/LifeSiteNews) 026 590 – V anglickom Birminghame je Oratórium sv. Filipa Neriho, kde sa okrem iného slávi aj tradičná tridentská svätá omša. Teraz dostalo oratórium od miestneho arcibiskupa Bernarda Longleya nariadenie „v súčasnosti“ nepodávať sväté prijímanie do úst.
„Pátrom je nesmierne ľúto, že vám to musia oznámiť. Pátri sa budú tohto nariadenia v súčasnosti pridržiavať. Modlia sa a dúfajú, že sa toto nariadenie sa tak rýchlo, ako je to možné znova zruší,“ napísala kongregácia na webovej stránke.

„V mimoriadnej forme svätej omše musia veriaci prijímať Eucharistiu do úst, nijaký iný spôsob tu nie je ustanovený, ani dovolený,“ uvádza teológ Prof. Peter Kwasniewski a poukazuje na predpisy misálu. Prof. Kwasniewski s poľutovaním konštatoval, že práve v tejto dobe mnohí biskupi zneužívajú svoju autoritu, keď zakazujú sväté prijímanie do úst.
Vo vatikánskom dokumente „Memoriale Domini“ z r. 1969 sa biskupským konferenciám, povolilo prijímanie na ruku za istých podmienok, no všeobecným predpisom Cirkvi zostáva sväté prijímanie do úst. Katolícka cirkev v Redemptionis Sacramentum konštatuje, že katolík má vždy právo prijímať Eucharistiu do úst. Aj cirkevné právo sa k tomuto vyjadruje veľmi jasne.
Františkánsky teológ páter Serafino Lanzetta zdôraznil, že sväté prijímanie na ruku je dovolenie, ktoré však veriacim nemožno nikdy prikázať. Cirkev teda nemôže povedať, že sväté prijímanie sa musí podávať na ruku, iba že je to povolené.
Len nedávno mnohí lekári poukázali na vyšší hygienický štandard pri svätom prijímaní do úst ako na ruku!

Biskup Atanáz Schneider pred nedávnom vyzval pápeža Františka, aby zakázal sväté prijímanie na ruku a uviedol:
„Cirkev sa nemôže naďalej beztrestne správať k Najsvätejšej sviatosti v malej konsekrovanej Hostii takým ponižujúcim a neistým spôsobom.“

USA: Arcibiskup vyzval kňazov k duchovnému pôstu

„Dobyme nebo modlitbou a pôstom!“

San Francisco, 4.8.2020 (kath.net/LifeSiteNews) 026 589 – Demokratický guvernér Kalifornie naďalej zakazuje bohoslužby v mnohých častiach Kalifornie. Arcibiskup San Francisca Salvatore Cordileone preto vyzval k modlitbe a pôstu za „znovunastolenie neobmedzeného slávenia verejnej svätej omše“.
Na diecéznej webovej stránke vyzval kňazov, aby sa k nemu pridali, „aby sme boli osobne angažovanejší“.
„Je mojím presvedčením, že pri všetkom, čo sa v našej spoločnosti teraz deje, musíme svoje úsilie na duchovnej úrovni zdvojnásobiť,“ napísal arcibiskup v liste s názvom „Nové usmernenia kňazom, keďže naďalej sú zatvorené kostoly“.
Demokratmi riadený štát Kalifornia odmieta mnohé a trvalé úsilie arcidiecézy, aby sa znova povolili verejné sväté omše, hoci cirkev ubezpečuje, že bude dodržiavať štátne bezpečnostné opatrenia. Kostoly sú tam zatvorené už štyri mesiace.
„Okrem adorácie si musíme znova osvojiť autentického a seriózneho ducha pôstu. Pôst sa tradične chápal tak, že to znamená nie viac ako jedno jedlo denne. Prosím vás, aby ste spolu so mnou považovali piatok za deň pôstu (s výnimkou, že by to nedovolil váš zdravotný stav). Prosím vzdajte sa v piatok aspoň jedného jedla, ak je možné, tak aj viac ako jedného. Dobyme modlitbou a pôstom nebo, aby sa obnovilo neobmedzené slávenie svätých omší, za rýchly koniec pandémie, za zamestnancov a vedcov v zdravotníctve a za členov vlády, ktorí musia robiť komplikované rozhodnutia pre blaho našej spoločnosti,“ napísal arcibiskup Cordileone.

Pobožnosť uzmierenia Boha proti aktu Zlého

Arcibiskup pred mesiacom konal aj pobožnosť pokánia a požehnania pri strhnutej soche sv. Junipera Serru, zakladateľa mesta San Francisco. Sochu zvalili výtržníci pri nepokojoch hnutia Afroameričanov „Black Lives Matter“.
Arcibiskup Cordileone poukázal na to, že socha, ktorá tam stála od r. 1907, bola „rúhavo strhnutá“ a že sa tam konal „svätokrádežný akt“! A zdôraznil: „Zúrivosť je aktom Zlého a na tomto mieste sa sprítomnilo zlo.“
Ako náprava sa konal pôst, na pobožnosti sa veriaci modlili ruženec, prosili o príhovor sv. Michala archanjela. Zničený sokel sochy a celé miesto arcibiskup požehnal a pokropil svätenou vodou a povedal:
„Prednášame túto modlitbu a žehnáme pôdu svätenou vodou, aby ju Boh očistil, aby sme aj my boli posvätení. Tento vandalský akt je aktom Zlého, ktorý chce priviesť Cirkev k pádu a ktorý chce priviesť k pádu všetkých veriacich. Zhromaždili sme sa teda, aby sme sa v akte uzmierenia a nápravy modlili k Bohu a prosili o Božiu milosť pre nás, pre celé mesto, aby sa naše srdcia znova priklonili k nemu.“
Arcibiskup Cordileone vyzval katolíkov modliť sa, postiť sa a informovať sa o histórii svätého Junípera Serru a katolíckej cirkvi.

Kňaz sa nenakazil podávaním Eucharistie do úst nakazenému

Blog, John-Henry Westen 4.8.2020 (LifeSiteNews) 026 588

Pred niekoľkými týždňami som mal veľké potešenie sedieť s dobrým priateľom, ktorým je Alexander Tschugguel, na videokonferencii „Láska k nášmu Pánovi – Sväté prijímanie vždy na jazyk (Love and reverence to Our Lord: Let’s always receive Holy Communion on the tongue ).
Bol som šťastný, že som jej súčasťou.
Alexander je Rakúšan, ktorý v Ríme hodil do Tiberu sošky pachamamy počas Synody biskupov o Amazónii.
Chcel som sa ho spýtať na slávnu dynastiu Habsburgovcov, ktorí vládli Európe toľké storočia. Hovorili sme aj o oddanosti Najsvätejšej Sviatosti v jeho krajine. Porozprával aj príbeh blahoslaveného cisára Karola Rakúskeho ako prijímal Eucharistiu na smrteľnej posteli. Alexander hovoril aj o iných príkladoch katolíckych vládcov Európy:
„V každej generácii bol niekto, kto sa aspoň pokúšal byť trochu viac verný Bohu … ako bol priemer. Životy našich krajanov ukazujú, že je možné zachovať si vieru, aj keď ju už každý chce zrušiť.“
Alexander povedal, že mal šťastie nájsť konzervatívneho kňaza, ktorý ho naučil prijímať Najsvätejšiu Eucharistiu iba na jazyk a povedal: „Odkedy som sa stal katolíkom v r. 2009, nikdy som neprijímal iným spôsobom ako kľačiačky a do úst.“
Možno si spomeniete, že Alexander prekonal vážnu infekciu koronavírusom pred niekoľkými mesiacmi. Povedal, že kňaz mu dával Eucharistiu na jazyk a nenakazil sa.
Alexander tiež spomínal, ako v minulosti kňazi v Európe nachádzali kreatívne spôsoby vysluhovať sväté prijímanie počas epidémií a nikdy nedávali sväté prijímanie na ruku.

Nikaragua: Pri útoku na kostol zhorel vzácny kríž

Managua/Vatikán, 1.8.2020 (kath.net/KAP) 026 587 – Pri požiari v katedrále v hlavnom meste Nikaraguy Managua v piatok 31. júla takmer úplne zhorel vzácny 400-ročný kríž s Kristom. Ako informoval portál Vatican News v sobotu 1. augusta s odvolaním sa na miestnu arcidiecézu, muž v bunde s kapucňou podľa svedkov hodil do Kaplnky Sviatosti oltárnej bombu Molotovov koktail.
Pomocný biskup Managuy Silvio Jose Baez to na Twitteri označil ako „teroristický akt proti viere katolíckeho ľudu Nikaraguy“.
Oheň nevznikol nehodou od zapálenej sviečky, ako to zaznelo z úst viceprezidentky Rosario Murillovej!
„V kaplnke nijaké sviece nie sú!“ potvrdil biskupovu výpoveď aj arcibiskup Managuy, kardinál Leopoldo José Brenes.
Zhorený kríž stojí v chráme v Nikaraguy od začiatku 17. storočia a miestna cirkev si ho veľmi cenila aj v súvislosti so sv. pápežom Jánom Pavlom II., ktorý sa pri návšteve krajiny v r. 1996 pred ním modlil.
Ako zdôraznil kardinál Brenes vo vyhlásení, vždy sa dohliadalo na dôkladnú požiarnu ochranu historicky aj nábožensky významného kríža.
Viaceré organizácie pre ľudské práva aj iné útok odsúdili a za požiar robia zodpovedný vládnuci Sandinistický národný front oslobodenia (FSLN). Vyhlásili, že túto udalosť treba označiť ako „štátny terorizmus“. Prejavili aj starosti o bezpečnosť očitých svedkov, ktorí protirečili vládnej verzii o príčine požiaru.
Už v minulých týždňoch dochádzalo v Nikarague opakovane k útokom na katolícke kostoly. Kardinál Brenes musel odriecť aj konanie najväčšieho cirkevného sviatku krajiny k pocte sv. Dominga Guzmana pre pandémiu.

Google maže kresťanské stránky z vyhľadávača

Mountain View , 1.8.2020 (kath.net/LifeSiteNews.com) 026 586 – Keby dnes užívatelia Google vyhľadávali stránky, pri mnohých anglických konzervatívnych a pro-life webových stránkach, by nezistili, že existujú! Vzťahuje sa to na „prirodzené výsledky organického vyhľadávania“, teda na všetky výsledky vyhľadávania, ktoré nie sú plateným inzerátom.
Google očividne dal na čiernu listinu mnohé konzervatívne stránky ako NewsBusters, MRCTV, CNSNews, Free Beacon, Breitbart, The Resurgent, Twitchy, RedState, PJ Media, Judicial Watch, The Blaze, Townhall, Project Veritas, LifeNews, PragerU a The Daily Wire. Odstránili aj Daily Caller a Human Events, ako informoval reportér Mediaite Charlie Nash.
Žiadna z týchto stránok sa vo vyhľadávači nenájde a to pri viac ako 3,5 miliardy vyhľadávaní denne. Ako prvé výsledky vyhľadávania sa objavia iné správy – ako Newsweek, The Daily Beast, The Washington Post, HuffPost a Teen Vogue.
Centrum výskumu médií Media Research Center použilo virtuálnu súkromnú sieť, aby tento jav potvrdilo čo možno zvačajnou verziou Google. Materská organizácia NewsBusters, MRCTV a CNSNews.com sa takisto vo vyhľadávači neuvádza.
Google má čiernu listinu a pridal teraz aj blokovaciu listinu! Na nich sú aj kresťanské stránky ako Christian Post, Daily Caller a Catholic News Agency.
U vyhľadávačov Bing, Yahoo a DuckDuckGo sú tieto stránky naproti tomu prvými, ktoré sa pri vyhľadávaní objavia!
Google, ako sa zdá, ponúka pri organických výsledkoch vyhľadávania všetko okrem skutočných webových stránok! Kto hľadá napríklad spravodajskú stránku NewBusters, dostane výsledky od Wikipedie, iných webových stránok, Amazonu a Instagramu. No nepoužívajú sa nijaké správy, stránky autorov, či štartovacie stránky, aby sa ľudí priviedlo k webovej stránke, ktorú hľadajú. Ani len pri hľadaní lokalizácie Google neuvádza webové stránky. Užívateľ, ktorý hľadá pojem alebo tému a dodá to na „site:newsbusters.org“ neuvidí webovú stránku, ale iba obrázky!

Naša príloha

Svätý farár z Arsu mal vrúcne priateľstvo s Kristom

Armin Schwibach

Rím, 3.8.2020 (kath.net/as) 026 585 – Cirkev si 4. augusta pripomína svätého arského farára Jána-Máriu Vianneya. Tento svätec je zvlášť drahý Benediktovi XVI. – až tak, že ho chcel postaviť postavil do centra „Roka kňaza“ 2009. Iste, doba jeho katechézy na generálnej audiencii v Castel Gandolfe 5. augusta 2009 sa líši od tej, v ktorej svätec žil, „ale je v mnohom ohľade poznačená rovnakými ľudskými a duchovnými výzvami“.
Mnohým sa vtedy zdalo zvláštne tak vyzdvihovať kňaza ako bol svätý arský farár. A to sa potom ukázalo aj inak – Vianney mal byť pôvodne vyhlásený za mimoriadneho patróna duchovných, no tento akt sa napokon nekonal. Zrejme „vyhrali“ tie sily, ktorým to nebolo vôbec vhodné.
„Centrum celého jeho života bola Eucharistia, ktorú slávil a adoroval s veľkou zbožnou úctou. Ďalším zásadným znakom tohto mimoriadneho kňaza bola neúnavná služba v spovednici.“ …

Benedikt XVI.: Katechéza – generálna audiencia 5.8.2009:

Milí bratia a sestry!
V dnešnej katechéze chcem krátko spomenúť život svätého arského farára a vyzdvihnúť aspekty, ktoré môžu byť vzorom aj kňazom dnešnej doby. Naša doba sa iste líši od doby, v ktorej žil, ale v mnohom ohľade je poznačená rovnakými zásadnými ľudskými a duchovnými výzvami.
Včera bolo 150. výročie jeho narodenia pre nebo – 4. augusta 1859 o 2. hodine rannej odišiel po ukončení pozemského života k nebeskému Otcovi, aby prijal miesto v kráľovstve, ktoré je od stvorenia sveta určené pre tých, ktorí verne nasledujú jeho náuku (porovn. Mt 25,34). Aká veľká slávnosť to musela byť v raji pri príchode takého horlivého pastiera! Aké prijatie mu muselo pripraviť spoločenstvo detí, ktoré skrze jeho prácu farára a spovedníka boli zmierené s nebeským Otcom! Toto výročie ma podnietilo vyhlásiť Rok kňaza, ktorý má tému »Vernosť Krista, vernosť kňaza«. Od svätosti závisí vierohodnosť svedectva a nakoniec aj sila účinkov poslania každého kňaza.

Ján Mária Vianney sa narodil 8. mája 1786 v dedinke Dardilly v sedliackej rodine chudobnej na materiálne dobrá, ale bohatej na ľudskosť a vieru. Bol pokrstený ako bolo zvykom v deň svojho narodenia, detstvo a mladosť strávil prácou na poli a pasením zvierat a ešte v 17 rokoch bol negramotný. No vedel naspamäť modlitby, ktoré ho naučila zbožná matka. Živil sa atmosférou viery, ktorá vládla v rodine. Od mladosti sa pokúšal aj pri najskromnejších úlohách plniť Božiu vôľu. V srdci choval túžbu stať sa kňazom, no nepadlo mu ľahko to uskutočniť. Ku kňazskej vysviacke dospel až po prekonaní nemálo ťažkostí a mnohého nepochopenia. Bolo to aj vďaka pomoci múdrych kňazov, ktorí sa nezastavili pri jeho ľudských hraniciach, ale hľadeli ponad ne a intuitívne vnímali horizont svätosti, ktorý sa v tomto jedinečnom mladíkovi rysoval. A tak bol 23. júna 1815 vysvätený za diakona a 13. augusta 1815 za kňaza. Vo veku 29 rokov mohol konečne po mnohých neistotách a neúspechoch s mnohými slzami pristúpiť k Pánovmu oltáru a realizovať svoj životný sen.
Svätý farár mal vždy veľkú úctu k daru, ktorý dostal. Povedal:
»Aké veľkolepé je kňazstvo! Skutočne ho pochopíme až v nebi … a keby sme ho pochopili na zemi, tak by sme zomreli, nie od strachu, ale z lásky! (Abbé Monnin, Esprit du Curé d’Ars, str. 113).
Ako malý chlapec s a zdôveril matke:
»Keby som bol kňazom, chcel by som získať mnohé duše« (Abbé Monnin, Procès de l’ordinaire, S. 1064).
A tak to aj bolo. V pastierskej službe, ktorá bola rovnako jednoduchá ako aj mimoriadne plodná, dokázal sa tento neznámy farár z odľahlej dedinky v južnom Francúzsku tak identifikovať so svojím kňazským úradom, že sa – aj viditeľne a všeobecne spoznateľne – stal »alter Christus« – obrazom dobrého pastiera, ktorý v protiklade s plateným nádenníkom dá aj život za ovce (porovn. Jn 10,11). Ako príklad dobrého pastiera odovzdával desaťročia v kňazskej službe svoj život. Celý jeho život bola živá katechéza, ktorá sa stal mimoriadne účinnou, keď ľudia videli ako slúži svätú omšu, ako kľačí v adorácii pred svätostánkom, alebo trávi mnohé hodiny v spovednici.
Centrom celého života jeho bola teda Eucharistia, ktorú s veľkou zbožnosťou slávil a adoroval. Ďalším znakom tohto mimoriadneho kňaza bola jeho neúnavná služba v spovednici. V praxi sviatosti zmierenia spoznal logické a prirodzené naplnenie kňazského apoštolátu poslušný voči Kristovmu povereniu »Komu hriechy odpustíte, budú mu odpustené, komu ich zadržíte budú mu zadržané « (Jn 20,23).
Sv. Ján Mária Vianney sa vyznačoval ako vynikajúci a neúnavný spovedník a duchovný učiteľ.
»V jedinom duchovnom hnutí« prešiel »od oltára k spovednici«, kde strávil veľkú časť dňa a »pokúšal sa všetkými spôsobmi kázňou a presvedčivou radou dať farníkom nanovo objavovať význam a krásu sviatostného pokánia, tým, že ho prezentoval ako potrebu vnútorne spojenú s eucharistickou prítomnosťou« (porovn. List k začiatku Roku kňaza).
Pastoračné metódy sv. Jána M. Vianneya sa môžu zdať pre súčasné spoločenské a kultúrne podmienky málo vhodné. Ako ho má dnešný kňaz napodobňovať vo svete, ktorý sa tak veľmi zmenil? Je pravda, že časy sa menia a mnohé charizmy sú viazané na osoby a teda nenapodobiteľné. Napriek tomu existuje životný štýl a hlboká túžba pestovať niečo, k čomu sme všetci povolaní. Pri dôkladnejšom pohľade to, čo robilo farára z Arsu svätým, bola jeho pokorná vernosť poslaniu, ku ktorému ho Boh povolal, jeho neustála dôveruplná odovzdanosť do rúk Božej prozreteľnosti. Nie mocou ľudských schopností a ani výlučne nasadením horlivosti vôle – nech sú tieto akokoľvek chvályhodné – sa mu darilo dotýkať sa sŕdc ľudí.
Duše – aj tie najpriečnejšie – dobýval tým, že im sprostredkoval to, čo v najhlbšom vnútri žil – svoje priateľstvo s Kristom. On bol do Krista »zaľúbený«, a to pravé tajomstvo jeho pastoračného úspechu bola jeho láska k ohlasovanému, slávenému a žitému eucharistickému tajomstvu. Stala sa láskou ku Kristovmu stádu, ku kresťanom a všetkým ľuďom, ktorí hľadajú Boha. Jeho svedectvo nám pripomína, milí bratia a sestry, že pre každého pokrsteného a ešte viac pre kňaza Eucharistia »nikdy nie je iba dianie vo dvojici, dialóg medzi Kristom a mnou. Eucharistické prijímanie má za cieľ úplnú premenu vlastného života. Rozlamuje celé JA človeka a vytvára nové MY « (Joseph Ratzinger, Weggemeinschaft des Glaubens. Kirche als Communio, str. 69).
Postava sv. Jána Máriu Vianneya sa teda v nijakom prípade nesmie zredukovať na – aj keď obdivuhodný – príklad zbožnosťou poznačenej spirituality 19. storočia. Naopak – musíme vnímať prorockú silu, ktorá vyznačuje jeho mimoriadne aktuálnu osobnosť ako človeka a kňaza.
V porevolučnom Francúzsku, ktoré prežívalo druh »diktatúry racionalizmu«, ktorá chcela vymazať prítomnosť kňaza a Cirkvi v spoločnosti, žil v mladosti hrdinskú vieru v podzemí a v noci putoval celé kilometre, aby sa zúčastnil na svätej omši. Potom ako kňaz sa vyznačil jedinečnou a plodnou pastoračnou tvorivou silou, čo dokazuje, že vtedy vládnuci racionalizmus bol v skutočnosti veľmi vzdialený od uspokojenia pravých potrieb človeka a že sa preto nedal žiť.
Milí bratia a a sestry, 150 rokov po smrti sv. farára z Arsu, nie sú výzvy dnešnej spoločnosti menej náročné – možno sa stali ešte komplexnejšími. Vtedy to bola »diktatúra racionalizmu« a dnes zaznamenávame v mnohých oblastiach druh »diktatúry relativizmu«. Ani jedna nie je vhodnou odpoveďou na oprávnenú túžbu človeka v plnom rozsahu nasadiť svoj rozum ako charakteristický a formujúci prvok vlastnej identity. Racionalizmus bol na to nevhodný, lebo ignoroval hranice človeka a nárokoval si vyzdvihnúť iba rozum na mieru všetkých vecí, ktorý tak urobil bohom. Súčasný relativizmus pokoruje rozum, lebo zachádza tak ďaleko, že tvrdí, že človek nemôže s istotou spoznať nič, čo presahuje empirickú vedeckú oblasť. Rovnako ako vtedy človek, ktorý »úpenlivo volá po zmysle a naplnení« aj dnes hľadá vyčerpávajúce odpovede na zásadné otázky, ktoré neustále kladie.
Otcovia Druhého vatikánskeho koncilu tento »smäd po pravde«, ktorý horí v srdci každého človeka, vnímali, keď uviedli, že kňazi ako »vychovávatelia vo viere« sú poverení »vytváraním pravého kresťanského spoločenstva«, ktoré »všetkým ľuďom vyrovnáva cestu ku Kristovi«, ukazuje im »pravú materinskú lásku« a tým, ktorí neveria, »ukazuje a sprístupňuje cestu ku Kristovi« a »veriacich podnecuje, posilňuje a vyzbrojuje pre duchovný boj« (porovn. Presbyterorum ordinis, 6).

Svätý farár z Arsu nás aj naďalej učí, že kňaz musí za základ takéhoto pastoračného nasadenia postaviť vrúcne osobné spojenie s Kristom, ktoré sa musí deň čo deň pestovať a prehlbovať. Iba ak je zaľúbený do Krista, môže kňaz všetkých učiť tomuto spojeniu, tomuto úzkemu priateľstvu s božským Majstrom, môže sa dotýkať sŕdc ľudí a otvárať ich pre milosrdnú lásku Pána. Iba tak môže vo farnostiach, ktoré mu Pán zverí, vzbudzovať oduševnenie a duchovnú životnú silu.
Modlime sa za to, aby na príhovor sv. Jána Máriu Vianneya Boh daroval svojej Cirkvi svätých kňazov a aby vo veriacich rástla túžba ich službu svojou spoluprácou podporovať. Túto prosbu chceme dnes zveriť Panne Márii, ktorú si uctievame ako »Pannu Máriu Snežnú«.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *