Život Cirkvi vo svete 29/2020

Obsah

Biskup z Peru: Pápež vidí Amazoniu ako „test“ pre Cirkev

Pápež už podpísal ‘ambiciózny’ dokument reformy Kúrie

Kardinál Bassetti: Svet je po kríze vírusu na rázcestí

Kardinál Hollerich varuje pred novým egoizmom

Kardinál poslal knihu o budúcom pápežovi všetkým kardinálom

„Kto sa prispôsobí – môže to hneď zabaliť.“

Stručne z LifeSiteNews

Prezident Duda u Čiernej Madony v Čenstochovej

Arcibiskup: „Niektoré potraty nie sú nemorálne“

‚Politická korektnosť‘: Polovica Nemcov zastrašená

Berlín: Pochod za život 2020 sa koná!

„Zelení a ľavičiari obetujú zdravie žien ideológii”

Katolícka kňažná: Antikoncepcia spôsobuje rakovinu

Miliardár Buffett: 4 miliardy na potraty

Egypt: Kláštor na Sinaji má byť lepšie prístupný

Rakúsko: Biskupi dovolenkujú doma

Venezuela: Biskupi kritizujú volebný proces

Etiópia: Podľa arcibiskupa ide o masaker kresťanov

USA: Cez víkend ničili kostoly a sochy

Nový plán na záchranu Genezaretského jazera

Púť troch krajín k Panne Márii na Monte Lussari

USA: Ochrana života rozhodujúca vo voľbách

Rakúsko: Linecká diecéza a propaganda LGBT

Naša príloha
Nová kniha o 19 možných kandidátoch na pápeža

* * * * * * *

Biskup z Peru: Pápež vidí Amazóniu ako „test“ pre Cirkev

Peru, 10.7.2020 (LifeSiteNews) 026 532 – Zatiaľ čo národy zasahuje kríza koronavírusu, voľby, či hnutie Black Lives Matter, pápež František pokojne pokračuje v spolupráci s amazonskými biskupmi na realizácii ideí Synody o Amazónii 2019.
Peruánsky biskup Dávid Martinez de Aguirre Guinea z Puerta Maldonado – podpredseda novo založenej Amazonskej cirkevnej konferencie – odhalil, že práve pápež František v r. 2013 povedal, že amazonský región je „testovacou oblasťou“ pre všeobecnú Cirkev.
Napísali to anglické katolícke noviny The Tablet 6. júla.
Biskup Guinea a kardinál Claudio Hummes – jeden z architektov Pan-Amazonskej synody uviedli, že táto nová Amazonská cirkevná konferencia bude odlišná od iných entít, lebo v nej budú mať vplyv „ženy a domorodci“ a tak sa bude odrážať „synodálny duch Cirkvi“.
Pápež František sám navrhol túto novú štruktúru, ktorá sa na jeho výslovné želanie nenazýva biskupskou konferenciou. Kardinál Hummes:
„Nasledujeme návrh samého pápeža a tak to nebude biskupská konferencia ako mnohé iné, ale Cirkevná konferencia Amazonského regiónu. Dôvodom je, že to má byť výraz synodálnej povahy Cirkvi v regióne. … Tak ako Synoda o Amazónii, kde biskupi mali hlas, no mnohí laici aj domorodci mali právo prehovoriť, tak je to Cirkev, ktorá počúva komunity a spolu s nimi hľadá cesty evanjelizácie, ktoré sú vtelené a inkulturované.“
Biskup Martinez de Aguirre dodal:
„Tento nový cirkevný orgán má byť istým experimentom – nie som si istý, či je to dosť vhodné slovo – novej formy cirkevného života založeného na synodalite, v ktorej už biskup nebude tým, kto vedie Cirkev sám, ale niekto, kto je súčasťou celkovej cesty Cirkvi.“

A Martinez pripomenul aj slová pápeža Františka z r. 2013 zo stretnutia s amazonskými biskupmi:
„František si myslí, že Amazónia, táto Amazonská cirkevná konferencia je testovacou oblasťou … praktickou aplikáciou Druhého vatikánskeho koncilu v tejto forme cirkevného života. Ženy budú v tomto orgáne budú hrať vedúcu úlohu práve tak, ako ju zohrávajú v miestnych farnostiach.
Táto Amazonská cirkevná konferencia chce byť vtelená do týchto tvárí a tvár žien ako protagonistov Cirkvi je veľmi jasne definovanou tvárou. Amazonská cirkevná konferencia, kde by ženy nemali dôležitú úlohu, by nebola amazonská, nereprezentovala by amazonskú cirkev. Tento nový cirkevný orgán chce prelomiť dichotómiu toho, že ženy majú účasť len do určitého bodu, ale do úrovne rozhodovania už nie sú zapojené.“

V druhej správe z 10. júla The Tablet uvádza, že nový cirkevný orgán sa skladá zo širšieho spektra a je to prvý vedúci miestny orgán, ktorý zahrňuje ženy a domorodcov.
Mauricio Lopez – výkonný sekretár Panamazonskej siete REPAM a jeden z architektov konferencie hovorí:
„Táto nová organizácia je malou vecou, ale vystihuje jadro Františkovej vízie synodálnej rozlišovacej Cirkvi rozlišovania. Významne poskytla autoritu možnej miestnej cirkevnej štruktúry.“
Inými slovami zriadil sa cirkevný orgán, ktorý nevedú duchovní, ale zbor ľudí z Cirkvi – duchovní, laici, ženy aj muži, vrátane domorodcov. Novému orgánu bude predsedať kardinál Claudio Hummes a po jeho boku bude biskup Dávid Martínez de Aguirre.

„Toto je dokonale v súlade s tým, čo pápež František navrhol v exhortácii „Querida Amazonia“ – oddelenie kňazstva od vlády v Cirkvi,“ zdôraznil autor pápežských textov španielsky arcibiskup Victor Manuel Fernandez.
Mauricio Lopez k tomu dodáva:
„Tento orgán je úplne nový a má implementovať idey Druhého vatikánskeho koncilu a idey raného kresťanstva. A tiež návrhy Synody biskupov o Amazónii, ktoré zahrňujú vysviacku ženatých mužov a znovu ustanovenie úradu diakoniek.“
Lopez pre The Tablet zdôraznil, že pápež to výslovne potvrdil aj v záverečnom dokumente Synody o Amazónii, ktorý tiež povzbudzuje k ďalšej diskusii o ženatých kňazoch a diakonkách a povedal:
„Na synode tieto témy ešte neboli pripravené. V niektorých témach bola taká polarizácia, že sme nemohli poskytnúť to, čo pápež potreboval – potreboval cítiť konsenzus a konsenzus tam nijaký nebol.
A tento nový orgán sa tiež pripravuje na skúmanie návrhov synody vrátane univerzity, amazonského liturgického obradu a definície toho, čo je ‘ekologický hriech.’“
V novom orgáne budú tri ženy, jedna domorodkyňa. Pre Lopeza je to o novej odlišnej Cirkvi:
„Zjavuje sa nám tu odlišný spôsob bytia Cirkvi. Bolo okamžité jasné, že my na synode sme nemohli opustiť to, čo bolo prekypujúcim procesom v zmysle otvárania sa nového priestoru, v ktorom sa vyvinie pravá odlišná Cirkev.“
Tento nový orgán ešte nemá kanceláriu a je malý. Ale veci sa hýbu vpred. Zatiaľ čo pápež a kardináli vo Vatikáne sa zapájali do jeho zakladania, Amazonská cirkevná konferencia teraz čaká na ‘kánonické potvrdenie’, ako píše The Tablet.

Pápež už podpísal ‘ambiciózny’ dokument reformy Kúrie

„Je to možno najambicióznejší projekt súčasného pontifikátu.“

Vatikán, 13.7.2020 (LifeSiteNews) 026 531 – Podľa správy francúzskych katolíckych novín La Croix „dlho očakávaný dokument pápeža Františka o reforme Rímskej kúrie je podpísaný a prekladá sa do viacerých jazykov“. Nová konštitúcia zavedie desiatky nových ustanovení vo vatikánskej správe. La Croix neuvádza detaily, len píše, že jej názov je Praedicate Evangelium.
„Je to snáď najambicióznejší projekt súčasného pontifikátu,“ píšu noviny s odvolaním sa na „zdroje z Vatikánu“ – autor článku Mickens tu hovorí o „viac ako dvoch desiatkach kardinálov v Ríme poslaných do dôchodku“ a pripúšťa:
„Dokument zrejme nebude tak skoro zverejnený – leto nie je čas na uverejňovanie hlavných vatikánskych dokumentov, či dôležitých udalostí. Na druhej strane toto nie je ani normálny pontifikát. Nezáleží na tom, kedy sa text odhalí, no zásahy budú mnohoraké a zrejme historické. Jednou z prvých a najviditeľnejších z nich bude masívne personálne zemetrasenie.“

V každom prípade kardináli na čele rôznych kongregácií a iných dikastérií Rímskej kúrie sú starší ako 75 rokov, čo je tradičný vek ich odchodu do dôchodku. No pápež František ponechal niekoľkých na ich postoch. Mickens v La Croix špekuluje, že s reformou Rímskej kúrie „tieto hlavy padnú“. Zvlášť menoval kardinála Roberta Saraha, prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Hoci ho pápež František sám menoval do tejto funkcie, niekoľko krát ho už pokarhal za výpovede o liturgii.
„Toto je tretí raz, čo pápež verejne skorigoval kardinála Saraha, keď poskytol alternatívny výklad k jeho inštrukciám o liturgii,“ napísal sporný jezuita v jezuitskom magazíne America Magazine. „Predtým pápež opravil kardinála Saraha, keď inak vyložil pápežovu inštrukciu o umývaní nôh na Zelený Štvrtok a neskôr, keď kardinál verejne obhajoval, že Eucharistia by sa mala celebrovať tvárou kňaza na východ – ‘ad orientem’.“
Ako ďalší budú podľa Mickensa asi vymenení kardináli Marc Ouellet, prefekt Kongregácie pre biskupov, Leonardo Sandri, prefekt Kongregácie pre východné cirkvi, Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregácie pre katolícke vzdelávanie a Beniamino Stella, prefekt Kongregácie pre klérus.
Mickens tiež poukázal na posty na nižšej úrovni ako Ekonomická rada, ktorú vedie nemecký kardinál Reinhard Marx, ktorý bude podľa neho zrejme ponechaný.
Návrh novej konštitúcie bol dokončený pred rokom, ale pápež čakal na rozhodnutia biskupských konferencií, aby dali predstaveným reholí a určitým teológom príležitosť ponúknuť ďalšie návrhy.
V januári 2020 cirkevný právnik Ed Condon v analýze pre „Catholic News Agency“ (CNA) uviedol, že reforma Rímskej kúrie by mohla viesť k uvedeniu do platnosti „synodálnej cesty“ v Nemecku, volajúcej po podstatných zmenách katolíckej náuky o sexuálnej morálke atď.:

„To, čo by bolo významnou inováciou, je návrh konštitúcie, ktorý sa týka špeciálne pravej autority náuky Cirkvi národných biskupských konferencií. Podľa návrhu Kongregácia pre náuku viery bude aplikovať princíp subsidiarity v mnohých opatreniach na ochranu viery. Mnohé oboznámené zdroje hovoria, že dokument bol podstatne ovplyvnený želaniami kardinála Reinharda Marxa, kľúčovej postavy pápežovej poradnej Rady kardinálov. To bolo predmetom kritiky biskupov z celého sveta minulé leto. Pracovníci Kongregácie pre náuku viery a Kongregácie pre biskupov uviedli, že ak tieto návrhy zostanú v texte konštitúcie, podstatne to uvedie do platnosti nemecký synodálny proces napriek všetkým námietkam.“
Robert Mickens v La Croix spomína aj správy, že Vatikán nedávno nariadil 15 skupiniek pre nadchádzajúce konzistórium na menovanie nových kardinálov:
„To by bolo znova veľmi nezvyčajné, najmä v dobe, keď veriaci majú rešpektovať odstupy a nosiť rúška. Ale nijaký kánon nehovorí, že menovania kardinálov musia byť gala slávnosti, akými sa stali počas rokov.“

Kardinál Bassetti: Svet je po kríze vírusu na rázcestí

Rím, 13.07.2020 (KAP) 026 530 – Kardinál Gualtiero Bassetti, predseda Biskupskej konferencie Talianska, vyzval k spoločenskej premene vzhľadom na krízu koronavírusu:
Po globálnom „zemetrasení“ pandémie stojí svet pred „epochálnym“ rozhodnutím, ako povedal kardinál v sobotu večer na svätej omši v Bazilike sv. Cecílie v Trastevere v Ríme.
„Alebo vytvoríme teraz spravodlivý svet, alebo sa staneme bezvýznamnými štatistami úpadku našej civilizácie.“
Potom prosil o pomoc patróna Európy sv. Benedikta z Nursie (asi 480-547) a o podporu „znovuzrodenia Talianska a Európy“.
Katolíkov kardinál vzhľadom na súčasnú krízu vyzval k väčšej spoločenskej angažovanosti:
„Aby sme mohli reagovať na výzvy, potrebujeme nielen veľkých expertov a technikov. Potrebujeme predovšetkým mužov a ženy, ktorí sa stanú Kristovými vyslancami.“

Kardinál Hollerich varuje pred novým egoizmom

Ani slovo o Bohu???

Vatikán, 11.07.2020 (KAP) 026 529 – Luxemburský kardinál Jean-Claude Hollerich, predseda komisie európskych biskupov COMECE, varoval vzhľadom na krízu koronavírusu pred novým egoizmom v Európe:
„Nechceme vidieť strašnú situáciu migrantov. Najnovšie udalosti na Stredozemnom mori pri pobreží Malty a Talianska sú toho dôkazom,“ povedal luxemburský arcibiskup pre portál „Vatican News“ v sobotu.
„Ak EÚ nezachráni migrantov na člnoch a prinúti ich k návratu do Líbye, tak stratíme srdce Európy. Potom budú reči o kresťanských koreňoch Európy lžou. Nemôžem byť kresťanom bez toho, aby som mal ľudí v núdzi vo svojom srdci. Pokoj srdca je v nebezpečí.“
Ale aj politicky sa Európa nachádza vo vážnej kríze, ako povedal kardinál ďalej:
„Ak bude Európska únia slabšia – a my vieme, že tu je populizmus, ktorý chce Európu oslabiť – potom je ohrozený mier.“
Kardinál poskytol toto interview k sviatku sv. Benedikta, patróna Európy. Povedal, že jeho stále aktuálne posolstvo sa môže aktualizovať na stav kontinentu:
„Benedikt urobil v Európe niečo nové. Teda nebol tradicionalista. Vykladal Sväté písmo v spojení s cítením mníchov v Egypte a tak dokázal dodať Európe identitu – kresťanskú identitu. Posolstvo sv. Benedikta môže byť teda inšpiráciou, pomocou aj pre posilnenie spolupráce medzi občianskou spoločnosťou a cirkevným spoločenstvom, aby sa dosiahol cieľ spravodlivejšej a trvalejšie udržateľnej Európy.“
Kardinál nedávno požiadal Radu Európy, aby bola otvorená spolupráci štátnych inštitúcií v Cirkvou.
„Svätý Benedikt vytvoril spravodlivú spoločnosť, benediktínska spoločnosť bola spravodlivým mestom. Tak ako sv. Benedikt musíme sa aj my zasadzovať za spravodlivejšiu spoločnosť. Európa bude kresťanská, ak znovu získa význam spravodlivosti, rovnosti a trvalej udržateľnosti. Musíme byť voči novým generáciám féroví. Potrebujeme generačnú spravodlivosť. Musíme mladým ľuďom zanechať krajinu, v ktorej môžu žiť, byť šťastní a nájsť zmysel svojho života. To je pravá výzva k spravodlivosti a ja pociťujem ľudí ako sv. Benedikt – ako hlbokú inšpiráciu.“

Kardinál poslal knihu „Budúci pápež“ všetkým kardinálom

Washington, 16.07.2020 (KNA) 026 528 – Kardinál Timothy Dolan, arcibiskup New Yorku, je vystavený kritike, lebo rozoslal knihu konzervatívneho teológa Georga Weigela Budúci pápež.
(Pozri Naša príloha v Živote Cirkvi 28/2020)

V knihe ide o opis potencionálnych vlastností budúceho pápeža. Knihu s osobným odporúčaním rozoslal kardinál Dolan všetkým kardinálom sveta!
Ako exkluzívne informuje „National Catholic Reporter“ (NCR) všetci kardináli sveta mali dostať exemplár knihy „Budúci pápež“ od Georga Weigela. Weigel sa stal známy ako autor biografie pápeža Jána Pavla II.
Podľa NCR kardinál Dolan na oficiálnom hlavičkovom papieri svojej arcidiecézy veľmi ocenil knihu v sprievodnom liste kardinálom ako „dôležitú úvahu o budúcnosti Cirkvi“ a NCR dodáva:
„Toto je zlom v dlhej praxi, že najvyšší cirkevní predstavitelia sú vo verejných vyjadreniach a ovplyvňovaní v oblasti možných kandidátov na pápeža zdržanliví.“
Štyria kardináli rôznych kontinentov, ktorí neboli menovaní, sa pre NCR vyjadrili:
„Nemáme slov k tomu, že nám americký kardinál poslal túto knihu.“

„Nie je ničím nezvyčajným, keď vydavateľstvá posielajú knihy popredným predstaviteľom Katolíckej cirkvi,“ vyhlásil riaditeľ „Ignatius Press“, Mark Brumley, ktorý knihu Weigela tento mesiac vydal.
„Nie kardinál Dolan, ale vydavateľstvo poslalo túto knihu kardinálom! Je to škandál, ak niekto, kto pozná obsah listu kardinála Dolana, tvrdí, že Dolan sa aktívne zasadil za jedného kandidáta pre budúce konkláve. Weigel ani slovom nespomína nejakého možného kandidáta na pápeža. Kto tvrdí niečo iné, je alebo ignorant, alebo zlovoľný.“ vyhlásil Brumley pre súkromnú katolícku mediálnu sieť CNA/EWTN.
Kardinál Dolan bol v r. 2010-2013 predsedom Biskupskej konferencie USA. Dnes patrí ku skôr konzervatívnemu krídli amerického episkopátu.

„Kto sa prispôsobí – môže to hneď zabaliť.“

Je to názov autobiografie kardinála Joachima Meisnera, bývalého kolínskeho arcibiskupa, ktorú sám nadiktoval.

Freiburg, 13.7.2020 (kath.net/pd) 026 527 – Bol jedným z najvplyvnejších Božích mužov svojej doby – nemecký kardinál Joachim Meisner poznačil Cirkev aj krajinu ako málokto. Jeho jasné postoje darovali Katolíckej cirkvi ostrý svieži profil a odvahu k vyznaniu viery. Jeho výpovede k politike boli vždy bez strachu z verejnej mienky, otvorené a priame. Nezabudnuteľné sú jeho slová, ktorými v sekulárnej spoločnosti vždy znova pripomínal význam viery. Jednou z týchto výpovedí bolo:
„Všetko spočíva na Božom požehnaní.“
Aj tri roky po jeho smrti sa kolínsky kardinál postaral o rozruch: vydavateľstvo Herder vo Freiburgu prekvapujúco vydalo autobiografiu, ktorú nadiktoval sám kardinál Joachim Meisner! Bolo výslovným želaním kolínskeho kardinála, aby sa jeho spomienky zverejnili až po jeho smrti. Usporiadané a verné originálu ich pripravila žurnalistka Gudrun Schmidtová. Vznikla tak kniha, ktorá vovádza čitateľa do turbulentných období, do Sliezska a do vojny, do obdobia úteku a života v NDR a nakoniec do Kolína ako kardinála a prirodzene stále znova do Ríma. Pri čítaní si človek uvedomí, ako veľmi dokáže vernosť katolíckej viere byť aj dnes oporou a bezpečným kompasom – práve v časoch všeobecného zneistenia v Cirkvi aj v politike. Kardinál Meisner s vervou a veľkou otvorenosťou dáva čitateľovi účasť na svojom príbehu, ako aj na svojich pocitoch. Napínavé, dojímavé a širokou verejnosťou úplne neočakávané svedectvo života!
Vykonávateľom testamentu kardinála Meisnera je dómsky kapitulár Mons. Markus Bosbach. V predslove píše:
„Čitateľ tu nájde aspekty, ktoré mu ukážu človeka, kňaza, biskupa a kardinála z úplne novej stránky. Nech je toto čítanie užitočné pre dušu s vďakou pre túto veľkú a presvedčivú postavu viery a Cirkvi.“
Knihu doplňuje aj fotogaléria zriedkavých súkromných aj oficiálnych obrazov zo života kardinála Joachima Meisnera. Kniha poskytne čitateľovi iste aj posilnenie vo viere. Presne v zmysle kardinálovho hesla: SPES NOSTRA FIRMA – naša nádej stojí pevne.

* * * * * * *

Stručne z LifeSiteNews

Konferencia vysvetľuje potrebu svätého prijímania do úst

Dňa 16. júla sa konala v USA on-line konferencia Láska a úcta voči Pánovi o tradícii svätého prijímania na jazyk. Byť za život znamená byť za večný život. Tradícia si vyžaduje čo najväčšiu úcte k Najsvätejšej Eucharistii. Musíme trvať na tom, že náš Pán musí byť prijímaný čo najdôstojnejším a najúctivejším spôsobom.
„My v hnutí za život bránime realitu skrytého života. Sme zvyknutí brániť ľudský život skrytý v tele matky a teraz sme vyzvaní brániť Boží život skrytý vo svätostánku!“
Dlhoročný ochranca života John Smeaton, prezident Spoločnosti na ochranu nenarodených detí, na konferencii „Láska a úcta voči Pánovi“ takto vysvetlil spojenie medzi bojom za obranu práv nenarodeného dieťaťa a za dôstojné prijímanie Najsvätejšej Eucharistie do úst. USA, 16.7.2020

Dvaja členovia vatikánskej komisie za delenie kňazstva

Diskusia o možnosti diakonátu žien v Cirkvi sa znova rozprúdila podnetmi dvoch členov Pápežskej komisie o diakonáte žien, ktorú pápež zriadil k Synode o Amazónii. Prof. Anne-Marie Pelletierová z Francúzska a kňaz Santiago del Cura Elena zo Španielska vyhlásili, že prvým cieľom je dať ženám významné úlohy v Cirkvi a to aj v jej vedení bez ich „vysviacky“.
Uznávajú, že diskusia o „vysviacke“ žien je nateraz uzavretá a navrhujú nové úrady pre ženy, kde by mohli plniť mnohé úlohy, ktoré zvyčajne vykonávajú kňazi. Prof. Pelletierová však dúfa aj vo viac.
Do diskusie sa zapojil aj Prof. Phyllis Zagano, člen prvej Komisie o diakonáte žien z r. 2016. Ten odmieta akýsi druh návrhu v zmysle „dajte im rúcha“, ktorý robí ženu podobnú kňazovi, aby aj konala ako kňaz, no bez sviatostnej vysviacky. Vatikán, Dr. Maike Hickson, 16.7.2020

Vatikánsky arcibiskup Vincenzo Paglia preposlal obrázok nahého muža a nahej ženy s nahými deťmi

Vatikánsky kancelár nového Pápežského teologického inštitútu Jána Pavla II. pre štúdium manželstva a rodiny Arcibiskup Vincenzo Paglia preposlal na Twitteri poštu tohto inštitútu. Je z filmu režiséra Alessandra D’Alatriho. Ten natočil v r. 2002 film Casomai, ktorý sa podľa inštitútu používa v predmanželskej príprave.
„Dnes budeme hovoriť o filmovaní a rodine s Alessandrom D’Alatrim, režisérom oceneným Štyrmi anjelmi na festivale Popoli Religioni,“ napísal k tomu arcibiskup Paglia.

Vyše 50 kňazov, vedcov, žurnalistov a ďalších ľudí ďakuje arcibiskupovi Viganòvi a biskupovi Schneiderovi
V otvorenom liste ocenili, že obaja otvorili čestnú a otvorenú diskusiu o Druhom vatikánskom koncile, ktorú považujú za kľúčovú pre dobro Cirkvi. USA, 15.7.2020

Katolíci sa modlili za svojho farára suspendovaného za kritiku hnutia Black Lives Matter

V sobotu 11. júla sa katolíci združenia „Katolíci za jednotu a pokoj“ modlili vigíliu za svojho farára pred sídlom biskupa Diecézy Lafayette Timothyho Dohertyho (na obr. vľavo) v štáte Indiana. Biskup suspendoval pátra Theodora Rothrocka pre jeho kritický komentár k hnutiu „Black Lives Matter“! A budú sa modliť aj za biskupa a za svoju diecézu.
Indiana, 13.7.2020

Kubánec Trumpovi: Nedajte si zničiť krajinu komunizmom

Pri okrúhlom stole s prezidentom Donaldom Trumpom na Floride v piatok podnikateľ kubánskeho pôvodu Maximo Alvarez varoval Američanov pred nebezpečiami komunizmu a socializmu:
„Komunizmus zničil moju krajinu, nedajte si zničiť tú vašu! Ak komunizmus zničí USA, tak milovníci slobody sa už nebudú mať kam uchýliť!“ Zdôraznil aj dôležitosť amerických hodnôt. Miami, 14.7.2020

026 526

* * * * * * *

Prezident Duda u Čiernej Madony v Čenstochovej

‚Cítim tu jej duchovnú podporu‘

Čenstochová, 15.7.2020 (kath.net) 026 525 – Staronový poľský prezident Andrzej Duda v pondelok po víťazstve vo voľbách navštívil mariánsku svätyňu v Čenstochovej a pomodlil sa tam za druhé obdobie v úrade prezidenta. „Cíti tu duchovnú podporu Božej Matky,“ povedal podľa správy „Dómskeho rádia“.
Pri návšteve vo svätyni sa Dudovi dostalo aj potlesku. V Poľsku si ho katolíci veľmi vážia pre jeho orientáciu na pravé hodnoty a katolíci ho aj väčšinovo zvolili.

Arcibiskup: „Niektoré potraty nie sú nemorálne“

Galicia, Španielsko, 15.7.2020 (LifeSiteNews) 026 524 – Emeritný španielsky arcibiskup Santiago Agrelo Martínez OFM (78) z Tangiersu, ktorý je na odpočinku v oblasti Santiaga de Compostela, doslova vyhlásil: „Existujú potraty, ktoré nemajú v sebe nič nemorálne.“ Túto zvláštnu výpoveď vyslovil pre španielske noviny El Confidencial, keď sa ho pýtali na výskum vakcíny proti koronavírusu pomocou buniek potratených detí.
„Ak sa robia pokusy pre vakcínu s bunkami potratených plodov, nepovedal by som, že je to nemorálne, keďže dokonca aj ignorant ako ja vie, že sú potraty, ktoré nemajú v sebe nič nemorálne.“

„Málokto v Cirkvi by povedal, že nie všetky potraty sú nemorálne,“ podotkol reportér Javier Caraballo. Na to arcibiskup reagoval slovami:

„Áno, áno, ale je niečo, čo vie každý v Cirkvi, že sú potraty, ktoré nijako nemožno odsúdiť ako nemorálne. Ja nemám kompetenciu vyhlásiť, že každá žena, ktorá išla na potrat, tak urobila za nemorálnych podmienok bez toho, že by mala na to právo. Nemôžem si to myslieť, pretože by som súdil spôsobom pre mňa nevhodným.
Teoreticky môžem odsúdiť ženu, či jej rodinu, ak ide o úmyselný potrat. Ale to je teória, stránky knihy nie sú stránkami života a preto ju nemôžem odsúdiť.“
Na námietku LifeSiteNews, že katolícka viera považuje potrat za nevýslovný zločin arcibiskup odpísal:
„ … Každý, kto interview číta vidí, že nič v tomto nezraňuje vieru Ježišovho učeníka. Želám vám všetko dobré v Pánovi.“
Ideu, že pandémia je Boží trest arcibiskup odbavil ako „nezmysel“ a dodal: „Boh nezasahuje do sveta týmto spôsobom.“
Reportér na záver pripomenul, že kardinál Antonio Cañizares, arcibiskup Valencie a bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult povedal: „V tejto pandémii je diabol“ a pritom odsúdil výskum vakcíny s bunkami potratených plodov.

‚Politická korektnosť‘: Polovica Nemcov zastrašená

Erfurt, 15.7.2020 (kath.net/idea) 026 523 – Takmer každý druhý Nemec má pocit, že kvôli „politickej korektnosti“ už nemôže vyjadriť všetko, čo by rád povedal. Ukázal to prieskum Inštitútu pre trhový a sociálny výskum INSA-Consulere v Erfurte z poverenia evanjelickej agentúry idea.

Vyše 150 prominentných spisovateľov varovalo totiž v USA otvoreným listom v časopise „Harper‘s Magazine“ vychádzajúcom v New Yorku, pred rastúcou klímou netolerancie v spoločnosti:
„Požiadavka po väčšej rovnosti a integrácii vedie stále častejšie k tomu, že sa potláča otvorená diskusia v prospech „ideologickej konformnosti“.

Tretina Nemcov nemá pocit, že by kvôli „politickej korektnosti“ už nemohla všetko vysloviť. … Muži sa cítia častejšie obmedzovaní v slobodnom vyjadrení názoru (48 percent) ako ženy (43 percent). Tento pocit je vo vekovej skupine 40-49-ročných so 49 percentami oveľa rozšírenejší ako u 18-29-ročných (35 percent). …
Medzi kresťanmi iných vyznaní má tento pocit až 57 percent, u katolíkov 43 percent. U sympatizantov strany Alternatíve pre Nemecko AfD sa bojí vysloviť názor až 81 opýtaných, u voličov Strany slobody FDP je to 63 percent, u SPD 45 percent a u CDU/CSU 41 percent. U ľavice je to 36 percent a u Koalície 90/Zelení 26 percent.

Berlín: Pochod za život 2020 sa koná!

Berlín, 15.7.2020 (kath.net/BVL) 026 522

Často počúvame, že potrat musí byť slobodnou voľbou ženy a že tí, čo sa stavajú proti potratom, obmedzujú slobodu ženy. Ale o akú voľbu vlastne ide? Naozaj slobodná voľba to je voľba, ktorej dôsledky dlho cítime. Nesprávna voľba povolania nás robí nešťastnými – ale dá sa zmeniť. Slobodu voľby má iba ten, kto žije. Smrť nám nedáva už nijakú voľbu – je definitívna.
Potrat je definitívne rozhodnutie. Páry si často túto definitívnosť vôbec neuvedomujú. Robia rozhodnutie, ktoré už nikdy nemôžu zvrátiť. Mnohé ženy (a muži) tým trpia celý život. My chceme, aby boli ženy dôkladne informované o všetkých dôsledkoch potratu. My chceme pomoc pre ženy, ktorým prijatie dieťaťa padne zaťažko. My nechceme nijakú reklamu na čin, ktorý mnohé ženy trpko oľutujú. My bojujeme za právo na život – pre všetkých ľudí! Buď pri tom – príď do Berlína!

Tak znie pozvanie na Pochod za život v Berlíne v sobotu 19. septembra o 13. hod. Povedie cez mesto asi 3 km.
Po ňom sa koná ekumenická bohoslužba a akcia sa končí o 17.30 hod. Prihlášky: berlin(at)bv-lebensrecht.de
„Zameriavame sa výlučne na najdôležitejšiu morálnu otázku našej doby – na právo na život a chceme sa vyhýbať všetkému, čo od toho odvádza, preto pri Pochode za život používajte iba naše materiály.
Pochod možno sledovať aj cez Live-Stream, akoby ste boli pri tom. Pozývajte ľudí, prenajmite si miestnosť alebo ohláste malé stretnutie s prenosom na živo na vašom námestí. Radi vám pri tom pomôžeme.“

„Zelení a ľavičiari obetujú zdravie žien ideológii”

Predsedníčka Zväzu pre právo na život: „Je perverzné prijímať prednostne zdravotnícky personál ochotný zabíjať.“

Stuttgart-Berlín, 15.7.2020 (kath.net) 026 521

„Mnohé roky už majú ľudia pôsobiaci v gynekológii veľké problémy, ak sa nechcú podieľať na potrate. Prepustia ich, alebo im nedovolia študovať medicínu, či za pôrodnú asistentku. Sloboda svedomia a následne výhrady vo svedomí a odmietanie pôsobiť pri určitých výkonoch sú veľkou hodnotou. Preto sa medzinárodné potratové organizácie pokúšajú tento postoj diskreditovať pojmami ako ‚nečestná neposlušnosť‘. Kto má škrupule zabiť pacienta, berie svoje povolanie a lekársku etiku vážne. To platí nielen pre potrat, ale aj pre eutanáziu. Je úplne perverzné, že sa na klinikách zamestnáva prednostne lekársky personál ochotný zabíjať.“
Na to poukazuje predsedníčka nemeckého Spolkového zväzu pre právo na život, Alexandra Linderová. Vyjadrila sa tak po najnovšom úsilí v Baden-Württembersku na univerzitných klinikách zamestnávať už iba gynekológov ochotných vykonávať potraty! A varovala:

„Keď sa zruší sloboda svedomia, stanú sa ľudia napomáhateľmi a hračkami politických rozhodnutí, ktoré očividne nie sú prvorado zamerané na humánnosť a ľudskú dôstojnosť.“

V Nemecku sú mnohé nedostatky v medicínskych oblastiach. Často treba za operáciami cestovať. Zatvára sa stále viac pôrodníc a pôrodné asistentky majú problém samostatne vykonávať povolanie. Tu je treba konať. Asi štvrtina potratov sa v Nemecku vykonáva chemickými prostriedkami, ktoré sú údajne také neškodné, že ich ženy môžu použiť aj doma. Tak sa vyhlasovalo najmä v období krízy korovanírusu. Aj tu sa obetovalo zdravie žien ideológii, lebo chémia je tu všetko iné ako neškodná. Stále máme vysoké počty potratov a niet žien, ktoré by kvôli dlhej ceste nešli na potrat, ako hovorí Linderová. …
„Pojmy ako etika a sloboda svedomia, zásady medicíny a nášho právneho štátu nemajú zohrávať úlohu, ak ide o perfektné poskytovanie potratov. Prístup k tzv. ´reprodukčnej zdravotníckej starostlivosti,´ ako to vyjadrujú zelení, musí byť zabezpečený. No potrat neslúži zdraviu. A na celom svete niet štúdie, ktorá by dokazovala, že potrat má zdravotný alebo psychický úžitok pre ženu – no sú mnohé štúdie, ktoré ukazujú nedobré následky alebo poškodenia u žien. Preto by sa z hľadiska zdravia žien vlastne nijaké potraty vykonávať nemali!“

Katolícka kňažná: Antikoncepcia spôsobuje rakovinu

Kňažná hovorí o antikoncepcii, potrate, homosexualite aj pravom význame feminizmu a emancipácie

Regensburg, July 13, 2020 (LifeSiteNews) 026 520 – Nemecká kňažná katolíčka Gloria von Thurn und Taxis ostro odsúdila antikoncepčné pilulky. Kritizovala aj chápanie feminizmu a emancipácie, ktoré iba ženám škodia. V interview 9. júla pre ľavicový týždenník „Die Zeit“ povedala, že pravý feminista je ten, kto má dlhodobý záujem o dobro žien.
„Prečo by malo byť v našom záujme hltať pilulky, ktoré simulujú trvalé tehotenstvo, aby sme mohli mať styk v každom čase? Prečo sme nevyvinuli pilulku na neplodnosť mužskej spermie? Pretože tá by sa nikdy nepredala – celkom jednoduché! Takže žena musí brať pilulku, ktorá v mnohých prípadoch spôsobuje rakovinu, aby muži nemuseli čakať. Ale čakanie by bolo oveľa prospešnejšie pre erotiku. … Ale to je iná vec.“ K emancipácii povedala, že oslavovanie možnosti pre ženy pracovať v zamestnaniach predtým vyhradených iba mužom sa nám prezentuje tak prešibane už po desaťročia, že nám už môžu nahovoriť čokoľvek:
„Ak vám niečo dlho nahovárajú, nakoniec to uveríte. A náš úžitok? Nula! Je ozaj v záujme žien, aby robili prácu, ktorú predtým robili muži? Nemyslím si to! Sú pravdaže výnimky, ale prečo žena vojačka lezie po blate, nosí ťažký výstroj a niekedy aj strieľa? Je to v našom záujme?“
Kňažná Gloria tiež poukázala na to, že ženy plnia nakoniec oveľa viac úloh ako muži, ktorí sú zasa z toho sami frustrovaní:
„Domácnosť, rodina, kariéra a čo ešte všetko? Nebolo by lepšie prenechať to mužom, inak sedia v kúte mrzutí, zbavení mužnosti, frustrovaní, degenerovaní, s problémami identity a nakoniec aj neplodní … Viem, preháňam. No ja sa stávam rebelom všade tam, kde sa určujú nezmyselné pravidlá, ktoré sú hlúposťou.“
O homosexualite kňažná povedala, že tu je vždy užitočná Božia pomoc získaná modlitbou.
Čo sa týka pravicovej strany AfD kňažná zdôraznila, že tá zapĺňa prázdno vytvorené stranou Angely Merkelovej (CDU). Čo sa týka strážených hraníc proti migrantom, čo propaguje AfD a čo je vraj nekresťanské kňažná vyhlásila:
„Tí, čo otvárajú hranice a nechávajú zabíjať detičky v tele matiek, by nemali hovoriť o kresťanských hodnotách! Napomáhanie nekontrolovanej migrácie je ako pozývanie ľudí, aby prišli do vášho domu. A kto bude platiť elektrinu, vodu a potraviny?“

Kňažná Gloria priznala, že ako mladá mala viac záujem o spevákov, módu a cestovanie, ako o vieru a politiku. No po skorej smrti manžela pred 30 rokmi vo veku 30 rokov v smútku a so starosťami o správu majetku si spomenula na to, čo ju učili v detstve:
„Polož svoje trápenie pod kríž a nechaj Pána sprevádzať tvoje obavy a starosti.“
„A tak som prežívala silu, ktorú toto dáva. To vás poznačí a porastie vaša vernosť a vďačnosť, čo ma uviedlo hlbšie do viery a začala som sa zasadzovať za pravdu, ktorú som spoznávala.“
Kňažná často bráni pravdu a kresťanské hodnoty v médiách a vyslovuje svoje názory ako:
„Všetci chceme žiť v prírodnom a zdravom prostredí. Ale prečo teda prijímame a tolerujeme ohavné a najneprirodzenejšie veci, keď ide o ľudského tvora? Vezmime si napríklad hormonálnu terapiu na umelé oplodnenie. Alebo tá nezdravá zmena v sexuálnom živote. Aké je to len neprirodzené! A aké je traumatizujúce pre telo a pre dušu, keď sa roztrhne dieťatko a vysaje sa z matkinho tela?! Alebo eutanázia! Čo na to povedať?“

Miliardár Buffett: 4 miliardy na potraty

V rokoch 2000 – 2018 podporil štvrtý najbohatší muž na svete Warren Buffett cez nadáciu mnohé potratové organizácie. Premnoženosť populácie považuje za najväčší problém

Omaha, 14.7.2020 (kath.net/LifeNews/jg) 026 519 –
Miliardár Warren Buffett podporil potratový priemysel vcelku 4 miliardami dolárov. Vyplýva to z prieskumu centra „Capital Research Center“ z 9. júla. Cez Nadáciu Susan Thompsonovej, nazvanú po jeho zomrelej žene, poskytol v r. 2000 až 2018 túto sumu organizáciám, ktoré sa zasadzujú za potrat. Buffettove peniaze sa použili na legalizáciu, či liberalizáciu potratov v mnohých krajinách sveta. Okrem toho tieto organizácie realizovali potraty potratovými prostriedkami najmä v Afrike v rámci kontroly rastu obyvateľstva. Patrí sem napr. veľká skupina IPAS presadzujúca potraty na celom svete a samozrejme aj Planned Parenthood v USA.
Podľa hospodárskeho magazínu Forbes je Buffett s majetkom 67,5 miliárd dolárov štvrtým najbohatším mužom sveta. Jeho angažovanosť za šírenie potratu je málo známa. Podľa jeho najstaršej dcéry Suzie považuje jej otec premnoženie svetovej populácie za najväčší a najdôležitejší problém.

Egypt: Kláštor na Sinaji má byť lepšie prístupný

Rím – Káhira, 14.07.2020 (KAP) 026 518 – Egypt chce napomáhať plánovanú infraštruktúru na rozvoj turizmu pri kláštore na Hore Sinaj. Prezident Abdel Fattah al-Sisi na stretnutí s premiérom Mustafom Madbulim a členmi kabinetu naliehal na urýchlenú realizáciu plánov. Informovala o tom vatikánska misijná služba „Fides“ v utorok. Plánuje sa aj rozšírenie letiska.
Pravoslávny Kláštor sv. Kataríny s tisícami vzácnymi rukopismi z Antiky a byzantskými ikonami je svetovým dedičstvom Unesco od r. 2002.
Kláštoru silne poklesla návštevnosť kvôli hospodárskej kríze. Vláda občas cesty na Sinaj aj zakazovala pre únosy a nebezpečie teroristických útokov.
Kláštor postavený v r. 548 až 565 na mieste kde podľa tradície Mojžiš zažil prítomnosť Boha v horiacom kríku, sa považuje za jedno z najstarších nepretržite osídlených sídiel kresťanských mníchov, ktoré uniklo ničeniu kláštorov a obrazov v 8. a 9.
V súčasnosti žijú v kláštore asi dve desiatky mníchov grécko-pravoslávnej cirkvi. Minulý rok sa ukončila viacročná renovácia kláštora, pri odborne upravili aj okolie a záhrady, opravili cesty, postavili nové parkoviská a zaviedli elektronický bezpečnostný systém.

Rakúsko: Biskupi dovolenkujú doma

Viedeň, 13.07.2020 (KAP) 026 517 – Rakúski biskupi strávia dni oddychu tento rok vo svojej vlasti. Ale aj v júli a auguste majú niektorí ešte verejné termíny. Kardinál Christoph Schönborn nepôjde ako inokedy na návštevu rodiny do Francúzska, ale strávi dovolenku v tichu s rodinou v Rakúsku.
Veľké letné podujatia cirkev vo Vorarlbergu tento rok nekoná. Pod názvom „Letná cirkev“ sa konajú menšie podujatia ako „Biblické rozhovory vo farskej záhrade“ alebo „Modlitby v opere“, ako aj mnohé horské a pútnické sväté omše. Konajú sa aj rodinné slávnosti či dobrodružné a hlavne oddychové akcie.
Korutánsky biskup Josef Marketz strávi dovolenku so seminaristami. V júli má referát na akcii „Taizé v Korutánsku“. Zúčastní sa aj púte troch krajín 2020 na Monte Lussari. V rámci hudobného festivalu „Carinthischer Sommer“ bude mať svätú omšu v Kláštore Ossiach. Na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie povedie 66. lodnú procesiu na jazere Wörthersee.
Biskup Manfred Scheuer sa zúčastní kultúrnych podujatí v Hornom Rakúsku a bude oddychovať v horách. Zúčastní sa aj Letnej akadémie „Pro Scientia“ 31.8.-6.9 2020 v Kaprune.

Venezuela: Biskupi kritizujú volebný proces

Caracas, 13.07.2020 (KAP/KNA) 026 516 – Biskupi vo Venezuele na záver zasadnutia ostro kritizovali podmienky plánovaných parlamentných volieb 6. decembra:
„Volebný proces prezidenta Nicolasa Maduru je nelegitímny a plný nezrovnalostí. Ukazuje, že Maduro má len za cieľ zostať pri moci. Zastrašovanie a prenasledovanie politických funkcionárov, ako aj vylúčenie politických strán vyprovokuje veľké zdržanie hlasov a nedôveru,“ napísali biskupi cez víkend.
„Venezuelčania chcú žiť v demokracii. Na to sú potrebné nestranícke voľby pre všetky politické strany a treba ich vykonať s rešpektom voči hlasom občanov.“

V ostatných voľbách v r. 2015 opozícia jasne zvíťazila, no Maduro vládol pomocou dekrétov. Neskôr zbavil moci národné zhromaždenie. Nastal masový útek občanov z Venezuely. Podľa OSN ušlo z krajiny pre krízu zásobovania a štátne represie asi 5 miliónov ľudí. Sankcie USA a Európy nemali doteraz nijaký účinok.

Etiópia: Podľa arcibiskupa ide o masaker kresťanov

V provincii Arsi krutým spôsobom zavraždili 19 pravoslávnych veriacich – boli roztrhaní na kusy, ukameňovaní alebo zmlátení na smrť.

Addis Abeba, 13.07.2020 (KAP) 026 515 – Pri nedávnej sérii násilia v Etiópii s 239 mŕtvymi a vyše 300 zranenými nešlo podľa pravoslávneho arcibiskupa o etnické napätia, ale o cielené útoky proti kresťanom.
„Išlo o koordinovanú akciu, pri ktorej etnická príslušnosť poslúžila iba na zamaskovanie pravého úmyslu,“ vyhlásil arcibiskup Abune Henok podľa portálu borkena.com z nedele. Jeho diecéza leží v štáte Oromia.
Zdanlivo je motívom masakry netolerancia islamistov voči prívržencom východnej pravoslávnej cirkvi Tewahedo.
Zavraždenie prominentného speváka a aktivistu Hachalu Hundessa 29. júna o 21.30 h. vyvolalo masové protesty v celej Etiópii, ktoré uviedli krajinu do chaosu. Hundessa patril ako aj premiér a nositeľ Nobelovej ceny mieru Abiy Ahmed k najväčšej etnickej skupine Oromo. Tá sa roky cíti zanedbávaná vládou. Spevák bol bojovníkom za práva ľudu a člen pravoslávnej cirkvi.
„No ešte pred jeho vraždou maskované skupiny brutálne zaútočili na kresťanov regiónu. Akcia bola plánovaná, verejnosť ešte o vražde nič nevedela,“ povedal arcibiskup Henok.
Počiatkom júla bolo v jeho provincii Arsi krutým spôsobom zavraždených 19 pravoslávnych veriacich – roztrhaných na kusy, ukameňovaných alebo zmlátených na smrť. Až 3362 pravoslávnych kresťanov útoky zahnali na útek a uchýlili sa v kostoloch. Zničili aj kostoly ako Kostol svätého Vykupiteľa v Kokose, ktorý aj vypálili. Spustošili aj 493 domov, 934 obchodov, mnohé kliniky, 4 školy aj 72 áut pravoslávnych veriacich.

USA: Cez víkend ničili kostoly a sochy

Hore: Misia sv. Gabriela v Kalifornii, vľavo dolu: Kostol Kráľovnej pokoja v Ocale na Floride, vpravo dolu: Zhorená socha Božej Matky v Bostone

USA, 13.7.2020 (LifeSiteNews) 026 514 – Niekoľko kostolov a sôch po celých USA bolo podpálených alebo spustošených vrátane misie, ktorú založil sv. Junípero Serra pri Los Angeles pred 250 rokmi, zakladateľ mesta.
V sobotu bol zatknutý 24-ročný muž dokonca aj za pokus o vraždu, keď podpálil katolícky Kostol Kráľovnej pokoja na Floride v meste Ocala. Autom sa vrútil do kostola a rozlial asi 8 litrov benzínu a podpálil to. V kostole boli veriaci pripravujúci kostol na omšu, no našťastie sa im podarilo ujsť bez zranenia.
Šerifovi Johnovi Lightlemu podozrivý povedal, že vraj má schizofréniu a neberie lieky. Povedal, že to, čo urobil, bolo ‘strašné’ a pritom sa smial. Potom vyhlásil, že on je ‘kráľ’ a koná svoju ‘misiu’. Neskôr polícii povedal, že vedel čo robí. …
Je zaujímavé, že pred incidentom niekoľkí veriaci rozdali skupine policajtov medaily sv. Michala na ochranu!
„Bolo to katolícke gesto, robili evanjelizáciu. Robili to, čo by katolíci mali robiť,“ reagovali miestni podľa tlače. „Za 24 hodín niekto slúžiaci neviditeľnému nepriateľovi vrazil do nášho kostola a podpálil ho. A zachraňovali nás práve tí istí policajti a chytili zločinca! Zrejme to bol Duch Svätý, kto viedol tých dobrých ľudí z farnosti, aby rozdávali medaily policajtom.“
Každú nedeľu popoludní cestuje kňaz z Kňazského bratstva sv. Petra zo Sarasoty do Ocaly, aby slúžil tradičnú svätú omšu v Kostole Kráľovnej pokoja. K incidentu povedal: „Som hrdý na mojich veriacich, že muža tak rýchlo chytili a oceňujeme pomoc štátu a federácie.“

Podpálené a pomazané sochy Panny Márie

V Bostone zasa v sobotu podpálili sochu Panny Márie. Neznámi podpálili umelé kvety v ruke Márie a spôsobili tak ohorenie celej sochy.
Farár, páter John Curran povedal: „Som šokovaný. Sme sklamaní, cítime smútok. Obraz Panny Márie je taký dôležitý pre nás a našu vieru. Je to taký protiklad k jej láske. Mária by nikdy niekoho neznesvätila, nikdy nezranila, ona ponúka ľuďom iba pokoj a lásku Ježiša. Myslím si, že práve toto naozaj zraňuje naše srdcia.“

V piatok ráno bola zničená aj iná socha Panny Márie v New Yorku. Neznámu osobu zachytila kamera ako posprejovala sochu nápisom ‘MODLA’ . Socha stojí pred Katedrálnym prípravným seminárom.

Misia sv. Junípera Serru z r. 1771 podpálená

Vo Forth Worthe v Texase v sobotu vandali vyrabovali a podpálili malý protestantský kostol. Pastor s rodinou ho uvideli a nahlásili polícii.

V skorých ranných hodinách bola v sobotu zničená požiarom aj Misia sv. Gabriela archanjela pri Los Angeles. Misiu založil v r. 1771 františkánsky misionár sv. Junípero Serra. Je to štvrtá misia založená svätcom v dnešnej Kalifornii. Misionára svätorečil pápež František. Ten bránil domorodé obyvateľstvo proti útokom bielych, ako povedal pápež pri návšteve USA v r. 2015.
Arcibiskup José H. Gomez uviedol:
„Zobudil som sa v to ráno pred svitaním a dostal som správu, že naša milovaná Misia sv. Gabriela archanjela, ktorú založil v r. 1771 sv. Junípero Serra, horí. Vďaka Bohu, nikto nie je zranený.“ Arcibiskup potom šiel hneď do kostola pomodliť sa s ľuďmi: „Sv. Junípero modli sa za toto mesto, tento štát a túto krajinu, ktorú si pomáhal založiť.“
„Toto ničenie prichádza práve, keď chceme sláviť 250. výročie tejto veľkej misie,“ povedal arcibiskup na omši v nedeľu. „Ale oheň nič nezmení. Misia sv. Gabriela archanjela bude vždy duchovným srdcom cirkvi v Los Angeles, miesta odkiaľ sa šíri Evanjelium.“
Arcibiskup spomenul aj slová modlitby, ktoré sv. Junipero Serra napísal:
„Nesme každú ťažkosť pre lásku k Tebe a pre spásu duší. V našich skúškach vieme, že sme milovaní ako Tvoje vlastné deti.“
Keďže misia sa renovovala k 250. výročiu založenia, mnohé umelecké diela a historické maľby a sakrálne predmety boli uložené mimo kostola a tak sa zachránili. Sochu sv. Junipera pred misiou odniesli už predtým, aby ju chránili pred demonštrujúcimi vandalmi. Iné sochy však ľudia podnietení hnutím „Black Lives Matter“ stihli zničiť.

V nedeľu vypukol požiar aj v Kostole sv. Marka v Birminghame v štáte Alabama. Kaplnku zachránili hasiči. Našťastie nikto nebol zranený. Príčinu požiaru zatiaľ nezistili.
Miestni ľudia sa pýtajú, prečo médiá o ničení katolíckych chrámov viac neinformujú. Lila Rose, prezident organizácie pre ochranu života „Live Action“ na Twitteri napísal:
„Katolícke kostoly najmenej v siedmych štátoch USA spustošili, alebo podpálili vandali. Na Floride boli pri založení požiari dokonca v kostole ľudia. A málo sa o tom hovorí v médiách a dokonca sa neozýva ani rázne slovo našich progresívnych vodcov. Prečo? Veď odsúdenie takých činov nemôže byť partizánčina.“

Nový plán na záchranu Genezaretského jazera

Johannes Schidelko

Jeruzalem, 13.7.2020 (KAP) 026 513 – Keď sa stretnú idylické krajinky s jedinečnými historickými miestami s masovým turizmom, konflikty sú naprogramované. A už vôbec, keď kresťanskí pútnici hľadajú pokoj a ticho na svojich svätých miestach, ktoré sú stále viac zužované hlasným turistickým priemyslom. Na Genezaretskom jazere, neskutočne krásnom regióne na severe Izraela, sa ukazuje, aké dilema z toho môže vzniknúť. Novým plánom sa teraz izraelská vláda pokúša zladiť prírodu, historickú kultúru, náboženské miesta a domácu turistiku.
Na najkrajších plážach a najodľahlejších kútoch pobrežia ako huby po daždi vyrástli za desaťročia bufety, kempy, zábavné parky, či požičovne člnov sčasti ilegálne, sčasti prenajaté obchodníkmi „s dobrými stykmi“. Niektoré nešváry sa už odstránili. Nový plán Národnej stavebnej rady plánovania a budovania má podľa médií pestovať medzinárodnú turistiku na miestach vzniku kresťanstva – na príjmy z ktorej je štát naliehavo odkázaný. Súčasne sa má vlastným občanom husto osídlenej krajiny ponúknuť zábavu a oddych na vysokej úrovni. To všetko má trvalo chrániť prírodu a životné prostredie a obmedzovať hluk z klubov a motorových člnov. Okrem toho sa tým nesmie znehodnotiť kvalita vody v najväčšej zásobárni pitnej vody v krajine plážami s kúpajúcimi alebo lodnou dopravou.

Časť pobrežia – prírodná rezervácia
Podľa nového plánu vyhlásili 45 percent z 53 kilometrového pobrežia za prírodnú rezerváciu. Je to celé severné pobrežie s kresťanskými miestami od Kafarnauma a Tabghy až po Betsaidu – kde Kristus žil, robil zázraky, mal Horskú kázeň a v blahoslavenstvách hlásal ideály pokoja, zmierenia a lásky k blížnemu. Ďalších 40 percent pobrežia najmä severne a južne od mesta Tiberias, má slúžiť na voľnočasové aktivity s plážami a kempami. Asi 9 percent – 5 km – je vyhradených ako „vidiecke pobrežie“. K nim patria kibuce na východnom a južnom pobreží aj na južnom ako Degania Alef, kde sa narodil národný hrdina Mošé Dayan ako jedno z prvých detí kibucu. Zvyšné 4 km tvoria „mestské pobrežie“ Tiberiasu.
Plán určuje, že 90 percent pobrežia musí zostať zachované. Stavbu dvoch už povolených dovolenkových centier na severe zastavili. Pri jazere sa úplne zakazuje stavať. Má byť odbremenená aj doprava okolo jazera. Plánovač a architekt Ilan Eisen a Zeev Amit dúfajú, že sa plán prejaví ako „historický obrat“ ale aj poistka pre budúcnosť, aby sa jazero chránilo,“ napísali noviny Haarec. Plán by mohol podstatne zlepšiť dedičstvo pre budúce generácie.
Cirkvi takisto dúfajú v zlepšenie situácie:
„Študujeme plán dôkladne, lebo bol už naozaj ohrozený charakter severného pobrežia,“ povedal Georg Röwekamp, vedúci jeruzalemskej kancelárie „Nemeckého spolku zo Svätej zeme“ a pútnického domu pre katolícku agentúru KNA. „Zdá sa, že plán naozaj rešpektuje „evanjeliový trojuholník“ medzi mestami Tabgha, Betsaida a Korozain, čomu sa veľmi tešíme!
Región navštívi ročne viac ako milión kresťanských pútnikov. Mnohí prichádzajú s obrazom romantickej Galileje a tichého jazera. Po hektickom Jeruzaleme tu očakávajú ticho na miestach, na ktorých pôsobil Ježiš. Možno im nový plán pomôže vyhnúť sa sklamaniu.

O Regina del Monte Santo di Lussari!
Benedici tutti coloro che Ti lodano e Ti esaltano
come Madre di Dio e Madre nostra.

Púť troch krajín k Panne Márii na Monte Lussari

Klagenfurt-Udine, 11.07.2020 (KAP) 026 512 – Pri príležitosti 660. výročia zjavenia Božej Matky na Monte Lussari pozýva talianska Diecéza Udine susedné diecézy po piatich rokoch znova na tradičnú púť troch krajín. V nedeľu 25. júla povedie tohtoročná púť pútnikov z talianskeho Friaulu, rakúskeho Korutánska a zo Slovinska na známe pútnické miesto Monte Lussari pri Tarvise, neďaleko hraníc s Rakúskom a Slovinskom.

Udinský arcibiskup Andrea Bruno Mazzocato, bude sláviť o 11. hodine svätú omšu a koncelebrovať budú: biskup Jozef Marketz z Gurku-Klagenfurtu, arcibiskup Stanislav Zore z Ľubľany a biskup Jurij Bizjak z Koperu. Svätá omša sa bude sláviť v nemčine, taliančine, slovinčine friaulštine a latinčine. Pre ochranné opatrenia sú pútnici vyzvaní na zodpovednosť.
Od stanice lanovky vyjdú pútnici o 8. hodine pešou púťou po tzv. „ceste kajúcnikov“ na 1789 metrov vysoký vrch Monte Lussari. Vrchol možno dosiahnuť aj lanovkou.
Ako mariánska svätyňa a súčasne „svätý vrch“ pre všetky tri národy je Monte Lussari tento rok už siedmy raz cieľom púte troch krajín. Púte troch krajín inicioval v r. 1982 korutánsky biskup Dr. Egon Kapellari a do r. 2012 sa konali každý rok okrem r. 1987 a 2004. Ostatná púť na Monte Lussari bola v r. 2015.
Podľa legendy patriarcha mesta Aquileia dal na mieste nálezu sošky Panny Márie v r. 1360 postaviť prvú kaplnku. Na mieste bývalej kaplnky a v 16. storočí vybudovaného a v r. 1915 zničeného kostola, stojí dnes mariánska svätyňa posvätená v r. 1926.
Cez druhú svetovú vojnu bol kostol zatvorený. V r. 1945 sa na fare v Camporosso ukrytá soška Panny Márie vrátila znova do kostola. V r. 1960 k 600. výročiu pútnického kostola, ako aj v r. 2000 bol Boží dom na Monte Lussari renovovaný. Obsahuje vzácne maľby slovinského maliara Tone Kralja – o. i. obrazy Panny Márie, Tešiteľky zarmútených, Zvestovanie a Útek do Egypta.

Tradícia pútí troch krajín od r. 1982
Od r. 1982 privádza púť troch krajín, tisíce pútnikov s biskupmi na Monte Lussari. Organizovanie takýchto pútí bolo aj želaním Svätého Otca ako znamenia spojenia veriacich rôznych krajín.

USA: Ochrana života rozhodujúca vo voľbách

Pre pápeža Benedikta XVI. bola ochrana života nedotknuteľná z katolíckeho hľadiska aj z pohľadu prirodzeného zákona

Washington, D.C. 10.7.2020 (kath.net/mb) 026 511 –Nezávisle od postoja k usmrcovaniu detí pred narodením je pre štvrtinu Američanov téma potrat rozhodujúca vo voľbách. Pre takmer tretinu Američanov, ktorí sú za život a proti potratu, je nevyhnutné, aby sa politickí kandidáti zasadzovali za ochranu nenarodeného života. V tom nechcú robiť nijaké kompromisy. Prieskum renomovaného inštitútu Gallup v USA zo 7. júla ukázal, že 19 percent voličov, ktorí sa zasadzujú za právo na potrat, tiež hlasujú iba za kandidáta, ktorý zastáva svoj postoj. Takmer polovica Američanov považuje tému potratu prinajmenšom za jednu z dôležitých tém, ktorá ovplyvní ich voľbu kandidáta. Pritom Gallup nerozlišuje ľudí, ktorí sú za život, alebo za potrat.
Aj keď menej ako tretina Američanov za život aj príslušne pri urne koná, predsa ide o nový rekord. Ešte v r. 2016, pred zvolením prezidenta Donalda Trumpa, iba 23 percent voličov chcelo hlasovať za politikov, ktorí sa zasadzujú za život. Tento počet bol v r. 2008 s 15 percentami najnižší. Vtedy už dnes zosnulý John McCain nastúpil proti Obamovi. Obama zvíťazil a vplyv potratovej lobby rástol. V januári 2017, nastúpil Donald Trump a potratová organizácia Planned Parenthood zverejnila článok, v ktorom ďakovala Obamovi za jeho zasadenie v oblasti „reprodukčnej slobody“.
V novembri si americké obyvateľstvo volí nielen prezidenta – Trumpa či Joe Bidena. Bude sa hlasovať aj o tretine kresiel senátu a o všetky kreslá domu reprezentantov. Pre Američanov sú podľa Gallupu, hlavnými problémami aj „vzťahy medzi rasami, koronavírus, vláda a hospodárstvo“ a potrat nie je na špici tohto zoznamu“. No napriek tomu pre dobrú štvrtinu dospelých Američanov je potrat centrálnou otázkou, kde sa nesmú robiť nijaké kompromisy.

Benedikt XVI. o prirodzenom zákone života a rodiny

Pápež Benedikt XVI. vyhlásil 30. marca 2006 v príhovore k členom Európskej ľudovej strany, že na politickej úrovni je rad zásad, o ktorých sa nedá vyjednávať:
„K nim patrí ochrana života vo všetkých jeho fázach od prvého momentu počatia až po prirodzenú smrť.
A ide aj o uznanie a napomáhanie prirodzenej formy rodiny ako na manželstve spočívajúcom spojení muža a ženy a jej obranu proti pokusom právne ju zrovnoprávniť s radikálne inými formami vzťahov, ktoré jej v skutočnosti škodia a prispievajú k jej destabilizácii tým, že zakrývajú jej mimoriadny charakter a jej nenahraditeľnú sociálnu úlohu. A nakoniec je tu aj právo rodičov vychovávať svoje deti, o ktorom tiež nemožno vyjednávať,“ povedal Svätý Otec.
Tieto zásady neodôvodnil Božím zjavením, alebo nemeniteľnou katolíckou náukou, ale prirodzeným zákonom:
„Tieto zásady sú vpísané do samotnej ľudskej povahy a preto sú spoločné celému ľudstvu. Pôsobenie Cirkvi v zmysle ich napomáhania preto nemá náboženský charakter, ale obracia sa na všetkých ľudí a vylučuje každú náboženskú príslušnosť. Napriek tomu sa musí Cirkev zasadzovať za prirodzený zákon o to mocnejšie, čím viac sa tieto zásady popierajú, alebo nesprávne chápu, pretože je to porušenie pravdy o ľudskej osobe.“

Rakúsko: Linecká diecéza a propaganda LGBT

Linec, 10.7.2020 (kath.net/mk) 026 510 – Rakúska Linecká diecéza propagovala na svojej stránke spornú akciu LGBT Farnosti Urfahr. Farnosť vyvesila priamo na svojom „mládežníckom“ kostole „Zelená kotva“ veľkú dúhovú vlajku pri príležitosti homosexuálneho podujatia „linzpride2020“! Na domovskej stránke diecézy v rubrike „Z farností“ sa uvádza:

„Dúhová vlajka je znamením prelomu, zmeny a pokoja a považuje sa aj za znamenie tolerancie a prijatia, mnohorakosti životných foriem, nádeje a túžby. A najmä znamená uznanie a rovnoprávnosť ľudí s homosexuálnou orientáciou a s mnohorakými pohlavnými identitami. […]
Radostná zvesť Evanjelia, ktorého jadrom je láska, nerozlišuje ľudí podľa ich sexuálnej orientácie. Každý človek je milovaným Božím dieťaťom. Vyhlasujeme, že nijaká diskriminácia homosexuálnych milujúcich s osôb alebo ľudí s určitou pohlavnou identitou s nemôže odvolávať na kresťanské princípy.“

Katechizmus Katolíckej cirkvi (2357 a 2358) jasne rozlišuje medzi úsudku o nejakej osobe – (homosexuálne osoby sa nemajú neprávom odsudzovať) – a o veci (homosexuálne úkony sa nemajú v nijakom prípade schvaľovať). Presne toto rozlišovanie propaganda LGBT vedome nerobí. Homosexuálne úkony a vzťahy sa odobrujú.

Naša príloha

Nová kniha o 19 možných kandidátoch na pápeža

Vatikanista Edward Pentin dúfa, že jeho nová kniha ‚Budúci pápež‘ pomôže budúcemu konkláve zvoliť kardinála ‚najvhodnejšieho viesť Cirkev v našich búrlivých časoch.‘

Rím, 13.7.2020 (LifeSiteNews) 026 509 – V interview pre LifeSiteNews, rímsky korešpondent a autor kníh Edward Pentin vysvetľuje históriu svojej novej knihy Budúci pápež: Hlavní kandidáti z kardinálov (Sophia Press). Kniha prezentuje profily 19 potenciálnych kandidátov budúceho konkláve a chce informovať členov konkláve o životopisoch a postojoch najpravdepodobnejších kandidátov, ale aj o nich informovať katolícky svet.
Pentin uvádza, že neverí, že by bol zvolený niekto ako kardinál Christoph Schönborn a poukazuje na konzervatívnejších ako Robert Sarah, Peter Erdö, Malcolm Ranjith a Raymond Burke. …
Čo sa týka progresívnejšej strany Pentin by videl ako najpravdepodobnejších kandidátov kardinálov ako Pietro Parolin, Luis Antonio Tagle a Matteo Zuppi.
Vzhľadom na povinnosti budúceho pápeža Edward Pentin je presvedčený: „Nespočetné nové výzvy určite podstatne ovplyvnia budúceho pápeža a úprimné posúdenie Druhého vatikánskeho koncilu bude iste jednou z nich, ak bude zvolený konzervatívnejší pápež. V spojení s tým sú tu nesmierne duchovné boje v dnešnom o svete, boje, ktoré si vyžadujú verné vodcovstvo pápeža, lebo stále rastú ako v Cirkvi, tak aj mimo nej. Je dôležité modliť sa za správneho kandidáta na konkláve a ja dúfam, že aj táto kniha presvedčí čitateľov, aby prosili Pána o toho najvhodnejšieho, aby viedol Cirkev v týchto búrlivých dobách.“

Kňaz Gerald Murray z média EWTN k novej knihe povedal: „Ako by som si bol želal mať takúto knihu v konkláve v r. 2013! Edward Pentin poskytuje starostlivý rešerš o 19 kardináloch, o ktorých sa zrejme bude vážne uvažovať na budúcom konkláve. Presné informácie o pastoračnom a vieroučnom prístupe týchto kardinálov so starostlivými referenciami pomôže ich spolubratom a všetkým pozorovateľom urobiť si dobre podložené úsudky o týchto mužoch, z ktorých jeden by sa mohol stať budúcim pápežom.

LifeSite: Ako vznikla táto kniha? Prečo si myslíte, že by mohla byť pomocou?
Kniha vychádza z faktu, že nielen verejnosť nemá takmer nijaké vedomosti o budúcom pápežovi, ale prekvapujúco ani mnohí kardináli, čo o ňom hlasujú. Na konkláve v r. 2013 istý kardinál povedal, že proces konkláve vidí ako zmätočný a iní sa sťažovali na nedostatok informácií o tom, koho mali voliť. Často sa musia spoliehať na odporúčania iných, ktoré nie sú vždy spoľahlivé. Tento problém sa stal akútnejším, odkedy pápež František zrušil predkonzistorové stretnutia Svätého kolégia kardinálov v r. 2016. Tie boli tradične dobrou príležitosťou, aby sa kardináli stretli a lepšie spoznali. Kniha chce preto vybaviť kardinálov príslušnými informáciami, aby mohli dobre voliť. No je to aj zdroj pre veriacich, aby spoznali niektorých kardinálov a aby sa mohli príslušne modliť.

Ako ste si zvolili týchto 19 kardinálov?
Zvolili sme ich, lebo cítime, že majú najväčšiu šancu byť zvolení za pápeža pre svoje pozadie, povesť svätosti, schopnosť viesť, učiť a všeobecnú obľúbenosť. Samozrejme staré rímske príslovie hovorí „Chi entra papa in conclave, ne esce cardinale“ (Kto vstúpi do konkláve ako pápež, opustí ho ako kardinál). Takže je iste možné, že budúcim pápežom nebude nik z týchto 19, ale možno ten 20. – ten, ktorého sme nedali do zoznamu! Ale aj keď nebudú zvolení, dúfame, že kniha pomôže kardinálom v procese rozlišovania.

S kým ste písali túto knihu:?
Knihu sme písali so 14 vedcami, ktorí mali národnosť a jazyk niektorých z 19 kandidátov. Šiesti sú Američania. Mali sme aj tím profesionálnych vydavateľov a redaktorov. Je to spolupráca mnohých a ja som často dopĺňal medzery v informáciách. Som všetkým veľmi vďačný.

Ktoré sú pre vás najdôležitejšie charakteristiky dobrého pápeža?
V úvode sa hovorí o tom, na čo by mali kardináli prihliadať pri voľbe dobrého pápeža s pomocou traktátu sv. Bernarda z Clairvaux z 12. storočia ako byť svätým pápežom. To neskôr sumarizoval Benedikt XIV. (1740-58):
Budúci pápež musí vzdelávať Cirkev, modliť sa a učiť ľud. Najväčšou jeho cnosťou musí byť pestovať pokoru. Mal by mať priateľov známych pre svoju dobrotu a voliť kardinálov z mužov, ktorí najviac vynikajú v učení a cnosti, ktorí sú dobrí a kvalifikovaní duchovní pastieri. A prirodzene mali by byť nástrojom jednoty – Petrova primárna úloha.
Kniha nehovorí, kto je najlepší. Podáva fakty a necháva rozhodnúť čitateľa …

Ktorý kardinál z progresívnej strany by mal podľa vás najväčšie šance stať sa pápežom? Kardináli Luis Antonio Tagle, Pietro Parolin a Matteo Zuppi.

A z konzervatívnej strany? Alebo tí podľa pápeža Františka formujú nové kolégium kardinálov a majú malé šance?
Kardináli Robert Sarah, Péter Erdö, Malcolm Ranjith a Raymond Burke. Hoci si mnohí myslia, že nie je pravdepodobné, že by bol Burke zvolený, ja si myslím, že pri súčasnom pontifikáte vládne taký nepokoj, že by to mohlo viesť k prekvapeniam na konzervatívnejšej strane.

Odhadnete ako skoro možno čakať nové konkláve? Mohol by pápež František odstúpiť tak ako Benedikt XVI.?
Sú mnohé teórie, ktoré obiehajú roky a jednou je, že pápež František odstúpi, keď Benedikt XVI. zomrie. Niektoré hovoria, že František sa drží pre hrozbu a má malú podporu vo Vatikáne, kde je morálka všeobecne nízka. Iní hovoria, že si vychutnáva byť pápežom, má dobré zdravie a želá si dokončiť svoje vízie reforiem a myslí si, že jeho pontifikát potrvá ešte mnohé roky.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *