Bratia Ratzingerovci

Starší brat Benedikta XVI. Georg Ratzinger zomrel v stredu, v Bavorsku vo veku 96 rokov, 1. júla 2020, len o niečo viac ako týždeň po návšteve svojho brata, emeritného pápeža.

Počas svojich posledných dní bol hospitalizovaný v Regensburgu, v meste, kde prežil väčšinu svojho dlhého života. Po jeho smrti zostáva Joseph Ratzinger jediným členom rodiny, ktorý stále žije. Obaja bratia, jeden hudobník a kapelník slávneho zboru, druhý najskôr teológ a potom biskup, kardinál a nakoniec pápež boli vysvätení v jeden deň a vždy boli úzko spojení. Georg Ratzinger sa narodil 15. januára 1924 v Pleiskirchene ako prvý syn Jozefa a Márie Ratzinger a začal hrať na organ vo farskom kostole už ako 11-ročný. (V rodine sa narodila ešte dcéra Mária.)

V roku 1935 vstúpil do seminára v Traunsteine, ale v roku 1942 bol odvedený na ríšsky úrad práce (Reichsarbeitsdienst) a neskôr do Wehrmachtu, s ktorým bojoval v Taliansku. Spojenci ho zajali v marci 1945, zostal niekoľko mesiacov väzňom v Neapole, potom bol prepustený a mohol sa vrátiť k svojej rodine. V roku 1947 vstúpil spolu so svojím bratom do seminára Herzogliches Georgianum v Mníchove. 29. júna 1951 boli obaja bratia spolu s ďalšími 40- timi spoločníkmi vysvätení za kňazov v Katedrále Freising kardinálom Michaelom von Faulhaberom.

Emeritný pápež sa rozlúčil so svojím starším bratom 22. júna na konci svojej štvordňovej cesty do Nemecka.

„Človek si môže len priať takúto lásku, takú bratskú spolupatričnosť, ako to videli vo vzťahu bratov Ratzingerovcov. Žili vo vernosti, dôvere, nesebeckosti a stáli na pevnom základe. V prípade bratov Ratzingerov je to silná, živá viera v Krista, Syna Božieho, “povedal 22. júna biskup Rudolf Voderholzer z Regensburgu.

Voderholzer uviedol, že Eucharistia bola slúžená každý deň pri Georgovom lôžku počas Benediktovej návštevy. Biskup povedal, že keď sa zúčastnil omše s oboma bratmi, cítil, že „je to zdroj, na ktorom žijú“.

Zdroj: catholicherald, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *